Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

"Lakers" pārmaiņu sezona

"Lakers" pārmaiņu sezona
Cik ilgi vēl spīdēs viena no spožākajām NBA zvaigznēm līgas vēsturē?

Foto: AFP/Scanpix

Losandželosas „Lakers” komanda šosezon vairs nav tāda, kādu mēs to bijām pieraduši redzēt pēdējās sezonās. Tikko prom devās komandas pelēkais kardināls Dereks Fišers, līdz ar to varam teikt, ka „Lakers” šosezon ir atšķīruši jaunu lapu savā spilgtajā biogrāfijā. Kādā virzienā iet šis titulētais klubs?

Bez Džeksona, Odoma un Fišera

Jau pēc aizvadītās sezonas bija skaidrs, ka pie „Lakers” stūres vairs neredzēsim leģendāro Filu Džeksonu, kurš, šķiet, beidzot būs aizgājis pavisam. Lai gan ar šo treneri, kuram ir savdabīgs un filozofisks skats uz dzīvi un basketbola lomu tajā, nekad neko nevar zināt. Tā ka atstāsim nelielu spraugu durvīs – tieši tik lielu, lai tur varētu ielikt kāju...Aizvadītā sezona „Lakers” nebija tik veiksmīga, cik klubs vēlējās un, spriežot pēc sastāva komplektācijas, cik veiksmīgai tai vajadzēja būt. Izslēgšanas spēlēs tika piedzīvota bezierunu kapitulācija pret nākamajiem čempioniem Dalasas „Mavericks” ar 0:4. Pēdējā spēlē ar drūmu, taču skaļu sezonas noslēguma akordu - ļoti rupju pārkāpumu pret Bareu - izcēlās Endrjū Bainams, nopelnot par to diskvalifikāciju, kuras dēļ bija jāizlaiž šīs sezonas sākums.

Simboliski, jo „Lakers” jau vēsturiski ir iegājies vienā brīdī izjukt pa vīlēm, lai pēc tam kārpītos no jauna. Bainama rupjība ievadīja „Lakers” jaunos laikus, kurš arvien nopietnāk piesaka savas ambīcijas uz komandas līdera krēslu. Zīmīgi, ka šo Bainama paņēmienu, komplektējot kluba sastāvu, pārņēma arī tā vadība. Sezona iesākās ar īstu melodrāmu, kad „Lakers” vispirms tika pie Krisa Pola, darījumā iesaistot Gazolu un Odomu, bet vēlāk darījums tika anulēts visiem jau labi zināmo iemeslu dēļ. Šeit nu „Lakers” ģenerālmenedžeris Mičs Kapčaks nogāza lielus podus, jo Odoms apvainojās par šādu lietu kārtību, tāpēc „Lakers” nācās viņu aizmainīt pret, godīgi sakot, neko. Protams, pazuda Odoma finanšu slogs, taču – šāds spēlētājs ir naudā gluži vai nenovērtējams, turklāt allaž bijis kaut nedaudz iejūtīgs (cik nu kāds tajā lauvu bedrē, ko par NBA sauc, var būt) savās prasībās. Tāpat Odoms allaž ir bijis lojāls treneru lēmumiem, kas bieži vien paredzēja tādu viņa izmantošanu, kādu viņš ne sevišķi būtu vēlējies. Kaut vai nosēdināšana rezervē, ko savulaik īstenoja Fils Džeksons, vietu pamatsastāvā atvēlot Bainamam.

Sāpīgs un nepelnīts trieciens sezonas priekšvakarā, par kuru savu neapmierinātību pauda arī Kobe Braients. Vēl viens emocionāls pārbaudījums klubu piemeklēja nesen, kad aizmainīts tika Dereks Fišers, kluba vokālais līderis, taču arī laukumā viņš allaž ir izcēlies ar svarīgiem metieniem izšķirošajos brīžos. Tomēr gadu nasta (37) liek par sevi manīt arvien vairāk, it sevišķi aizsargam. Fišera aizmainīšana ir solis, kuru, vērtējot pragmatiski, var attaisnot, jo pienesums laukumā lielāks vairs nekļūs, lai gan viņa pieredze un autoritāte lieti noderētu izslēgšanas spēlēs, taču – „Lakers” šoreiz izlēma vadīties pēc „jāatdod, kamēr vēl ir kas ņem” principa.

Līdz ar Fišeru komandu ir pametis arī Lūks Voltons, ilggadējs un savulaik pat nozīmīgs spēlētājs, taču pēdējās sezonās - traumu nomocīta „Lakers” mēbele. Tagad varam pilnībā noņemt caurspīdīgo acu apsēju, lai uzmestu aci jaunajam „Lakers” modelim trenera Maika Brauna vadībā, sākot izdarīt jau pirmos secinājumus.

Sastāvs - pieklājīgs

Pie zaudējumiem sastāvā ir jāpieskaita arī Šenons Brauns, kas pie Džeksona bija ievērojami progresējis, produktīvi papildinot aizsargu līniju. Kopumā „Lakers” sastāvs šosezon vienalga izskatās pieklājīgi, taču, ja salīdzina ar to, kas bija vēl pērn, tad – pašķidri...

Saspēles vadītāja pozīcijā ir Stīvs Bleiks un Ramons Sešonss. Abi ir apveltīti ar labu uzbrukuma potenciālu, taču problēmas sagādā un sagādās aizsardzība. Sešonss itin veiksmīgi ir pierakstījies jaunajā klubā, kas „Lakers” faniem ļauj mazliet pasmaidīt, domājot par izslēgšanas spēlēm. Tā nu ir sanācis, ka jaunā trenera vadībā saspēles vadītājam komandas spēles organizēšanā ir daudz lielākas funkcijas, nekā Džeksona laikos, kad rezultatīvās piespēles smēla visa komanda, bet ļoti daudz – uzbrucēji. Šeit ir stāsts par trenera redzējumu uzbrukumu veidošanā. Fišers šajā ziņā nebija tik efektīvs, kā Sešonss, kurš ieradies.

Uzbrūkošā aizsarga pozīcijā ir Kobe Braients, kas komentārus neprasa, taču šosezon viņam vairs nav iespējams piedāvāt tik kvalitatīvu dublieri, kāds bija Šenons Brauns. Labi nokomplektēta ir vieglā uzbrucēja pozīcija, kur ir sastopami tādi spēlētāji kā Mets Bārnss un Rons Ārtests (zinu, zinu...) Kopumā Bārnss savu klātbūtni attaisno, taču miera sludinātājs ir tik blāvs...Iespējams, viņš jau būtu aizmainīts, ja ne reto, taču spilgto uzplaiksnījumu, kādus viņš sniedz. Spēlē pret „Celtics” viņš parādīja, ka var, ja grib jeb ir motivēts. Tas, ka viņš šosezon tāds nav, daļēji ir akmens jaunā trenera jeb viņa autoritātes dārziņā. Zīmīgi, ka blāvā sezona sakrīt ar vārda maiņu, un visi šie faktori ir savstarpēji saistīti, liecinot par degradāciju, arī garīgu.

Spēka uzbrucēja pozīcijā ir Pau Gazols, tāpat tur savas minūtes aizvada Trojs Mērfijs un Džošs Makroberts. Bija plānots, ka šie abi spēlētāji aizvietos Odomu, taču – nekā. Materiāls ir, jo arī no alkšņiem var būvēt māju, jautājums – cik nopietna šī konstrukcija sanāks? Starp citu, arī Pau Gazols nav tik efektīvs(arī efektīgs), kāds viņš bija pie Džeksona, tāpēc šeit atkal var pielādēt akmeņu katapultu, notēmējot uz Brauna siltumnīcām. Tomēr – kritums sniegumā nav tik jūtams, lai saceltu traci, jo, iespējams, pieredzējušais basketbolists taupās sezonas finiša spurtam.

Centrā varens ir Endrjū Bainams, aizvadot savu karjeras labāko sezonu, nopelnot vietu arī Rietumu pamatsastāvā Visu zvaigžņu spēlē. Labi koordinēts, ar labi slīpētām apspēlēšanas kustībām, tostarp labi atstrādātiem pusāķiem (Džabara skola!), agresīvs un labs palīgs aizsardzībā. Šosezon 18,1 punkts un 12,9 atlēkušās bumbas. Piesedz viņu nominālie spēka uzbrucēji Gazols un Mērfijs.

Ko gaidīt no izslēgšanas spēlēm?

Šobrīd „Lakers” Rietumos atrodas solīdajā 3. vietā, lai arī konkurenti, tostarp šosezon arī „Clippers”, min uz papēžiem. „Lakers” atstāj nestabilas, brīžiem pašplūsmā palaistas komandas iespaidu. Sezonas lielākās veiksmes un neveiksmes ir atkarīgas nevis no treneru izvēlētās taktikas, bet gan vadošo spēlētāju noskaņojuma. Spilgts piemērs ir Ārtests, kurš var aizvadīt sēriju ar neizteiksmīgām spēlēm, bet tad ieraudzīt acu priekšā sarkano lupatu Pola Pīrsa izskatā, lai atkal uzņemtu apgriezienus. Tas attiecas arī uz visu komandu – jo stiprāks pretinieks, jo kvalitatīvāks „Lakers” sniegums.

Komandai ir pieredzējis sastāvs, kas, domājot par izslēgšanas spēlēm, vieš cerības. Tomēr, ja runājam par play – off, „Lakers” raizes sagādā izbraukuma spēļu bilance (9-14). Vai „Lakers” šosezon var atgriezties tronī? Teorētiski – jā. Tomēr labvēlīgi ir jāsakrīt visiem iespējamiem faktoriem, lai uz to cerētu.

Viens no galvenajiem faktoriem, protams, ir Kobe Braients, kuram šī nav viegla sezona, jo atkal ir piemeklējuši sarežģījumi attiecībās ar sievu un viņas algoto privātdetektīvu kompromatiem. Arī nepilnos 34 gados Kobe Braients ir „Lakers” līderis, kā arī viens no spilgtākajiem spēlētājiem NBA. Kopumā jāsaka, ka pulveris vēl ir sauss, turklāt – arī aizsardzībā. Braients ir pierādījis, ka izslēgšanas spēles – tas ir viņa – rūdīta NBA vilka – turnīrs.

Kobem aug cienīga maiņa Endrjū Bainama izskatā. Ne jau aizsarga pozīcijā, bet gan uz komandas līdera godu. Jau šosezon ir novērots, ka galotnēs nereti bumbu biežāk nogādā Bainamam. Šiem spēlētājiem ir daudz kopīgo saskaitāmo. Abi „Lakers” nonākuši tikko kā izkāpuši no vidusskolas sola, abi ir visnotaļ egocentriski, taču ar spēju šo īpašību ierobežot deguna galā saskatāmu panākumu vārdā. Bainams lēnām tuvojas, un agrāk vai vēlāk pienāks brīdis, kad Losandželosa būs viņa pilsēta.

Ja reiz skatāmies nākotnē, tad „Lakers” jau laicīgi jāsāk domāt par komandas būvēšanu ap Bainamu. Šosezon it kā ir šādas tādas pārmaiņas, taču tās vairāk izskatās pēc pašu radītu, ar cigareti izdedzinātu, caurumu lāpīšanas, nevis plānveidīga darba ar skatu perspektīvā. Tiesa, statuss uzliek pienākumus, šajā gadījumā - cīņu par visaugstākajiem mērķiem. Tomēr sastāva kodols neglābjami noveco(Braients – 33; Ārtests – 32; Gazols, Bleiks, Bārnss, Mērfijs – visiem 31). Ir sastāvā arī bariņš gados jaunāku puišu, taču neviens no viņiem nekad nebūs pianists, labākajā gadījumā – privileģēti klavieru nesēji.

Pamazām tuvojas izslēgšanas spēles, kurās „Lakers” noteikti piedalīsies. Piedalīsies cīņā par uzvaru. Šī sezona pagaidām ir remdena, taču remdenos parasti izspļauj. Jautājums, uz kuru atbildi mēs sagaidīsim pēc salīdzinoši neilga laika, ir – cik karsts vai auksts izslēgšanas spēlēs būs „Lakers”? Vēsture saka priekšā – viņiem sezona beidzas ar vienu vai otru galējību, bez remdenuma.

  +2 [+] [-]

, 2012-03-21 09:45, pirms 12 gadiem
Bainamam 12,9 atlēkušās bumbas nevis piespēles

  +1 [+] [-]

, 2012-03-21 12:43, pirms 12 gadiem
Vismaz tikai pēc rezultāta šī sezona visdrīzāk būs labāka par iepriekšējo. Tā ka viss ir ok. Nevajag aizmirst, ka noskaņojumu nosaka panākumi play-off nevis regulārajā sezonā. Un tāpēc tikai normāli, ka Lakers pieredzējušie vilki neiespringst tagad (mājās savu skatītāju priekšā pacenšas vairāk un 19-3), bet play-off jau pavisam cita motivācija. Ar visu to neteiktu, ka Gazols sliktāks - jā punktu nedaudz mazāk, bet tikai uz tā rēķina, ka iepr sezonā Bainams daudz izlaida un tajā laikā Gazols meta vairāk.

Hmm, paši Lakers vēl nemaz nav tā noskaņojušies uz nākotni ap Bainamu - visu laiku figurēja kā kandidāti uz D.Hovardu.