Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Fričiem uzvara atkal vajadzīga vairāk. Šoreiz cieš Dukurs

Fričiem uzvara atkal vajadzīga vairāk. Šoreiz cieš Dukurs
Martins Dukurs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Pasaules kausa posmā ne jau Martins Dukurs nemācēja izmantot it kā izdevīgāko pirmo starta numuru braucienā. Viņam laipni palīdzēja sacensību organizatori Vācijas trasē Altenbergā.

Vakar Altenbergas trasē šīs sezonas piektajā Pasaules kausa posmā skeletonā ar pirmo starta numuru pirmajā no diviem braucieniem startēja mūsu Martins Dukurs. Kur vairs labāku iespēju kā pa neizdangātu trasi aizmukt no konkurentiem neaizsniedzamā attālumā? Tā ir aksioma, ka skeletonā, bobslejā un kamaniņu sportā sākumā braucošie trasi izbrauc ātrāk. Ne velti pašlaik šajos sporta veidos tiek piesaukta pirmās starta grupas nodrošināšana līdz olimpiskajām spēlēm Vankūverā. Tomēr izrādās, ne vienmēr braukšana pirmajā pozīcijā dod priekšrocības! Īpaši, ja laika apstākļi piedāvā nokrišņus un… sacensības notiek Vācijā.

Televīzijas pārraidē neviens komentētājs nebija spējīgs saskatīt Martina pirmajā braucienā tik ievērojamas kļūdas, lai viņš ar tām pašām slidām (tiesa, tās gluži tik lieliem mīnusiem kā pašlaik nav domātas, un tomēr) un skeletonu, ar kuru iepriekšējos četros kausa posmos "uzbrauca" uz goda pjedestāla, bezcerīgi zaudētu brauciena uzvarētājam un ierindojoties 15. vietā. Un, ja tā bija tehnikas vaina, kāpēc Martins otrajā braucienā uzrādīja 2. labāko laiku?

Tehniskajos sporta veidos nav sīkumu. Tāpat kā ar pārtrūkušu slidzābaka šņori nebūsi golu metējs hokejā, ar "nelielu palīdzību" nebūsi uzvarētājs skeletonā. Zināms jau, ka vāciešiem ir niķis sporta sacensībās darīt visu iespējamo un neiespējamo, lai uzvarētu savējie. Turklāt, ja sacensības notiek savās mājās… Ikviens zina, ar ko atšķiras Latvijas himna no Vācijas. Ja mūsējā ir par to, lai Dievs dod mums savu svētību (vēl nav devis!) un ļauj mums mūsu pašu zemē laimē (kuras lielajam vairumam nav joprojām) diet, vāciešu himna ar "Deutschland, Deutschland ueber alles" (Vācija pāri visam) ataino arī viņu domas par nācijas vietu uz pasaules (vai vismaz Eiropā). Protams, jāņem vērā tas, ka tad, kad Baumaņu Kārļa spalva rakstīja mūsu himnas vārdus un zīmēja notis, ne tikai viņam, bet arī citiem toreizējās baltvācu pārvaldītās Latvijas gaišākajiem prātiem Latvijas neatkarība nebija ietverta pat stratēģiskajos piecdesmit gadu plānos. Kā XIII gadsimtā kultūra Latvijā tika importēta, tā bauru tautai latviešiem mūžīgi bija jābūt pateicīgiem par to viņas atnesējiem – vāciešiem, bet tas jau atkal ir cits stāsts.

Pirms sacensībām pa trasi nobrauc kāds iesildītājs braucējs, lai novērstu mātes dabas kaprīžu sekas – sarmu, sniegu un citas sportistu uzrādāmajiem rezultātiem nelabvēlīgas parādības. Arī vakar tāds trasi, protams, izbrauca, tomēr vai, nu, vācieši mācāmi, kā jāizmanto savas trases priekšrocības. Pauze starp trases "iesildītāju" un pirmo braucēju var būt minūte, bet var būt arī piecas – kā vajag. Laika apstākļos, kad, izgājis no jurtas, čukča pat blakus piesietos suņus nevar saskatīt, "iesildītājs" trasē devās ātrāk, kā tas būtu nepieciešams pirmajam startētājam. Ja pirmais starta numurs būtu kādam no mājiniekiem – Rommelam, Štīlikem vai Halilovičam, varam būt pārliecināti, ka pa trasi būtu nolaisti pat vairāki skeletonisti. Vienalga – ar kamanām vai bez tām. Tamlīdzīga kārtība (plus, protams, Vācijas sportistu augstā braukšanas klase, izcilā tehnika, vācu sponsoru un tehnisko darbinieku starptautiskajās federācijās ietekme bobslejā, skeletonā un kamaniņu sportā) ne velti sekmē to, ka vāciešus šajos sporta veidos citas nācijas labāk redz ejam, kā nākam.

Tieši tāpat iespējams manipulēt ar sportistu rezultātiem arī sacensību laikā, kārtīgi nopucējot trasi vai vismaz starta gabalu pirms savējo startiem, bet sacensību sākumā ir vēl viena iespēja palēnināt konkurenta startu. Kā zināms, startā tiek izveidotas divas gropes, kuras ir pietiekami dziļas, lai iestumjot braucamo, skeletons vai bobs no tām neizlēktu un sportists uzreiz neieskrietu vai neiebrauktu bortā. Šīm gropēm jābūt noteikta platuma, bet var taču trases strādniekam misēties un gropes sanākt nedaudz šaurākas! Tad pirmajam braucējam skeletons ir nevis jāiestumj, bet jāizstumj cauri gropei, to paplašinot.

Protams, iespējams arī, ka viss iepriekš rakstītais vienkārši ir sakritība un sazvērestības teorijām te nav vietas. Tomēr, zinot vācu pedantismu, kā arī to, ka, ja vācietis kaut ko var izdarīt savējo labā, kāpēc lai viņš to nedarītu (ar tādu pašu pedantismu un pārliecību), neticu, ka tā bija sagadīšanās un dabas untumi vai aizķeršanās sacensību organizēšanā.

Vaicājis Siguldas trases bosam un abu Latvijas skeletonistu tēvam Dainim Dukuram, vai mums arī tā nevajadzētu rīkoties pret citu valstu sportistiem kamaniņu sacensībās Siguldā, viņš atteica, ka viņam uz ko tādu roka neceļoties. Fričiem ceļas, un varbūt celsies arī kanādiešiem olimpiskajā Vistleras trasē. Pat ja kanādieši būs godīgi, laika kaprīzes pašas var izspēlēt ļaunu joku ar pirmo startējošo, bet skeletonā tas atšķirībā no bobsleja vai kamaniņu sporta būs Pasaules kausa līderis kopvērtējumā. Un tas šobrīd nav neviens cits kā Martins Dukurs, par vairāk kā 30 punktiem apsteidzot vācieti Franku Rommelu…

Tāpēc Dukuru klana rīcībā ir netradicionāls ierocis – izvairīšanās no Pasaules kausa līdera goda! Tādā veidā nelabvēlīgos laika apstākļos izdotos izvairīties no starta pirmajam ("augstsirdīgi dāvājot" šo godu kādam no vācu sportistiem), bet labos laika apstākļos nav lielas nozīmes, vai startēt pirmajam vai ceturtajam. Vai mūsu komanda šo "ieroci" izmantos, redzēsim nākamgad.

Pēc jaunā gada vairāki Pasaules kausa posmi norisināsies Vācijā. Un ir sajūta, ka nekas nemainīsies no tā, vai Dievs latviešu sportistus svētīs vai nesvētīs, jo kā saka paši vācieši, "Ordnung muss sein" (kārtībai jābūt), un dažām cūkām vienmēr jābūt vienlīdzīgākām par pārējiem.

 +18 [+] [-]

, 2009-12-19 14:31, pirms 14 gadiem
Lettland,Lettland ūber alles!

  +8 [+] [-]

, 2009-12-19 14:33, pirms 14 gadiem
Labs raksts.. Par vāciešiem tas viss jau sen bija skaidrs, bet doma par apzinātu PK kopvērtējuma pirmās vietas atdošanu nav nemaz tik peļama, ja uzskatām, ka Dukuriem Olimpiskās spēles ir starts nr.1. Šāda stratēģija atņemtu kanādiešiem jebkādas reālas iespējas no malas ietekmēt Martina startu... Un pagaidām izskatās, ka bez "palīdzības" no malas Martins ir reāls ZELTA medaļas kandidāts.

 +10 [+] [-]

, 2009-12-19 14:36, pirms 14 gadiem
Tāds dīvains rakstiņš, nevar saprast vai piektdienas vakarā drukāts vai sestdienas rītā !

 +16 [+] [-]

, 2009-12-19 14:36, pirms 14 gadiem
Vāciešiem himnā nu jau kādu laiciņu vairs nav "Doičland ūber alles". To tā kā vajadzētu zināt.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-19 14:44, pirms 14 gadiem
Rakstam visu cieņu. Piekrītu.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-19 14:48, pirms 14 gadiem
Pareziak tomer butu Vacieshiem nevis Frichiem!

  +3 [+] [-]

, 2009-12-19 14:54, pirms 14 gadiem
Mazāk ūdeni rakstā.

  +2 [+] [-]

, 2009-12-19 14:59, pirms 14 gadiem
Nu latvieši tik zemu nekritīs, lai speciāl raktu savus konkurentus, lai jau vācieši ņemas, citās trasēs mēs esam godīgā cīņā stipri priekšā

  +2 [+] [-]

, 2009-12-19 15:09, pirms 14 gadiem
Āzens gribēja parādīt ka var zimantot tik pat daudz Aforismus un parspīlējumus, ka puač tač šoreiz pārcentās

  +9 [+] [-]

, 2009-12-19 15:15, pirms 14 gadiem
Tā himna bija Hitlera laikā un tagad Vācijā ir ar likumu aizliegts pielietot šo teikumu, kā arī pašu Hitleru un visus izsaucienus ar to saistībā.
Bet tas, ka vācieši sevi uzskata par pārākiem uz citu fona,tas ir vairāk kā skaidrs.

     [+] [-]

, 2009-12-19 15:15, pirms 14 gadiem
viss ir pašu rokās, vajag tikai izmantot iespējas. ja tās neprot izmantot tad sorry, nav ko vainot citus, šajā gadījumā fričus

  +2 [+] [-]

, 2009-12-19 15:18, pirms 14 gadiem
Sen zināma patiesība gan bobos, gan kamaniņās, gan skeletonā!

  +2 [+] [-]

, 2009-12-19 15:25, pirms 14 gadiem
Tā jau dzīvē iekārtots, ka Orvela cūkas labi zina, kur ēdušas un ko ēdušas. Un cik labi, ka viņām ir taisnība.....
Precīzi un taisnīgi!
Ieteikums kādam kurš labi prot vācu valodu:
kādam, kam nav slinkums, pārtulkot un ievietot kādā vācu sporta lapas forumā
Lai papriecājas par mūsu domu spēku!
Priecīgu ceturtās adventes nedēļas nogali!

  +1 [+] [-]

, 2009-12-19 15:30, pirms 14 gadiem
Dainis pamatīgu ūdeni nolējis. Vecās vācu himnas salīdzināšana ar mūsējo nav politkorekta, varētu pat teikt infantīla. Tad vēl kaut kādi jocīgi salīdzinājumi un neiztrūkstoša Orvela citēšana, bet galu galā nekas tā arī nav pateikts.

  -3 [+] [-]

, 2009-12-19 15:35, pirms 14 gadiem
to Lords
Ja šo pārtulkotu un iespējas izteikties būtu vāciešiem, tad par sportu jau nu noteikti runa neietu.
---
Viedoklis interesants, bet kopumā tendenciozi un, iespējams, apvainojoši.
P.S. Vācijas himnas nosaukums nekad nav bijis "Deutschland, Deutschland über alles".

     [+] [-]

, 2009-12-19 15:59, pirms 14 gadiem
kautkāds vājprāts .. tik sulīgs raksts ar pievilktiem salīdzinājumiem neskaitāmām izdomātām iespējamībām itkā zaudēts būtu pasaules kausa fināls futbolā, vēl tik trūkst variantu kā vācieši ne tādas brokastis nabaga letiņam iesmērējuši un ne tādu tualetes papīru pa rokai iemānījuši ..

     [+] [-]

, 2009-12-19 16:40, pirms 14 gadiem
Piekrītu raksta autoram. It kā sīkumi, viss likuma robežās, bet... vācieši māk savējos atbalstīt. Arī ar netīras spēles palīdzību, ja savādāk nevar.

  +2 [+] [-]

, 2009-12-19 17:15, pirms 14 gadiem
izņemiet rakstu, savādāk uzliks sodu par rasu naida kurināšanu vai kaut ko tamlīdzīgu...ārprāts cik tālu esam nonākuši..Par "fričiem" un "Deutchland uber alles" Vācijā var dabūt pamatīgu naudas sodu un vēl kādu mēnesi paslīpēt ielas "sabiedrības labā". UN tas tikai iesākumā..

  +3 [+] [-]

, 2009-12-19 17:18, pirms 14 gadiem
Taisnība Dainim.Bobsleja pirmsākumos,kad mūsējie Upatnieka vadībā startēja PSRS komandā,atklājās,ka vācieši savās trasēs sacensībās lieto 2 dažādas laika ņemšanas ierīces-vienu savējiem,otru pārējiem.Tā kā nebrīnos par viņu lielākām un mazākām žulicībām.

  +3 [+] [-]

, 2009-12-19 19:32, pirms 14 gadiem
Sen nebiju lasījis tik tendeciozu rakstu.Pat mūsu"ļielais brālis"tādi neatļaujās izteikties par vāciešiem,kaut gan arī bieži vien redz sazvērestības apkārt.Bet šitais nu ir kronis visam.

  -4 [+] [-]

, 2009-12-19 21:48, pirms 14 gadiem
Ak nabaga daudzcietusī latviešu tauta, ak ļaunie vācu kungi...
Tā vien gribās notraust kādu sūrdienīša asaru par tik netaisnīgu baronkungu izrīcību... Bet ilgi mēs to vairs tā neatstāsim - reiz taču sadūšosimies un rakstīsim ķeizaram sūdzību, tad friči drebēs kā apšu lapas!!

  -1 [+] [-]

, 2009-12-19 22:12, pirms 14 gadiem
var autoram arī piekrist, tādi jau tie vācieši ir taču mums no tā labāk nekļūst. ja ir zināms ka friči taisa kaut kādus kreisos gājienus tad nevajadzētu tādās reizēs klusēt. tāpēc es nekad neesmu fanojis un nefanošu par Vāciju vai kādu vācieti lai arī kas tas būtu dēl bieži vien viņu nekaunīgās rīcības. sports nedrīkst būt negodīgs, pretējā gadījumā tas vairs nav sports

  +2 [+] [-]

, 2009-12-19 23:13, pirms 14 gadiem
Labs raksts, patīkami redzēt, ka kādam nav bail rakstīt par to, par ko tā saucamie funkcionāri runā nelabprāt. Kāpēc gan nepalīdzēt uzvarēt savējam vai tam kuram vajag, ja ir tāda iespēja. Izrādās daudzi tic godīgam sportam Ne velti šajā sporta veidā tiek skaitītas sekundes simtdaļas.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-20 12:12, pirms 14 gadiem
Maitas bla.