Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Otro reizi Sigulda ir Eiropas centrs

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Otro reizi Sigulda ir Eiropas centrs
Foto: Romualds Vambuts, eSports.lv

Otro reizi Eiropas čempionāts kamaniņu sportā risinās Siguldā. Šīs pēc skaita ir Vecā kontinenta 42. čempionāts un "latvijas Šveice" otro reizi ir kļuvusi par šā sporta veida Eiropas centru. Pirmo reizi Eiropas čempionāts Siguldā risinājās 1996. gadā.

Pirmais Eiropas čempionāts kamaniņu sportā risinājās 1914. gadā Reihenbergā, kas atradās toreizējā Bohēmijā, bet otrais - tikai pēc 14 gadiem Šraiberhavas trasē Vācijā. Ne tikai kari, bet arī siltās ziemas iecirta robus kamaniņu sporta kalendārā un šā iemesla dēļ nav notikuši vairāki Eiropas čempionāti, tāpēc arī sacensībām ar senu vēsturi šis ir tikai Eiropas 42. čempionāts. Kopš kamaniņbraucēji sacenšas mākslīgās trasēs (savs čempionāts ir arī dabīgajās trasēs, bet tas jau ir atšķirīgs sporta veids, ko sauca par naturbānu - dabīgo ceļu).

Olimpiskajos gados Eiropas čempionāta (Eiropas čempionāti kopš 1980. gada risinās reizi divos gados) medaļām ir tāda pati vērtība kā visos pārējos gados, taču šajās reizēs visi labākie nestartē. Siguldā neredzēsim olimpisko čempionu itālieti Armīnu Cēgeleru un itāļu pirmo divnieku, kā arī Vācijas komandas pirmos numurus. Tiesa, vāciešiem konkurencē izlasē tik liela, ka otrie numuri uz Eiropas skatuves arī būs starp pretendentiem uz medaļām. Pirms 14 gadiem Latvijas kamaniņbraucējiem savā trasē pagalam neveicās - tikai divniekam Roberts Suharevs/Dairis Leksis izdevās iekļūt pirmajā desmitniekā (10. vieta), bija vēl Annas Orlovas 13. vieta un 5. vieta komandu sacensībās (toreiz tā vēl nebija stafete), taču gandarījuma nebija nekāda. Kā būs šoreiz?

No tiem, kas 1996. gadā startēja Siguldā, tagad starp Eiropas čempionāta dalībniekiem ir Natālija Jakušenko un Lilija Ludana no Ukrainas, viens no pasaules labākajiem kamanīnbraucējiem Alberts Demčenko no Krievijas, mūsu Anna Orlova un Guntis Rēķis, kā arī austriešu divnieks Tobiass Šīgls/Markuss Šīgls. Pirms 14 gadiem vislabāk no šiem kamaniņbraucējiem gāja Demčenko - vīriešu vieninieku sacensībās viņš bija otrais aiz vācieša Jensa Millera, bet divniekos (jā, jā, savulaik Demčenko startēja arī divbniekā) kopā ar Semjonu Kolobajevu ieguva bronzas medaļu (uzvarēja vācieši Štefans Krauze/Jans Bērents). Sieviešu konkurencē 1996. gadā Siguldā triumfēja jaunākā no toreizējās Vācijas izlases kamaniņbraucējām un Jana Bode.

Pašreiz Eiropas čempionu tituli pieder Armīnam Cēgeleram un jau skaidrs, ka viņš to nepaturēs, vācietei Natālijai Gaizenbergerei, kuru Siguldā nredzēsim, itāļu divniekam Kristians Oberštolcs/Patriks Grubers, bet viņi arī nestartēs līdz ar to būs citi visi čempioni'. Komandu stafetē pirms diviem gadiem Čezānas trasē Itālijā uzvarēja Latvijas izlase (Mārtiņš Rubenis, Maija Tīruma, Juris Šics/Andris Šics) un tas ir vienīgais tituls, par kuru būs jācīnās ar tā pašreizējiem īpašniekiem. Jācer, ka savā trasē Latvijas izlasei izdosies atkārtot panākumu.

Līdz šim Latvijas kamaniņbraucējiem (arī vēl PSRS izlasē startējot) Eiropas čempionātos ir Veras Zozuļas 1976. gada čempiones tituls un 1978. gada bronzas medaļa, Daiņa Bremzes/Aigara Kriķa 1976. gada bronzas medaļas, Latvijas komandas 2006. gada bronzas medaļas stafetē un 2008. gada čempiones tituls.

  +2 [+] [-]

, 2010-01-22 11:45, pirms 14 gadiem
Nu ko, laiks būs auksts. Iespējams, ka varam cerēt uz kādu jaunu trases rekordu, varbūt!

     [+] [-]

, 2010-01-22 15:08, pirms 14 gadiem
Anatolij, izlabo lūdzu priekšvārdu, "Latvijas Šveice".