Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Brīvais kritiens

Brīvais kritiens
Kapteinis - jā! Līderis - ?
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Nesen bijām liecinieki Fēliksa Baumgartnera lēcienam no 39 km augstuma, kur austrietis vairāk nekā četras minūtes pavadīja brīvajā kritienā. Vērojot Rīgas „Dinamo” sezonas sākumu, šķiet, arī rīdzinieki atrodas šādā brīvā kritienā, turklāt šobrīd komanda izskatās sasniegusi nekontrolējamo rotāciju posmu un zeme strauji tuvojas.

Baumgartners rotāciju laikā juties „kā ellē” un centieni nostabilizēt situāciju bija „kā pelde, nepieskaroties ūdenim”, turklāt galvā uz mirkli iezagās arī nolemtība, ka ķermenis neizturēs un viņš „bezsamaņā nokritīs uz zemes”. Austriešu izpletņlēcējs bija pieredzējis un daudzus gadus rūpīgi gatavojies, tāpēc spēja tikt galā ar neapskaužamo situāciju. Viņa paša vārdiem: „Es cīnījos līdz pēdējam, jo zināju, ka pienāks brīdis, kad tikšu ar to galā. Man izdevās apturēt rotāciju, taču tas bija sasodīti grūti.”

Rīgas „Dinamo” sezona ir kā šāds lēciens. Sākums izskatījās cerīgs, komanda labi sevi parādīja sagatavošanās posmā un arī sezonas ievadā spēja demonstrēt atzīstamu sniegumu - lai arī uzreiz parādījās problēmas uzbrukumā un punkti nekrājās tik strauji kā gribētos, kopumā, komanda laukumā darbojās pietiekami organizēti un disciplinēti, lai katrā spēlē būtu konkurētspējīga un cīnītos par punktiem. Proti, bija cerība, ka balstoties uz kārtību savā laukuma pusē, komanda spēs atrast variantus kā sakārtot spēli arī uzbrukumā. Tomēr sezonai uzņemot apgriezienus un zaudējumiem līdzīgās spēlēs krājoties ar vien garākā rindā, komanda salūza. Šobrīd komanda izskatās psiholoģiski sabrukusi, bez ticības saviem spēkiem, bez konkrēta plāna un idejas. Treneri izmisīgi taustās tumsā, bet spēlētāju enerģija laukumā pielīdzināma pustukšam balonam. Komanda ir ar vien tālāk atkāpusies no sezonas ievadā demonstrētās spēles, un šobrīd problēmas jau ir ne tikai uzbrukumā, bet arī aizsardzībā. Komanda krīt un krīt nekontrolēti.

Lai apturētu šādu kritienu, nepieciešama pieredze, pārliecība, trenētība un ticība. Ja skatās uz hokeja komandu, galvenokārt nepieciešams treneris un līderis, vēlams – vairāki. Rīgas „Dinamo” sakarā tā nebūt nav laba ziņa, kaut komandai būs visas iespējas pierādīt pretējo.

Treneris. Lai pārvarētu grūtības, komandai ir nepieciešams, treneris. Treneris, kurš jūt un saprot savu komandu, kurš spēj iedvesmot, kurš liek komandai noticēt izvēlētā virziena pareizumam, pat, ja tas nedod tūlītējus rezultātus. Treneris, kurš kontrolē komandu un kuram komanda tic. Rīgas „Dinamo” šobrīd nav tāda trenera. Pekam Rautakallio ir laiks doties. Laiks doties nevis viņa pausto ideju nejēdzīguma vai ne pielietojamības dēļ (kas ir esošajā situācijā ērti piesaucams mīts, sevišķi neiedziļinoties komandas rādītajā sniegumā), bet gan tāpēc, ka viņš kā treneris ir pieļāvis, ka komanda viņa vadībā ir sabrukusi. Komanda šobrīd atklāti netic ne sev, ne trenerim. Ideju trūkums uzbrukuma sakārtošanā ir novedis pie spēles plāna sabrukuma, un šobrīd arī komandas darbības aizsardzībā ir visnotaļ žēlīgas.

Līderis. Lai pārvarētu grūtības, ar treneri vien nepietiek. Vajadzīgs arī līderis ģērbtuvē, spēlētājs, kurš spēj saliedēt kolektīvu vienotam mērķim. Kā to izdarīja Sandis Ozoliņš pirms slavenās spēles ar „SKA”, kad „Dinamo” iznāca laukumā un burtiski noslaucīja prominentos pretinieku no ledus laukuma. Vai esošajā sastāvā ir kāds spēlētājs, kurš var izdarīt kaut ko līdzīgu? Peka likmi ir licis uz Gunti Galviņu, bet, vismaz pagaidām, šīs cerības nav attaisnojušās. Lielas cerības ir/bija uz Kasparu Daugaviņu, bet komentārs, kur Kaspars pažēlojās par treneru darbībām, ir mājiens ne tikai trenera virzienā, bet arī paša Kaspara kā līdera virzienā. Kā līdera, kurš nemeklē attaisnojumus, bet variantus kā paveikt uzdevumu. Meklējot līderību, parasti skati vēršas pieredzējušo spēlētāju virzienā, bet šajā komplektācijā pieredzējušo rindas ir pašķidras un viņiem atvēlētas labi, ja otrā plāna lomas. Aleksandrs Ņiživijs pēdējās spēlēs cenšas nākt priekšplānā un iedvesmot ar piemēru. Savu artavu varētu sniegt Ģirts Ankipāns, bet treneris līdz šim viņam nav uzticējies. Paliek vēl Laviņš, Reķis, Ivanāns... Labā ziņa, ka daba nemīl tukšumu. Proti, ja komandā ir šāda nepieciešamība un vieta nav aizpildīta, tā ir arī iespēja kādam nākt priekšplānā un pierādīt sevi kā līderi. Komandai nemaz nav citu variantu, līderis ir jāatrod, un konkrētajos apstākļos arī Kaspars un/vai Guntis vēl var sevi pierādīt.

Lai arī nepieciešamība pēc trenera maiņas ir kliedzoša, komandas vadība jau komentējusi, ka trenera krēsls pagaidām nav apdraudēts. Pekam ar palīgiem nav atlicis daudz laika, lai pierādītu savu profesionalitāti un atjaunotu kontaktu ar komandu. Rīgas „Dinamo” tuvāko mājas spēļu kalendārs solās būt milzīgs pārbaudījums gan treneriem, gan komandai, gan līdzjutējiem. Zeme strauji tuvojas, bet, kamēr samaņa nav zaudēta, ir cerības, ka kritienu tomēr izdosies nostabilizēt. Par izpletņa atvēršanu un elegantu piezemēšanos gan vēl pāragri runāt.
Lai izdodas!

Ko darīt ar Peku Rautakallio?

  • 88

  • 70

  • 152


  +9 [+] [-]

, 2012-10-18 13:48, pirms 12 gadiem
ļaut strādāt ilgtermiņā ? Tad cik ilgi ? Jau buus pusotrs gads bet braucam aizvien dziļākā bedrē. It kā jau pagājušā sezona tika dota priekš ieskriešanās.
Slēpts komentārs: acidacid

  +2 [+] [-]

, 2012-10-18 13:50, pirms 12 gadiem
Raksts labs, bet objektīvs, tikai tāpēc, ka mēs esam pēdējā vietā nevajag domāt, ka viss ir cauri, 2. RD sezonā mums bija dziļāka bedre nekā tagad, vienkārši tagad nav tas Vityaz, kas punktus nevāc vai citas komandas, kas arī šādā bedrē atrodas. Jā, izskatās jau bezcerīgi, pats domāju "Viss, Dinamo Playoff nespīd", taču mūsējiem ir raksturīgi visu atlikt uz pēdējo un es domāju pēc 1. KHL pārtraukuma mums ies ļoti labi, kā arī ir ziņas ka NHL uz visu sezonu netiks atcelta, tāpēc no KHL klubiem ies prom vismaz 90% spēlētāju no NHL, tas ir 2-3 spēlētāji nu katra kluba, mums ir 1 - Daugaviņš, ja viņiem būs uzreiz 3 caurumi mums būs tikai 1 ko var arī aizlāpīt.
Jāsaka ka šīs arī ir tikai manas domas

  +7 [+] [-]

, 2012-10-18 13:56, pirms 12 gadiem
"...Lai arī nepieciešamība pēc trenera maiņas ir kliedzoša, komandas vadība jau komentējusi, ka trenera krēsls pagaidām nav apdraudēts..."

Visdrīzāk, Savickis teikdams, ka sekojot rietumnieciskajai pieejai, ļauj turpināt darbu un uzticas, nodemonstrēja savu neprofesionalitāti, neorientešanos procesos un to, ka jaunas kandidatūras tam nemaz nav.

Un uz kādu gan citu - spējīgāku treneri var cerēt no trio Savicka, Ulmaņa, Kalvītiša ? Kapēc gan lai komandai būtu treneris līderis un kapteinis līderis, ja tās adminstrācija 100% sastāv no LV sabiedrībā nemīlētiem un ļoti prerunīgi vērtētiem cilvēkiem? Piesaukt GM kā personību un līderi ?Saļidziniet viņa un Ozoliņa biogrāfijas un sportisko, cilvēcisko sniegumu un harizmu - kādu līderi var piedāvāt esošais GM Opuļskis? Tikai tādu, kura ēna nav lielāka par visas adminstrācijas mazo kabatas saulīti kopā ņemtu.

 +12 [+] [-]

, 2012-10-18 13:58, pirms 12 gadiem
Značoku Maskavas Dinamo neatlaida arī pēc 15 zāģiem pēc kārtas

  +8 [+] [-]

, 2012-10-18 14:04, pirms 12 gadiem
vaimanvai rakstīja: Značoku Maskavas Dinamo neatlaida arī pēc 15 zāģiem pēc kārtas
Tikai tāpēc ka Znaroks ir autoritāte. Jebkurā jomā. Un kā teica krievu sporta žurnālists Dmitrijs Fjodorovs, tad viens no retajiem KHL treneriem, kurš var nolikt pie vietas Radulovu, ir tieši Znaroks. Tas vien kko pasaka par Znaroka īpašībām.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2012-10-18 14:53, pirms 12 gadiem
Piekrītu, treneris ir jāmaina, jo ātrāk, jo labāk!
1. Ja nav pret ko, tad lai asistenti vada komandu, sliktāk nebūs, vismaz naudu ietaupīs!
2. atlaist tos ārzemniekus, no kuriem nav nekādas jēgas! Par ietaupīto naudu varbūt var nopirkt vismaz vienu ļoti labu spēlētāju, ja ne, tad lai spēlē jaunatne no Hk Rīga, vismaz ātrāk apbružāsies pieaugušo hokejā.
3. Galviņš nav kapteinis, vienīgais ko patiešām visi respektē ir Raitis, un varbūt Karsums, citas kandidatūras neredzu!

  +6 [+] [-]

, 2012-10-18 14:59, pirms 12 gadiem
Viss pareizi uzrakstīts, vienīgais es neliktu uzsvaru uz Daugaviņu - viņš tomēr ir Senators spēlētājs un RD ir tikai uz laiku. Tādā statusā esot tu vari labi spēlēt (ko viņš arī dara), bet nez vai vari kļūt par komandas kapteini un dzinējspēku.

  +3 [+] [-]

, 2012-10-18 15:00, pirms 12 gadiem
Kamēr nav viss sačakarēts un faniem vēl nedaudz ticība komandai, jātiek vaļā no Pekas, sliktāk noteikti nebūs.

  +2 [+] [-]

, 2012-10-18 15:14, pirms 12 gadiem
Problēma nav trenerī vai komandā.... Problēma ir procesos un to organizācijā. Manuprāt... Tas nav normāli, ka komanda tiek komplektēta kā pagadās, nekonsultejoties, vai maz ņemot vērā trenera viedokli par noskatītajiem spēlētājiem! Te ir problēmu sakne. Mans subjektīvais viedoklis. Par faktu, ka ne valde, ne GM nedarbojas kopsolī ar treneriem esmu drošs no Armanda Pučes stastītā jautājumu sadaļā. Tā kā tā.... trnera maiņa mums neko nedos... Varbūt īstermiņā, emociju uzplaiksnījuma fonā, bet, dažas spēles un viss būs tāpat. Varbūt izpildījums būs mainījies, bet ne rezultāts un kopbilde....

  +7 [+] [-]

, 2012-10-18 15:20, pirms 12 gadiem
Jebkurā gadījumā kapteinis ir jāievēl pašiem puišiem,kuru tad arī viņi respektēs.Pekas mīlulis darbojas tikai kā ieliktnis,kas drīzāk izraisa pretēju reakciju,nevis komandas saliedēšanu.Turklāt zinu Gunti ļoti sen - nu nav viņš ne līderis,ne kapteinis,tikvien kā ambīcijas bez seguma.Par trenneri...domāju,ka mums der tāds,kurš māk spēlēt ar tāda līmeņa viduvējībām,kādas mums ir.Pekka tas nav.

  -1 [+] [-]

, 2012-10-18 15:22, pirms 12 gadiem
Telkvists norok spēli-vainīgi citi???

  -2 [+] [-]

, 2012-10-18 15:25, pirms 12 gadiem
KASPARST rakstīja: Kamēr nav viss sačakarēts un faniem vēl nedaudz ticība komandai, jātiek vaļā no Pekas, sliktāk noteikti nebūs.
Kad tev mamma vairākas reizes neiedod pusdienu naudu, tu arī meklē citus vecākus? Nē taču.

Vaina ir pāris lietās.

1) Nav Galviņš kapteinis. Uz Galviņu visi skatās kā uz puiku, ko principā viņš šosezon arī demonstrē. Ivanāns būtu piemērotāka izvēle.
2) Viss. Pirmo maiņu ārā nejaucam. Tā maiņa kaut kā bet strādā, vārtus gūst.
3)Pamēģinam samest Daugaviņu kopā ar Šrempu un Žirū. Varētu būt labi rezultāti.
4) Iemetam Ščehuru pie Džeriņa un Meijas. Džeriņš iemetienos ir katastrofāls, kamēr Ščehura ir stabils. Uzvarēsim iemetienus, parādīsies iespējas.
5)Iedod iespēju jaunajiem aizsargiem. Cibuļski uz pāris spēlēm vajadzētu izņemt no sastāva.
6) Beidzot saņemties un noteikt, kurš vārtsargs spēlēs vairāk. Savādāk ik pa 1-2 spēlēm vārtsargi tiek raustīti aka tiek zaudēta pārliecība, un nepaspēj jau tā īsti iespēlēties. Jučers ielaiž 5, Tellkvists 4, nu nav viņi tik slikti.

Domājams, ka pēc šādam izmaiņām varētu arī redzēt kādas pozitīvas pārmaiņas.

     [+] [-]

, 2012-10-18 15:26, pirms 12 gadiem
Gribētos saprast,kādu ieguldījumu dod Ignatjaevs kā aizsargu trenneris?Manā skatījumā aizsargi paliek aizvien ''bēdīgāki''.

  +6 [+] [-]

, 2012-10-18 16:11, pirms 12 gadiem
Tūlīt izmetīs Spruktu, un būs jums i līderis, i ideju ģenerators, i psihologs, i kapitāns.

  +3 [+] [-]

, 2012-10-18 16:11, pirms 12 gadiem
"komentārs, kur Kaspars pažēlojās par treneru darbībām"

pirms rakstīt tādas "pilsētas leģendas", vajadzētu iepazīties ar intervijas oriģinālu, nevis atreferēt kaut kur dzirdētas kolēģu interpretācijas, jo Daugaviņš par treneri nekad nav žēlojies, to tā traktēja viens žurnālists
Daugaviņš pateica, ka viņi uz laukuma no sirds dara visu, ko var un prot, un viņš vairs nezin, kā kaut ko uzlabot, bet žurnālists (neatceros kurš) uzreiz izsecināja, ka tas ir mājiens trenerim (-iem) par izdomas trūkumu...

  +1 [+] [-]

, 2012-10-18 16:30, pirms 12 gadiem
Ilgtermiņa variants diemžēl DR nav iespējams - gan fani, gan vadība dreb tikai par tuvāko laiku. Leģionāri katru gadu nāk un iet, jaunajiem priekšrocības netiek dotas un necerēt uz laiku adaptācijai kaujas apstākļos.

Tā ka darbība iespējama tikai īstermiņā - var tikai domāt kura trenera vadībā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-10-18 20:24, pirms 12 gadiem
Nepiekrītu, ka mums varētu būt treneris, kurš nedod rezultātus tūlīt. Tālāk vairs nav kur atkāpties - tāpēc rezultāti nevar gaidīt.

  +2 [+] [-]

, 2012-10-18 21:27, pirms 12 gadiem
Patīk man visi šitie lielie brēcēji un treneru mainītāji! Tak ne jau Peka iet(ies) laikumā un metīs vārtus vai bloķēs un ķers ripas! Pirmām kārtām komandai problēmas ir jāmeklē galvgalī un "gurķu menedžerī", kas labākajā gadijumā tik kaut kādu gurķu lavočku Centrāltirgū arī varētu menedžēt! Treneris tur neko neizvēlas, jo ir nolikts "pie ratiem"(dabū strādāt ar tādiem spēlētājiem kādus viņam kluba vadība vai izcilais meņedzments ir nolasijis un tad ar tiem arī iespēju robežās arī strādā)! Baidos, ka pie šitāda sastāva, kad daudzmaz regulāri var iemest tikai viena(!!!) maiņa un parasti arī ne vairāk kā kādus vienus vai divus golus (jo viņi arī nav nekādi suprestāri, bet ir tikai gana labi spēlētāji KHL līmenī), tad ko var brīnīties, ka komanda atrodas konferences pēdējā vietā?? Tas ir drīzāk likumsakarīgi un vaina drīzāk tieši vairāk būtu jāmeklē spēlētājos, kuriem vieniem iespējams tas KHL līmenis ir pa augstu un/vai nav vēl pa zobam (Džeras maiņa, Cibuļskis, iespējams arī Biezais), citam varbūt uz visu ir poo un galvenais, ka eiriki regulāri kontos ripo (pie kuriem noteikti var pieskaitīt lielāko daļu legionāru) no kuriem liela daļa ieskaitot arī bērnišķīgas kļūdas pieļaujošo Telkvistu būtu pirmie, kurus vajadzētu kopā ar komandas vadību un menedžmentu atlaist! Bet zinot RD un kas tur visu nosaka, tad domāju drīzāk par "kozjol atpuščeņija" tiks pataisīts Peka nekā dotajā momentā kāds cits, kas pat būtu vairāk līdzvainīgs pie esošās situācijas!
p.s. arī Galviņš varbūt kā aizsargs nav slikts (ir viens jo labākajiem komandā), bet kā kapteinis viņš ir galīgi garām..... vienīgais reālais kandidāts dotajā momentā uz šo vietu varētu būt tikai Daugaviņš, kurš iespējams arī pie vajadzības kādam savējam varētu iedot iekšās (ja ne fiziskā, tad vismaz morālā ziņā), jo, manuprāt, tieši tāda "iedošana iekšā" (sava veida grūdiens, "belziens pa pieri") komandai ir vajadzīga! Un žēl ka RD vairs nav Ozo..... viņš varētu iedot iekšās un noteikti atkal varētu sapurināt komandu! Tāda veča RD šosezon ļoti pietrūkst!

     [+] [-]

, 2012-10-18 23:42, pirms 12 gadiem
Es arī nesaprotu kāpēc šitais jocīgais treneris noliek malā pieredzejušos, kas tiešām acīmredzot pietrūkst.. Gan Ankipāns, gan Laviņš, gan Ņiživijs, gan Reķis.. tie ir spēlētāji, kuri arī iepriekš ir pieredzējuši šādas neveiksmes, bet Rautakallio tikai savus jaunos liek laukumā un redz kas no tā sanāca PEKA!!! BLJ EGJ

  +2 [+] [-]

, 2012-10-19 00:05, pirms 12 gadiem
Vienu vardu sakot mums komanda pietrukst lidera! Nav mums autoritates! Visu cienu Galvinam, bet no vinja ir tikkpat liels kapteinis, ka no Sprukta snaiperis!

     [+] [-]

, 2012-10-19 08:38, pirms 12 gadiem
Zivs pūst no galvas. Pirmkārt pie vainas ir RD vadība (akcionāri) - Savickis, Kalvītis, Ulmanis, kuri nesamērīgi iejaucas kluba darbībā, spēlētāju izvēlē utt. Jā, pierādīt to grūti, bet zinot šo cilvēku mentalitāti un spriežot pēc dažiem izteikumiem presē, tādas aizdomas pastāv. Protams, nav vienla liela iemesla RD vājajam sniegumam - piemēram vainīgs ir treneris un tas, ka nav komandā kapteiņa - līdera.

  +2 [+] [-]

, 2012-10-19 09:00, pirms 12 gadiem
Un pagājušgad Znaroks pats piedāvājās vadīt Dinamo par zemāku samaksu nekā Maskavā! Savickis un Co negribēja, bet Značoks par spīti paņēma Gagarinu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja