Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Dināra Safina: virsotne un bedre

Dināra Safina: virsotne un bedre
Dināra Safina pusotra gada laikā no WTA ranga līderes pozīcijas atkritusi līdz 75. vietai.
FOTO: AFP/"Scanpix"

Vai atceraties, ka necik sen (pirms nepilniem diviem gadiem) par pasaules pirmo raketi negaidīti kļuva tatāriete no Krievijas Dināra Safina - vīriešu tenisa zvaigznes Marata Safina (arī savulaik atradās ATP ranga galvgalī) jaunākā māsa? Šo gadu Dināra (jau WTA ranga 75. vietā) iesākusi ar trim zaudējumiem, viens no tiem "Australian Open" pirmajā kārtā ar 0:6, 0:6...

2008. un 2009. gadā Dināra Safina (daudzi uzskata, ka viņa bija un ir talantīgāka pat par savu brāli!) trīs reizes spēlēja "Grand Slam" turnīru finālos - Austrālijas atklātajā čempionātā un divreiz "French Open".

2009. gada 20. aprīlī viņa kļuva par pasaules pirmo raketi, lai gan ne reizi nav uzvarējusi "Grand Slam" turnīros. Pirmo reizi tenisa vēsturē brālis un māsa bija sasnieguši tenisa pakāpes augstāko virsotni.

Taču jau rudenī Dinārai pēc vairākiem neveiksmīgi aizvadītiem turnīriem nācās šķirties no ranga līderes pozīciajas (pirmajā ailītē viņa pabija 26 nedēļas), to atdodot Serenai Viljamsai.

Augustā viņai parādījās stipras sāpes jostas apvidū mugurā, Dināra domāja, ka tā ir vienkārši pārpūlēta. Safina turpināja spēlēt, nezinot, ka ir sarauts muguras muskulis. Sezonas beigās Dināra pat lika lietā sāpes remdējošos līdzekļus, taču tās jau bija mocības.

"Bija ļoti grūti no ASV čempionāta un līdz pat sezonas beigām lietot sāpes remdējošos līdzekļus" atceras Safina, kura pirms Dohas turnīra tabletes nomainīja ar injekcijām. "Izmēģināju visu, taču nedomāju, kas tas ir tik nopietni. Beigās tas jau bija pat pārāk nopietni. Tā bija mana vaina".

Tomēr Dināra joprojām atradās WTA ranga otrajā vietā, pagājušā gada janvārī aizkļuva līdz "Australian Open" ceturtajai kārtai, kurā piekāpās Marijai Kiriļenko.

Līdz aprīlim Safina atjaunoja spēkus, taču spēli atgūt neizdevās. Mugura joprojām sāpēja, Francijas atklātajā čempionātā viņa izstājās jau pirmajā kārtā, atsauca līdzdalību Vimbldonas turnīrā. Līdz ar to daudz neizstāvētu reitinga punktu, un necik ilgi nebija jāgaida, kad, skat, jau 70. vieta rangā.

Bet no bedres līst ārā ir, ak, cik grūti. "Cik smagi ir tikt līdz virsotnei, un cik viegli var krist," atzīstas Safina, salīdzinot šo rāpšanos ar braucienu uz divriteņa kalnos. "Katram spēlētājam nākas pārvarēt kaut ko līdzīgu, daudziem vadošajiem tenisistiem. Viņi nolaižas no virsotnes un atkal to sasniedz. Tā ir katra sportista dzīve. Nevar visu laiku būt par zvaigzni un uz mūžu palikt ranga galvgalī."

Sezonu starplaikā Dināra, atkopusies no problēmām, izlēma nomainīt treneri - horvāta Želko Krajana vietā stājās argentīnietis Gastons Etliss. Safina uzskatīja, ka arī treneris ir pie vainas viņas neveiksmēs.

Pagaidām no pārmaiņām uz labo pusi nav ne vēsts - šogad Dināra piedalījusies trīs turnīros, un visos zaudējusi jau pirmajā kārtā. Tā, Oklendā viņai kaut cik izdevās turēties pretī Anastasijas Sevastovas "Australian Open" šonedēļ apspēlētajai Janīnai Vikmeijerei - 3:6, 7:6, 1:6, taču tad sekoja kaunpilna 0:6, 1:6 sagrāve no Marionas Bartolī Hobartā, bet Austrālijas čempionātā Dināra mačā pret Kimu Klijstersu pat pamanījās palikt sausā - 0:6, 0:6.

Atliek vien piebilst, ka Safina tādējādi uzstādīja antirekordu - līdz šim mūsdienu tenisā vēl ne reizi bijusī pasaules pirmā rakete ne dāmu, ne kungu "Grand Slam" turnīrā "uz nullēm" vēl nebija palikusi...

Atcerēsimies, kad Safina kļuva par ranga līderi, bija daudz skeptiķu, kuri uzskatīja, ka bez uzvarām "Grand Slam" turnīros tenisists nav pelnījis būt WTA virsotnē. Liekot roku uz sirds, jāatzīst, ka Dināras augšupeju sekmēja ne tikai viņas meistarība, bet arī haotiskās pārmaiņas ranga augšgalā, kas sieviešu tenisam ir raksturīgas pēdējā laikā (šķiet, jāaizmirst par Štefijas Grāfas valdīšanas dienām).

Skeptiķi tagad var berzēt rokas, sak, mums bija taisnība, ilgi viņa nenoturēsies. Taču tāpat vien līdz pieciem "Grand Slam" fināliem netiek, Safina ar talantu un sasniegtajiem rezultātiem ir pārkāpusi savai bijušajai iesaukai "Marata jaunākā māsa"... Kā lai neatceras Maratu Safinu un viņa problēmas ar veselību. Taču Dināras vecākais brālis allaž prata atgūties, un sezonas sākumā "Australian Open" parasti lidoja pa kortu... "Es? Paši redzat... Vienkārši nesaprotu, kas notiek".

Vai Dinārai nav zudusi vēlme spēlēt tenisu, lai gan aprīlī paliks tikai 25 gadi? "Vajag saprast, ka tas ir mans darbs..."

Vai mugura netraucē? "Katru dienu veicu īpašus vingrinājumus. Nepieciešams muskuļus uzturēt tonusā un tajā pašā laikā darīt tā, lai tos nepārslogotu. Taču šobrīd, paldies Dievam, ar muguru viss ir kārtībā. Savainojuma man nav."

Krievijas tenisa federācijas prezidents Šamils Tarpiščevs uzskata, ka Dinārai vaina jāmeklē savā galvā. "Vispirms tā ir psiholoģiska problēma. Viņa ir pārāk saistīta, jo cenšas turēties pie rezultāta, bet viņai, gluži otrādi, vajag atslābināties un atgūt pārliecību. Visvienkāršāk to izdarīt, uzspēlējot kaut vai pāris nelielos turnīros, kur nevar uzrauties uz spēcīgu pretinieci. Tad pakāpeniski viss nostāsies savās vietās."

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-01-23 04:15, pirms 14 gadiem
sandis444 rakstīja: Safina bija visnesakarīgākā WTA ranga līdere! Pat grūti saprast kaa vinja tika 10niekaa.. jo gadus atpakaļ viņa nerādija neko cienīgu un tagad lai tiktu liidz jaunajiem skuķiem.. vinja nav ne Kima Klijstersa ne Justine Enina.. viņas laiks ir aizgājis.. var sisties pa 50nieku, bet ne augstāk jo augšā valda 20 gadnieces.. ar vienu izņēmumu - Klijstersa.. ari Venusa un Serena sāk bremzēt.. viņas moka traumas jo tādā hodā kā jaspēlē šīm dāmām.. tas na normāli.. tenisas sezona var sākties janvārī, bet tad lai ari laicigi beidzas.. tās meitenes taču ir notrenkātas kā zirgi.. žēl paliek skatoties ka vienai kāja nosaitēta, otrai roka.. bet tādā nu viņas biznesā ir un prom iet un palaist vaļa to vissu ar nav tik viegli kaa liekas..


tikko Tu sāc mocīties ar traumām un nespēlē taa ir grūti atgriezties.. it seviskji dāmām..
Nepiekritīšu ,Dinara noteikti ir spējīga cīnīties par TOP 10 un tas būtu tikai likumsakarīgi ,ja viņa tur iekļūtu atpakaļ.

  +2 [+] [-]

, 2011-01-24 09:59, pirms 14 gadiem
Es arii ceru, ka Dinara veel spees savaakties un atgrieziisies starp labaakajaam..