Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Arī mums savs "Spartaks". No Jūrmalas

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Arī mums savs "Spartaks". No Jūrmalas
Tikai 17 gadus vecais Patriks Tvumasi no Ganas jau ir guvis trīs vārtus Jūrmalas "Spartaka" labā.

Laikam jau komanda, kuras nosaukums ir "Spartaks", nevar spēlēt vienkārši labi vai vienkārši slikti un kur nu vēl vienkārši viduvēji. Ja reiz esi "Spartaks", tad spēlē ar sirdi un dvēseli - ja zaudē, tad zaudē, ja uzvari, tad uzvari emocionālā nevis izmocītā spēlē. Jūrmalas FK "Spartaks" simpātijas ieguva jau pagājušās sezonas beigās, kad pārspēlēs par tiesībām būt virslīgā, apspēlēja (tieši tā - apspēlēja nevis vienkārši pieveica!) JFC "Olimps" komandu.

Debija Latvijas furbola virslīgā spartakiešiem no Jūrmalas - komandas pilns nosaukums ir JPFS/FK "Spartaks", kur burti JPFS nozīmē Jaunatnes peldēšanas un futbola skola - sākās ar trim zaudējumiem trijās spēlēs, taču tie nebija vienkārši zaudējumi - sak, ko var gribēt no debitanta... Spartakieši divas reizes bija vadībā, bet tomēr zaudēja ar 2:3 Ventspilī, viņi tikai ar 0:1 piekāpās Daugavpilī un tikai pēdējā minūtē no 11 m soda sitiena zaudēja vārtus mačā pret "Skonto FC". Agri vai vēlu debitantam vajadzēja sākt uzvarēt un jau nākamajā kārtā bija arī pirmā uzvara, turklāt - Liepājā pār vicečempionu "Metalurgu" (2:1)! Tas liepājniekiem bija pirmais zaudējums čempionātā. Nezinu, cik liela nozīme bija tam, ka pirms došanās uz Liepāju spartakiešu galvenais treneris Oļegs Blagonadeždins paklausīja kāda laba paziņas padomam un aizdedza baznīcā svecīti, taču punktu maisam gals bija vaļā un nākamajās divās spēlēs tajā iebira vēl 6 punkti - uzvaras pār Gulbeni (3:1) un Rīgas FK "Daugava", turklāt abās spēlēs Jūrmalas komanda bija iedzinējas lomā. Trīs uzvaras pēc kārtas pēc trim zaudējumiem pēc kārtas pirmajās sešās spēlēs nav guvis neviens debitants, bet tik pat ražīgi - 9 punkti pirmajās 6 spēlēs - no debitantiem pēdējo reizi startēja Daugavpils "Ditton" 2006. gadā (2 uzvaras, 3 neizšķirti un zaudējums). Kas tad ir šis nemiera cēlājs "Spartaks" no Jūrmalas?

Ja labi ieskatās komandas sastāvā, tad tajā var atrast ne vienu vien vairāk vai mazāk, bet zināmu Latvijas futbolistu - Jemeļins, Bulvītis, Gramovičs, Budilovs, Plukaitis, J.Kačanovs, D.Tarasovs, Naglis... Uz dažām spēlēm komandai bija pievienojies Rimkus, tagad tajā iekļāvies Morozs un tuvākajā laikā iekļausies vārtsargs Pavlovs (trešais izlases vārtsargs EURO 2004 - ja gadījumā kāds jau ir piemirsis). Jau pērn "Spartakā" spēlēja pieredzējušais vārtsargs no Krievijas Ņevokšonovs (8 spēles Maskavas "Spartaka" dublieros, spēlējis Jaroslavļas un Habarovskas komandās), jau šosezon ieradās un nesen debitēja Kijevas "Dinamo-2" uzbrucējs Jaroslavs Sokols, bet lielāko interesi, protams, rada tumšādainie jūrmalnieku futbolisti no Kolumbijas un Ganas. Tieši viņi ienes komandas spēlē lielāko atraktivitāti. Jau pērn pārspēlēs ar "olimpiešiem" daži kolumbieši priecēja skatītājus ar tehnikas trikiem un divi no viņiem jau tieši no Jūrmalas devās "dziļākos ūdeņos" - Daniels Estevans Buitrago Tamaijo ir Naļčikas "Spartak", bet Ezekels Polomeku Mena - Olomoucas "Sigma" komandā Čehijā. Jau šovasar viņiem var būt sekotāji... Visi jūrmalnieku kolumbieši un ganieši ir jauni un talantīgi spēlētāji, kuriem Jūrmalas "Spartaks" ir kā tramplīns lēcienam spēcīgākās futbola līgās. Jūrmalas komandai noteikti nenāks par labu, ja, piemēram, vasaras pāreju laikā aizbrauks 2-3 leģionāri, jo tas ietekmēs komandas sniegumu, kaut arī viņu vietā parādīsies citi talanti, taču tāds komandas pastiprināšanas ceļs ir izvēlēts un uz tā jāturas.

Trīs jūrmalnieku kolumbieši februārī jau bija treniņos Gdaņskas "Lechia" rindās, bet visi trīs atgriezās Jūrmalā. Polijas Ekstraklasa līmenim viņi vēl par zaļu un vēl ir jāpakrāj pieredzi un meistarību Latvijas virslīgā. Vēl viens kolumbietis Dāvids Kortess Armero pērn spēlēja Moldovas vicečempiona Tiraspoles FC "Sheriff" sastāvā, taču arī viņam 1. maijā paliks tikai 20 gadu. Abiem ganiešiem savukārt ir tikai 17 gadi un viņi nāk no pazīstamām futbola akadēmijām - triju vārtu guvējs virslīgā Patriks Tvumasi ir skolojies "Red Bull" sistēmas komandā pie vācu trenera Daniela Heidemana un šī akadēmija darbojas vienā saiknē ar Zalcburgas, Ņujorkas, Leipcigas un Sanpaulu "Red Bull" komandām. Savukārt Žozefs Bafurs Giavu jau ir piedalījies vienā Ganas olimpiskās izlases draudzības spēlē un nāk no citas talantu kalves Ganā - "Asokwa Warriors". Tādā "raibā kompānijā" nav garlaicīgi pašmāju spēlētājiem, viņiem ir, ko pārņemt no leģionāriem, ir ko pamācīties no tiem, kaut gan par šādu komandas komplektēšanas metodi, var arī strīdēties - tai var piekrist un var arī nepiekrist. Ko lai dara, ja kolumbiešu un ganiešu jaunekļi ir meistarīgāki ne tikai par saviem vienaudžiem, bet arī par daudziem pieaugušajiem Latvijas futbolistiem?... Bet tas jau ir cits temats.

Jūrmalas "Spartaka" galvenais treneris ir nesenais Latvijas izlases aizsargs, viens no tās aizsardzības balstiem (70 spēles un 2 vārti, piedalīšanās EURO 2004) Oļegs Blagonadeždins, kurš kā treneris aug kopā ar savu jauno komandu. Oļega palīgs ir Viktors Terentjevs, kurš pietiekami pazīstams spēlētājs un kā spēlētājs vēl pieteikts arī tagad, bet vārtsargu treneris ir savulaik viens no labākajiem virslīgas vārtsargiem Andrejs Piedels. Jauna komanda, trīs jauni treneri. Tādas komandas parasti garlaicīgi nespēlē. Kur nu vēl tad, ja komandas nosaukums ir "Spartaks". Nākamā spēle spartakiešiem no Jūrmalas būs sestdien savā pagaidu laukumā (Slokas stadionā pirmā spēle notiks 6. maijā) ar citu virsligas debitantu FS "Metta/LU. Interesanta spēle nodrošināta.

     [+] [-]

, 2012-04-24 17:21, pirms 12 gadiem
Lasot rakstu ausīs skan Kreipāna balss.
ātri pabeigšu komentāru un vēršu ciet šo lapu.

  +2 [+] [-]

, 2012-04-24 17:54, pirms 12 gadiem
raksts saintriģēja mani sestdien aiziet uz Virslīgas spēli.... Tā ir laba pieeja kā komplektēt komandu, t.i. ņemt tajā jaunus un tehniskus spēlētājus no tālākām valstīm, ne tikai mūžīgo ''Gruzija-Krievija-Ukraina" trīsvienību....

     [+] [-]

, 2012-04-25 01:27, pirms 12 gadiem
Tieši tas, kas vajadzīgs Latvijas virslīgai.. Intriga paausgtinās.. Nākošajā spēlē goli garantēti..