Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Daiļdārznieku virāžas

Daiļdārznieku virāžas
Siguldai medaļa! Brāļi Šici ved mājās no Vankūveras olimpisko sudrabu.

Foto: Romāns Kokšarovs (SA+, F64)

Atzīšu, vienmēr, kad esmu bijis kamaniņu sporta vērotājs, mēģināju pie sevis iztēloties – kā tas varētu būt, kad divi vīrieši uzguļas viens otram virsū un brauc lejā ragavās pa ledus trasi? Puse no jums iztēlojās...

Pieņemu, ka pieguļošie kostīmi un jau pieminētā poza, vienam otram rada konkrētas asociācijas, kuru fantāzijas lidojums varētu sākties ar pārdomām par apakšējā cilvēka lomu, līdz... Nu, labi, tā aizrunājoties, tikšu vēl ieskaitīs praida rīkotāju organizācijas komitejā. Tiesa, cilvēks, kas šo sporta veidu izdomāja, acīmredzot bija ar savdabīgu iztēli, kur, acīmredzot, nevajag meklēt neko perversu, dīvainu vai nedabisku, tajā pašā laikā – kāpēc kamaniņu divnieku konkurence tiek piedāvāta tikai vīriešiem? Lai gan – labi, ka vīriešiem, jo vismaz tas ļāvis mums Vankūverā tikt pie pirmās medaļas.

Brāļu Andra un Jura Šicu izcīnītais sudrabs ir dziesmas turpinājums Siguldas kamaniņu trasei. Tai pašai trasei, kas jau gadu desmitiem tiek dotēta no valsts, ko visai bieži esam salīdzinājuši ar Skrundas lokatoru, bet – kas kā vēsturisks mantojums mums ļauj piekopt trīs sporta veidus, kuros esam starp pasaules līderiem. Pelnīti! Kamaniņu sports (arī skeletons) droši vien nekad nebūs populārākais sporta veids Latvijā, taču tieši trases dēļ tas vienmēr tiks cienīts. Šajā brīdī vajadzētu atcerēties 1976. gada olimpiskās spēles Insbrukā, jo tieši tur pirmoreiz uz starta izgāja četri latvieši ar divnieku kamanām. Rolands Upatnieks kopā ar Valdi Ķuzi, Dainis Bremze kopā ar Aigaru Kriķi. Vēlāk Upatnieks ar šo eksperimentu pārņēma bobsleja vīrusa izplatīšanu, taču Insbruka bija sākums tēmai – latvieši var! Pēc 34 gadiem Vankūverā šis sākums tika pārkalts olimpiskajā sudraba medaļā...

Vai brāļu Šicu panākums ir negaidīts? Tie, kas ir pietuvināti šim sporta veidam, apgalvo, ka tā nav. Šīs bija otrās spēles, kurā viņi startēja, tāpēc runāt par olimpisko mandrāžu vispār nav nozīmes. Puikas esot ļoti mērķtiecīgi un viņi darbu dara pamatīgi, no sirds. Kā jau daudzbērnu ģimenē auguši, kur tēvs ir daiļdārznieks. Vai koptā dārzā jūs atradīsiet nātres? Ja nu vienīgi audzētas bērnu baidīšanai un pēršanai (pasmaidiet)... Nevaru atminēt nevienu gadījumu, kad brāļi publiski ir vaidējuši par blakusapstākļiem, kas viņiem traucē sasniegt labākus rezultātus. Viņi nevaimanā par ragavām, kas neslīd, laika apstākļiem, kas nav viegli, slieču metālu, kuru nevarot atrast... Jo viņi vēlas uzvarēt! Vankūverā viņi izmantoja visus priekšnoteikumus un sakritības, kas varēja to palīdzēt sasniegt. Traģēdija ar Gruzijas sportistu (lai miers viņa pīšļiem!) pirms spēlēm, olimpiskajā kamaniņu trasē ieviesa pamatīgas korekcijas – tika mainīti trases profili, audzējot ledus kārtas, izmainītas starta vietas, lai nebūtu tik liels vidējais ātrums. Treniņbraucienos Šiči bija labāko trijniekā un zinātāji jau tad ar klusu optimismu prognozēja latviešiem labu vietu sacensībās. Daži vēl pamanījās trases sākuma posmu, kas tagad vijās no junioru starta, salīdzināt ar Siguldas trases pirmo virāžu – tādu kuprainu, kroplīgu, stīvu... Ja tiec tai garām, rullē uz nebēdu! Brāļi Šici norullēja. „Viss kārtībā, tēt!”, tā viņi uzreiz pēc finiša zvanīja vecākiem uz Siguldu. Patiešām, viss kārtībā! Paldies ģimenei par labiem dēliem!

  +3 [+] [-]

, 2010-02-18 08:39, pirms 14 gadiem
Abi Ķiparu(dzīvojamais rajons Siguldā) puikas ved mājās medaļas! Lieliski! Tagad jācer uz vēl diviem brāļiem no Siguldas.

  +6 [+] [-]

, 2010-02-18 08:39, pirms 14 gadiem
Prieks par labu pārsteigumu šai rītā! Klusi, bez liekas publicitātes bet lielakais ziemas panākums!

Ja pēc dažiem iepriekšājiem rakstiem likās, ka ar Kamaniņu sporta federāciju kaut kas nav kārtībā, tad Šicu panākums laikam liks ļauties ilūzijai, ka ir gan viss kārtībā... Bet brāļi malači!

     [+] [-]

, 2010-02-18 08:41, pirms 14 gadiem
sermulis rakstīja: Abi Ķiparu(dzīvojamais rajons Siguldā) puikas ved mājās medaļas! Lieliski! Tagad jācer uz vēl diviem brāļiem no Siguldas.
Tad varēs teikt, ka Sigulda ir Latvijas ziemas sporta galvaspilsēta! Un lai tad citas pilsētas mēģina ar saviem sportistiem pacīnīties par šo titulu!

  +2 [+] [-]

, 2010-02-18 08:47, pirms 14 gadiem
pat nezinu ko lai saka par tādu pārsteigumu no rīta !!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-02-18 09:09, pirms 14 gadiem
bez maz apraudājos pēdējās rindiņas lasot.

     [+] [-]

, 2010-02-18 09:56, pirms 14 gadiem
sermulis rakstīja: Abi Ķiparu(dzīvojamais rajons Siguldā) puikas ved mājās medaļas! Lieliski! Tagad jācer uz vēl diviem brāļiem no Siguldas.
Apsveicu ar medaļu un paldies bračkām Šiciem par emocijām ko dāvāja mums Latvijā... Jā nākošās medaļas jāved uz Lauķeni(Dukuru dzīvojamais rajons Siguldā)

  +5 [+] [-]

, 2010-02-18 10:27, pirms 14 gadiem
kāpēc autors gribēja paspīdēt ar savām zināšanām gaiši zilo toņu noskaņā, manuprāt pilnīgi lieki, vai nevaram vienkārši priecāties par panākumiem...
arī hokejisti mēdz slidot ar pakaļu pa priekšu, varbūt ir vērts pafantazēt, Pučes kungs!!!!

  +3 [+] [-]

, 2010-02-18 10:35, pirms 14 gadiem
Šī disciplīna ir tiešām mazliet īpatnēja un tikpat savāda kā lodes grūšana sievietēm. Bet tas nemazina prieku par medaļu, kura starp citu pēc neatkarības atjaunošanas ir tikai otrā!
Malači!

     [+] [-]

, 2010-02-18 14:54, pirms 14 gadiem
Skudrinieks ar Mareku B. varētu pamēģināt divatā pabraukt ar šādām kamanām un tad Armanda P. pārdomām (kas ir dabiskas profesionālam žurnālistam — cilvēkam ar attīstītu iztēli un bagātīgām asociācijām par jebko) likt pretī faktus, nevis vienkārši atšķirīgu viedokli Nav jau noslēpums, ka daudzos sporta veidos tradicionāli ir ieviesušās lietas, kas nezinātājiem vai bērniem šķiet mulsinošas. Kā paņēmieni grieķu-romiešu cīņā. Vai kāju cilāšana daiļslidošanā. Protams, kad pierod, ir OK. Un tas, ka kamaniņsporta divniekos tik bieži ir brāļu ekipāžas, protams, ir tikai un vienīgi sagadīšanās.

     [+] [-]

, 2010-02-18 14:59, pirms 14 gadiem
Un jā, cilvēkam, kas šo sportu izdomāja, gan viss bija kārtībā, jo pirmsākumos braucēji sēdēja viens AIZ otra. Tikai ar laiku labākas aerodinamikas vārdā braucēji sāka aizvien vairāk gāzties guļus, līdz sasniedza tagadējo pozu — optimālo aerodinamikai, vadāmībai, kamaniņu izmēram un svara sadalījumam. UN, PROTAMS, MEGA APSVEIKUMI ŠICIEM UN MUMS VISIEM! URĀ!

  +1 [+] [-]

, 2010-02-18 15:58, pirms 14 gadiem
ja pareizi saprotu tad sa3332 ar Armandu P. jau veikuši to kas mums vel ar Skudrinieku tikai tiek piedāvāts, un izklausās, ka P. kungam bija par īsu, lai līdz galam noformulētos....
nedomāju, ka šeit ir vajadzīgi fakti šeit ir jāpriecājas par džeku panākumiem un manuprāt liekvārdība, kas balansē uz lētām sētas puika asociācijām ir lieka, vai arī ļaujamies profesionālajai iztēlei un mēģinām tēlaini apraksit augstāk pieminētās grieķu-romiešu cīņas

     [+] [-]

, 2010-02-18 18:42, pirms 14 gadiem
Armand nezinu kapec tagad kamaninu federacija nepiemin to faktu, ka mums paveicas, ka tika parcelts starts, jo katru bridi tas tika pieminets ka galvenais neveiksmes faktors Rubena startam.
varam dalu medalas atdot Dukuram par starta estekades izveidoshanu, jo starta mes bijam reali labakie, un ja var ticet federacijai tad visu saja trase izskir starts

     [+] [-]

, 2010-02-19 18:35, pirms 14 gadiem
nu gan Sporta Avīze ieberzās! četrus gadus ķengājās par kamaniņu sportu, federāciju, braucējiem, Murjāņu skolu utt., ka Rubeņa medaļa uz cūceni dabūta, un kā tik vēl ne. tagad droši vien stāstīs, ka otra medaļa arī bija nejaušība!
p.s. nav man ne mazākās saistības ar šo sporta veidu, bet SA klaji tendenciozie sacerējumi patiešām pamatīgi nokaitinājuši.

     [+] [-]

, 2010-02-21 18:02, pirms 14 gadiem
Pēc šīm Olimpiskajām spēlēm iespējams kamaniņas un skeletons kļūs par populārākajiem sporta veidiem Latvijā