Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kompleksainie un medaļa

Kompleksainie un medaļa
Martins ir lepns. Mēs arī!

Foto: Romans Kokšarovs (F64, SA+), speciāli no Vankūveras

Ieslēdzu no rīta Latvijas Radio un dzirdu – diemžēl Martins Dukurs vakar Vankūverā neizcīnīja zelta medaļu, lai gan pēc trīs braucieniem atradās pārliecinošā vadībā. Kas tas par stulbumu?

Man ar kolēģi Ēriku Strausu bieži vien ir diskusija par tēmu „palika” vai „sasniedza”. Šķiet, Dukuru gadījumā nav vispār pamata kaisīt pelnus uz galvas par „tikai sudraba medaļa”, jo ieskatoties kopējā Vankūveras olimpiādes godalgu tabulā, saproti – Latvijai šajās spēlēs ir izcili rezultāti. Skaidrs, ka vienmēr var vēlēties labākus laikus, taču, ko mēs patiesībā gaidījām no abiem brāļiem skeletonistiem? Pasaules kausa šīs sezonas līderis Martins brauca uz Kanādu apliecināt, ka sasniegtais nav nejaušība. Pierādīja! Viņa brālis Tomass ar tik pat lielu mērķtiecību bija gatavs piedalīties cīņā par olimpisko sešinieku. Dabūja! Varēja pēc finiša redzēt tēva Daiņa vaigā tādu kā nelielu vilšanos, bet šis vaibsts lai paliek pie viņa. Martins arī pēc finiša mazliet mēģināja apjaust vienreizējā mirkļa tuvumu un tā izslīdēšanu no rokām, pārdzīvoja, protams. Bet arī tas, lai paliek viņu iekšējā lieta! Mēs zinājām, ka skeletonā Latvijai šajās spēlēs ir vislabākās izredzes un tas arī tika pierādīts. Vēl vairāk – neoficiāli varam uzskatīt, ka Latvija šajā disciplīnā nosaka toni pasaulē, neskatoties uz mājinieku kanādiešu ārprātīgo vēlmi savā trasē izdarīt visu, lai paņemtu pjedestāla augstāko pakāpienu. Jā, viņi paņēma, bet – ar kādām grūtībām tas viņiem izdevās.

Viss kas noticis ap skeletonu kopš Tomasa olimpiskās debijas pirms astoņiem gadiem Soltleiksitijā, liek runāt ne tik daudz kā par apstākļu sakritību (vienam tēvam bija divi dēli bla,bla,bla), bet gan par kompetenci. Vecais Dukurs, kam faktiski Siguldas trase ir pirmās mājas kopš viņa bobslejista gadiem, bet tagad jau labu laiku – kā šīs trases direktoram – izdarīja visu, lai Vankūveras programmā ar mums rēķinātos kā ar nopietnu spēku. Tur nav nekādu Pelnrušķīšu stāstu – viss tika darīts ar apdomu, pamatīgi un kvalitatīvi. Pat ārzemju speciālistu piesaistīšana drīzāk liecināja nevis par latviešu nespēku, bet gan par spēju novērtēt visas iespējas, kas jāpaņem, lai sistos par medaļām. Dainis Dukurs taču pats varēja papurināt savu iesirmo galvu un iestāties pozā, ka labāka par viņu, uz šīs zemeslodes nav. Dažos gadījumos jau nav ar’, jo, kas attiecas uz kamanu būvi, slieču metāla pārzināšanu un trases konfigurācijas iztaustīšanu – viņš patiešām varētu vēl pameklēt sev apkārt sarunu biedrus. Bet Dukurs nolēma, ka katram savs darbs darāms un izveidoja nevis ģimenes uzņēmumu, kā daždien presei patīk piemeklēt salīdzinājumus, bet gan komandu.

Labi, ka kopā ar šo iniciatīvu neuzpeldēja vecais labais latviešu tikums – skaudība. Mazums ko no malas varētu nodomāt atbildīgi ļaudis, vērojot, kā Dainis, „izmantojot savu dienesta stāvokli”, krīt iekšā skeletona atvarā ar katru dienu arvien vairāk. Viņš to jums nekad nestāstīs, bet vajadzētu iztēloties, kā Dukuram pirmsolimpiskā gada vasarā tomēr izdevās uz vispārējā taupības režīma fona, par valsts naudu tomēr realizēt starta estakādes būvniecību, kas atbilda pasaules prasībām. No tā brīža mēs jau varējām sākt runāt par augstu sasniegumu sporta fabriku, jo tam bija visi priekšnoteikumi. Pavej’ – kādi starta laiki bija abiem brāļiem Dukuriem Vankūverā! Tur daudziem montgomerijiem žoklis atkārās, bet tam pamatā bija darbs un vēlme izdarīt darbu kārtīgi. Jā, šī medaļa nenokrita no gaisa, tai patiešām ir arī laba cena, jo olimpiskā cikla ietvaros valsts prata atrast šai komandai nepieciešamo finansējumu, taču - ar naudu vien olimpisko cēlmetālu nenopirksi. Dukuros bija vērts investēt, jo viņi saprata – kā.
P.S. Pēc stundas klausījos to pašu radio un tās pašas ziņas, taču nu jau mēs bijām iemācījušies priecāties. Par godu Dukuriem ir ne tikai Siguldā jāizkar valsts karogi, bet, jau jāsāk domāt, kuru ielu mēs varētu nosaukt šīs ģimenes vārdā. Jo Dukuru ielai ir labs segums...

 +17 [+] [-]

, 2010-02-20 13:24, pirms 14 gadiem
Nu tak Pučes kungs! Visi ar savām acīm redzējām, kā zelta medaļa aizslīdēja gar acīm un par to bija vislielākā sāpe.... jo visi bija ievilkuši elpu... un beigās tomēr parādijās #2 !

Tas arī ir sasniegums, ka beidzot mēs varam teikt ka johaidī, zelts mums aizāja gar degunu !

  +4 [+] [-]

, 2010-02-20 13:30, pirms 14 gadiem
arī otrā vieta IR panākums! Uzvarēja kanādietis, savā mājas trasē. un uzvarēja pelnīti, jo uzvarēja 3 no 4 braucieniem. Prieks par brāļiem. Prieks, ka dzīvoju vienā pilsētā ar tādiem izciliem sportistiem kā Šici, Dukuri, Tīruma, Arhipovs. Brāļi(gan Šici, gan Dukuri) to sen bija pelnījuši. Dažs labs groza bumbas meistars varētu pamācīties no šiem sportisitem, kādam jābūt sportiskajam režīmam. Viņi trenējas vasarā katru dienu, un ja netrenējas, tad noteikti atrodas Siguldas pludmalē, kur nododas pludmales volejbolam. Prieks!

  +6 [+] [-]

, 2010-02-20 13:52, pirms 14 gadiem
Teorētiski, ja esi primais un noslīdi uz otro vietu sanāk, ka neesi izcīnījis otro, bet zudējis pirmo...

Bet vispār piekrītu Armandam. Nav pamata vaimanāt, ne jau katru olimpiādi mēs pa medaļām vālājamies.... M.Dukurs izcīnīja otro vietu! Un brālis IZCĪNĪJA ceturto. Kur tad palika lecīgie Vācieši? In your face!

"neskatoties uz mājinieku kanādiešu ārprātīgo vēlmi savā trasē izdarīt visu, lai paņemtu pjedestāla augstāko pakāpienu. Jā, viņi paņēma, bet – ar kādām grūtībām tas viņiem izdevās." - uz šo pat teiktu... AR ĻOTI LIELĀM, JO Kanādietis jau reāli bija samierinājies ar Sudrabu un klusībā lūdzās pei sevis, lai biki Dukuram misējas...

  +6 [+] [-]

, 2010-02-20 14:04, pirms 14 gadiem
Tas pat ezim ir skaidrs, ka 2. un 4. vietas ir viss sāpīgākās, un abas tās ir latviešiem. Ko tur pārmest tautai un Dukuriem, ka gribējās vairāk... Protams apsveicu M.Dukuru un Latviju ar otro sudrabu Vankuverā. Bet tā gribējās zeltu....

  +3 [+] [-]

, 2010-02-20 14:18, pirms 14 gadiem
Traki jau gribējās lai mums būtu tā zelta medaļa un tik tuvu tai arī bijām pirmo reizi. Tāpēc varbūt ir maza vilšanās bet tā ir tikai labā nozīmē.

  +6 [+] [-]

, 2010-02-20 14:19, pirms 14 gadiem
tā kā Martinam ir 25 gadi,tad paspēs piedalīties vēl 2 olimpiādēs kā minimums,kurās būs labākajos spēka+pieredzes gados. LV dominance skeletonā tikai sākas,mīļie!

  +3 [+] [-]

, 2010-02-20 15:30, pirms 14 gadiem
Tauta ,šodien mūsu ''sētā'' ir svētki,vistiešākajā nozīmē! Pat mūsu kaimiņi Igauņi ,var tikai ar cieņu nopūsties un skumji novilkt - cik žēl ,ka mums nav tādu VAROŅU ,kā kaimiņiem!Visu cieņu Dukuri!!!

     [+] [-]

, 2010-02-20 15:49, pirms 14 gadiem
Malacis Martins un cerams, ka arī turpmāk viņam sanāks!

     [+] [-]

, 2010-02-20 16:55, pirms 14 gadiem
Kamaniņu sporta paveicās, skeletonā "nepaveicās". Kā būs Sočos laiks rādīs, bet laikam jau tur atkal būs jāastopas ar savā trasē uztrtenētajiem krieviem. Un atkal sevi jāpierāda.

     [+] [-]

, 2010-02-20 17:34, pirms 14 gadiem
Vismaz ir uz ko tiekties nākamajā olimpiskajā ciklā un pašā olimpiādē!!!! Lai veicas Dukuru ģimenei nākamos četrus gadus un Sočos būs divas medaļas!!! Veiksmi!
Tiešām liels prieks par sasniegumu!

  +2 [+] [-]

, 2010-02-20 20:45, pirms 14 gadiem
No visas sirds apsveicu brāļus ar lielisko panākumu! Protams, ka visiem jau klusībā gribējās zeltu, bet Martina stunda olimpiādē vēl sitīs, esmu pārliecināts. Prieks arī Par Tomasa lielisko pēdējo braucienu, kurā iegūta 4. vieta. Veiksmi turpmāk!

  +1 [+] [-]

, 2010-02-20 22:06, pirms 14 gadiem
Galu galā ja sporta fortūniņa uzsmaida Letiņiem jau var arī vēl kādu olimpisko bleķi aizķert...
Un ņemot vērā visas neveiksmes, kas mūs vajā, esam dabūjuši divas medaļas, tas jebkurā gadījumā ir vairāk nekā mūsu kaimiņiem un vēl dažiem citiem mums līdzīgajiem, tāpēc pilnīgi piekrītu rakstam...

  -2 [+] [-]

, 2010-02-21 11:03, pirms 14 gadiem
Puče Tev NAV taisnība, zelts tika ZAUDĒTS pēdējā braucienā. Tā ir lūzeru psiholoģija priecāties par mazumiņu. Tāpēc jau arī nav to zeltu, bet sudrabi un bronzas., jo domā, bet "re kā citi ir vēl sūdīgāki, mums tak ir sudrabs".
Ir jādomā, ka esam LABĀKIE, tā domā vācieši un kanādieši un tieši tā nopelna tos 5 ekstra %, kas vajadzīgi uzvarai un atšķir ČEMPIONUS otrajiem, trešajiem un pārējiem, kurus vēsture aizmirst.
Protams respect ābiem brāliem un tas protams ir milzīgs panākums.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-21 11:54, pirms 14 gadiem
Pilnīgi piekrītu tiem, kas šoreiz nepiekrīt Pučem. Te nav runa par kompleksiem vai nemācēšanu priecāties. Tieši otrādi. Te ir tas gadījums, kad ir jābūt nelielai vilšanās sajūtai, jo tieši tas pierādīs mūsu pašapziņu. Ziniet, es varētu šeit izmantot skaļus vārdus, kas man nemaz nešķiet pārspīlēti. Esmu priecīga, ka piedzīvoju šo laiku, kad latvieši Olimpiskajās spēlēs ir vīlušies par otro vietu. Jā, protams, radio, presei un līdzjutējiem ir jāpriecājas par šo sasniegumu un par nonievāšanu neiet runa. Bet kad es ieraudzīju, ka mūsu sportists neslēpj vilšanos par SUDRABU OLIMPIĀDĒ, es sapratu mēs sākam atbrīvoties no saviem kompleksiem. Un varbūt tas ir daudz lielāks Dukuru nopelns kā viņu sportiskie sasniegumi.

     [+] [-]

, 2010-02-21 17:26, pirms 14 gadiem
Pirmajā mirklī noritēja asara, bet vairāk par Martina drūmo seju. Lai arī sudrabs tomēr kas ir tās 0,07 sekundes (jūsu smadzenes nemaz nevar uztvert tādu laika momentu). Un protams, ka mēs PRIECĀJAMIES par sasniegto. Par Dukuru ģimenes ieguldīto darbu - par to vien pienākas zelta medļa, bet PADOMĀJIET - ne tik daudz Olimpiskā, bet cilvēcīgā. Jūs tagad runājat, ka medaļa tika zaudēta, bet vai JŪS spējat novērtēt tādus cilvēkus, kā Dukuri, vai jūs spējat saprast kam bija viss grūtāk. Kuram bija jābrauc pa trasi, kur pirms pāris dienām bojā bija gājis cilvēks, kuram bija pirms Olimpiādes jāatbild uz stulbiem jautājumiem par medaļām, kuras no viņa tiek gaidītas. Bet vai jūs padomājāt par to ka viss smagāk bija Martinam. Jūs vispār nedomājat.
Paldies Martinam un visai Dukuru komandai par medaļu, ieguldīto darbu un pozitīvajām emocijām un pozitīvismu, ko izstaro šie cilvēki. PALDIES!

  -1 [+] [-]

, 2010-02-21 17:29, pirms 14 gadiem
viens bija skaidrs - kanādieši, maitas, ievēroja, ka mūsējiem neiet pēdējā virāža un pārnesa finišu tālāk

ja kādam mājās ir ideāla tehnika, varētu varbūt apskatīties, cik montgomerijs zaudētu, ja finišs būtu tur, kur kamaniņām...

bet nu nepiekrītu tiem lietotājiem, kuri uzskata, ka letiņi ir lūzeru tauta - ja kāds tiešām bija vīlies, tas bija Martins pats, bet nu tie lētie līdzjutēji, kas paši diez vai pat vučko būtu gatavi pa trasi nobraukt, lai nomaina savus pamperus un sāk kaut ko nopietnāku par alus sūkšanu un taustiņu klabināšanu...

Milzīgs prieks par Dukuriem, galvenais, tagad turpināt pie pilnveidošanās, lai tuvākajā nākotnē jebkurās sacensībās atliek tikai noskaidrot, kurš iegūs bronzu, jo par pirmajām divām vietām būs skaidrs jau pirms starta

     [+] [-]

, 2010-02-22 13:01, pirms 14 gadiem
Jā, tā finiša pārcelšana bija gaužām interesanta! Sākumā nespēju iebraukt, kāpēc tik vēlu finiša laiku rāda un tikai pēc tam sapratu, kas par lietu. Vienas konspirācijas tajā trasē notiek

     [+] [-]

, 2010-02-22 14:00, pirms 14 gadiem
kegums rakstīja: Kamaniņu sporta paveicās, skeletonā "nepaveicās". Kā būs Sočos laiks rādīs, bet laikam jau tur atkal būs jāastopas ar savā trasē uztrtenētajiem krieviem. Un atkal sevi jāpierāda.
tieši tā... Tretjakovs pa 4 gadiem diez vai būs nodzēries...