Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Haralda Silova izvēle

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Haralda Silova izvēle
Haralds Silovs šosezon pārliecināja vispirms pats sevi, ka karjeras turpināšna ātrslidošanā var iznākt sekmīga.
Foto: Latvijas Ātrslidošanas federācija

Iespējams, ka Haralds Silovs par to publiksi nemaz nepaziņos un šajā sakarā īpašu preses konferenci, piemēram, arī nerīkos, taču arī bez tā visa laikam reti kuram nav skaidrs, ka viņš savu izvēli jau ir izdarījis. Par labu ātrslidošanai. Likumsakarīgi.

Olimpiskajās spēlēs Vankūverā Haralds Silovs startēja gan šorttrekā, gan ātrslidošanā un ar to pievērsa sev vēl lielāku uzmanību (taču ne tikai ar to!). Viņš ir pirmais un vienīgais, kurš vienās ziemas olimpiskajās spēlēs startēja šajos divos sporta veidos, kaut gan pavisam ir 30 sportistu, kas ziemas olimpiskajās spēlēs (vienās vai dažādās) piedalījušies divos dažādos sporta veidos (piemēram, arī Oļegs Maļuhins - trīs olimpiskās spēles biatlonā un vienas distanču slēpošanā) vai kas ir piedalījušies gan vasaras, gan ziemas olimpiskajās spēlēs. Pēc diviem gadiem Sočos par Haraldu noteikti atcerēsies arī šajā sakarā, taču tad par viņu tomēr runās kā par ātrslidotāju un - cerams - par vienu no pretendentiem uz augstu vietu.

Vai šorttrekā Haralds sevi jau izsmēlis? Riskēšu secināt, ka - jā. Eiropas čempions viņš jau ir bijis, pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs vēl būtu izredzes tikt augstāk nekā līdz šim, taču griesti jau ir ar roku aizsniedzami un Haralds to ļoti labi apzinās. Šorttrekā viņš sevi ir lielā mērā izsmēlis varbūt ne tik daudz sportiskajā, cik emocionālajā ziņā, turpretī ātrslidošana - tas ir jauns izaicinājums, kas nes sev līdzi svaigas emocijas. Un izdodas taču! Ja Silova piedalīšanos ātrslidošanas sacensībās Vankūveras olimpisko spēļu sezonā un arī olimpiskajās spēlēs daudzi varbūt uztvēra kā "zīmēšanos" un vēlmi vienkārši pievērst sev lielāku uzmanību, tad tagad tādu vairs nav. Ja Haraldam adresētos ātrslidotāju komplimentus pirms diviem gadiem varbūt varēja uzskatīt par pieklājības žestu (sak, nav slikti, lai jau jauneklis mēģina) un uzmundrinājumu jauniesācējam, tad tagad atzinīgie izteicieni ātrslidošanas aprindās jau ir Silova rezultātu un straujā progresa dēļ. Sestā vieta Eiropas čempionātā klasiskajā daudzcīņā un 7. vieta pasaules čempionātā "klasikā" - tas jau ir kaut kas. Tas ir daudz vairāk nekā "jau kaut kas", ja zinām, ka Haraldam Silovam šī ir pirmā (!) pilnā un īstā sezona tikai ātrslidošanā. Līdz startam olimpiskajās spēlēs Sočos būs vēl divas...

Olimpiskajās spēlēs nav sacensību daudzcīņā, tur medaļas dala atsevišķās distancēs un vīriešiem tādas ir piecas - 500 m (divu skrējienu summa), 1000 m, 1500 m, 5000 m un 10 000 m. Haralds Silovs jau ir devis mājienu, ka viņš izvēlēsies "tūkstoti" un arī tas ir tikai likumsakarīgi - šajā distancē viņš šosezon bija piektais Pasaules kausa posmā Soltleiksitijā (paskataties, kuri ir pirms viņa!) un tajā viņam pašreiz ir 6. labākais rezultāts pasaulē. Iedomājieties tikai - sestais labākais rezultāts pasaulē vienā no populārākajām ātrslidošanas distancēm! Šosezon vēl būs Pasaules kausa fināls Berlīnē un pasaules čempionāts atsevišķās distancēs Hērenvēnā, kur Silovu pasaules rangā droši vien pabīdīs nedaudz zemāk (viņš pats nepiedalīsies, jo nolēmis pabeigt studijas, lai jau pirms nākamās sezonas varētu pievērsties tikai slidošanai), taču tas nemaina lietas būtību - mums jau ir ļoti labs ātrslidotājs un viņš var kļūt tikai labāks. Viens no labākajiem pasaulē 1000 m distancē? Un kāpēc gan nē? Apetīte rodas, ēdot.

Mēs droši vien vēl īsti nevaram aptvert, ko nozīmē Silova labākās vietas ātrslidošanā šajā sezonā, un tas arī ir tikai likumsakarīgi, jo daudzus gadus taču nebija īpaša iemesla sekot notikumiem ātrslidošanā, vairāk vai mazāk tai pasekojām olimpisko spēļu dienās un viens no senākajiem ziemas sporta veidiem Latvijā pēc Otrā pasaules kara taču nemaz nebija starp tiem, kuri jāattīsta, kuri mums "no augšas" tika iedalīti kā Latvijā kultivējamie sporta veidi (skolu mācību programmās gan bija jāpilda normatīvi arī ātrslidošanā, tā ka manas paaudzes un tai tuvo paaudžu pārstāvjiem ātrslidošana nebūt nav kaut kāds "dinozaurs"). Haralda Silova pirmie panākumi un pat viņa iespējamie panākumi Sočos var kļūt, bet var arī nekļūt par pavasara bezdelīgu šajā sporta veidā, kurā mums ir 1939. gada Eiropas čempions un pasaules vicečempions klasiskajā daudzcīņā Alfons Bērziņš, kā arī 1969. gada pasaules čempione Lāsma Kauniste, taču interese par ātrslidošanu tagad noteikti būs (jau ir!) daudz lielāka. Vai Haraldam būs arī sekotāji no šorttreka vidus? Laiks rādīs.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-22 16:44, pirms 13 gadiem
Šis panākums tiešām ir jāprot novērtēt - pirmkārt jau ar ar vietu LOV "A" vienībā. Ja cilvēks savā pirmajā pilnvērtīgajā sezonā ir pasaules spicē, tad varam gaidīt ļooti lielas lietas. Lai izdodas!

  +1 [+] [-]

, 2012-02-23 00:38, pirms 13 gadiem
Es arī piekrītu - Haraldam ir liels potenciāls ātrslidošanā, un ceru, ka viņam izdosies to pilnvērtīgi sasniegt un izmantot! Lai veicas!