Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

„Lauva” Cipulis un citi zvēri

„Lauva” Cipulis un citi zvēri
Mārtiņš Cipulis uz HC Lev Praha komandas soliņa. Foto: levpraha.cz

Janvāra pirmā puse un vidus ir laiks, kad lielā daļā Eiropas čempionātu jau ir skaidri vai pamanāmāk izkristalizējas klubi, kurus sezonas turpinājumā sagaida izslēgšanas spēles un attiecīgi – cīņa par čempionātu galvenajām trofejām. Daļai klubu jau norisinās „gandrīz play off” – pamatīga un brīžam izmisīga cīņa par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs. Šajos „dzirnakmeņos” strādā pa kādam mūsējam. Mazliet „apsarmojis”, bet ir 7. - 13. janvāra nedēļas labāko Latvijas hokejistu Top 4.

1. Mārtiņš Cipulis

Šosezon Latvijas hokejistu skaits KHL komandās ārpus Rīgas Dinamo „sit pušu” visus agrākos rekordus. Iepriekšējā rekordsezona bija 2010./2011., kad 6 Latvijas hokejisti uzspēlēja citur KHL. Šobrīd tie jau ir 11 hokejisti: Bārtulis, Cipulis, Dārziņš, Kulda, Masaļskis, Ņiživijs, Ozoliņš, Podziņš, Pujacs, M. Rēdlihs, Sprukts. Diezgan paliels skaits, vai ne? Šis apjoms nedaudz arī konfliktē ar regulāriem apgalvojumiem arī iepriekšējās sezonās, ka no Dinamo sastāva tikai pāris spēlētāju derētu KHL līmenim bez Dinamo. Re, kur – 8 spēlētāji ir ar Dinamo pieredzi.

Agrāku sezonu Dinamo prakse ir arī Mārtiņam Cipulim, kuram šosezon ar kluba atrašanu lāga neveicās. Te NHL lokauta piedāvājums patraucēja, te sarunas aprāvās... Pats Cipulis izrādījās pietiekoši labs arī bez darba, ko apliecināja dalība Latvijas izlases pārbaudes spēlēs. Un tikai decembra sākumā Cipulis nonāca uz ledus „īstā” darbavietā – HC Lev Praha ierindā. Protams, liela nozīme šajā notikumā ir Prāgas kluba esošajam un Rīgas kluba bijušajam ģenerālmenedžerim Normundam Sējējam, kurš Latvijas hokejistus zina tuvāk.

Mārtiņam Cipulim nav atvēlēta „atslēgas loma” rezultāta taisīšanā un pats lielākais spēles laiks, taču acīmredzot Prāgas „lauvas” maksā par citām uzbrucēja kvalitātēm. Tomēr neskatoties uz otrā plāna lomām, Cipulis 7. – 13. janvāra nedēļā „paspīdēja”; tas notika 10. janvāra spēlē pret Čeļabinskas Traktor, kad nopelnīja savus pirmos punktus HC Lev Praha sastāvā. Rezultātā Mārtiņam Cipulim 2 spēļu summā 2 punkti (1+1) un lietderības koeficients +2. Starp citu, tajā nedēļā šis ‘1+1’ bija rezultatīvākais Latvijas hokejista sniegums uz KHL ledus. Divi punkti bija arī aizsargam Krišjānim Rēdliham, turklāt tikai vienā spēlē, bet Cipulim labāka punktu proporcija un lietderība. (Kr. Rēdliham 1 spēlē 0+2 punkti un lietderība 0).

2. Edgars Masaļskis

Pagājušās (7. - 13. janvāra) nedēļas gaitā Masaļskis Jugra komandas vārtos stājās divās spēlēs, vienu uzvarot un otru „aizvelkot” līdz pēcspēles metieniem. Bullīšu seriālā netika galā ar 4 (no 9) metieniem, un nācās zaudēt. Tomēr nedēļas „sausais atlikums” ļoti pieklājīgs – 93,44% atvairītu metienu, GAA (vidēji spēlē piedzīvoto vārtu zaudējumu koeficients) 1.88, ar kopējo spēles laiku 127:37. It kā statistiski labāks minētajā nedēļā bija vārtsargs Māris Jučers ar 96,4% atvairītu metienu un GAA 1.26; tomēr Jučers aizvadīja nepilnu spēli (47:44), kas pilnvērtīgākai statistikai un tās vērtējumam nedaudz „par īsu”. Taču arī Māris Jučers pelnījis atzinību par savu pirmo uzvarēto spēli sezonā (pēcspēles metienu uzvaras netiek ņemtas vērā KHL uzskaitē).

3. Roberts Jekimovs

Jekimova pārstāvētā SaiPa komanda Somijas galvenās līgas (SM-liiga) čempionātā ir noslīdējusi līdz 9. vietai. Taču tā nav katastrofa, jo SaiPa komandu, piemēram, no 6. vietas šķir 0 (nulle) punktu, no 4. vietas – 3 punkti utt. Tā, ka iespējas kustībām tabulas ietvaros vēl ir diezgan. Turklāt uz izslēgšanas spēlēm Somijas galvenajā čempionātā „dodas” 10 no 14 komandām. Savukārt pats Roberts Jekimovs pēc salīdzinoši patukša novembra un arī decembra ir pagājušajā nedēļā pamanījies kāpināt savu gūto punktu intensitāti. Attiecīgi 3 spēļu summā 3 punkti (1+2) un pozitīvs lietderības koeficients (+1).

4. Ņikita Jevpalovs

Pēc Latvijas U-20 izlasei neveiksmīgā junioru pasaules čempionāta itin veiksmīgi savā komandā Armada de Blainville-Boisbriand Kanādas junioru QMJHL līgā atgriezies izlases rezultatīvākais uzbrucējs pasaules čempionātā – Ņikita Jevpalovs (dz. 1994.). Viņš pagājušās nedēļas gaitā aizvadīja 2 spēles, tika pie 2 vārtu guvumiem un lietderības koeficienta +3. Nav nekas pārdabisks, bet labākais sniegums starp Kanādas junioru elitē spēlējošajiem Latvijas pārstāvjiem.

Netālu no Topa

7. – 13. janvāra nedēļas gaitā Liepājas Metalurgs ierindā Baltkrievijas ekstralīgā atzīmējušies uzreiz 3 uzbrucēji, kuri katrs salasījuši pa 4 punktiem 3 spēlēs. Egilam Kalnam 1+3 un lietderība +3, Jānim Straupem 2+2 un lietderība -1, Artūram Mickēvičam 3+1 un lietderība -2.

HK Rīga ierindā MHL čempionāta 4 spēlēs ar 6 rezultativitātes punktiem (3+3) un atbilstošu lietderības koeficientu (+6) ir atzīmējies uzbrucējs Miks Lipsbergs. Savukārt, Dinamo otrās jauniešu komandas Juniors sastāvā MHL B grupā un arī Latvijas Virslīgā īpaši uzslavējami divi uzbrucēji – Maslovskis un Moiseičenko. Rūdolfs Maslovskis (dz. 1995.) MHL B grupas 2 spēļu summā nokārtoja 4 punktus (1+3) un pozitīvu lietderības koeficientu (+1), kā arī Latvijas Virslīgas 2 spēlēs saražoja 3 punktus (0+3). Kopumā Maslovska pieklājīgais sniegums ir iemesls 17 gadus vecā uzbrucēja debijai MHL čempionātā HK Rīga sastāvā janvāra vidū. Savukārt Jurijs Moiseičenko (dz. 1995.) MHL B grupas 2 spēlēs „izspieda” 3 vārtu guvumus (3+0) un neitrālu lietderības koeficientu, bet Latvijas Virslīgas 2 spēlēs – arī 3 vārtu guvumus un kopā 4 punktus (3+1).

MHL B grupas čempionātā vēl rezultatīvāks bija Liepājas Metalurgs jaunatnes komandas uzbrucējs Edgars Homjakovs (dz. 1995.), kurš pagājušās nedēļas 2 spēlēs „sakopa” 7 punktus (3+4) un lietderību +7. Taisnības pēc jāpiebilst, ka liepājnieki abas spēles aizvadīja pret MHL B grupas absolūto „vājinieci” Platina-Kišiņev (32 spēlēs 0 punktu). Tomēr E. Homjakovam uzslava tik un tā pienākas. Piebilde: Edgaram Homjakovam 7. – 13. janvāra nedēļā fiksētas arī divas spēles Latvijas Virslīgā, un tur viens rezultativitātes punkts (0+1). No Latvijas junioru vecuma leģiona ārzemēs izceļams uzbrucējs Juris Zandovskis (dz. 1993.), kurš nedēļas 2 spēlēs guva 3 punktus (1+2) Šveices junioru elites čempionāta 2. posmā HC Fribourg-Gottéron U20 komandas ierindā.

Par Nedēļas Top 4

„Karsto” Latvijas spēlētāju Top 4 un izvērtējums, kuru iecerēts veidot par katru nedēļu visas 2012./2013. g. sezonas garumā. Ar nodomu izcelt hokejistus, kas uzspēlē ne tikai Rīgas Dinamo ierindā un/vai Latvijas izlasē, bet arī citur – Baltkrievijā, Somijā, Šveicē, Ukrainā, Vācijā, Zviedrijā, CHL līgās un citur ārpus tradicionālā „vislielākā hokeja”. Tops ir tik subjektīvs, ka tam nav izteiktu kritēriju. Protams, palīgos tiek ņemta statistika un salīdzinošie aprēķini par dažādu līgu spēka samēriem. Taču iecerētā vadlīnija – četri spēlētāji, no kuriem vismaz viens ir U-20 vecuma hokejists un vismaz divi nespēlē KHL. (U-20 vecuma hokejistiem norādīts arī dzimšanas gads.) Rekomendācijas un ieteikumi ir gaidīti!

Lasāmvielai:

- Iepriekšējo nedēļu un pēc tam arī vēlākie Nedēļas Top 4:
Nedēļas Top 4 « Petrovich27 blogs
- Latvijas hokejisti KHL ne-Rīgas komandās pirmajās 4 sezonās:
Latvju bāleliņi Krievijas hokeja tirgū «...

  +4 [+] [-]

, 2013-01-18 15:30, pirms 12 gadiem
Ja neņem vērā Dinamo ,tad KHL praktiski skatos tikai LEV un Slovan spēles,un teikšu Cipulis visās spēlēs LEV sastāvā ir pamanāms un aktīvs.

  +3 [+] [-]

, 2013-01-18 16:44, pirms 12 gadiem
Cipulis vienmēr ir bijis pamanāms!