Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kas Krievijai palika pāri...

Kas Krievijai palika pāri...
Krievijā dzimušais Andrejs Golubevs pārstāv Kazahstānu, bet nākotnē var parādīties Itālijas izlasē...
FOTO: "AFP/Scanpix"

Marta pirmajā pusē Deivisa kausa izcīņā tika noskaidrotas tās astoņas komandas, kuras turpinās cīņu par vīriešu tenisa galveno balvu komandām. Serbija, ASV, Francija, Argentīna, Zviedrija, Spānija, Vācija un ... Kazahstāna, ko pārstāv četri vīri, neviens no kuriem nav dzimis un nedzīvo šajā valstī.

Sportistu migrācija nav nekāda neparastība, drīzāk jau likumsakarība - lielvalstīs, kurās ir milzīga konkurence uz vietām nacionālajā izlasē, allaž rodas kvalitatīvs pārpalikums. Bet spēlēt vai startēt olimpiādē (un lielos turnīros) gribas katram.

Par afrikāņu skrējējiem pat nerunāsim, daudz tuvāks mums, piemēram, ir teniss, kurā šāda veida migrācija arī nav nekas neparasts, tiesa, mazāk izplatīta. Teikto gan nevar attiecināt uz Kazahstānas vīriešu izlasi Deivisa kauss izcīņā, ko pārstāv četri Krievijā dzimuši un ārzemēs dzīvojoši spēlētāji.

Diez vai kāds būtu pievērsis īpašu uzmanību Kazahstānas spēlētājiem, ja vien ne viņu pārsteidzošā iekļūšana starp astoņām pasaules labākajām komandām (1/8 finālā izbraukumā 3:2 pār Čehiju). No 8. līdz 10. jūlijam tieši ar Kazahstānu turnīra nākamajā kārtā tiksies Argentīna, un šīs valsts prese meklēja atbildi, no kā viņu mīluļiem jābaidās.

No pasaules 39. raketes Krievijas pilsētā Volžskā dzimušā 23 gadus vecā Andreja Golubeva, kurš vēl 2008. gadā Vimbldonas turnīrā spēlēja zem mūsu austrumu kaimiņa karoga, bet pirms tā paša gada Kanādas "Masters" turnīra mainīja savu tenisa pilsonību.

No Volgogradā dzimušā 23 gadus vecā Mihaila Kukuškina, kurš ATP rangā šobrīd ir 62. vietā un viens no kura nozīmīgākajiem tituliem ir pagājušogad Sanktpēterburgā izcīnītais (finālā 6:3, 7:6 pār savu dzimteni joprojām pārstāvošo Mihailu Južniju).

No Maskavā dzimušā un dzīvojošā 23 gadus vecā Jevgeņija Koroļova, kurš vienspēļu rangā ir 231. vietā, bet Deivisa kausa izcīņā kopā ar Juriju Ščukinu aizvada pāru cīņu. Ščukins dzimis pie Melnās jūras - Kislovodskā, bet dzīvo un trenējas Maskavā un Berlīnē. Vienspēļu rangā viņam 125. vieta.

Lūk, jums Kazahstānas izlases, kuras galvenais aizbildnis ir valsts prezidents Nursultans Nazarbajevs, portrets interjerā. Neviena kazaha un pat Kazahstānā dzimuša krieva... Bet uzvaras ir uzvaras.

Atcerēsimies, kā savulaik par Krievijas tenisu iestājās Boriss Jeļcins, kam pateicoties izauga jaunā krievu tenisistu paaudze, kura plūc laurus pēdējā desmitgadē. Kazahstānas nemainīgais prezidents kopš 1991. gada Nazarbajevs arī tiek raksturots kā ļoti azartisks cilvēks, kura lielākā mīlestība ir tieši teniss.

Argentīnas prese atgādina, ka Nazarbajeva vārds saistīts ar korupcijas skandāliem un naudas izšķērdēšanu no valsts fondiem, taču teniss viņa paspārnē par līdzekļu trūkumu nevar sūdzēties - vietējai federācijai regulāri tiek pārskaitītas ievērojamas naudas summas, un tas ļauj pievilināt spēlētājus no ārzemēm, kā arī mēģināt izaudzināt pašmāju jauno tenisistu paaudzi - pēdējā pusotrā desmitgadē valstī uzbūvēti vismaz 200 tenisa korti. Bet kamēr vietējie aug...

Nacionālā tenisa stūresvīrs ir Bulats Utemuratovs. Viņš ir Kazahstānas Tenisa federācijas prezidents. Tieši Utemuratovs, kā lēš argentīnieši, nodarbojas ar spēlētāju pārvilināšanu no Krievijas.

Argentīniešu, ar kuriem jūlijā tiksies Kazahstāna, treneris Gabriels Markuss, kurš strādā ar Koroļovu, par Utemuratovu izsakās: "Viņš ir ļoti ietekmīgs cilvēks, kurš ir strādājis Krievijas valdībā un ir padomdevējs ekonomiskajos jautājumos. Viņš bijis arī Putina padomnieks. Šobrīd Utemuratovs "ar galvu ir iekšā" biznesā. Viņa kompānija uztur sakarus ar visas pasaules valstu prezidentiem. Piemēram, viņa kabinetā var ieraudzīt fotogrāfijas, uz kurām Utemuratovs redzams kopā ar Putinu, Medvedevu, Klintonu, Bušu".

Vai Golubevs un pārēji zvērējuši uzticību Kazahstānai uz mūžu mūžiem? Nekā nebija - kur izdevīgāk, tur labāk. Nesen Spānijas sporta izdevums "Marca" intervēja spēcīgāko no Kazahstānas četrinieka Golubevu, un viņš bez aplinkiem pavēstīja: "Ar Kazahstānas federāciju parakstīju līgumu uz trim gadiem, taču nākotnē, iespējams, pārstāvēšu Itālijas izlasi".

Tam ir izskaidrojums, jo jau astoņus gadus Golubevs trenējas itālieša Masimo Puči vadībā tenisa centrā "Match Ball Bra Tennis", kas atrodas netālu no Turīnas.

"Kad notiek Devisa kausa izcīņas mači, viņi sapulcējas uz pāris dienām, un viss," Argentīnas izdevumam "Clarin" skaidro Gabriels Markuss, uzsverot, ka komandas gars, patriotisms un Kazahstānas izlase nav vienoti jēdzieni. Un argentīniešiem nāksies spēlēt ar komandu, kura vārda tiešajā nozīmē nemaz nepastāv.

     [+] [-]

, 2011-03-20 22:40, pirms 14 gadiem
Kazahstāna vispār ir ļoti interesanta valsts.
Šķiet, ka pats Nobokovs ir dzimis Kazahstānā,
bet tomēr pārstāv vareno krievzemi.

Apmēram pirms 4 gadiem Rīgā bija čempionāts, kurā piedalījās
4 komandas, viena no tām bija HK "Rīga2000", bet otra bija kāda kazahu komanda, kurā spēlēja vesels viens kazahs. Diemžēl vairāk neatceros, kas tas bija par čempionātu, kā arī visas četras komandas.

Labs raksts, domāju, ka kazahiem ir progress, bet laikam jau nav

     [+] [-]

, 2011-03-21 01:41, pirms 14 gadiem
Varbūt ka kļūdos, bet man šķiet, ka paši kazahi savā valstī ir minoritāte. Galvaspilsētā jau nu noteikti.

     [+] [-]

, 2011-03-21 01:45, pirms 14 gadiem
Zinu ka liela daļa vietējo runā skaidrā krievu valodā /palikuši tikai kazahiem raksturīgie sejas vaibsti/ un savu "it kā" dzimto valodu nemaz nezin, jo esot grūta.

Tās gan ir atmiņas no pašu stāstītā armijas dienestā....kaut gan 25 gadu laikā diez vai kaut kas krasi ir mainījies.

     [+] [-]

, 2011-03-21 08:42, pirms 14 gadiem
Psrs laikā tiešām Kazahi republikā bija nedaudz virs 40%,ļoti daudz krievu un ukraiņu tur dzīvoja,jo sevišķi ziemeļu daļā,dienvidos gan vienmēr kazahi dominējuši. Tagad gan laikam kazahi ir pārsvarā,jo krievi un ukraiņi 90 gados ļoti lielā daudzumā pameta valsti,bet dzimstība kazahu vidū ir daudz lielākā par iebraucējiem.

     [+] [-]

, 2011-03-21 10:37, pirms 14 gadiem
biezais rakstīja: Zinu ka liela daļa vietējo runā skaidrā krievu valodā /palikuši tikai kazahiem raksturīgie sejas vaibsti/ un savu "it kā" dzimto valodu nemaz nezin, jo esot grūta.

Tās gan ir atmiņas no pašu stāstītā armijas dienestā....kaut gan 25 gadu laikā diez vai kaut kas krasi ir mainījies.
Prezidents (Nazarbajevs) atzina, ka valsts valodu tagad brīvi pārvalda 70 procenti pieaugušo iedzīvotāju, un raksturoja šo faktu kā "milzīgu sasniegumu", ko nodrošinājusi 1991.gadā iegūtā valsts neatkarība.
Nazarbajevs: Kazahstānā līdz 2020.gadam valsts...

     [+] [-]

, 2011-03-21 23:17, pirms 14 gadiem
Tev sūdus vajag? rakstīja: Kazahstāna vispār ir ļoti interesanta valsts.
Šķiet, ka pats Nobokovs ir dzimis Kazahstānā,
bet tomēr pārstāv vareno krievzemi.

Apmēram pirms 4 gadiem Rīgā bija čempionāts, kurā piedalījās
4 komandas, viena no tām bija HK "Rīga2000", bet otra bija kāda kazahu komanda, kurā spēlēja vesels viens kazahs. Diemžēl vairāk neatceros, kas tas bija par čempionātu, kā arī visas četras komandas.

Labs raksts, domāju, ka kazahiem ir progress, bet laikam jau nav
Tas noteikti bija Ustjkamenogorskas Torpedo, taču arī Kazahstānas izlasē spēlē tikai tas pats viens vienīgais kazahs (normāls uzbrucējs), un Turīnās olimpiādē, starp citu, mūsējie dabūja no tā viena kazaha un pārējiem krieviņiem pa pakaļu...