Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kāpēc FK "Jelgava" uzvara bija likumsakarīgāka

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Kāpēc FK "Jelgava" uzvara bija likumsakarīgāka
Ivars Veiliņš, www.jelgavasvestnesis.lv

Futbola sezona Latvijā vēl tikai sākumā, taču jau ir notikums, par kuru runās ne tikai līdz šīs sezonas beigām un pēc tās - FK "Jelgava" pērn sāka Latvijas kausa izcīņu, būdams 1. līgas klubs, bet pabeidza turnīru virslīgas komandas statusā un ar trofeju savā rīcībā. Tieši Jelgavas komandas uzvara finālā bija likumsakarīgāka nekā būtu Jūrmalas komandas panākums.

Tas nav tikai tāpēc, ka jelgavniekiem līdz finālam bija grūtāks ceļš - viņi ceturtdaļfinālā un pusfinālā pārspēja čempionu Liepājas "Metalurgu' un titulētāko Latvijas klubu FC "Skonto". Trešo spēli pēc kārtas FK "Jelgava" uzvarēja ar pēcspēles 11 m soda sitieniem un tā jau vairs nav nejaušība, bet tikai vēl nebijis notikums Latvijas kausa izcīņas vēsturē. "Laikam jau tur augšā kāds ir un viņš zināja, ka jāuzvar mums," pēc finālmača teica jelgavnieku vārtsargs Marks Bogdanovs un viņam nevar nepiekrist. Ir vairāki iemesli, kāpēc Jelgavas komandas uzvara ir likumsakarīgāka, kaut gan FK "Jūrmala-VV" no tās bija daudz kas vairāk atkarīgs.

Vispirms jau var salīdzināt abu klubu struktūru, interesi un rūpes par tiem pilsētās (vai Jūrmalas vadībā vispār kāds painteresējās, ka komanda ar pilsētas vārdu spēlē Latvijas kausa finālā?), pašu klubu gatavošanos finālam. Ieskataties kaut vai klubu mājaslapās un salīdziniet. Jūrmalas komandai tur pēdējais ieraksts ir kopš pagājušās sezonas beigām, bet Jelgavai ir viena no interesantākajām mājaslapām starp visām Latvijas sporta spēļu komandām. Pirms fināla tajā bija daudz informācijas par gaidāmo maču (kā naglai pa galvu bija trāpīts ar pēdējā elektrovilciena atiešanas laika pieminēšanu - finālspēle ieilga pēc pilnas programmas), no Jelgavas sabrauca vairāk nekā 1000 līdzjutēju, Jelgavas muzikālajā klubā "Četri balti krekli" tika sarīkoja finālspēles tiešraides skatīšanās, uz katra sēdekļa Jelgavas komandas faniem paredzētajos sektoros bija futbola kluba karodziņš u.tt. Klubs un pilsēta gatavojās šim notikumam. Jelgavas kluba līdzjutēji pašreiz ir labākie starp Latvijas futbola klubu līdzjutējiem, viņu ienākšana virslīgas fanu saimē deva turnīram patīkamu jaunu noskaņu, taču ne jau vakar vai aizvakar tos sāka organizēt, tas ir vairāku gadu darbs un tagad šo fanu ir kļūs vēl vairāk. Katrā ziņā netālu no Jelgavas kluba faniem nav bail sēdēt ne ar meiteni, ne ar bērniem, neko rupju nedzirdēsiet, toties dzirdēsiet asprātīgus tekstus un neviļus jums radīsies simpātijas pret šo komandu un tās līdzjutējiem. Tagad visi ar nepacietību gaida jaunā stadiona atvēršanos Jelgavā, kur gan komandai, gan faniem būs īsta mājvieta. Jelgavas komanda - tā nav uz vienu sezonu kaut kā savākta komanda, bet tad - paskatīsimies, kā būs.

Kas ir Jūrmalas komandas saimnieks? Uz šo jautājumu atbildēt nav vienkārši, jo, piemēram, līdz šim jūrmalnieki tā arī patur noslēpumā, ko nozīmē mistiskie burti VV komandas nosaukumā. Komandas vadība ne reizi ir atzinusi, ka sadarbība ar pilsētas vadību tai ir visai simboliska. Komanda bez savām mājām - tā diemžēl var nosaukt FK "Jūrmala-VV". Savulaik Slokas stadionā bija viena no labākajām futbola aurām virslīgā, vecā tribīne gandrīz vienmēr bija pilna, taču ne tad, ne tagad komanda šajā arēnā nebija kā savās mājās. Turklāt tagad tur ir ļoti slikts laukums, bet savulaik tas bija viens no labākajiem Latvijā. Un neviens ne par ko neatbild... Tā vien šķiet, ka dažiem šī komanda ir kā dadzis acī. Jūrmalā ir arī divas komandas 1. līgā, taču pilsētā nav kopīgas un vienotas futbola saimniecības, kaut iespējas tādu izveidot ir. Ir dīvaini un skumji dzirdēt no komandas galvenā trenera pēc finālmača, ka viņš neatceras, kad spēlētājiem pēc treniņa bija iespēja nomazgāties zem siltas dušas, ka komandai nav, kur trenēties, ka komandai praktiski nav nekā - izņemot pašus spēlētājus un nepieciešamāko inventāru.

Kas būtu mainījies, ja Jūrmala būtu uzvarējusi kausa izcīņas finālā? Domāju, ka nekas. Jā, būtu acīmredzot saglabājies šis sastāvs un varbūt tas pat tiktu pastiprināts, bet - kas tālāk? Kāda gan perspektīva un nākotne var būt futbola klubam, kas tiek nokomplektēts praktiski pēdējā brīdī, kura nākotne ir atkarīga no vienas finālspēles, bet - tajā pašā laikā - kuram nav elementāru apstākļu, lai finālam pienācīgi sagatavotos? Divtik bēdīgi tāpēc, ka līdzās zināmiem un pieredzējušiem futbolistiem Jūrmalas komandā ir vairāki jauni un talantīgi spēlētāji, ka kūrortpilsētā ir visas iespējas izveidot nevis labu komandu viendienīti, bet gan stabilu un spēcīgu futbola komandu ar pilnvērtīgu struktūru. Varbūt pilsētas jaunā vadība beidzot ieraudzīs savas pilsētas futbola komandu? Ar zaudējumu Latvijas kausa izcīņas finālā dzīve taču nebeidzas. Gluži otrādi - ir labs iegansts sākt jaunu dzīvi.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-05-22 14:42, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Iespējams, ka RAF joprojām atbalsta Jelgavas klubu finansiāli.
Raf jau kādus gadus 12 vismaz neeksistē.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-22 17:04, pirms 14 gadiem
delpjero rakstīja: Raf jau kādus gadus 12 vismaz neeksistē.
Par RAF nebūšanu negribu apstrīdēt, bet kaut kāda autobūves kompānija no Krievijas it kā daļēji izmantojot ražošanai telpas Jelgavā. Ja kādam par to kas plašāk zināms - papildiniet!

Fināls superīgs! Varēja redzēt, ka abām komandām iznākums nav vienaldīzgs.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-22 20:03, pirms 14 gadiem
kegums rakstīja: Par RAF nebūšanu negribu apstrīdēt, bet kaut kāda autobūves kompānija no Krievijas it kā daļēji izmantojot ražošanai telpas Jelgavā. Ja kādam par to kas plašāk zināms - papildiniet!

Fināls superīgs! Varēja redzēt, ka abām komandām iznākums nav vienaldīzgs.
Rūpnica uzcelta pavisam jauna (tiesa netālu no bijušā RAF) un drīz tur sāks likt kopā kravas automobiļus ZIL(sauksies savādāk). Nākotnē paredzēta arī šo modeļu uzlabošana un jaunu izstrāde.
Tiesa, nekas nav dzirdēts, ka šī kompānija būtu starp FK Jelgava sponsoriem un RAF jau tiešām sen vairs neeksistē, ja nu vienīgi kā mikrorajona nosaukums.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-22 20:52, pirms 14 gadiem
J.Blūma klubu basketbolā arī stutē Bizkaia apriņķis,kādēļ gan RAF'S to nevarētu? ;(

  +4 [+] [-]

, 2010-05-23 17:14, pirms 14 gadiem
VV - nozīmē Deglim piederošā bāra "Vienos Vārtos" abbreviatūra.