Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Cik ļāva ietaupīt Biedriņa atteikums?

Cik ļāva ietaupīt Biedriņa atteikums?
Biedriņa apdrošināšanas cenu NBA lokauts palielināja trīskārt
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Andra Biedriņa nespēlēšana izlasē šovasar ir būtisks zaudējums komandas izredzēm, taču vienlaikus - ieguvums tās budžetam. Skan mazliet dīvaini, taču savā ziņā - patiesība. NBA lokauta dēļ daudzām federācijām Eiropā galvassāpes rada pēkšņi izaugušās apdrošināšanu izmaksas. Pamatīgs žūksnis būtu jānoliek galdā arī par Goldensteitas "Warriors" centru.

Normālā starpsezonā NBA un FIBA attiecības jautājumā par spēlētāju apdrošināšanu pret starptautiskajās sacensībās gūtajiem savainojumiem noregulētas tā, lai vilks būtu paēdis un arī kaza paliek pie dzīvības. Proti, nacionālajām federācijām jāparūpējas par polisēm, taču to izmaksas ierakstās saprātīgos apmēros. Taču, kā zināms, šī nav normāla starpsezona, un lokauta ietvaros no NBA puses šobrīd iesaldēta arī šī pretimnākošā sistēma. Tas savukārt nozīmē, ka olimpisko atlases turnīru priekšvakarā federācijas visā pasaulē nostādītas fakta priekšā: ja gribat NBA spēlētājus, lūdzu, taču - izmaksas pēc pilnas programmas.

Ne visiem tas ir pa kabatai. Jo lielāka, labāk apmaksāta un, nedod Die`s, traumatiskāka zvaigzne, jo kosmiskāks cipars, turklāt - pietiekami daudz federāciju bija plānojušas nevis viena, bet vairāku savu NBA spīdekļu piesaistīšanu. Tā Austrālijas federācija bija spiesta paziņot, ka Okeānijas kvalifikācijas turnīrā tā nevarēs atļauties Endrjū Boguta palīdzību - Milvokī "Bucks" centram ir spēkā līgums vēl par 39 miljoniem, turklāt nomocījušas likstas ar elkoni. Tieši šādas saasinātu traumu situācijas apdrošinātājus biedē visvairāk, un par tām tiek prasītas vislielākās summas. Tādas, kas tik svarīgā brīdī kā Londonas kvalifikācija, nav pa kabatai pat tādas valsts kā Austrālija federācijai...

Komandu, kas plāno paļauties uz savu NBA spīdekļu pleciem, netrūkst arī mums tuvākajā Eiropā. Tā, piemēram, Spānijas federācija savas izmaksas, lai apdrošinātu visu spēlētāju - tostarp brāļu Gasolu, Fernandesa, Kalderona, Rubio un citu - līgumus un specifiskos veselības riskus, lēš uz 5,67 miljoniem dolāru, vēsta ārvalstu mediji. "Ir federācijas, kurām, pat ja tām ir interese, un arī spēlētājiem ir vēlme piedalīties šajā turnīrā, būs ļoti grūti," fiba.com citē federācijas prezidentu Hosē Luisu Saesu, kas spāņiem gatavs nodrošināt nepieciešamos līdzekļus. Citiem, kam rocība mazāka, var nākties meklēt bīstamākas taciņas apvedceļam - piedāvāt spēlētājiem nevis visa atlikušā līguma, bet tikai gada apdrošināšanu, lūgt pašus spēlētājus segt polises izmaksas no savas kabatas vai pat spēlēt vispār bez apdrošināšanas. "Domāju, ka lielākā daļa spēlētāju, kad viņiem viss tiks kārtīgi izskaidrots, vienkārši atteiksies no spēlēšanas," atsaucoties uz diskusiju, kas FIBA iekšienē norit par apdrošināšanu tēmu, ESPN izteicies kāds Eiropas basketbola funkcionārs.

Arī Latvijas izlases pretinieku nometnēs šobrīd šis jautājums ir atklāts. Vakar dalību Eiropas čempionātā apstiprināja Dirks Novickis - spēlētājs, kura vērtība šobrīd ir ļoti augsta, un par kura nestabilajām potītēm Vācijas federācijai nākstos nomaksāt iespaidīgu summu. Iespējams, šis būs tas gadījums, kad pretim nāks pats basketbolists - viss liecina, ka Novicka atvadas no izlases saistās tieši ar Londonas olimpisko sapni, un tas ir ļoti būtiski ne tikai Vācijai, bet arī viņam pašam. Itālijas izlase tikmēr cer uz Barnjani, Belinelli un Galinari, bet pirmajā nometnē Parīzē trenējas francūži Pārkers, Noā, Diavs, Turiafs, Batums un Petruss. "Esmu pārliecināts, ka Francijas federācija atradīs risinājumu," par apdrošināšanas jautājumu fiba.com saka Pārkers.

Risinājums būtu jāmeklē arī Latvijas Basketbola savienībai, kuras budžetā Andra Biedriņa kontrakta apdrošināšanai šogad bija rezervēti 12 000 latu - summa, kādu NBA prasītu normālos apstākļos. Taču lokauta situācijā šī summa šovasar pieauga trīs reizes - līdz 56 000 eiro. Tas bija labākais darījums, ko FIBA spēja atrast, meklējot apdrošināšanas sabiedrības, kas būtu gatavas uzņemties atbildību par NBA spēlētāju trauslajiem locekļiem. Kaut gan Andra gadījumā šī summa uz kopējā fona vēl ir salīdzinoši neliela - atlikusī līguma summa ar Goldensteitu nav maza (27 miljoni), tomēr pēc NBA mērauklas viņš tiek vērtēts kā pietiekami zema traumu riska spēlētājs, kas aiztaupa polises lielākās izmaksas -, LBS maciņam tas vienalga būtu pamatīgs trieciens. Atbilde uz jautājumu, kur būtu atrasta šāda nauda, šobrīd nav gluži aktuāla, taču, kā atzīst Edgars Šneps - viena no iespējām, ko iespējams nāktos apsvērt, varbūt būtu vēršanās pie valdības. Protams, cerība, ka tomēr palīdzētu izlases sponsori. Jebkurā gadījumā - nauda būtu atrasta, viņš pārliecināts. Diemžēl, nebija vajadzības.

Tavuprāt, Biedriņa piesaistīšana izlasei attaisnotu šādas summas iztērēšanu?

  • 125

  • 285


  +1 [+] [-]

, 2011-07-23 12:07, pirms 13 gadiem
AB neraada lidzjuteejam patiikamu attieksmi... var jau buut,ka tam ir savi iemesli,bet es tadu pikji nedodu....
vnm pastav vecai labai ja nu kkas notiek... tas savieniiba bus pirma kas raudas... un peec tam parejie

 +15 [+] [-]

, 2011-07-23 12:16, pirms 13 gadiem
Protams ka Biedriņš ir tādas summas vērts. Pie tam viņš iederētos Bagatska skrien un met basketbola modelī.

  +7 [+] [-]

, 2011-07-23 13:02, pirms 13 gadiem
Rijans rakstīja: 3 reiz 12 ir 36 nevis 56... Tas tā. Tad jau labāk lai AB "veseļojas"!
12K LVL un 56K EUR

  +5 [+] [-]

, 2011-07-23 13:03, pirms 13 gadiem
Par Novicki - iepriekš cik ir zināms, tad Dirks vienmēr ir pats nomaksājis savu apdrošināšanas ciparu. Ja kādam varbūt ir sīkāka informācija par to, tad es labprāt dzirdētu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2011-07-23 18:54, pirms 13 gadiem
Biedriņš šodien pats nezina, ko grib, kaut kas līdzīgs Gulbim tenisā - izskatās, ka gan pārliecības zudums, gan motivācijas trūkums.

  +1 [+] [-]

, 2011-07-23 21:01, pirms 13 gadiem
biedriņa spelešana izlasē - 56 000 , līdzjutēju prieks pēc uzvarām - nenovērtējams

  +3 [+] [-]

, 2011-07-24 12:08, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Lieki laikam jautāt, no kurienes viņam nauda.
un diez no kurienes Andrim nauda

 +10 [+] [-]

, 2011-07-24 14:31, pirms 13 gadiem
Man jau liekas, ka Biedrs ieraudzījis, kas būs pretiniekos Lietuvā un saprata, ka neko nevarēs likt pretī Noā, Keimenam, Turiafam, Krističam Perovičam utt., utjp un vienkārši nobijās, nedomāju, ka tas saistīts ar naudu! Labāk pasēdēt pie TV un domāt, ka ir baigais Uber spēle'tājs, bet laukumā, labāk neiet un neblamēties!!!

  +7 [+] [-]

, 2011-07-24 14:35, pirms 13 gadiem
nezinu kā rīkotos es, kad sapelnītu miljonus, varbūt domāšana sagrieztos..
bet tagad liekas, ja pelnītu tik nenormālus miljonus, tad pats no savas kabatas segtu to apdrošināšanas daļu, lai tikai uzspēlētu spēli ko mīlu..
bet kā jau teicu - nauda varbūt samaitā...