Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kas notika Zadarā?

Kas notika Zadarā?
"Izstāstīju Bagatskim savu viedokli, un viņš man piekrita," saka Krūmiņš. Zeidaka un Meiera lielajā izlasē nebūs...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Par starpgadījumu Horvātijā, kur Latvijas U-20 izlase Eiropas čempionātu pabeidza bez trim no vadošajiem spēlētājiem, basketbola aprindās šobrīd baumo itin kāri. Arī tāpēc, ka "liecinieki" līdz šim klusējuši kā partizāni, un tas allaž rada pateicīgu augsni versijām. "Veselības problēmas," čempionāta gaitā teica Varis Krūmiņš. "Veselības problēmas manā uztverē ir arī nedraudzēšanās ar galvu..." viņš precizē tagad. Cerībā, ka dotā mācība nebūs veltīga.

Komandas līderis šajā turnīrā Kristers Zeidaks, vēl viens Latvijas lielās izlases kandidāts Mārtiņš Meiers un Oto Ošenieks uz soliņa tika atstāti pēdējās divās spēlēs, kad Latvija cīnījās spēlēs par 9.-12. vietu. Baumas, ka pie vainas basketbola reputācijā jau tik bieži piesauktā sērga, ko toleranti pieņemts formulēt zem nosaukuma "disciplīnas pārkāpumi", no Horvātijas vēja spārniem atlidoja jau nākamajā dienā pēc notikušā, taču konkrētākas aprises nespēlējošā trio nodarījumi nebija ieguvuši. Turnīra laikā uz to neviens neuzstāja, taču tagad - ja reiz runa ir par Latvijas izlasi, un, ja atceramies mūsu basketbola vadības pērnruden nosprausto "atklātības un attīrīšanās" kursu, zināma konsekvence jāievēro. Par robežām, kas novelkamas starp publisko un privāto, kas paliek starp treneri un spēlētāju - tās paliek izlases trenera Vara Krūmiņa kompetencē. Taču vispār neuzdot viņam jautājumu - kādēļ tad patiesībā Latvijas izlase čempionātu pabeidza astoņu vīru sastāvā - šajā situācijā būtu neloģiski.

- Jau čempionāta laikā teicu, ka iemesls ir veselības problēmas. Un veselības problēmas manā uztverē ir arī nedraudzēšanās ar galvu... Negribu iedziļināties sīkumos, taču pēdējās divas spēles bija jāspēlē bez šiem trim spēlētājiem - Meiera, Zeidaka un Ošenieka. Daži tur automātiski kā ceturto pierakstīja arī Kalvi Krūmiņu - tas gan ir pilnīgi garām. Viņam potīte vēl šobrīd ir tāda, ka knapi var pastaigāt. Taču par trim nosauktajiem - uzskatu, ka viņi savu sodu saņēmuši. Viņi sabojāja savu statistiku, pēdējās spēlēs viņus neredzēja aģenti utt. Lai paši izdara secinājumus. Esmu pārliecināts, ka viņi ļoti labi zina un saprot, ko izdarīja nepareizi.

- Skaidrs, ka tas nenotika basketbola laukumā.
- Negribu jauniem čaļiem nojaukt karjeru un nākotni. Ja viņi izdarīs pareizos secinājumus un turpmāk tādas kļūdas neatkārtos, viņi visi trīs var labi spēlēt basketbolu.

- Noteikti jums bija saruna pirms pateici, ka viņi nespēlēs. Kāds palika iespaids - ir saprasts un secinājumi tiešām tiks izdarīti?
- Katrā ziņā, par to, ir izdarīts pārkāpums, vai nav, vispār nebija jautājumu. Tur nebija variantu kaut ko iebilst, un katrs no viņiem labi apzinājās, ko izdarījis. Visi savu kļūdu momentā atzina jau brīdī, kad notika mūsu saruna, nožēloja. Taču šajā brīdī ar to bija par maz, lai es visu aizmirstu un izliktos, ka nekas nav noticis. Uzreiz pateicu - tālāk neviens nespēlēs. Pasēdēs uz soliņa un paskatīsies kā spēlē pārējie.

- Protestu nebija? Nāca un spēlēm, sēdēja uz soliņa un atbalstīja pārējos?
- Tieši tā. Personīgi es domāju, ka viņi paši to ļoti pārdzīvoja, un domāju, ka tādas kļūdas vairs dzīvē nepieļaus. Visiem bija skaidrs, ka arī man šāds lēmums nebija viegls, īpaši jau čempionāta laikā. Neesmu ne medicīnas eksperts, ne izmeklētājs, taču naktī pirms spēles divos atrasties ne savās istabiņās - ar to jau pietiek. Nu, nevar divos naktī iet peldēties, vazāties kaut kur pa ielām, tusēt ar meitenēm vai apmeklēt diskotēkas! Ja noteikts laiks, cikos jābūt istabiņās, tad tas jāievēro! Bija disciplīnas pārkāpumi. Varbūt ne krimināli, taču - komandas kontekstā pietiekami nopietni, lai uz tiem reaģētu. Ja tas būtu noticis vakarā pēc pēdējās čempionāta spēles, pēc 5-6 gadiem, ko esi nospēlējis dažādās izlasēs - uz to varētu paskatīties citādāk. Taču turnīra laikā - tas ir nepiedodami jebkurā gadījumā.

- Divi no šiem puišiem - Zeidaks un Meiers - bija nosaukti, taču tagad izslēgti arī no pieaugušo izlases kandidātiem. Vai tev par šo tēmu bija saruna arī ar Bagatski?
- Ar Bagatski sazvanījāmies nākamajā rītā, kad atbraucu no čempionāta. Izstāstīju viņam savu viedokli, un viņš man piekrita - ja spēlētājs nespēj ievērot elementārus disciplīnas noteikumus, viņš nevar pretendēt arī uz lielo izlasi. Taču, spriežot pēc snieguma, ko viņi parādīja čempionātā - uzskatu, ka līdz lielajai izlasei gan Zeidakam, gan Meieram tāpat vēl tāls ceļš ejams. Reāli pretendēt uz sastāvu viņi tur nevar. Vienīgais pretendents manā skatījumā - Lauris Blaus, kurš ar katru maču spēlēja arvien labāk, labi saprot spēli, un beigās arī statistikas rādītājos bija ļoti pārliecinošs. Kaut vai soda metienu procents - ja garajam spēlētājam tas ir tuvs 90%, uzskatu, ka tas ir ļoti solīdi. Kas cits, ko es gribētu piebilst šajā sakarā - uzskatu, ka publiskot lielās izlases sastāvu ar U-20 spēlētājiem tajā pirms U-20 čempionāta, ir milzīga kļūda, ko nevajadzētu atkārtot. Pat nezinu, kā šādas situācijas pareizāk atrisināt, taču šādā veidā tas atstāj graujošu iespaidu. Uz čempionātu atbrauc kingi - jau lielās izlases spēlētāji... Kaut gan viņu reālais spēks laukumā parādās tieši U-20 čempionātā, kur jāspēlē ar saviem vienaudžiem! Manuprāt, šiem puišiem jāļauj nospēlēt savs čempionāts, un tikai tad jāskatās - ja kāds ir derīgs, tad jāņem pie lielās izlases. Izņēmums - ja kāds no šī vecuma patiešām ir zvaigzne, kas tad arī vispār nebrauc uz U-20 turnīru, nespēlē un nejauc gaisu. Kā lietuviešiem Motejūns, kura sakarā treneri teica - jā, ar viņu mums rezultāts būtu labāks, taču mikroklimats - stipri sliktāks...

- Daudz dažādu mācību visiem - gan spēlētājiem, gan Basketbola savienībai...
- Ļoti ceru, ka notikušo ņems vērā ne tikai tie čaļi, kas beigās nespēlēja, bet arī pārējie, un ne tikai šajā U-20, bet arī pārējās izlasēs. Ceru, ka uz disciplīnas pārkāpumiem, kā, piemēram, neatrašanās savā numuriņā noteiktajā laikā vai klaiņošana naktī apkārt pa ielām, pie mums skatīsies arvien nopietnāk. Jebkurš disciplīnas pārkāpums čempionāta laikā ir jāsoda! Tāda ir mana pārliecība. Treneri nav medicīnas eksperti - nevienu trubiņā pūst nevaram piespiest un arī izmeklēšanas veikt nav mūsu uzdevums. Te nav tiesa un es neesmu tiesnesis, taču - esmu treneris, kam jāvada komanda un ar to jāizcīna uzvaras. Un tā vārdā tiks pieņemts jebkurš lēmums. Mēs braucam kā viena komanda, pārstāvam savu valsti, un, ja kāds no spēlētājiem nesaprot, kur viņš atrodas un kāpēc - tas ir ļoti skumīgi. Ļoti. Tāpēc es gribētu, lai jebkurš treneris - arī U-16 un U-18 izlasēs -, ja gadās līdzīgi disciplīnas pārkāpumi, uz tiem reaģētu ļoti bargi. Jo kopējais mērķis mums ir viens.

Vai atbalsti Vara Krūmiņa U-20 čempionātā pieņemto lēmumu?

  • 289

  • 9


 +12 [+] [-]

, 2010-07-22 09:15, pirms 14 gadiem
sen jau bija laiks shaadi riikoties pilniigi visaas izlasees. A to muusu baalinji/staari, tikushi izlasee domaa ka chempionaats ir kaarteejais tusinsh kur iztuseeties. Ja saaks shaadi riikoties visi treneri, tad varbuut arii kaadreiz muuseejie kaadu medalju dabuus, jo chempionaatam pieies nopietni.

 +11 [+] [-]

, 2010-07-22 09:22, pirms 14 gadiem
Pilnībā piekrītu V.Krūmiņam. Nav svarīgi vai līderis , vai rezervists , likumi visiem vieni . Ceru , ka visi treneri rīkosies kā Krūmiņš . Izlasē ir jāspēlē tiem , kas grib spēlēt basketbolu. Tādiem , kas par Mūsu naudu brauc patusēt , izlasē nav vietas.

  +9 [+] [-]

, 2010-07-22 09:44, pirms 14 gadiem
hahahaha , pareizi ir... mega tuseetaaji Vinjiem jau sejaa rakstits - STAARI !!!

  +7 [+] [-]

, 2010-07-22 10:17, pirms 14 gadiem
par visiem 100% piekrītu Krūmiņam tajā, ka nedraudzēšanās ar galvu arī ir veselības problēma, pie tam nereti daudz nopietnāka, kā varbūt sastiepums vai mežģījums, jo var atstāt postošākas sekas uz visu turpmāko karjeru un dzīvi!
piekrītu arī tajā, ka tādi izlases veterāni kā Uvis, Kambala vai Blūms tiešām pēc čempja varētu atļauties pasēdēt krogā nedaudz ilgāk un izdzert par vienu aliņu vairāk kā citi, bet ne jau nu zaļie gurķi, kuri tikko sasnieguši pilngadības slieksni - tādiem ar siksnu pa pakaļu un mājas arestu uz pus gadu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2010-07-22 10:29, pirms 14 gadiem
Visu cieņu Krūmiņam. Disciplīna ir jāsāk uzspiest tieši jauniešu un junioru izlasēs. Ja 20 gados čalin čuras sakrājas galvā pēc tam tās ir grūti dabūt ārā. Domāju, ja līdzīgi būtu izdarīts, piemēram, ar Bērziņu, kurš apzaga veikalu, mēs nezinātu kas ir "Tusētāju paaudze".

  +3 [+] [-]

, 2010-07-22 11:02, pirms 14 gadiem
Ar prātu mūsdienās basketbolā druadzējas tikai tie kas ir fanāti un cenšas panākt ar smagu darbu un treniņiem kā piemēram H.Kārlis. Visi talantīgākie basketbolisti nezin kāpēc uzskata , ka darbs un attieksme pret šo sporta veidu kopumā ir sekundāri...

  +4 [+] [-]

, 2010-07-22 11:46, pirms 14 gadiem
Šis arī ir tas galvenais iemesls kāpēc mūsu jaunās un perspektīvās basketbola ''zvaigznes'' tik ātri nodziest tā arī nemaz nedabujušas pamirdzēt.

 +24 [+] [-]

, 2010-07-22 12:18, pirms 14 gadiem
Zeidaks un Meiers jau te bijuši, Ošenieks SA+ neabonē... ';

  +6 [+] [-]

, 2010-07-22 14:50, pirms 14 gadiem
Pareizi darija ka uzreiz ierādija vietu jaunajiem Koijotiem

  +1 [+] [-]

, 2010-07-22 14:54, pirms 14 gadiem
Ernyballer rakstīja: Ar prātu mūsdienās basketbolā druadzējas tikai tie kas ir fanāti un cenšas panākt ar smagu darbu un treniņiem kā piemēram H.Kārlis. Visi talantīgākie basketbolisti nezin kāpēc uzskata , ka darbs un attieksme pret šo sporta veidu kopumā ir sekundāri...
pluss Ernijs Ansons?

     [+] [-]

, 2010-07-23 12:45, pirms 14 gadiem
major pain rakstīja: pluss Ernijs Ansons?
Jā, piekrītu, Ernijs arī

     [+] [-]

, 2010-07-23 12:58, pirms 14 gadiem
painkiller rakstīja: Zeidaks un Meiers jau te bijuši, Ošenieks SA+ neabonē...
Arī Ošenieks ir klāt

     [+] [-]

, 2010-07-23 19:09, pirms 14 gadiem
visi triis tika piekjerti alkohola reibumaa...
Kruuminsh gan te visu liidz galam nepastaasta, jo pats esot gribeejis, lai paarkaapeeji piedalaas atlikushajaas divaas speelees, tomeer Sneps esot kategoriski iebildis pret to!