Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Blūms labākais. Kas aiz viņa?

Blūms labākais. Kas aiz viņa?
Jānis Blūms - sezonas Top-6 augšgalā
Foto: EFE

Meklēt labākos starp basketbolistiem šosezon nav pateicīgākais uzdevums. Bet varbūt tieši tāpēc tas jādara. Sezonu ārzemēs turpina vairs tikai pāris latviešu, arī Latvijā atlicis tik vien, kā nospēlēt pēdējos finālsērijas mačus - ir skaidrs, kas ir kas, un laiks pavilkt svītru.

Pirms pāris nedēļām, atskatoties uz Latvijas basketbola treneru gaitām ārzemēs, SA+ lasītāju balsis starp trim pretendentiem sadalījās diezgan līdzīgi. Jāteic godīgi - cilājot spēlētāju kandidatūras, aizvadītās sezonas veiksminiekus atrast bija grūtāk - pat tad, ja leģionārus un pašu mājās spēlējošos liekam vienā katlā. Tomēr izsverot daudzus par un pret, Top-6 tomēr tapa. Kritēriji - subjektīvi. Loma komandā, tās līmenis un sasniegtais, individuālais sniegums. Nevar izbēgt arī no salīdzinājuma fona - ko pats spējis iepriekš. Tieši tāpēc ārpus sešiem paliek Andris Biedriņš... Kas mums ir, tas jāizceļ!

1. Jānis Blūms, "Bizkaia Basket" (Spānija)

Statistika

LīgaSp.Min.Pt.Atl.b.Rez.p.Kļ.
ACB34188.31.11.31
ULEB15209.52.61.41.1

Komentārs
Bez nopietnas konkurences - šosezon objektīvi labākais Latvijas basketbolists. Komanda gan nostartēja kapeiku sliktāk nekā pērn (ULEB turnīrā atkal bronza, bet Spānijā - šoreiz vieta otrpus play-off svītras), un vismaz rubli sliktāk, nekā bija cerēts rudenī, kad Bilbao komplektēja vismaz ACB pusfināla komandu, taču katastrofālais sezonas sākums savā ziņā izvērtās kā labs pārbaudījums arī Blūmam - atnākot jaunajam trenerim, katram sevis apliecināšana bija jāsāk no jauna, un Jānis pierādīja, ka atbilst šim līmenim. Savas lomas stabils realizētājs - precīzākais snaiperis komandā un tālmetienos starp labākajiem visā līgā, enerģijas lādiņš sarežģītos momentos, vairāku izšķirošo metienu autors. Bilbao komandas un potenciāls Latvijas izlases "Duracell".

2. Kaspars Kambala, "Enisey" (Krievija)

Statistika

LīgaSp.Min.Pt.Atl.b.Rez.p.Kļ.
Krievija1124.114.56.10.72.6
FIBA1224.512.55.60.61.9

Komentārs
Kambalam aiz muguras solīda sezona par spīti tam, ka gads kopumā - tāds, ko nenovēlēsi pat savam ļaunākajam ienaidniekam: vispirms savainojums un operācija, kas iecirta robu uz vairāk nekā mēnesi (ar attiecīgām sekām kondīcijas atgūšanā),sekoja traģēdija ģimenē, tad autoavārija... Krievijas Superlīgā centra pozīcijā konkurence nav no vienkāršākajām, taču latvietis regulāro čempionātu pabeidza kā 13.rezultatīvākais spēlētājs un 12. labākais cīnītājs par bumbām. Eirokausos - palīdzēja ievilkt ne tik pārliecinošo "Enisey" Top-16, un tajā vēl pacīnīties par ceturtdaļfinālu. Basketbola aprindās šobrīd diezgan pārliecinoši runā, ka Kambala nākamo sezonu uzsāks VEF rindās. Atgriešanās mājās - tas izrādījies efektīvs karjeras defiblirators ne vienam vien labam spēlētājam, un varbūt kļūs par tādu arī Kasparam. Protams, ja vien VEF kluba šābrīža ambīcijas VTB līgas kontekstā iegūs piepildījumu.

3. Sandis Valters, VEF (Latvija)

Statistika

LīgaSp.Min.Pt.Atl.b.Rez.p.Kļ.
LBL1626.513.61.72.51.9
BBL1128.113.52.52.12.1

Komentārs
Spēlētājs, kurš ievilka VEF finālā, un bez kura arī čempiona titulu šim klubam nedabūt - atslēgas spēlētājs, kura līmenis uz pārējo fona šajos play-off tomēr izceļas. Izšķirošajos mačos atrodas labākajā formā, tajā pašā laikā - mazliet apslāpējis vēlmi katrā situācijā izcelties individuāli un visu nokārtot pašam, mēģina spēlēt komandas interesēs. Uzbrukumā - uztaisīja abas pusfinālsērijas svarīgākās spēles pret "Ventspili" (otrajā mačā 20 punktu, piektajā - 27), aizsardzībā - vienīgais, kurš spēj turēt Efedžuku. Abos turnīros, kuros spēlēja vēl bez Sanda (VTB līgā un Eirokausos), VEF nebija nekādu variantu, abos pārējos - uz beigām parādījās. Jebkurā gadījumā - veiksmīga atgriešanās pēc savainojuma izārstēšanas, un labs pieteikums, ka profesionālo karjeru spējīgs turpināt pietiekami augstā līmenī.

4. Jānis Strēlnieks, "Ventspils" (Latvija)

Statistika

LīgaSp.Min.Pt.Atl.b.Rez.p.Kļ.
LBL1825.210.62.63.61.8
BBL1929.312.73.22.81.6
ULEB430.512.3241.8

Komentārs
Strēlniekam vietu šajā sešiniekā garantē ievērības cienīgais progress, ko šosezon izdevies uzrādīt par spīti regulārajām treneru maiņām Ventspils komandā. Pirms gada izslēgšanas spēles Jānis noskatījās no soliņa, šogad - jau no pirmajām spēlēm bija komandas viens no svarīgākajiem spēlētājiem, no kā gaidīja un prasīja rezultātu. Viens no tiem, kurš pavisam nepazuda arī ULEB kausa bēdu ielejā, bet Baltijas līgā regulāri bija komandas vilcējs un izšķirošo metienu autors, bet kura nebūtu nekāda "Final Four". Jau saņēmis piedāvājumus vai vismaz uzstājīgas intereses izpausmes no Eiropas klubiem ar skaļu vārdu, vasarā būs viens no "jaunās izlases" interesantākajiem spēlētājiem, un nākamsezon varētu izmēģināt spēkus ārpus Latvijas. Talants, ko būtu grēks neattīstīt.

5. Kristaps Valters, "DKV Joventut" (Spānija)

Statistika

LīgaSp.Min.Pt.Atl.b.Rez.p.Kļ.
ACB33207.51.64.32.3
ULEB1218.56.81.54.71.3

Komentārs
ULEB Eiropas kausa regulārā čempionāta labākais (vidēji 6.0) un ACB regulārās sezonas piektais labākais (4.7) piespēlētājs - rādītāji, ko, paskatoties šo turnīru līmeni un Kristapa spēles laiku, nevar ignorēt. Abos turnīros Badalonas klubs gan nostartēja vāji - ACB līgā palika ārpus desmitnieka (iepriekšējos četrus gadus bija pieciniekā), Eiropā - netika play-off. Arī iekšējā konkurence komandā pat pēc Rubio aiziešanas izrādījās ļoti sarežģīta, un Valters tajā nespēja uzmirdzēt. Iespēja tika dota - sezonas pirmajās desmit spēlēs vidēji 25,9 minūtes, taču tad arvien mazāk. Pēc trenera nomaiņas pēdējos desmit spēlēs - vairs tikai 15,5, un, kaut gan latvietim ir kontrakts ar "Joventut" arī uz nākamo sezonu, klubs ir paziņojis, ka varētu no tā atteikties. Tomēr nav šaubu, ka Kristaps ar šādu statistiku labu darbu atradīs jebkurā laikā - daudz tādu Latvijas basketbolā nav.

6. Rihards Kuksiks, "Sun Devils" (NCAA)

Statistika

LīgaSp.Min.Pt.Atl.b.Rez.p.Kļ.
NCAA3329.812.13.61.71.2

Komentārs
Pēc divām sezonām, kurās pienesa ūdeni komandas zvaigznēm Džeimsam Hārdenam un Džefam Pendergrāfam, šogad pats Kuksiks jau bija tas, kuru pa diviem žņaudza un pie trīspunktu līnijas krampēja pretinieku aizsardzība. Par spīti tam, latvietim karjeras labākie rādītāji punktos un piespēlēs, kā arī aizsardzības rādītājos - bloķētajos metienos, pārtvertajās bumbās. Pēc pamatīga ieguldīta darba vasarā pamazām izdodas arī pilnveidot savu uzbrukuma arsenālu - ja pērn no trīspunktu līnijas guva 80% savu punktu, tad šogad - jau 61%. Rezultatīvākais "Sun Devils" spēlētājs, tiesa - komanda palika ārpus "Marta trakuma" turnīra, kas sasniegtajam progresam būtu pamatīga pievienotā vērtība. Vēl gads un Kuksiks sāks spēlēt profesionālu basketbolu. Jautājums - kur?

P.S. Bez atzīmes... Pēc visiem objektīvajiem rādītājiem šajā sarakstā būtu jābūt arī Andim Biedriņam, kas joprojām spēlēja NBA (sekotājus joprojām turpinām gaidīt...), un joprojām atsevišķās spēlēs tur spēja gūt 12 punktus, savākt 19 bumbas un uzražot kādu double-double. Un tomēr - atzīmēt šo sezonu starp veiksmēm diezin vai piekristu arī pats spēlētājs...

Kurš šosezon bijis Latvijas labākais basketbolists?

  • 114

  • 10

  • 7

  • 9


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-05-19 18:00, pirms 14 gadiem
Timermanim šosezon ir ļoti laba sezona. Ja Barons spēlētu arī BBL un Eiropā viņš noteikti varētu būt kandidāts uz topu.

  -1 [+] [-]

, 2010-05-19 18:23, pirms 14 gadiem
Biedriņš

  +1 [+] [-]

, 2010-05-19 18:55, pirms 14 gadiem
Kristapam būtu jābūt tomēr kādu vietu augstāk, bet citādak ok tops.

Par to, ka Kambala VEF'ā varētu spēlēt esmu diezgan pārsteigts

     [+] [-]

, 2010-05-19 19:40, pirms 14 gadiem
nu reāli domājot tomēr visi,kas ir ACB līgā tomēr ir automātiski labāki"nekā lbl spēlējošie..

  -3 [+] [-]

, 2010-05-19 20:12, pirms 14 gadiem
Nu nezinu gan, Vakar Timermanis un Sirsniņš izskatījās daudz labāk par Sandi

     [+] [-]

, 2010-05-19 20:24, pirms 14 gadiem
Atvainojiet, ACB liigaa speeleejoshais Valters zemaak par Streelnieku? Atlaushos pasmiineet, nez cik speeles ar Kristapa piedaliishanos autors redzeejis. Kaa vispaar vienaa topaa var salikt LBL, NBA, ACB. Murgs.