Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Svētais Deivids un viņa pēdējā izrāde

Svētais Deivids un viņa pēdējā izrāde
Vai Deivids Bekhems Parīzē būs tēls vai palīgs?

Foto: AFP

31. janvārī varēja vērt vaļā visus ārzemju medijus pēc kārtas, visur priekšā bija smaidīgs Deivids Bekhems. 37 gadus vecais angļu futbolists ir atradis sev jaunu komandu, turklāt kādu – ambiciozos PSG. Mārketings vai reāls palīgs laukumā – ko varam sagaidīt no angļu futbola klasiķa, visticamāk, pēdējās izrādes uz lielās skatuves?

Kas kopīgs Deividam Bekhemam un Raitim Ivanānam? Viņi abi ir spēlētāji, par kuru lietderību laukumā vienprātības nav, taču viņu devums mārketinga lauciņā nav apšaubāms. Kaut gan Raita gadījumā – mazliet ir... 37 gadus vecajam Bekhemam, saprotamu iemeslu dēļ, piedāvājumu neesot trūcis, to janvārī esot bijis vairāk par desmit. PSG vārds Bekhema sakarā tika locīts jau pērnā gada janvārī, bet toreiz pats futbolists noteica, ka jūt, ka ar viņu vairāk rēķinās kā mārketinga triku, nevis reālu palīgu laukumā. Tobrīd netapa arī skaidrs, vai PSG viņu tā patiešām vēlas redzēt savās rindās. Tagad ir pagājis gads, Bekhems ir ieradies Parīzē.

Noprotams, ka no visiem piedāvājumiem, PSG bija visaugstākā līmeņa klubs, tāpēc šis ir stāsts par veterāna pēdējo izrādi uz lielās skatuves. Jau laicīgi Bekhems lika noprast, ka cer atgriezties Čempionu līgas apritē, ko pāreja uz PSG vismaz teorētiski ļaus. Jautājums tikai, cik daudz viņu izmantos PSG kā spēlētāju un – vai kāds vispār ir padomājis, kur viņu var izmantot? Ārzemju futbola apskatnieki jau melš, ka Bekhems vairs šādā līmenī nevarēs spēlēt savā labajā malā, tāpēc varētu nogruntēties centra pussarga pozīcijā. Savulaik viņam jau tur lika spēlēt Madrides „Real” laikos, bet nekas labs no tā nesanāca. ASV sanāca labāk, bet tas ir cits līmenis, piekritīsiet.

Bekhema atgriešanās Eiropā - tas vairs nav stāsts par naudu, bet gan par veca futbola spēlmaņa faktiski pēdējo mēģinājumu paveikt ko dižu, paliekošu, pacelt virs galvas ko lielu. Pirms pensijas vēl pēdējo reizi ieelpot Eiropas lielāko stadionu gaisu. PSG naudas netrūkst, viņi varēja nopirkt kādu slavas zenītā esošu futbolistu vai arī kādu, kurš tuvākajā laikā par tādu kļūs. Bet viņi pastiprinās ar Bekhemu...Mārketings (galvenokārt), bet spēlēt viņam vēl vajadzētu mācēt. Tikmēr pats Bekhems mierīgi varēja apgūt vēl kādu eksotisku valsti, nopelnīt vēl vairāk naudas, bet viņš ierodas Eiropas principā ambiciozākajā klubā, kas visu atlikušo sezonu pavadīs zem liela spiediena...Tās, lūk, ir personīgās ambīcijas.

Zīmīgi, ka Bekhems ar pompu paziņoja, ka visu savu algu viņš ziedos labdarībai, grūtībās nonākušies parīziešiem. Par šādu apsveicamu gājienu Bekhems ir pamanījīs arī saņemt savā virzienā izšautas kritikas bultas no britu medijiem, kas smīkņā par pašu kontekstu. Britu futbolistam tiek pārmesta labdarības iepīšana paša publiskā tēla spodrināšanā, turklāt alga, ko viņš saņems Parīzē (tiek lēsts, ka tās būs 100 000 – 170 000 britu mārciņas nedēļā), tāda kabatas nauda vien viņam ir. Katrā ziņā paldies par to pašu teiks cilvēki, kam angļu futbola zvaigznes ziedotie līdzekļi patiešām reāli palīdzēs. Interesanti, ka Bekhems publiskajā vidē jau iemantojis iesauku Svētais Deivids, atsaucoties uz lēmumu par algas ziedošanu labdarībai.

Šobrīd tieši naudas ziedošana ir pirmais, kas nāk prātā, domājot par Bekhemu kā PSG jauno spēlētāju. Daudzi cer Bekhemu šosezon ieraudzīt arī spēlējam Čempionu līgā, taču visi un, domājams, arī viņš pats saprot, ka Bekhems savā, visticamāk, pēdējā izrādē uz lielā futbola skatuves spēlēs otrā plāna aktiera lomu. Būtībā pirmo reizi savā ilgajā un dēkām bagātajā karjerā. Pagaidām viņš jaunā kluba sastāvā vēl nav debitējis. Pat nav bijis pieteikumā. Spēli pret „Valencia” Čempionu līgā viņš noraudzījās no malas, tāpat arī šur tur ārzemju medijos pieminētā debija vakar pret „Sochaux” izpalika.

Futbola apskatnieki visā pasaulē kritiski vērtē Bekhemu kā reālu palīgu laukumā ambiciozajam un no daudziem skaļiem vārdiem komplektētajam PSG. Sak, pāri ir varbūt palicis sitiens un tālā piespēle. Pagaidām grūti ko iebilst – jāredz laukumā. Ļoti iespējams, ka šāds darījums nemaz nebūtu noticis, ja vien PSG lietu bīdītāji nebūtu senie cīņu biedri Milānā – Leonardu un Karlo Ančeloti galvenā trenera postenī. Tas ļauj domāt, ka Bekhemam iespēja sevi pierādīt tiks dota. Vai 37 gados Deivids Bekhems vēl ir spējīgs spēlēt visaugstākajā līmenī? Savulaik AC „Milan” medpersonāls secināja, ka līdz 38 gadiem – bez problēmām. Turklāt seno un vēl pieredzējušāko draugu Gigsa un Skoulza piemērs aicina neatpalikt.

Francija ir jauna un iepriekš neapgūta teritorija ne tikai Bekhemam kā futbolistam, bet arī Bekhemam kā biznesa figūrai. Jau savos ziedu laikos Bekhema alga par spēlēšanu Madrides „Real” sastādīja tikai trešdaļu no viņa ienākumiem. Taču šoreiz stāsts nav par naudu, bet par iespēju. Pēdējo, visticamāk. Par pēdējo iespēju uzvarēt Čempionu līgā, par pirmo un, iespējams, vienīgo iespēju uzvarēt Francijas čempionātā. Par iespēju būt vienam no tiem, kas palīdz PSG sasniegt beidzot to, pēc kā jau kādu laiku, piepumpēti ar naudu, viņi tiecas.

Līgums ar PSG ir noslēgts līdz šīs sezonas beigām. Pagaidām laukumā viņš vēl nav devies, bet gan jau dosies. Šoreiz viņš nebūs tas, no kura kā pirmā prasīs rezultātu un neveiksmju gadījumos liks uzņemties atbildību, kā tas bija visur, kur Bekhems spēlēja iepriekš. Šoreiz Deivids Bekhems būs pievienotā vērtība teicami komplektētai komandai. Viņš droši vien nāks laukumā uz maiņu, lai, iespējams, pēdējo reizi pierādītu sev, savai komandai un atbalstītājiem, kā arī oponentiem, ka viņš vēl joprojām var mainīt spēles gaitu vienatnē. Kaut vai ar vienu standartsituāciju, bet – izšķirošu. Bekhema karjerā ir bijuši neskaitāmi gadījumi, kad viņš ir ticis norakstīts. Un ik reizi viņš ir visiem skeptiķiem parādījis – velti. Jautājums - cik daudz spēka ir atlicis 37 gados?

Bekhema spēlēšana PSG var gadīties, ka nebūs viņa pēdējais uznāciens kā futbolistam. Gan jau vēlāk viņš paspēs uzspēlēt arī kādā eksotiskā valstī, kur atkal deklarēs savus mērķus futbola popularizēšanā. Taču uz lielās futbola skatuves šī, ļoti iespējams, ir pēdēja Bekhema viesizrāde, turklāt - pēc vairāku gadu pārtraukuma. Cik spoža vai pelēcīga tā būs, to mēs spriedīsim vēlāk, taču tas, ka 31. janvārī Bekhema ģīmis bija priekšā un, atvainojos, pakaļā visos medijos, - tas tikai liecina par to, ka šis futbolists vienmēr ir bijis aktuāls, nekad nevienam – vienaldzīgs. Un tas mums sola vēl interesantāku atlikušo sezonu. Jāatgādina sena sporta paruna, ka meistarību nodzert nevar – tikai inventāru. Tātad ir vērts pasekot šim slavenajam futbolistam arī laukumā. Kas zina – varbūt pēdējo reizi...

  +1 [+] [-]

, 2013-02-20 09:56, pirms 12 gadiem
Mans Oltaimers

  +6 [+] [-]

, 2013-02-20 10:11, pirms 12 gadiem
Stindzinoši, lasu par 37.gadus vecu futbolistu un man liekas, ka jau jāguļas kapā, jo man jau 38... Šajā vecumā, pieļauju, nav vairs to sprinta īpašību, taču izturība ir vēl lielāka nekā 20-gadniekam.

Katrā ziņā ceru uz to, ka Svētais Deivids atkal aizvērs mutes kritiķiem.

  +3 [+] [-]

, 2013-02-20 10:56, pirms 12 gadiem
Kluba nosaukums ir Svētais Žermēns, gan jau šiem noderēs arī St.Deivids.
Piespēli jau pazaudēt nevar, savukārt iekšā sitējus, līdzīgus Bekhemam (ne sliktākus), pēdējo 25 gadu laikā esmu redzējis krietnu čupu, vismaz tēvaiņus septiņus. Toties Bekhema piespēle pāri divām trešdaļām laukuma (tieši garā, pirmā piespēle, pat ne pretuzbrukumam, bet reālam vārtu momentam) partnerim tieši uz kājas - tādas otras nav! UN šitādu pasiņu svētais varēs iedot arī piecdesmit vasaru sirmumā, vajag viņu uzlaist uz pēdējām 10 - 15 minūtēm, un divus momentus viņš radīs ar pasiņu vien. Ja, protams, nav izlaidies un hamburgerus pārrijies.

  +1 [+] [-]

, 2013-02-20 16:45, pirms 12 gadiem
Arī lasīju par britu pelšanu sakarā ar ziedoto algu. Ka esot varējis dzimtajā pilsētā spēlēt kā Lutonā un tad algu atdot. Bet let's face it... Tur no tās algas ziedojums būtu nekāds. Tiesa, vietējiem būtu iespēja redzēt, ka Deivids ir tik liels cilvēks, ka gulbja dziesmu ir gatavs nodziedāt 4.līgā Anglijā. Lai vai kā, kā jau te ir minēts, tad tālā piespēle čalim vēl joprojām ir 2nd to none.