Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Izlase vienam turnīram?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Izlase vienam turnīram?
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas sieviešu rokasbumbas izlase pēdējo reizi spēlēja 2009. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā posmā 2008. gada novembra beigās Polijā. Tagad atkal tā ir sapulcēta kopā, aizvadījusi vairākus treniņus un vienu pārbaudes spēli ar Stopiņu NHK komandu, bet ceturtdien sāks spēles EHF "Challenge Trophy" turnīrā Bulgārijā. Nospēlēs un... Atkal uz dažiem gadiem par to tiks aizmirsts?

Rokasbumbā rocība nekad nav bijusi liela. Visam kaut kam naudas pietrūkst. Pilnvērtīgam nacionālās izlases darbam (ne tikai pirms kvalifikācijas spēlēm), jauniešu un junioru izlašu pilnvērtīgam darbam, jaunās maiņas audzināšanai un tā tālāk un tā joprojām. Visu nemaz nevar uzskaitīt. Visam pietrūkst... Un te - pēkšņi - uz skatuves atkal kāpj sieviešu izlase. No vienas puses - tas ir tikai normāli, jo risinās Latvijas čempionāts, notiek darbs sporta skolās un labākajām arī vajadzētu apvienoties un spēlēt valsts izlasē. No otras puses - gandrīz vai vispārēja trūkuma apstākļos veidot vēl vienu izlasi... Tiesa, šajā gadījumā gan tēriņi būs nelieli un tie galvenokārt būs par treniņiem, jo piedalīšanās EHF "Challenge Trophy" izcīņā tiek gandrīz pilnībā apmaksāta. Šis turnīrs arī ir domāts to valstu izlasēm, kurām nav iespēju regulāri piedalīties pasaules un Eiropas čempionātu kvalifikācijas turnīros. Tādām arī kaut kur ir jāspēlē.

Tā ka no finansiālā viedokļa sieviešu izlases atjaunošana nekādu dziļo robu Latvijas handbola federācijas makā neiecirtīs. Cita lieta - vai izlases atjaunošana šim turnīram, kurā mums piedāvāja piedalīties, kļūs par sieviešu izlases atdzimšanu? Vismaz šodien tas liekas diezgan neticami. Tā būs iespēja meitenēm sevi parādīt? Iespēja tāda patiešām būs, turklāt šajā turnīrā drīkst spēlēt 1989. gadā vai vēlāk dzimušas handbolistes (mūsu komandā ir vairākas 1994. gadā dzimušas spēlētājas, kas tikai lieki reizi liecina, ka darbs sporta skolās un virslīgas komandās tomēr notiek - kaut amatieru iespējās un līmenī, bet notiek un perspektīvas meitenes parādās), taču diezin vai uz šo turnīru brauks meklēt talantus kāds sieviešu rokasbumbas lielvalsts treneris vai skauts. Varbūt tomēr kāds iemaldās... Tā ka piedalīšanās šajā turnīrā pirmām kārtām ir pašu meiteņu pašapziņas celšanai (neviena līdz šim izlasē nav spēlējusi!), kā stimuls viņām par uzticību savam sporta veidam un - cerams - kā stimuls kaut nelielām jaunām aktivitātēm dāmu handbola lauciņā Latvijā. Ja tā notiks, tad tā nebūs komanda vienam turnīram un pēc 3-4 gadiem izlase atkal nebūs jāvāc pilnīgi no jauna (ja nebūtu vecuma ierobežojuma, tad nāktu klāt vēl dažas labākās un pieredzējušākās Latvijas virslīgas spēlētājas).

Latvijas izlases rindās no 26 kandidātēm tika atlasītas 14 labākās un starp viņām ir gan visas trīs virslīgas čempionāta labākās vārtu guvējas - Laura Ņeverovska no Dobeles SS, Inese Šļubčenko no Ludzas SK " Latgols" un Agrita Nardiševa no LSPA, gan divas "ārzemnieces" - Silvija Kļaviņa spēlē vācu klubā HSV "Bergtheim", kas ir Bavārijas zonas līderis 4. pēc ranga Vācijas handbola līgā (Oberliga), bet Anna Baikova ir Londonas "Great Dane HC" vārtsardze Anglijā.
Latvijas izlases treneres ir savulaik pazīstamās " Vārpas" meistarkomandas spēlētājas Ginta Ozoliņa un Vita Brikmane.

Latvijas izlase savā apakšgrupā spēlēs ar Armēniju, Moldovu un Bulgāriju, bet tad ar attiecīgas vietas ieguvēju otrā grupā par vietu jau visā turnīrā.