Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Štelmahers spodrina pērles

Štelmahers spodrina pērles
Štelmahers pārliecināts, ka jaunie leišu censoņi viņu sadzirdēs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Kopš brīža, kad "Lietuvos rytas" vadība izvērsa apvērsumu savās komandās, pagājis teju pusotrs mēnesis. Tieši tik ilgu laiku pirmās komandas asistenta amatu atpakaļ pret Viļņas "Perlas" galvenā trenera pienākumiem nomainījis Roberts Štelmahers. 38 dienas darba un trešdien beidzot tika izcīnīta pirmā uzvara. Roberts smej - nekas nebūtu pretī, ja šovakar spēlētāji savu treneri dzimšanas dienā apsveiktu ar vēl vienu!

Atgriezties pie oktobra sākuma notikumiem "Lietuvos rytas" organizācijā Robis negrib - lēmumi tika pieņemti, izmaiņas veiktas, un šobrīd pacietīgi jāstrādā, lai tās nestu sekmes. Pirmais mēnesis gan zaudējumu lavīnu nepiebremzēja - pirmā komanda turpināja saņemt pļaukas Eirolīgā, bet "Perlas" stiepa garumā zaudējumu sēriju Baltijas un Lietuvas līgās. "Ģenerālmenedžeri" interneta komentāros jau sāka kravāt Štelmahera ceļasomas...

Kaut gan pārņemt jau ieprogrammētu komandu nereti ir daudz grūtāk, nekā sākt no nulles, kad taktiku un psiholoģiju laicīgi var konstruēt pēc savas izpratnes (īpaši ar šāda vecuma spēlētājiem, kas nav tik pieredzējuši un elastīgi pārmaiņām), Roberts ieganstus nemeklē un atzīst - ja arī būtu ķēries pie lietas jau rudenī, ar tiem pašiem spēlētājiem vien strādātu un nekur daudz tālāk nebūtu tā vai tā. "Mēs neesam klubs, kas izvēlās spēlētājus, kurus grib. Varam mēģināt piesaistīt tos, kas palikuši pāri, un kurus nav sagribējis kāds no lielajiem - ņemt jaunos un strādāt uz nākotni," "Perlas" realitāti ieskicē treneris.

Kaimiņu basketbola apskatnieki bilduši, ka šogad Viļņas otrā komanda nokomplektēta vājāk, nekā pērn, un te Štelmahers īpaši neiebilst. "Jā, tā laikam var teikt. Lai gan daudzi palikuši ierindā, dažās pozīcijās ir pa kādam zaudējumam, un tādai komandai kā "Perlas" svarīgs katrs spēlētājs. Protams, arī tas faktors, ka sezonas sākumā ar spēlētājiem strādāja mazliet citādāk, un tagad viņiem vajadzīgs laiks, lai pārorientētos. Jāiet soli pa solim. Domāju, spēle ir uzlabojusies," treneris pārliecināts, ka šo pašu "vilciena sastāvu" izdosies gan veiksmīgi pārcelt no vienām sliedēm uz citām, gan palīdzēt tam sezonas otrajā pusē labi ieskrieties. "Nekādā gadījumā negribu teikt, ka iepriekšējais treneris strādāja slikti, taču spēlētāji izskatījās pārāk nomocīti. Pirmais, ko mēģinājām - mazliet atvieglot slodzes. Labi, ka sanāca dažas dienas brīvas - varējām iziet laukā, paskriet, pastrādāt uz fizisko."

Pēc trenera nomaiņas, nelielas pārmaiņas skārušas arī spēlētāju sastāvu - cik nu tas bija iespējams pašreizējā situācijā. "Mēģinām rast kādus risinājumus," rokas noplāta Roberts, piebilstot - ja būtu iespēja atrast kādu talantīgu spēlētāju Latvijā, komandas durvis būtu atvērtas. "Diemžēl, nesanāk tik daudz būt Latvijā un skatīties tādas spēles. Nešaubos, ka labus spēlētājus varētu atrast, taču vispirms jāiekrīt acīs." Pagaidām "Perlas" cīnās ar pašu spēkiem, un tas ļāvis izcīnīt pa vienai uzvarai katrā no turnīriem - sezonas pašā pirmajā mačā Tallinā (BBL), un līdz šim pēdējā - LKL pret "Nevežis". "Jāatceras, ka, atšķirībā no pagājušās sezonas, šogad spēlējam BBL pirmajā divīzijā. Šiem jaunajiem puišiem tas ir diezgan nopietni, kaut vai psiholoģiskā ziņā. Pirmā nopietnā pieredze basketbolā," norāda treneris.

Zinot "Lietuvos rytas" vadītāju (konkrēti Jona Vainauska...) impulsīvo dabu un dažkārt ekscentriskās aktivitātes, jautājums par nesen iecelto treneru krēslu stabilitāti nekad nevar būt lieks - pat zinot Štelmahera īpašo vietu kluba sistēmā. Roberts teic - pagaidām viss ir mierīgi. "Protams, zaudēt nevienam nepatīk. Vainauskam jau nu noteikti. No otras puses - jāsaprot, ka "Perlas" galvenais uzdevums ir attīstīt jaunos spēlētājus. Uzvaras, protams, ir jaukas un, spēlējot otrajā divīzijā, to mums būtu vairāk, taču ne tādam jābūt šīs komandas mērķim. Šeit vismaz spēlētājiem ir iespējas augt. Mums visu izšķir dažas kļūdas, ko citas komandas var atļauties un beigās mūs vēl vinnēt. Tā ir situācija, ar ko jāmācās tikt galā un kas dod labu pieredzi. Vismaz es tā uztveru šīs komandas sūtību. Neesmu runājis ar prezidentu par šo jautājumu un neesmu uzdevis jautājumu, vai tas tā ir. Tas tāpat nemaina mūsu vēlēšanos uzvarēt - to cenšamies izdarīt katrā spēlē. Taču ar desmit 18-20 gadus veciem spēlētājiem grūti uzvarēt komandas, kas palaiž pretī četrus ārzemniekus. Diemžēl, arī tas, ka neesam tik respektabli soģu acīs - citreiz jācīnās arī pret tādiem "brīnumiem"..."

Šovakar "Perlas" Lietuvas līgas mačā viesosies Klaipēdā pie "Neptūnas". Štelmahers tieši šodien atzīmē savu 36. dzimšanas dienu un nemaz neliedzas, ka būtu patīkami dāvanā no komandas saņemt vēl vienu uzvaru. Tiesa, tūdaļ pat nosmej - vislabāk visu apdāvināšanu būtu saņemt sezonas beigās, kad izšķirošās spēles un spēlētājiem būs jārāda, ko tie gada laikā apguvuši. "Arī pērn gada sākumā mums negāja viegli, taču pēc tam iespēlējāmies. Domāju, viss ies uz labo pusi - mūsu komandai viss vēl priekšā. Cītīgi strādāsim tālāk, un tad arī rezultāts neizpaliks." Lai izdodas, Robert! Un - daudz laimes!

  +5 [+] [-]

, 2010-11-19 20:51, pirms 14 gadiem
Īsta vecis ar stingru mugurkaulu.

  +2 [+] [-]

, 2010-11-19 23:24, pirms 14 gadiem
Svarīgs posms Rytas basketbolā. tomēr audzina mazos avīžniekus.