Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ķīmijas nozīme hokejā. Dinamo piemērs

Ķīmijas nozīme hokejā. Dinamo piemērs
Foto avots: Dinamo oficiālais profils facebook.com lapā

Katras komandas treneru uzdevums ir no savāktā spēlētāju daudzuma „izspiest” vislielāko lietderību, t. sk. rezultativitāti. Šajā gadījumā saskaitāmo (spēlētāju) secībai ir nozīme, un saskaitāmo summa no šīs secības mainās. Jo komandas sporta veidos dominē ķīmija, nevis matemātika. Kā ar ķīmijas „mājas darbiem” starpsezonās ir veicies Rīgas Dinamo?

Nenoliedzami viens no svarīgākajiem katras komandas dārgumiem ir rezultāta taisītāji – „skoreri”, kas dēj „zelta oliņas” – rezultativitātes punktus. Protams, ir komandas, kas kopj bezzvaigžņu politiku ar salīdzinoši līdzsvarotu rezultativitāti starp komandas spēlētājiem. Tomēr nekad nebūs tā, ka visi ir tikpat labi solisti, cik sparīgi nēsās instrumentu, un otrādi.

Izņēmums un treneru laime ir supertalanti un „universālie kareivji”, kas spēj vienādi labi šaut, bliezt vai vismaz pielādēt visādās partneru kombinācijās. Bet cik tad tādu augstākās raudzes „universāļu” dinamiešiem ir? Toties labi zināmi ir savulaik rezultatīvi personāži, kas pēc Dinamo pamešanas, nonākot prom no saviem ierastajiem partneriem, pazūd. Jaunās komandās, pie citiem partneriem un treneriem vairs „neiet” – nav rezultāta, nāk traumas, treneri „nemīlē” utt.

Par „ķīmiski” ērtiem partneriem un spēlētāju „aizvēršanu”

Tā kā „supermeņu” ir baigi maz un viņi ir nešpetni dārgi, jebkurā komandā tiek meklēta un sargāta spēlētāju vislabākā savstarpējā ķīmija – saikne un saprašanās. Īpaši, ja ir runa, par uzbrukuma radošo pusi un rezultativitāti. Protams, ne no visām sastāva kombinācijām un virknējumiem tiek prasīta vienāda rezultativitāte vai rezultativitāte vispār. Tomēr radīt ir grūtāk nekā iznīcināt; tādēļ arī izveidot radošu un rezultatīvu uzbrukuma komplektu ir salīdzinoši grūtāk nekā „apvienot” pretinieka saspēles jaucējus.

Starp citu, arī komandas, kas var atļauties vienu vai vairākus zvaigžņveidīgos, tik un tā meklē un cenšas nosargāt stāriem „ķīmiski” ērtus partnerus, kas ļauj izredzētajiem gūt punktus, dažkārt piesedz viņu trūkumus un palīdz zvaigznēm justies ērtāk psiholoģiski. Lai arī kā, bet konkrēto personāžu savstarpējai sapratnei un spējai vienam otru papildināt ir lielāka nozīme nekā to var nolasīt no rezultātiem un statistikas ailītēm.

Tādēļ selekcionāri, sastāva komplektētāji un treneri vaiga sviedros strādā un cenšas. Viņu spēkos ir kādam personāžam palīdzēt atvērties vai aizvērties. Protams, ja konkrētajā gadījumā ir ko vērt... Tas arī atkarīgs no termiņa, kurā spēlētājs kluba sistēmai ir interesants. Ar dārgākajiem leģionāriem parasti auklējas mazāk un rezultātu no viņiem gaida ātrāk, jo „par visu ir samaksāts”. Tomēr komandas interesēs ir atrast šo pieeju. Daudz kas atkarīgs ne tikai no treneru pacietības, bet arī no katras komandas „hokeja filozofijas”, kurā var neiekļauties pat liela kalibra zvaigznes un zvaigznītes. Der pieminēt dažas ar humoru teiktas atziņas, ka, piemēram, latvju un pasaules supertalants Balderis pie Dinamo galvenā trenera Pekas Rautakallio tiktu atsēdināts par presinga trūkumu un apgrēcībām aizsardzībā... Katrā jokā var sadzirdēt kādu patiesību...

Pirmais pāris šķirās...

Vai Dinamo starpsezonās sargā savas komandas pašu vērtīgāko (rezultatīvāko) saspēli? „Pa lielam" – nē. Jo Dinamo pirkšanas (vairumā gadījumu) un pārdošanas (Dārziņa gadījumā) politika vai iespējas ir ļāvušas saglabāt iepriekšējās sezonas Dinamo savstarpēji rezultatīvāko tandēmu tikai vienreiz. Pēc 2009./2010. g. sezonas komandā palika „nešķiramie” Lauris Dārziņš un Miķelis Rēdlihs, kuriem minētajā sezonā bija rezultatīvākā saspēle. Bet citu triju sezonu savstarpēji rezultatīvākie pāri pēc attiecīgās sezonas tika izkomplektēti, vienam vai abiem pāra dalībniekiem dodoties „tālēs zilajās”. Pēc pirmās sezonas prom bija Elisons, pēc trešās – Dārziņš, pēc ceturtās – Miķelis Rēdlihs un Sprukts. Un nevienu reizi no iepriekšējās sezonas nav saglabāta otra rezultatīvākā saite...

Jau pirms gada, kad 2011./2012. g. (ceturtajā) sezonā Dinamo ierindā palika tikai divas no septiņām rezultatīvākajām „saitēm”, dinamiešiem bija problēmas ar uzbrukuma „ķīmijas” atrašanu. Pekas Rautakallio pirmā sezona (2011./2012.) pie Dinamo stūres, kā atceramies, sākās ar pamanāmu buksēšanu, kurai par iemeslu minēja galvenokārt somu trenera atnesto jauno hokeja filozofiju un spēles stilu, kuru pieņemšanai un ielāgošanai nepieciešams laiks. Jādomā, ka sezonas nepārliecinošā sākuma iemesls bija arī iepriekš iestrādātās rezultatīvākās saspēles zaudēšana to dalībnieku personā. Tiesa, arī pirms tam – pēc pirmās un otrās KHL sezonas – pie rīdziniekiem bija palikuši divi no 7 - 8 rezultatīvākajiem pāriem; taču vienā no reizēm bija palicis labākais (rezultatīvākais) duets, bet citā – sezonas sākums bija diezgan katastrofāls (2009. gada rudenī)

Pēc Dinamo ceturtās (2011./2012.) sezonas komandā ir palikusi tikai viena no astoņām (!!!) rezultatīvākajām saitēm. Rezultatīvākās piecas nepalika... Tajās visās neatņemama sastāvdaļa bija M.Rēdlihs un/vai Sprukts... Protams, šos aprēķinus var uztvert kā lieku shēmošanu un sistēmas meklēšanu bezsistēmā. Tomēr jaunajā sezonā izteiktu savstarpēji labi iespēlētu rezultāta taisītāju ir mazāk nekā iepriekšējās sezonās. Attiecīgi – šosezon Dinamo ķīmijas meklējumos ir jāiegulda vairāk laika un veiksmes nekā citās sezonās, kas, protams, nav neiespējams. Tikai treneriem nākas vairāk „iesvīst” un „lipināt”. Pirmās (metēju) maiņas top faktiski no nulles. Bez maz kā Dinamo pirmajā sezonā.

Karsums un Indrašis – jauni nešķiramie?

Savukārt šosezon, pēc 8 aizvadītajām spēlēm, par vērtīgāko saikni izkristalizējusies tieši saspēle starp Miku Indraši un Mārtiņu Karsumu. 5 reizes tā bijusi rezultatīva. Neviens partneru pāris ne tuvumā nav šim ciparam... Ja uz vienu spēli, meklējot pielietojumu „snaiperiem” Šrempam un Žirū, rezultatīvais pāris tika izkomplektēts, tad pēc spēles ātri tika „atlikts atpakaļ”. Tā sakot, nevajag remontēt mehānismus, kas darbojas...

Nākamais solis ķīmijas meklējumos ir Dinamo ierindā nesen debitējušā Kaspara Daugaviņa iespēlēšana sastāvā. Jādomā, ka treneri ilgstošu treniņu gaitā, kur jau kopš vasaras piedalās Daugaviņš, ir piešāvuši aci, tēmējot viņa novietojumu sastāvā. Tomēr treniņi tāpat kā pārbaudes spēles ne vienmēr uzrāda patieso ainavu. Pērnsezon virkne dinamiešu stāstīja, ka daži spēlētāji, kas regulārās sezonas gaitā nevarēja tikt pie vārtu guvumiem „no spēles”, treniņos esot tādus skaistus trāpījumus „devītniekā” iestudējuši... Bet dzīvē viss ir savādāk.

Dzīvē – aizvadītās 8 spēlēs – Dinamo ir pratuši spēles gaitā, neskaitot vienu gadījumu ar pēcspēles metieniem, trāpīt pretinieku vārtos 13 reizes. Tas ir – vidēji 1,625 vārtu guvumi spēlē. Pieskaitot kā vārtu guvumu izšķirošo pēcspēles metienu, sanāk 14 vārtu guvumi un vidēji 1.75 vārtu guvumi spēlē. Tas ir sliktākais rādītājs KHL (pēc 23. septembra spēlēm). Precīzi tikpat "ražīgi" (14 vārtu guvumi; vidēji spēlē 1,75) ir Maskavas Spartak; tiesa, „spartakiešiem" tas ir izdevies spēles laikā bez pēcspēles metienu „palīdzības".

P.S. Leģendas

Jaunā Dinamo nesenajā vēsturē klīst leģendas par to, cik Dinamo pirmajā sezonā (2008./2009.) labi sapratās Marsels Hosa un Mets Elisons. Tas tiesa. Abu saspēle 24 reizes nonāca līdz vārtu guvumam vai palīdzēja trāpīt trešajam kolēģim. Bet tas patiesībā bija „tikai” trešais labākais tandēms... Rezultatīvāk aizvadītajā (2011./2012.) sezonā saspēlējās Miķelis Rēdlihs un Jānis Sprukts, kuru sadarbība sezonas gaitā līdz vārtu guvumam nonāca 26 reizes. Dinamo visu laiku vērtīgākie pārinieki bija Lauris Dārziņš un Miķelis Rēdlihs, kuru saspēle 2010./2011. g. sezonā vārtu guvumos transformējās 37 reizes. Lai nonāktu līdz šai „zvaigžņu sezonai", abiem bija pirms tās jāaizvada divas pilnas sezonas vienā maiņā...

P.P.S. Rakstā pieminētā ‘rezultatīvā saite’ ir rezultatīva saspēle starp spēlētājiem, kas guvuši rezultativitātes punktus viena vārtu guvuma ietvaros. Attiecīgi, ja punktu guvēji ir 3, tad aprēķinā summējas vienlīdzīgi: 1. piespēle – 2. piespēle; 2. piespēle – vārtu guvums; 1. piespēle – vārtu guvums.

Dinamo 2012./2013. g. sezonas vērtīgākās „saites” un saprašanās – rezultatīva saspēle starp spēlētājiem KHL čempionātā (skaitlis = reizes, cik šī saspēle bijusi rezultatīva; pēc komandas 8 spēlēm; saskaņā ar KHL oficiālo spēļu protokoliem, kas publicēti khl.ru):

saspēle starprezultativitāte
Bičevskis – Kr.Rēdlihs1
Cibuļskis – Džeriņš1
Cibuļskis – Indrašis1
Cibuļskis – Karsums1
Cibuļskis – Meija1
Džeriņš – Meija2
Džeriņš – Sotnieks1
Džeriņš – Šremps1
Džonsons – Indrašis1
Džonsons – Karsums1
Galviņš – Indrašis1
Galviņš – Karsums1
Indrašis – Karsums5
Karsums – Kr.Rēdlihs1
Meija – Sotnieks1
Ņiživijs – Žirū1

Dinamo četru sezonas vērtīgākās „saites” un saprašanās – rezultatīva saspēle starp spēlētājiem KHL čempionātā; katras sezonas TOP 7 (ieskaitot play off; skaitlis = reizes, cik šī saspēle bijusi rezultatīva; saskaņā ar KHL oficiālo spēļu protokoliem, kas publicēti khl.ru):

saspēle starprezultativitāte
2008./2009.
1.Elisons – Hosa24
2.Hartigans – Ņiživijs16
3.Cipulis – Ņiživijs12
4.Elisons – Vestkots11
5.Dārziņš – M.Rēdlihs10
Elisons – Novāks10
Hosa – Vestkots10
2009./2010.
1.Dārziņš – M.Rēdlihs18
2.Dārziņš – Karija16
3.Karija – M.Rēdlihs13
4.Ankipāns – Hosa12
Hosa – Ņiživijs12
6.Ņiživijs – Ozoliņš11
7.Hosa – Ozoliņš10
Hosa – Sprukts10
2010./2011.
1.Dārziņš – M.Rēdlihs37
2.Hartigans – Ņiživijs22
3.Dārziņš – Troters20
4.Ankipāns – Karsums19
Ņiživijs – Surovijs19
M.Rēdlihs – Troters19
7.Karsums – Sprukts14
2011./2012.
1.M.Rēdlihs – Sprukts26
2.Karsums – Sprukts24
3.Karsums – M.Rēdlihs22
4.Galviņš – Sprukts11
5.Galviņš – M.Rēdlihs10
6.Kr.Rēdlihs – M.Rēdlihs9
Kr.Rēdlihs – Sprukts9
Galviņš – Karsums9

 +10 [+] [-]

, 2012-09-23 22:47, pirms 12 gadiem
īstenībā interesanta pieeja lietderības mērīšanai

  +5 [+] [-]

, 2012-09-24 00:06, pirms 12 gadiem
Tiešām labs raksts.
Vienīgi par tām Indraša + Karsuma nedēlām pirms pasaules čempionāta gan jautājums, kur viņi to sapratni meklēja.
Izlasē taču bija maiņa Miķelis-Sprukts-Indrašis, bet Karsumam bija celis izoperēts.

  +5 [+] [-]

, 2012-09-24 00:12, pirms 12 gadiem
gregors rakstīja: Tiešām labs raksts.
Vienīgi par tām Indraša + Karsuma nedēlām pirms pasaules čempionāta gan jautājums, kur viņi to sapratni meklēja.
Izlasē taču bija maiņa Miķelis-Sprukts-Indrašis, bet Karsumam bija celis izoperēts.
Tev pilnīga taisnība! Paldies, ir izlabots.

  -4 [+] [-]

, 2012-09-24 08:52, pirms 12 gadiem
Raksts jau labs, bet... Maz gan autors zina par matemātiku. Saskaitāmo secībai arī šajā zinātnē var būt nozīme, jo neviens nekad un nekur nav teicis, ka komutatīvā īpašība izpildās automātiski. Vidusskolas matemātika nav matemātika...

  +4 [+] [-]

, 2012-09-24 09:31, pirms 12 gadiem
M rakstīja: Raksts jau labs, bet... Maz gan autors zina par matemātiku. Saskaitāmo secībai arī šajā zinātnē var būt nozīme, jo neviens nekad un nekur nav teicis, ka komutatīvā īpašība izpildās automātiski. Vidusskolas matemātika nav matemātika...
:} Šoreiz ir iespēja domāt asociatīvi. Bet paldies par eksaktu komentāru humanitāram skatījumam.

  +3 [+] [-]

, 2012-09-24 09:37, pirms 12 gadiem
M rakstīja: Raksts jau labs, bet... Maz gan autors zina par matemātiku. Saskaitāmo secībai arī šajā zinātnē var būt nozīme, jo neviens nekad un nekur nav teicis, ka komutatīvā īpašība izpildās automātiski. Vidusskolas matemātika nav matemātika...
vēl varēji komentārā iekļaut Furjē rindas un trīskāršo integrāli

  +2 [+] [-]

, 2012-09-24 09:59, pirms 12 gadiem
Nebūtu jēdzīgi kaut kādu izlīdzināto rādītāju pret spēļu skaitu- [rezultavitāt/spēļu skaits]? Vismaz vizuāli iepriekšējās sezonas otrās puses rezultatīvā saite, kas man palika atmiņā, bija Ankijs+Hosa.
Bet skatījums tiešām interesants.

  +3 [+] [-]

, 2012-09-24 10:10, pirms 12 gadiem
pexiss rakstīja: Nebūtu jēdzīgi kaut kādu izlīdzināto rādītāju pret spēļu skaitu- [rezultavitāt/spēļu skaits]? Vismaz vizuāli iepriekšējās sezonas otrās puses rezultatīvā saite, kas man palika atmiņā, bija Ankijs+Hosa.
Bet skatījums tiešām interesants.
Spēļu skaita ierēķināšana padara aprēķinus "smagākus"; tad arī jārēķina iekšā spēles laiks (ne skaits), tad vēl - spēle nevienādos sastāvos utt. Bet Ankipāns - Hosa 2011./2012. g. sezonā rezultatīvi saspēlējās 7 reizes. Tā kā abiem bija nepilna sezona, tad tas ir pieklājīgs cipars. Aizvadītajā sezonā Hosam DR ierindā 19 sp. reg. + 7 sp. play off, Ankipānam attiecīgi 31+4 spēles.

Bet - paldies par ieteikumu!

  +3 [+] [-]

, 2012-09-24 13:38, pirms 12 gadiem
Interesanti, bet vajadzēja beigās arī kādus konkrētus secinājumus.

Man vismaz liekas, ka Pekkam tieši ar spēlētāju lipināšanu un ķimijas redzēšanu trijniekos iet pavāji .. Viņa idejas un pirmssezonas iespēlētie varianti nedarbojas un tad jāmaina gandrīz uz labu laimi cerot, ka kautkas atradīsies.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja