Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Nedēļas labākie: liepājnieki & Co.

Nedēļas labākie: liepājnieki & Co.
Edgars Brancis Liepājas uzbrukuma un laukuma "epicentrā". Foto: Aigars Prūsis, Sportacentrs.com

Oktobra trešā nedēļa Latvijas hokeja līdzjutējiem atnāca ar dažādiem notikumiem hokeja laukumos un ārpus tiem. Rīgas Dinamo vienība KHL čempionātā piedzīvoja divas konkrētas „mācību stundas” izbraukumā. Latvijas čempionvienība Liepājas Metalurgs piedalījās IIHF Kontinentālā kausa 2. posma spēlēs. Turpināja strādāt arī Latvijas leģionāri plašajā hokeja pasaulē. Uz visa tā fona ir hokejisti, kas „atzīmējās” ar savu sniegumu vairāk par citiem. 15. – 21. oktobra nedēļas Top 4.

1. Edgars Brancis

Aizvadītajā nedēļā Liepājas Metalurgs vienības vīriem Baltkrievijas ekstralīgas čempionātā bija „brīvdienas”, taču komanda devās uz starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) rīkotās Kontinentālā kausa (Continental Cup) izcīņas posmu Somijā. Tur nācās pacīnīties pret Kazahstānas, Somijas un Ungārijas pārstāvjiem. Lai arī liepājniekiem kā Latvijas čempionu titula „nesējiem” nācās pēc 19. – 21. oktobrī notikušā otrā posma spēlēm no minētā kausa izcīņas izstāties, „metalurgu” dalība turnīrā bija pieklājīga. „Sausā” veidā – 4 punkti 3 spēlēs un 3. vieta četru komandu konkurencē. Liepājas Metalurgs un visa turnīra Somijas posma rezultatīvākais spēlētājs bija uzbrucējs Edgars Brancis, kurš 3 spēlēs sarūpēja 7 punktus (3+4) un lietderības koeficientu +1.

2. Gunārs Skvorcovs

Otrs rezultatīvākais liepājnieks IIHF Kontinentālā kausa izcīņas spēlēs bija uzbrucējs Gunārs Skvorcovs. Tieši tas pats Skvorcovs, kuru pēc sezonas iesākuma Rīgas Dinamo ierindā deleģēja uz fārmklubu Liepājā. Gunārs Skvorcovs pamazām iejūtas savā „dzimtajā” Liepājas Metalurgā, ko arī apstiprina sniegums IIHF turnīra 3 spēlēs – 6 punkti (2+4) un +2 lietderības. Uz kopējā Latvijas hokejistu snieguma fona oktobra trešajā nedēļā pietiekoši, lai ieņemtu vietu labāko Topā.

3. Miks Indrašis

Dinamo izbraukumā un konkrēti aizvadītajā nedēļā skaistu spēļu rīdzinieku izpildījumā nebija. Sauss 0:5 un pēc tam 3:4, kas „palika pāri” pēc 3:0, nav labvēlīgākais fons, lai kādu no komandas izceltu. Tomēr ir vērts. Miks Indrašis šo divu spēļu summā bija rezultatīvākais Latvijas hokejists Dinamo ierindā. Gūti gan „tikai” 2 punkti (1+1) un sakrāts lietderības koeficients +1, taču uz tautiešu snieguma fona Rīgas Dinamo un citos KHL klubos – ir labi. Priecīgā ziņa, ka Miks Indrašis spēj uzrādīt rezultativitāti arī pēc tam, kad ir sēdināts malā, izlaidis spēles un rotēts pa maiņām. Protams, viņam vēl tāls ceļš ejams, bet – ar atgriešanos!

4. Ņikita Jevpalovs

Latvijas U-20 izlases uzbrucējs Ņikita Jevpalovs (dz. 1994.) arvien labāk „iedzīvojas” Kanādas junioru līgu elitē. Oktobra trešajā nedēļā aizvadītas 3 spēles Kvebekas junioros (QMJHL), iekrāti 3 vārtu guvumi un lietderības koeficients +2. Armada de Blainville-Boisbriand vadība, jādomā, ka ir apmierināta ar savu izvēli CHL ne-Ziemeļamerikas spēlētāju draftā. Šosezon Ņikita Jevpalovs jau aizvadījis 13 spēles, kurās atzīmējies ar 8 punktiem (4+4) un lietderības summu +3.

Tuvu Topam – vārtsargi

Pamazām formu, spēles laiku un pārliecību KHL laukumos atgūst vārtsargs Edgars Masaļskis, kuram 2 spēles un 2 uzvaras Jugra ierindā ar „cipariem” – 94,44% atvairītu metienu un GAA (vidēji spēlē „caurlaistie” vārtu zaudējumi) 2.00. Cits Latvijas vārtsargs – Anžes Kopitara (Anže Kopitar) komandas biedrs Ervīns Muštukovs – oktobra trešajā nedēļā aizvadīja 2 spēles Zviedrijas otrajā stiprākajā līgā HockeyAllsvenskan. Kur veiksmīgi tika galā ar Mora IK vienības vārtu cementēšanu 2 spēlēs (sp. laiks 128:18), vienreiz kopā ar komandu uzvarot papildlaikā, bet otrreiz – „aizvelkot” līdz pēcspēles metieniem, kuros „neizlaida cauri” nevienu no diviem metieniem. Līdz ar to Muštukovam GAA 0.94. Savukārt cits Latvijas vārtsargs Mārtiņš Raitums palīdzēja savai Beibaris komandai no Kazahstānas uzvarēt IIHF Kontinentālā kausa posmā, tajā pašā, kur cīnījās liepājnieki. Raitums piedalījās 3 spēlēs (sp. laiks 134:57); komanda visās 3 spēlēs uzvarēja, bet tā kā Raitumam vienā spēlē nepilns spēles laiks, tad arī uzvaras viņam ieskaitītas divas. Pārējie cipari – GAA 1.78 un 93,94% atvairītu metienu.

Netālu no Topa vai vismaz papildu uzmanības vērts bija arī dažu citu Latvijas hokejistu sniegums. Britu stiprākajā līgā EIHL 3 vārtu guvumus 2 spēlēs sagādāja savai komandai Hull Stingrays uzbrucējs Jānis Ozoliņš. ASV koledžu hokeja nozīmīgākajā līmenī (NCAA D1) ar 2 punktiem (1+1) un lietderības koeficientu +2 atzīmējās šovasar NHL-ā draftētais uzbrucējs Teodors Bļugers (dz. 1994.), kurš startē Minnesota State University (Monkato) vienībā. Uzbrucējs Edgars Kulda (dz. 1994.) ticis pie 3 punktiem (1+2) un lietderības +2 Kanādas WHL junioru līgas komandā Edmonton Oil Kings. Somijas otrajā līgā (Mestis) vienu spēli Jokipojat ierindā aizvadīja uzbrucējs Vitālijs Pavlovs, bet guva 2 punktus (1+1) un sastrādāja lietderības koeficientu +1. HK Rīga ierindā 3 vārtu guvumus un lietderības koeficientu +4 MHL čempionātā „saražoja” uzbrucējs Juris Upītis. Bet MHL B grupas čempionātā 2 spēlēs Liepājas Metalurgs jaunatnes komandas sastāvā visvairāk atzīmējās uzbrucēji – Edgars Ārinieks (dz. 1994.), gūstot 5 punktus (2+3), un Edgars Homjakovs (dz. 1995.), nopelnot 4 punktus (2+2). Lietderības koeficients abiem pa +4. Ukrainas galvenās līgas (PHL) čempionātā Bilij Bars komandas sastāvā uzbrucējs Vitālijs Hvorostiņins tika pie 3 punktiem (2+1) un neitrālas lietderības 3 spēlēs. Tāpat jānosauc Kazahstānas Augstākās līgas vienības Arlan uzbrucēji – Andrejs Smirnovs (aizvadītajā nedēļā 4+2 punkti) un Artūrs Ozoliņš (3+1 punkti); tiesa, Kazahstānas čempionāta statistikas uzskaites īpatnības neļauj pilnīgi droši secināt, vai punktu raža savākta 2 vai 3 spēlēs (komandai bija 3 spēles).

Par Nedēļas Top 4

„Karsto” Latvijas spēlētāju Top 4 un izvērtējums, kuru iecerēts veidot par katru nedēļu visas 2012./2013. g. sezonas garumā. Ar nodomu izcelt hokejistus, kas uzspēlē ne tikai Rīgas Dinamo ierindā un/vai Latvijas izlasē, bet arī citur – Baltkrievijā, Somijā, Šveicē, Ukrainā, Vācijā, Zviedrijā, CHL līgās un citur ārpus tradicionālā „vislielākā hokeja”. Tops ir tik subjektīvs, ka tam nav izteiktu kritēriju. Protams, palīgos tiek ņemta statistika un salīdzinošie aprēķini par dažādu līgu spēka samēriem. Taču iecerētā vadlīnija – četri spēlētāji, no kuriem vismaz viens ir U-20 vecuma hokejists un vismaz divi nespēlē KHL. (U-20 vecuma hokejistiem norādīts arī dzimšanas gads.) Rekomendācijas un ieteikumi ir gaidīti!

Atskatam:

OKTOBRA TOPI
1. – 7. oktobra nedēļas Top 4:
Aizsargu nedēļa. Top 4
8. – 14. oktobra nedēļas Top 4:
Nedēļas zvaigznes: Kuzmenkovs, Ozoliņš,...
SEPTEMBRA TOPI
4. – 9. septembra nedēļas Top 4:
Nedēļas zvaigznes: Karsums, Kulda, Kuzmenkovs,...
10. – 16. septembra nedēļas Top 4:
Nedēļas zvaigznes: Roberts Jekimovs + «...
17. – 23. septembra nedēļas Top 4:
Latvijas hokejistu nedēļas Top 4 «...
24. – 30. septembra nedēļas Top 4:
Nedēļas Top 4. Latvijas hokejistu varēšana...