Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Izlase, kas pēkšņi nokļuvusi hokeja pasaulē...

Izlase, kas pēkšņi nokļuvusi hokeja pasaulē...
Viņš pazīst spēlētājus un zina, ko nozīmē spēlēt hokeju visaugstākajā līmenī. Vai viņš saprot, kas notiek Vankūverā?

Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Pirmajā mirklī šķiet – patiešām, ko mēs tur gaužamies, par ko pārdzīvojam, mēs neesam tik stipri, lai sistos pret NHL grandiem, kas valkā krievu, čehu vai slovaku izlašu kreklus. Tajā pašā laikā saku – varbūt sevi mānam?

Krieviem pret mums bija labākais uzbrukums, čehiem pārliecinošākā disciplīna, slovakiem stabilākā aizsardzība. Kas bija mums? Visās trijās spēlēs izgāztas pirmās trešdaļas. Kopumā esam ielaiduši 19 ripas, paši guvuši 4 vārtus. It kā tā esot atbilde uz jautājumu par NHL un KHL spēku samēru, jo Latvijas izlases pamatu veido Rīgas Dinamo. It kā, ja vien neatceramies, ka astoņas no minētajām deviņpadsmit ripām mūsu kastē sameta KHL klubos spēlējošie. Krieviem tādi bija četri trāpījumi, čehiem viens, slovakiem trīs. Vai tās bija bailes, pretinieku respektēšana vai – vienkārši neprasme pielāgoties apstākļiem? Ja neskaita Ovečkina vai Kovaļčuka akmeņainās sejas un reaktīvo ātrumu klātienē, visos citos gadījumos mēs no saviem pretiniekiem sagaidījām KHL labāko klubu pirmās maiņas cienīgu sniegumu. Tas nebija brīnums vai jaunatklājums, vienkārši – viņi spēlēja hokeju, ko mēs bijām jau uz savas ādas izbaudījuši. Jā, meistarīgāk, jā, labāk, jā, precīzāk – bet arī tad vienkārši neizskaidrojama bija mūsējo nevarēšana (nesaku negribēšana, jo gribēja jau visi) trijās spēlēs pēc kārtas. Pirmajā gadījumā hokejisti gandrīz vai kolektīvi atzina, ka esot sākumā stāvējuši un skatījušies uz krievu zvaigznēm, otrajā reizē bija viegls mulsums, ka jau divās spēlēs pēc kārtas atkārtojam to pašu scenāriju, bet trešais vakars jau bija kā klons pirmajiem diviem, kas lika aizdomāties par tādu kā sava veida mazohismu.

Interesanti bija pavērot, kā mūsu līdzjutēji vēro notikumu attīstību, kas no malas izskatījās apmēram tā: pret krieviem vajadzēja pakārt Laviņu un Galviņu, pret čehiem – tikai Galviņu, pret slovakiem – hmmm, Galviņš nespēlē, jo guvis savainojumu? – vienalga vainīgs... Secinoši: ja nebūtu sastāvā šo divu, tad mums nebūtu vis trīs zaudējumi, bet - viens zaudējums, viena uzvara pagarinājumā un viena tīra uzvara. Pieņemsim, viņus nevajadzēja ņemt sastāvā, bet – kurus vajadzēja? Jā, jā, jā – Kulda, Kulda, Kulda! Patiešām esmu pārliecināts, ka Artūrs noderētu un spētu nepazust uz Vankūveras ledus un ticu, ka viņš būs labs palīgs valstsvienībai nākotnē, taču tajā pašā laikā atgādināšu, kāds pērn uz pasaules čempionāta fona izskatījās Oskars Bārtulis? Nesaku, ka Kulda būtu tik pat pelēks, neredzams un nobijies (piedod, Oskar, tā bija), bet iztēloties, ka viņš uzreiz gāztu no kājām NHL labāko aizsargu slovaku milzi Haru – to nevajadzētu. Jo, redz, pat mūsu dzelzs Kārlis, kam ar labāko līgu ir familiāras attiecības jau gadiem ilgi, pret tiem pašiem slovakiem nekādas zvaigznes no debesīm, vai ābolus no koka - nepurināja... Cilvēks tikai. Tāpēc par sastāvu īsi – spēlē labākie, kurus izvēlējās treneris. Viņi paši nepieteicās.

Acīmredzami, ka Latvijas izlase nespēj vai nemāk novērtēt Ziemeļamerikas laukumu specifiku. Ko ar to gribēju pateikt? Mazie laukuma izmēri nenozīmē tikai nēsāšanos pa laukumu un pretinieku līmēšanu apmalē. Vēl ir jāprot ātri domāt, kas nav tas pats, kas – ātri spēlēt. Lēmumu pieņemšana laukumā ir hokeja simfonija, bet – tam ir vajadzīga galva, nevis kājas. Aizsardzības un uzbrukumu zonas ir garākas, bet šaurums piespiež būt nepārtrauktā gatavībā saņemt vai izpildīt spēka paņēmienus. Darbs pie apmales, kur ripa tiek apstrādāta kā ar gaļas cirvīti kapājot karbonādi, nosaka divcīņu uzvarētāju un tālāko notikumu virzību laukumā. Starp citu, Rīgas Dinamo sastāvā šādus elementus mums visas sezonas garumā ir atrādījis Sprukts, Ņiživijs, Cipulis, Rēdlihs, Dārziņš, tā kā nevajadzētu teikt, ka mēs to nemākam vai neesam iemācījušies. Vankūverā ir tikai fragmenti no zināmā. Darbs vārtu priekšā ir panākumu odere – kurš no mūsējiem tur pacietīgi dara savu darāmo? Nevis noslido gar vārtiem, atskatoties, bet - tur stāv! Ankipāns. Viņš to dara biežāk nekā citi. Daugaviņš – varētu būt tāds nekauņa, bet – vēl nav. Sprukts – var, bet kāpēc nedara? Protams, ka mēs pa biškam salasām no visa minētā, bet - tā pa mazumiņam arī zaudējam, līdz skat – rezultāts jau 0:3... Unikāli, ka pēc trīs sagrāvēm, kur vidēji mačā zaudējām 6 ripas, mums ir viens spēlētājs, kam tā sauktais lietderības koeficents ir neitrāls. Vienīgajam mūsu komandā! Georgijs Pujacs. Aizsargs. Vidēji spēlē 16 minūtes. Vai te arī meklējama atbilde – kā spēlēt, kam spēlēt?

Znaroks – treneris, kurš lielākai daļai šīs izlases hokejistu ir autoritāte. Treneris, kurš perfekti zina, ko no katra hokejista dabūt ārā. Treneris, kam ir sava pārliecība, kas, kā tagad zināms, mēdz būt arī akla un dažos gadījumos – arī neloģiska. Tas – par Kuldu, varbūt – arī Ivanānu. Oļegs dzīvo ar pārliecību par hokeja vērtībām, tajā pašā laikā viņam paškritiski jāatzīst, ka ne visos gadījumos pieaugušo hokejā nostrādā pie junioriem aprobētās taktikas metodes. Tāpat kā MVD sistēmas nestrādās ar mūsu krāsām, vēl mazāk tās darbosies uz jau minētajiem mazajiem laukumiem, kas tomēr ir atšķirība. Jā, starp citu, kāda ir Latvijas hokeja izlases taktika Vankūverā? Mēs spēlējam no aizsardzības, esam agresīvi uzbrukumā, pacietīgi gaidām pretuzbrukumus? Skaidrs, ka ar vārtsarga rezervēm nav šoreiz paveicies – Masaļskis tikai viens, bez drošas aizmugures, iespējams, arī morāli viņam grūti šo vezumu celt un nest. Varbūt treneris publiskajā telpā šobrīd saudzīgi noklusē savas patiesās domas, jo – ja pat iztēlojamies, ka starp KHL un NHL ir gaismas gads meistarībā, arī tad no esošā sastāva nevajadzētu sagaidīt šādu sniegumu. Nevis rezultātu, bet sniegumu. Aizsardzība: NHL veterāns, stabils NHL pamatsastāva spēlētājs, bijušie NHL drafti – Devils un Bruins (Rēdlihs, Pujacs), viens no Vācijas labākajiem aizsargiem, divi Dinamo pamatsastāva veči. Uzbrukums: 6 bijušās NHL drafta izvēles, 4 ostījuši NHL klubu ģērbtuves, citi pēc potenciāla un izpildījuma robežās no KHL klubu pirmās līdz ceturtajai maiņai jeb NHL fārmklubu gaļa... Vai tiešām ar šo resursu nevaram cerēt uz kaut ko vairāk kā pagaidām esam ierakstījuši tabulā, vai vismaz – uz nelielu brīnumu, kam pamatā tomēr ir trenera prasme salikt uz galda kauliņus? Protams, ja vien viņš saprot, pie kāda galda sēž un – ar kādiem kauliņiem jāspēlē. Man jau šķiet, ka saprot, tāpēc saku - būs labi! Uzspēlēts optimisms? Jā, jo gaudot vienmēr paspēsim.

  +6 [+] [-]

, 2010-02-21 22:30, pirms 14 gadiem
Es jau ar ceru,ka esam tomēr stiprāki nekā rāda tabula(mums vienkārši ļoti neveicas OS) un ar optimismu gaidu nākošo,cerams ne pēdējo,bet ja tā ,tad viss saturīgāko spēli!

  +6 [+] [-]

, 2010-02-21 22:33, pirms 14 gadiem
nu pilnīgi piekrītu Armand... visas tās runas par to ka esam tur kur esam un augstāk nevaram būt... 2 vai 3 līmeņus zemāk... ar to esot jāsamierinās... nu kautkā negribas samierināties... jā nospēlējām 2, 3 vai pat visas 5 reizes sūdīgāk par pretiniekiem, bet kautkā neticas ka tāpēc, ka esam tur kur esam...

  +2 [+] [-]

, 2010-02-21 22:36, pirms 14 gadiem
piekrītu, ka mums ir pietiekami meistarīgs sastāvs, lai nezaudētu ar 0:6, 2:8 utt. Taču nevar saprast, kāpēc mēs tā izgāžam spēles sākumu, jo var pilnīgi just, ka spēles sākumā netiek spēlēts ar maksimālo atdevi un maksimālo koncentrāciju. Es(un arī pārējie fani) varu piedot, ka k-kas nesanāk, bet nevaru piedot necīnīšanos.

  +3 [+] [-]

, 2010-02-21 22:38, pirms 14 gadiem
gan būs ok, tik jāmostās pirms spēles, nevis spēles laikā!!!

  +3 [+] [-]

, 2010-02-21 22:40, pirms 14 gadiem
nevar nepiekrist. gribeetu redzeet kaa izskatiitos LV pret Baltkrieviem vai Sveicieshiem

     [+] [-]

, 2010-02-21 22:52, pirms 14 gadiem
Uzskatu, ka mēs spēlējam savā līmenī. Kā arī skaidri ir redzams, ka KHL nav tāds līmenis, kā tas tiek pasniegts uz āru. Jā OK, ir mūsu spēlētāji progresējuši. Bet ātram un spēka hokejam mēs neesam piemēroti. Dinamo labie aizsargi (Laviņš,Galviņš) nav raduši spēlēt nepaceļot galvu un apdomājot situāciju. To var redzēt...
Galvenais klupšanas akmens spēle uz un ar skaitlisko pārsvaru.
Nu nemāk mēs izveidot skaitlisko pārsvaru nekvienā laukuma daļā, bet uz maziem laukumiem tas ir ļoti vajadzīgs. Ejot cīņa pie borta nav mums situācijas divi pret viens (Viens pietur pretspēlētaju otrs paņem ripu) kur nu vēl par vidus zonu runājot...
Vēl uzskatu, ka mums galīgi nav fiziskā kondīcija, ja jau ņiževijs nevar apvest pretspēlētāju, ko tad? Protams, ka stāvot uz vietas nevienu neapspēlēsi... Cīņas par play-off ir nogurdinājušas mūsu izlases pamatkodolu. Kā arī var redzēt, ka sliktā kondīcijā ir Marsels Hosa (Pat beigās nolaukuma noņēma) brālis, nez cik daudz nav spēljis šosezon, vecāks būdams, skrien divreiz ātrāk nekā Marsels.

     [+] [-]

, 2010-02-21 23:02, pirms 14 gadiem
Speeleetaaji peec to "tituliem" analizeeti interesanti, tachu tad mums atkal jaaskataas uz kopeejaa fona un shaadi jaapaanalizee arii citas izlases.
Tas tomeer izskataas peec cita hokeja nekaa taa, kas paarsvaraa ir KHL.

  -1 [+] [-]

, 2010-02-21 23:02, pirms 14 gadiem
Marsels vakar neko dižu neparādīja. Tāpat, kā mūsu izlase. Secinājums?
Manuprāt, Rīgas Dinamo šajā reizē ir iegāzis izlasi - spēlētāji ir "tukši".
Un nevar jau Vasiļjevs ar Daugaviņu vilkt mūsu uzbrukumu...

  +2 [+] [-]

, 2010-02-21 23:04, pirms 14 gadiem
Aimirsu vēl piebilst, ka neesam uzķēruši tiesāšanas manieri.
Tiesneši , kā jau NHL ļauj spēlēt ar spēka paņēmieniem, pat diezgan netīri un rupji, bet ir pret, jeb kādām spēlēm ar nūju, jeb kāda ķeksēšana. Visas netīrās nūju darbības nekavējoties tiek sodītas ar noraidījumu, daudz noraidamies, laikam neesam vļe uzķēruši to... Nu protams Reķis ar Vasiļevu ir lielisk spogulis vācijas hokeja netīrajai spēlei... noraidās daudz un nevajadzīgi

     [+] [-]

, 2010-02-21 23:12, pirms 14 gadiem
Var jau paskatīties statistiku un pieminēt Pujacu kā labāko aizsargu ar nulles koeficentu,bet ieteiktu Pučes kungam uzmanīgāk vērot to ,ko spēles laikā dara katrs spēlētājs laukumā un tad tā aina nemaz nav tik iepriecinoša.Tas pats Pujats daudzās epizodēs dod priekšroku vienkāršai ripas izmešanai no zonas uz labu laimi nevis konstruktīvai piespēlei uzbrukuma sākšanai un nedomāju,ka tas dara godu labam aizsargam.(kā komanda var sākt uzbrukumu bez labas pirmās piespēles?)Otrkārt,ne jau Pujats viens ir laukumā un tikai ar maiņas partneru palīdzību viņš ticis pie tāda koeficenta

     [+] [-]

, 2010-02-21 23:54, pirms 14 gadiem
Uzbrukums jau vēl izskatās daudz maz ciešams - momenti ir, bet mazliet negatīvi pārsteidz dīvainā lēmumu pieņemšana aizsardzībā. Tik bieži tiek izspēlēts savā zonā caur vidu, kur slidinās divi pretinieki vai vienkārši tā vietā, lai gar bortu atdotu piespēli, sāk kaut ko sarežģīt. Pretinieki ir klasi meistarīgāki un tādos apstākļos jāspēlē atbilstoši meistarībai. Lasi - vienkāršāk.
Otra lieta, ka spēlētāji izskatās mazliet nolemti, tai skaitā Masaļskis, kā arī laikam jāpiekrīt par Dinamo spēlētāju sportisko formu. Neticu, ka KHL labākais snaiperis Marsels Hosa var tik ļoti pazust Slovākijas izlasē, kur viņš ir pilnīgi neredzams.

     [+] [-]

, 2010-02-22 02:08, pirms 14 gadiem
Apreibies jau lasīt ko kurš var, kāds laukums vai kādi pretinieki, bet ja jāklausās kā komentētājs visas spēles garumā tikai komentē apmēram tā :" ripa mūsu komandai, žēl neprecīza piespēle un uzbrukumā jau pretinieki" vai piemēram " piespēle! žēl mūsu spēlētājs neapstrādāja ripu''.
Nu ko tad runāt,vai rakstī? jāsaka kā ir, ja jau mūsējie nevar iedot viens otram piespēls, kas hokejā ir pats pamats, tā pat kā slidošana, tad uzvaras mums neredzēt vēl ilgi.

     [+] [-]

, 2010-02-22 02:11, pirms 14 gadiem
P.S neesmu vidējais hokeja fans, kuram uzvaras labi, zaudējumi slikti.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-22 09:35, pirms 14 gadiem
Domāju - ja teorētiski izveidotu pasaules labāko hokejistu simtnieku, pašreizējo - kurš no mūsējiem tur būtu iekšā (aptuvenā proprcija: 5 - 35 - 60, tas par šveicariem, aizsargiem un uzbrucējiem)? Laikam tikai kaptienis Skrastīņš un ar diez vai. Pieraduši esam visu vērtēt caur pasaules čempionātu prizmu, a tur no labākā teorētiskā simtnieka piedalās labi, ja 10 -15. Mūsējie ir tur, kur reāli ir - bukmeikeri nav dumji, Latvija OS esot švakākā (tās viņu, nevis manas domas).

     [+] [-]

, 2010-02-22 10:12, pirms 14 gadiem
čehi astodaļfinālā - tas nebūt nav sliktākais variants, kaut arī statistikā mums pret viņiem tikai viens neizšķirts Rīgā 2006, daudz sliktāk būtu, ja vajadzētu spēlēt pret Kanādu, Somiju vai Slovākiju

  +3 [+] [-]

, 2010-02-22 10:35, pirms 14 gadiem
Šupleram tiek pārmests, ka viņš visu laiku jauc maiņas un taisa kokteiļus katrā spēlē. Znaroks? Cik redzēju, mēs stūrgalvīgi čunčinam strupceļā, pat nemēģinot neko mainīt.. pie 0-5 vai 0-6 pieklājības pēc vismaz Masaļski nomainīt, lai tak Sergejs uzspēlē, ja jau paņemts, bet Edgars mazliet atpūšas no konstantās pazemošanas visas spēles garumā... Ne man, protams, mācīt Znaroku, tāpēc izsaku tikai savu subjektīvo viedokli

     [+] [-]

, 2010-02-22 11:17, pirms 14 gadiem
joprojām ticu uz brīnumu !

     [+] [-]

, 2010-02-22 15:35, pirms 14 gadiem
sermulis rakstīja: piekrītu, ka mums ir pietiekami meistarīgs sastāvs, lai nezaudētu ar 0:6, 2:8 utt. Taču nevar saprast, kāpēc mēs tā izgāžam spēles sākumu, jo var pilnīgi just, ka spēles sākumā netiek spēlēts ar maksimālo atdevi un maksimālo koncentrāciju. Es(un arī pārējie fani) varu piedot, ka k-kas nesanāk, bet nevaru piedot necīnīšanos.
..bet varbūt to var izskaidrot ar to, ka spēles sākumā pretinieks spēlē ar pilnu jaudu un pēc tam nomierinās?
..manuprāt, izlasei ir labs potenciāls, lai ar kompetenetu treneri sagādātu pārsteigumus vai vismaz nezaudētu tik graujoši.. Znarokam tagad ir dota iespēja pierādīt savu kompetenci...

     [+] [-]

, 2010-02-22 15:42, pirms 14 gadiem
smailiite rakstīja: ..bet varbūt to var izskaidrot ar to, ka spēles sākumā pretinieks spēlē ar pilnu jaudu un pēc tam nomierinās?
..manuprāt, izlasei ir labs potenciāls, lai ar kompetenetu treneri sagādātu pārsteigumus vai vismaz nezaudētu tik graujoši.. Znarokam tagad ir dota iespēja pierādīt savu kompetenci...
ja ,jo nekompetenci vins jau ir paradijis..................

     [+] [-]

, 2010-02-22 16:17, pirms 14 gadiem
Arī man rodas jautājums:kapēc Janka Sprukts nav redzēts pretinieka petakā? Ankipāns acī gan iekrīt ne tikai ar saviem goliem.
Par Pujacu.Labāk,lai spēlē kā spēlējis,rezultātu taisīs citi. Spēlēt,kā to darīja piem. Zemļinskis Latvijas futbola izlasē.. Mest ārā,mest gar bortu,nedabūt stulbus noraidījumus.Nav vajadzīga aizsargu "skaista" spēle,piespēles šķērsām,Ovečkina apspēlēšana savā zonā utt. malacis Pujacs !