Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kurš (bija/ir) labāks: Biedriņš vai Valančūns?

Renārs Grāvītis
Renārs Grāvītis

Kurš (bija/ir) labāks: Biedriņš vai Valančūns?
Valančūns savu NBA karjeru ir sācis pārliecinošāk, nekā mūsu cerība...

Foto: raptors.com

Andris Biedriņš un Jons Valančūns ir vienīgie pašlaik spēlējošie centra spēlētāji NBA, kuri dzimuši Baltijas valstīs. Valančūns basketbola „Mekā” aizvada savu pirmo (šo) sezonu, turpretī Biedriņš līgā ienāca pirms astoņiem gadiem. Abu starpā ir velkamas paralēles, kuras ievedušas kaimiņus pasaules spēcīgākajā basketbola līgā. Kurš no viņiem bija labāks pirmajā sezonā NBA? Pierādīšu...

Jons Valančūns profesionālo basketbolista karjeru uzsāka 15 gadu vecumā - „Perlas” komandā, kas ir Viļņas „Lietuvos Rytas” fārmklubs. 2010. gada sākumā lietuvietis no „Perlas” (NKL-Lietuvas otrā spēcīgākā līga) pārcēlās uz „Lietuvos Rytas” klubu, kas pārstāvēja augstāko Lietuvas basketbola līgu. 2010./2011. gada sezonā Valančūns Viļņas klubā vidēji 15,4 aizvadītajās minūtēs izcēlās ar 7,7 punktiem, 5,8 atlecošajām bumbām un 0,7 blokiem. Nākošajā sezonā (pēc jauno spēlētāju izvēles NBA) – vidēji 24 minūtēs lietuvietis izcēlās ar 14,1 gūtiem punktiem (ar 66,5% precizitāti), 7,4 atlecošajām bumbām un 1,87 blokiem.
Andris Biedriņš profesionālo basketbolista karjeru uzsāka 16 gadu vecumā (gadu vēlāk nekā Valančūns). Pretēji Valančūnam, latvietis uzreiz spēlēja LBL (Latvijas basketbola līga) augstākajā divīzijā BK „Skonto” sastāvā. 2002./2003. gada sezonā Biedriņš 41 LBL spēlē vidēji guva 2,9 punktus (ar 59,8% precizitāti), savāca 4,6 atlecošās bumbas un uzlika 1,32 blokus. Gadu vēlāk - 28 LBL spēlēs vidēji guva 18 punktus (ar 61,5% precizitāti), savāca 8,2 atlecošās bumbas un uzlika 1,82 blokus. Pirms debijas NBA abi basketbolisti bija spēruši pirmos soļus profesionālajā basketbolā. Tas izdevās sekmīgi – divas sezonas tika aizvadītas dzimtās valsts nacionālā čempionāta augstākajā divīzijā. Abiem bija manāms progress, ko pamanīja NBA skauti, izvēloties abus spēlētājus pirmajā kārtā – Valančūnu ar 5. (2011. gadā), bet Biedriņu ar 11. numuru (2004. gadā). Līdz NBA jauno spēlētāju izvēlei abu basketbolistu svaru kausi (aizvadīties gadi profesionālajā basketbolā) bija nosēdušies teju vienādā līmenī. Būdami vieni no līderiem, abi sportisti pārstāvēja savu valsti arī junioru čempionātos. Vienīgā atšķirība bijā tāda, ka Valančūns NBA debitēja ar iegūto pieredzi pieaugušo valsts izlasē. 2011. gadā lietuvietis pārstāvēja nacionālo izlasi, kurā bija viens no tās līderiem. Eiropas čempionātā Lietuvā Valančūns vidēji 15,7 minūtēs guva 8,4 punktus un izcīnīja 4,1 atlecošās bumbas.

Līdz debijai NBA abi milži bija pārstāvēto komandu līderi, kļūstot vecākiem, abi nepārtraukti progresēja, taču, nonākot otrpus okeānam, situācija un apstākļi katram basketbolistam bija pavisam citādi. Biedriņš debitēja laikā, kad bija izteikta centra spēlētāju dominance. Abu spēlētāju auguma parametri (Biedriņam 2004. gadā, bet Valančūnam 2012. gadā) bija teju vienādi. Lietuvietis pašlaik ir 211 centimetrus garš un 105 kilogramus smags, taču Biedriņš (2004. gadā) bija 213 centimetrus garš un aptuveni 105 kilogramus smags. „Es domāju, ka tagad man ir pietiekami augsta meistarība, man tikai jākļūst stiprākam,” portālam esports.lv 2005. gadā teica latviešu sportists. No Andra mutes Dievs ausī – 2004. gadā latvietim pretī nāca vieni no visu laiku spēcīgākajiem centra spēlētājiem Bens Voless, Šakils O`Nīls (150 kg) un Jao Mings (150 kg). Valančūnam: Nikolā Pekovicš (130 kg), Dvaits Hovards un Endrjū Bainams.
Ko spēlētājs var izdarīt šāda monstram? Šādās situācijās labāk nelīst priekšā, jo tas var slikti beigties. To pierādīja Šakils O`Nīls laikā, kad Biedriņš spēra pirmos soļus NBA:

Biedriņš savā pirmajā NBA sezonā iznāca laukumā 30 reizes (tikai vienu pamatsastāvā), vidēji 12,8 minūtēs guva 3,6 punktus (ar 57,7% precizitāti), savāca 3,9 atlecošās bumbas un nopelnīja 2,9 piezīmes!!! Turpretī Valančūns laukumā iznācis 61 reizi (56 no tām pamatsastāvā), vidēji 23,8 minūtēs līdz šim guvis 8,8 punktus, (ar 55,6% precizitāti), savācis 6 atlecošās bumbas un nopelnījis 3,05 piezīmes. Biedriņa pavadītais laiks laukumā ir par 11 minūtēm mazāks, taču personisko piezīmju skaits abiem spēlētājiem ir teju vienāds. Latvietim bija grūti noturēt masīvos centra spēlētājus, tāpēc nācās izdarīt daudz pārkāpumus. Līdz ar to spēles laiks samazinājās. Valančūns pašlaik NBA ar „gaļu” var noturēt gandrīz visus garos spēlētājus. Šajā video lietuvietis groza tuvumā tur Serdži Ibaku (Oklahomsitijas „Thunder” spēlētājs):

Biedriņa pirmajā sezonā Goldensteitas „Warriors” galvenais treneris bija Maiks Montgomerijs. Latvietim garā gala pozīcijā priekšā bija tā laika komandas līderi – Trojs Mērfijs, Adonals Foils un Klifs Robinsons. 2004. gadā Mērfijs 70 aizvadītajās spēlēs vidēji izcēlās ar double-double (vismaz desmit gūti punkti un padsmit atlecošās bumbas), Foils 78 aizvadītajās spēlēs vidēji guva 4,5 punktus un savāca 5,5 atlecošās bumbas, bet Robinsons vidēji 26 minūtēs guva 8,5 punktus un izcīnīja 2,7 atlecošās bumbas spēlē. „Warriors” galvenais treneris slavēja Biedriņu: „Latvieša lielākie dotumi ir aizsardzībā – vākt atlecošās bumbas un bloķēt pretinieku metienus. Andris ir atlētisks un enerģisks, taču spēka izmantošana groza tuvumā ir Biedriņa lielākais mīnuss. Ceru viņu izmantot pēc Klifa Robinsona aizmainīšanas.” Šis solījums nepiepildījās – Robinsons pameta „Warriors” vienību, taču Biedriņa laiks nepalielinājās. Montgomerijs vairāk uzticējās pieredzējušajiem basketbolistiem – Foils un Mērfijs 2004. gadā aizvadīja attiecīgi 8. un 4. sezonu NBA. Pēc diviem gadiem šie spēlētāji komandu pameta, pie vienības stūres nāca Dons Nelsons, kas Biedriņam uzticējās, ļaujot laukumā nākt pamatsastāvā. 2006. gada sezonā latvietis laukumā izgāja 82 spēlēs (63 pamatsastāvā). Vidēji 29 minūtēs Biedriņš guva 9,5 punktus, savāca 9,3 atlecošās bumbas un 1,7 reizes bloķēja pretinieku metienus. Spēlējot pie Nelsona, izveidojās teicams tandēms starp Beironu Deivisu un Biedriņu:

Biedriņam bija nepieciešams laiks un trenera maiņa, lai sevi pierādītu NBA. Valančūns Toronoto „Raptors” komandā iejutās uzreiz. Komanda šīs sezonas gaitā veica maiņas darījumu, aizmainot uz Memfisas „Grizzlies” centra spēlētāju Edu Deivisu (kurš bija viens no komandas atslēgas spēlētājiem - 45 spēlēs šosezon laukumā pavadīja vidēji 24 minūtes, gūstot 9,7 punktus un savācot 6,7 atlecošās bumbas), pretī saņemot vieglo/spēka uzbrucēju Rūdiju Geju. Valančūnam tika dota iespēja ilgāku laiku pavadīt laukumā, jo rezerves centra spēlētājs Ārons Grejs vidēji spēlēja vien 12,2 minūtes. Valančūns iederas ātrajā Toronto komandas spēles stilā – lietuvietis labi pārvietojas pie trīspunktu līnijas (rim runner). „Viņš ne tikai izmanto savus auguma parametrus, bet arī ātrumu. Ir grūti iemest tuvus metienus ar palēcienu (short jumpers), taču ir sajūta, ka Valančūna mestās bumbas grozs pievelk kā magnēts,” teic lietuviešu basketbola leģenda Arvīds Sabonis.

Rimas Kurtinaitis uzsver lietuvieša darba ētiku: „Valančūnam ir smagi jāstrādā, lai maksimāli izmantotu savu potenciālu. Līdz šim esmu trenējis daudz un dažādus jauniešus, taču viņam ir lieliska darba ētika – Jonam ir vēlme sevi pilnveidot.” „Ar profesionālo pieeju Valančūns sevi ir parādījis no labākās puses – ir enerģisks, ļoti labi vāc atlecošās bumbas, kas Toronto komandai ir ļoti nepieciešams,” teic kanādiešu kluba galvenais treneris Dveins Keisijs. Šī ir būtiskākā lieta, kāpēc Valančūns jau pirmajā sezonā ticis pie solīda spēles laika.

Kā diena pret nakti – tā varētu raksturot abu basketbolistu sniegumu pirmajā sezonā NBA. Valančūns līdz šim ir produktīvāks nekā Biedriņš 2004. gadā. Galvenokārt, to noteica treneru taktiskie zīmējumi un komandas turpmākie mērķi. Vai tas ir godīgi? Sportiskie principi vienmēr ir bijuši skarbi – Biedriņš šoreiz cieta vairāk.

  +1 [+] [-]

, 2013-04-22 12:22, pirms 11 gadiem
Vēlme sevi visu laiku pilnveidot un pierādīt ka esi labāks par citiem. Ir kam piemīt šīs īpašības, ir kam to ir tikai mazliet, vai nav nemaz.

 +15 [+] [-]

, 2013-04-22 13:36, pirms 11 gadiem
Viens uz NBA aizbrauca 18 gadu vecumā, otrs - 20. Vienu paņēma kā nākotnes prospektu no Skonto, otru - kā gatavu spēlētāju un vienu no ULEB Eirokausa fināla komandas līderiem. Divi gadi tajā vecumā - tā tomēr ir milzīga atšķirība, īpaši jau uz NBA prasītā atlētisma fona. 20 gadu vecumā AB stati bija 9,3+9,5 29 minūtēs, JV - 8,9+6 24 minūtēs. Tas tā - replika par beigu spriedumu, lai būtu korektāk.

  +5 [+] [-]

, 2013-04-22 13:59, pirms 11 gadiem
Šim žurnālistam vēl krietni jāmācās.. jocīgs pēc satura raksts...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-04-22 14:19, pirms 11 gadiem
sandis444 rakstīja: Viens aizbrauca kāpostu pelnīt un luni dzīt otrs brauc parādīt savus talantus. nepakaunot savu valsti un sevi..


busim godigi.. Valancuns jau tagad ir parspejis Biedrina ziedu laikus kad Andriņš jau bija nobriedis, pieredzējis u.t.t.....
tad kad Valancuns dabus lielo līgumu, tad arī varēs spriest kurš ko tur dara, a tagad tās tādas spekulācijas.

 +11 [+] [-]

, 2013-04-22 14:53, pirms 11 gadiem
sandis444 rakstīja: Viens aizbrauca kāpostu pelnīt un luni dzīt otrs brauc parādīt savus talantus. nepakaunot savu valsti un sevi..


busim godigi.. Valancuns jau tagad ir parspejis Biedrina ziedu laikus kad Andriņš jau bija nobriedis, pieredzējis u.t.t.....
AB pirmais līgums uz trim gadiem bija 5,57 mlj., JV par to pašu periodu - 10,57 mlj. Tas par kāpostu. Ja par pārspēšanu - paredzu, ka viņš to kādu dienu izdarīs, bet pagaidām - lai vispirms sasniedz AB 2008./09. sezonu (11,9+11,2). Reizēm patīk mums, latviešiem, par daudz sevi noniecināt.

  +3 [+] [-]

, 2013-04-22 15:15, pirms 11 gadiem
Paldies. Patiesībā šo divu gadu laikā (no 18 gadiem līdz 20) Biedriņš kļuva daudz produktīvāks domāšanas ziņā - spēlēja saņemot bumbu jau ātrumā, veica pagriezienus, kurus bija ļoti grūti atkost (jo kreiļus šādās situācijas ir grūti nosegt). Tas par divu gadu atšķirību (un tā attīstības laiku).
Ingmārs Jurisons rakstīja: Viens uz NBA aizbrauca 18 gadu vecumā, otrs - 20. Vienu paņēma kā nākotnes prospektu no Skonto, otru - kā gatavu spēlētāju un vienu no ULEB Eirokausa fināla komandas līderiem. Divi gadi tajā vecumā - tā tomēr ir milzīga atšķirība, īpaši jau uz NBA prasītā atlētisma fona. 20 gadu vecumā AB stati bija 9,3+9,5 29 minūtēs, JV - 8,9+6 24 minūtēs. Tas tā - replika par beigu spriedumu, lai būtu korektāk.

  +4 [+] [-]

, 2013-04-22 16:56, pirms 11 gadiem
Ja tas ir salīdzinājums, tad gribētos arī kādas salīdzinošas tabuliņas nevis tikai palagus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-04-22 19:48, pirms 11 gadiem
sandis444 rakstīja: Valancuns augstak drafta bija tapec nauda lielaka!


Par ko lai es personigi paslaveju Biedrinu? Par to ka vins sezh mala? Par to ka atsakas izlasei palidzet? Par ko?
Nu, ja tu neredzi par ko paslaveet, tad iipasi apdaavinaats tu neesi....Pateiksu prieksaa-par to ka paaris gadus atpakalj, speeleeja ljoti labi, bija viens no labaakajiem centriem NBA, par to, ka speeja ar savu darbu un paraadiito speeli nopelniit sev milziigu algas liigumu, par to es domaaju... Jaa, es arii uzskatu ka vinjs vareetu speeleet izlasee un atsakoties to dariit, manupraat, riikojas, vareetu teikt "pretvalstiski", un tas ka vinjs ir rezervee, tas noziimee, ka citi trenerapraat ir labaaki par vinju....

  +4 [+] [-]

, 2013-04-22 20:13, pirms 11 gadiem
diezgan nekorekti salīdzināt. un vēl izvēlēties JV labvēlīgākus parametrus.. Jurisonam trāpīga piezīme.

JV ieradās ar daudz lielāku pieredzi veču basketbolā un pats 2 gadus vecāks - liela atšķirība. AB bija lielas progresa iespējas un viņš to izmantoja. JV būs krietni jāpapūlas, lai 3jā sezonā 3x uzlabotu savu 1 gada statistiku vai pārspētu AB 5ās sezonas rādītājus.

NBA pirmajā vietā ir bizness un biznesa ziņā AB apspēlēja NBA 1os vārtos - sportiski neslavēšu, bet finansiāli gan. un svarīgi, ka veselības ziņā AB 40 gados būs stabili starp līderiem pozitīvā ziņā ..

  +1 [+] [-]

, 2013-04-22 22:24, pirms 11 gadiem
Nu Valančūnam viss vēl priekšā, un, tad jau redzēs, ko viņš sasniegs. Bet AB labākie gadi jau ir krietni aiz muguras. Lai gan izskatījās viss tik skaisti un perspektīvi....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-04-23 10:17, pirms 11 gadiem
lieka diskusija un lieks temats.

Ir jāsalīdzina daudz vienkāršāk:

Valančūns spēlē un to dara tīri labi, savukārt Biedriņš ļoti maz spēlē vai arī vispār nespēlē.

Ir jāgrib kaut ko sasniegt. Miami, Thunders, Bostona spēlē bez centriem, un viņu komandās garie izmanto katru izdevību lai dotu citu labumu - bloķē, mēģina savākt kādu bumbu, piesedz ātros, izmanto uzbrukumā savas iespējas. To dara arī Valančūns.
Biedriņš agrāk to darīja, tagad vairs nē. Biedriņam nav jāgaida kad iedos bumbu, viņam ir jārada situācija, un to viņš nedara.

  +1 [+] [-]

, 2013-04-23 11:35, pirms 11 gadiem
Atvainojos, bet rakstā ir daudz ne- un puspatiesību, kas attiecīgi rada sajūtu, ka secinājumi ir izdarīti tendenciozi. Pirmkārt, Foils nekad nav bijis Warriors līderis, jo par tīri aizsardzības tipa spēlētāju to ir grūti teikt. Viņa uzbrukuma arsenāls bija tajā pašā līmenī kādā patreiz ir AB Warriors sastāvā. Ar Robinsonu Andris arī īsti nekonkurēja, jo bija dažādu pozīciju spēlētāji. Un ne jau konkurences dēļ AB pirmajās sezonās spēlēja maz, bet tāpēc, ka esošajam Warriors trenerim bija sava koncepcija par rūkiju lomu un laiku komandā, pie kuras viņš pieturējās jau savas iepriekšējās karjeras laikā studentu basketbolā. Otrkārt, 2004.gadā nebija "izteikta centru dominance", tas bija iepriekšējā dekādē, kad spēlēja Jūings, Robinsons, Olaidžuvons un tas pats Šaks. Uz šīs bāzes 2004.gadā daudzas komandas vēl pārmaksāja augumu cm (kā tas piemēram bija to pašu Warriors gadījumā ar pieminēto Foilu), bet tas nebūt nenozīmē, ka centri dominēja līgā. Ja neskaita Šaku, Jao un jauno Hovardu, tad īsti laikam nav vairs neviena centra tajā laikā, kurš būtu izteikts komandas līderis.
Treškārt, tādas īstas problēmas kā pretspēlētājs Biedram sagādāja tikai Jao, ar pārējiem viņš tika diezgan labi galā (arī ar to pašu Hovardu savā double-double sezonā, kur pēc pirmā puslaika Dvaits ārdījās ģērbtuvēs, jo nevarēja AB apspēlēt uzbrukumā).

Tā ka viennozīmīgi jāpiekrīt viedoklim, ka lai Valančūns no sākuma sasniedz AB double-double sezonas līmeni un nopelna lielu kontraktu un tad varēs runāt kurš ir/bija labāks.

     [+] [-]

, 2013-05-15 01:45, pirms 11 gadiem
labs raksts. vēl