Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Pirmās formulas tēvi un dēli

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Pirmās formulas tēvi un dēli
Joss un Makss Verstapeni.

Tas jau ir zināms - nākamsezon F-1 pasaules čempionātā tiks izdarīts vismaz viens jauns ieraksts vēsturē, jo holandietis Makss Verstapens kļūs par jaunāko F-1 pilotu. Pašreiz tikai 16 gadus vecais autosporta talants iet sava tēva Josa Verstapena pēdās un daudzi jau tagad ir pārliecināti, ka viņš F-1 vēsturē atstās daudz dziļākas pēdas, bet varbūt pat... Pašreiz Makss ir vicelīderis F-3 Eiropas seriālā, viņa rēķinā ir 8 uzvaras 25 braucienos, turklāt - sešas uzvaras pēc kārtas.

Simboliski, ka Makss Verstapens debitēs F-1 čempionātā tajā pašā komandā, kurā F-1 pilota karjeru beidza viņa tēvs Joss Verstapens - pirms 11 gadiem pašreizējo "Toro Rosso" sauca par "Minardi". Joss bija labs pilots - viņš 107 reizes startēja "Grand Prix" posmos, divreiz bija uz pjedestāla (divas 3. vietas 1994. gada sezonā, kas bija viņa debijas sezona 22 gadu vecumā), 7 reizes finišēja pirmajā sešiniekā un kopā ieguva 17 punktus. Ar autosportu cieši saistīta bija arī Maksa mamma beļģiete Sofija Kimpena (2008. gada decembrī viņi ar Josu izšķīrās), kura startēja kartingistu sacensībās, bet onkulis Entonijs un vectēvs Pols arī bija autosportisti. Kopš mazām dienām Makss bija starp automašīnām un autotrasēs, jau 6 gadu vecumā viņš piedalījās pirmajās sacensībās kartingā, bet 12 gadu vecumā Makss debitēja starptautiskās sacensībās un guva vairākas uzvaras. Pagājušā gada sākumā Makss ar nepacietību gaidīja tikšanos kartinga trasē ar pašu Mihaēlu Šūmaheru, ar kuru kopā viņa tēvs Joss 1994. gadā startēja "Benetton" komandā - septiņkārtējais F-1 pasaules čempions grasījās piedalīties "WSK Euro Series" sacensībās KZ1 klasē Lakonkā, bet tomēr pārdomāja. Makss kļuva par to sacensību uzvarētāju - divas pirmās un viena sestā vieta braucienos.
Maksam Verstapenam jau 3-4 gadus seko F-1 komandas un "Toro Rosso" nebūt nebija vienīgā komanda, kas kāri skatījās uz jauno talantu. Viņu savās rindās gribēja iegūt arī "Red Bull" un "Mercedes", taču ne vieni, ne otri nevarēja solīt, ka jau 2015. gadā Makss Verstapens startēs F-1 pasaules čempionātā. Tā radās "Toro Rosso" F-1 'bērnudārzs" - Makss kļūs par pašreiz tikai 20 gadus vecā krievu pilota Daniila Kvjata pārinieku. Tik jauna pilotu pāra līdz šim nebija nevienā komandā visā F-1 vēsturē.
Maksam Verstapenam nākamsezon būs iespēja sacensties ar trim pilotiem, ar kuriem savulaik sacentās viņa tēvs - Fernando Alonso, Džensonu Batonu un Kimi Reikenenu (ja tomēr paliks F-1) - un Verstapeni kļūs par 12. tēvu un dēlu, kuri ir startējuši F-1 pasaules čempionātā.
Pirmais bijušā F-1 pilota dēls trasē parādījās 1974. gadā - tas bija vācietis Hanss Joahims Štuks. Viņa tēvs Hanss fon Štuks 50. gadu sākumā bija piedalījies trijos GP posmos un neguva nevienu punktu, bet dēls tika krietni tālāk - 74 sacensības, divi pjedestāli un 29 punkti.
Šosezon F-1 cempionātā debitēja dānis Kevims Magnusens, kura tēvs Jans savulaik arī bija F-1 pilots, un 11 sacensībās jau paspēja vienreiz tikt uz pjedestāla, kamēr tēvam bija divi pjedestāli 106 sacensībās. Magnuseni līdz šim ir pēdējie tēvs un dēls F-1 pasaules čempionātā.
Pieci tēvi, kuri dēli vēlāk arī iekļuva F-1, ir kļuvuši par pasaules čempioniem (Džeks Brebhems, Greijems Hils, Mario Andreti, Keke Rosbergs un Nelsons Pikē), bet tikai vienam dēlam līdz šim ir izdevies atkārtot tēva panākumu - Deimonam Hilam. Varbūt šosezon to izdarīs Niko Rosbergs. Par F-1 pasaules čempionu savulaik kļuva Žaks Villenēvs, kura tēvs Žils bija viens no sava laika populārākajiem un labākajiem (6 uzvaras, 13 pjedestāli) pilotiem, taču ne reizes nebija pasaules čempions. Tas ir vienīgais gadījums, kad tēvs nebija F-1 pasaules čempions, bet dēls par tādu kļuva.
Divreiz divi bijušo F-1 pilotu dēli bija vienā komandā - Žaks Villenēvs un Deimons Hils, kā arī Niko Rosbergs un Kadzuki Nakadzima. Abas reizes tā bija "Williams" komanda.
Tikai trim bijušo F-1 pilotu dēliem ir izdevies uzvarēt kaut vienā F-1 pasaules čempionāta braucienā - Hilam (22 uzvaras), Villenēvam (11) un Rosbergam (7).
Nākamsezon F-1 čempionātā startēs triju bijušo F-1 pilotu dēli - Rosbergs, Magnusens un Verstapens. Tas būs tikai otrais tāds gadījums F-1 vēsturē - 1993. gada sezonā startēja Hils, Kristians Fitipaldi un Maikls Andreti.

10 jaunākie F-1 vēsturē (vecums debijas dienā, komanda, debijas vieta un gads):

1. Haime Algersuari (Spānija) "Toro Rosso" 19gadi/125dienas Ungārija (2009)
2. Maiks Tekvels (Jaunzēlande) "Tyrrell" 19/182 Kanāda (1980)
3. Rikardo Rodrigess (Meksika) "Ferrari" 19/208 Itālija (1961)
4. Fernando Alonso (Spānija) "Minardi" 19/218 Austrālija (2001)
5. Estevans Tuero (Argentīna) "Minardi" 19/320 Austrālija (1998)
6. Kriss Amons (Jaunzēlande) "Lola" 19/324 Beļģija (1963)
7. Daniils Kvjats (Krievija) "Toro Rosso" 19/324 Austrālija (2014)
8. Sebastians Fetels (Vācija) BMW "Sauber" 19/349 ASV (2007)
9. Edijs Čīverss (ASV) "Hesketh" 20/053 DĀR (1978)
10. Džensons Batons (Lielbritānija) "Williams" 20/053 Austrālija (2000)

Jau nākamsezon šajā sarakstā pirmais būs Makss Verstapens, kuram 30. septembrī paliks tikai 17 gadu. Pirmā intriga jaunajai F-1 sezonai jau ir - ko spēs sasniegt jaunākais debitants F-1 vēsturē?