Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vētra kā nemotivētājs

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Vētra kā nemotivētājs
Gundars Vētra: treneris, kurš atsakās motivēt...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Laiku pa laikam no it kā profesionālu treneru mutēm gadās dzirdēt tādas muļķības, ka mati ceļas stāvus! Te hokeja treneris Rautakalio pasaka, ka dinamiešiem nevajagot veiksmi, te sieviešu basketbola speciālists Vētra atsakās motivēt "Ventspils" vīriešu basketbola komandu...

Ja par Pekas izteicieniem bieži dzirdams, ka tā jau viņš nav domājis, ka žurnālists ne tā sapratis: pēdējais it kā pārpratums bija ar Ņiživiju, kad treneris pateica, ka Sašam sezona beigusies. Un dabūja Peka no "Dinamo" priekšniekiem pa ausīm! Jo tā nav viņa kompetence - spriest, cik katrs spēlētājs vesels vai slims. Tādēļ komandā ir ārsts.

Taču latviski runājošo Vētru laikam neviens pārpratis nav, jo viņa domu graudu pēc 69:73 zaudējuma "ZZ Leiden" tiražē BK "Ventspils" mājas lapa: "Te nav bērnudārzs un trenerim nav uzdevums pirms katra mača nodarboties ar motivēšanu. Te ir profesionālais sports un katram pašam arī par to ir jādomā. Ja nesanāk, tad varbūt vajag mainīt nodarbošanos!" Diezin, ko Vētra ar to domājis, varbūt kritizē pats sevi un norāda savu nākotni...

Ja spēles otrajā puslaikā, esot vadībā ar 23 punktu pārsvaru, komanda zaudē, tad visvainīgākais ir galvenais treneris. Kurš laikam klubā ir pieņemts darbā par treneri un nevis par notikumu novērotāju... Ir pieņemts uzskatīt, ka basketbolā zaudējums ar viena punkta starpību ir trenera zaudējums, taču, kas tad ir zaudējums ar četriem punktiem, ja bijis 23 punktu pārsvars? Treneris, kurš ņem mutē vārdus, ka viņa pienākums pirms spēles nav motivēt komandu, ir ceļa sākumā, lai pats rakstītu atlūgumu.

Pasaules sportā ir ļoti daudz piemēru, kad vājāka, bet izcili motivēta komanda paveic brīnumu. Kā tas bija 1980. gadā Leikplesidā, kad ASV studentu izlase, kas citā turnīrā droši vien zaudētu PSRS hokeja izlasei, to uzvarēja, izcīnot olimpisko zeltu. Ir arī pretēji piemēri. Kā 1992. gada Barselonas basketbola turnīrs, kurā kāda it kā spēcīga izlase palika 4. vietā. Jo atšķirībā no ASV hokeja izlases, bija ar krietnu zemāku motivāciju.

Trenera visupirmais uzdevums ir panākt, lai komanda uzvar. Ar pātagu, prjaņiku, rubli vai dolāru, ar trenera talantu, valsts himnas dziedāšanu ģērbtuvē - viss vienalga. Bet pateikt, ka nenodarbosies ar motivēšanu? Pilnīgs sviests!

1 2 56 komentāri

 +26 [+] [-]

, 2012-01-18 13:11, pirms 13 gadiem
Jāni! Žetons par pēdējo rindkopu!

  +8 [+] [-]

, 2012-01-18 13:11, pirms 13 gadiem
diezgan naivi, ja kāds domā, ka Vētra pilnīgi aizmirsis psiholoģisko pusi un vispār nenodarbojas ar motivēšanu, galu galā ilgi nostrādāja ar sievietēm, kur psiholoģijai un motivācijai daudz lielāka nozīme. tāpat sākumā taču bija +23 - tātad pirmsspēles noskaņošana bijusi līmenī un izkusa jau spēles laikā. ir bērnišķīgi pieaugušiem profesionāliem sportistiem puslaika pārtraukumā pie +20 kurināt psiholoģisko noskaņojumu un apelēt, ka uz dzīvību vai nāvi jānosargā uzvariņa .. protams trenerim pārmetumi, ka spēlētāji neizpilda spēles plānu un uzdevumus, tomēr šoreiz esmu Vētras pusē.

ps - vispār par šo tēmu labāk lasītu I.Jurisona viedokli.

  +5 [+] [-]

, 2012-01-18 13:14, pirms 13 gadiem
Tas nav sviests, tā ir gulbja dziesma koučam
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2012-01-18 13:15, pirms 13 gadiem
Šindleru Jēkabs rakstīja: Tas nav sviests, tā ir gulbja dziesma koučam
Un vispār - kāpēc profesionāliem basketbolistiem nepieciešams treneris. Spēlētājiem, kuri saņem par to naudu, taču jāzina pašiem - ko darīt laukumā?!

  +5 [+] [-]

, 2012-01-18 13:17, pirms 13 gadiem
vel 1-2 tadi zagji via pat vienkarsi zagji vajakam komandam domaju nometis Vetru.

  +9 [+] [-]

, 2012-01-18 13:18, pirms 13 gadiem
Pēdējā rindkopa laba.
Bet kā zināms, tad vislabākais motivators visos laikos bija,ir un būs bankas konta stāvoklis. Un tāpēc dažreiz ir dīvaini lasīt vai dzirdēt, ka profesionālam sportistam, kurš saņem krietnu žūksni, ir problēmas ar motivāciju.

  +4 [+] [-]

, 2012-01-18 13:19, pirms 13 gadiem
Hei, ne tik asi. Atcerēsimies kaut vai slavenāko preses konferenci Vācijas sporta vēsturē.

Trapattoni-Flasche leer-Pressekonferenz(1998)
...


Labiem spēlētājiem pašiem ir jāspēj uzvarēt. Nav tur, ko!

     [+] [-]

, 2012-01-18 13:20, pirms 13 gadiem
Renārs Buivids rakstīja: Un vispār - kāpēc profesionāliem basketbolistiem nepieciešams treneris. Spēlētājiem, kuri saņem par to naudu, taču jāzina pašiem - ko darīt laukumā?!
Spēles taktisko pusi spēlētājiem kādam ir jaiedod un jaizskaidro, bet par psiholoģisko var padiskutēt.

 +11 [+] [-]

, 2012-01-18 13:23, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Pēdējā rindkopa laba.
Bet kā zināms, tad vislabākais motivators visos laikos bija,ir un būs bankas konta stāvoklis. Un tāpēc dažreiz ir dīvaini lasīt vai dzirdēt, ka profesionālam sportistam, kurš saņem krietnu žūksni, ir problēmas ar motivāciju.
Un tehniskais protokols liecina - A. Strēlnieks 1 min, Laksa 1 min. Ja jau uz laukuma esošajiem puišiem nav motivācijas, tad varbūt tomēr meklēt variantus?!

  +6 [+] [-]

, 2012-01-18 13:27, pirms 13 gadiem
es jau vakar to kaut kur uzrakstiju.Mulkjibas ka nevajag psigologisko iedot,ja Butauts nebutu VEFam finala pateicis istos vardus tad BKV butu parbraucis pari.Butauta vardi iekseji iedeva to impulsu VEFam lai non 2-3 atspeletos serija ar traumetiem,klibiem,un sabindetiem speletajiem.Bakciam pusrokas ar plaukstu bija nosaiteta un vins meta visu ieksa.Tur preti otra puse bija veselaka komanda ar maju spelu prieksrocibam..pa lielam tie pasi latviesi kas sogad.

  +7 [+] [-]

, 2012-01-18 13:30, pirms 13 gadiem
Renārs Buivids rakstīja: Un tehniskais protokols liecina - A. Strēlnieks 1 min, Laksa 1 min. Ja jau uz laukuma esošajiem puišiem nav motivācijas, tad varbūt tomēr meklēt variantus?!
Variantus šādiem motivācijas trūkuma brīžiem var ļoti labi iestrādāt līgumos.

  +6 [+] [-]

, 2012-01-18 13:35, pirms 13 gadiem
zigiss rakstīja: es labprāt gribētu, lai savējie spēlētu daudz vairāk, bet varbūt treneris pēc treniņiem labāk pārzin cik kurš gatavs spēlēt?
un domāju varianti tiek meklēti - ilgi jau tādi rezultāti klubā netiks paciesti ..
Laaksa speleja labi sezonas sakuma meta metienus ieksa un bija rotacijas speletajs,Stelnieks ir loti labs aizsardziba un ari bijis jau daudzus gadus rotacijas speletajs ar lielako atdevi treninos.Ja viniem abiem nav kadas traumas(varbut kadam ir tas zinams)tad jautajums ir tads-ko tad tik zemu nokritusi ka spele tik 1min?Beigas bus ka ar Blau atlaidis jo neredzot izaugsmi.Zakjis ar bus prom pec traumas un ar savu nevizibu pret veselibu pats visu sacakareja un vins nevienam nav vajadzigs vairs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2012-01-18 13:39, pirms 13 gadiem
sasperjods rakstīja: VEN spēle BBL jau ir pamats atlaišanai, tad kāda vēl runa pēc vakardienas
ja negribat skatītities uz rezultātu, skatieties uz spēli un trībīnēm
acīmredzot klubam nelāgi punkti līgumā
e ka varētu tagad lauvas samizot ventiņus...
BBL piedotu ja tiktu FIBA kausa lidz top4 bet sobrid izskatas ka vienigais kur par kaut ko vares pacinitie bus LBL ja tur uz kada grabekla neuzkaps.BBL augstak par 4-5 vietu netiks regularaja tatad Rytas vai Zalgiris pirmaja karta.Un sapnis par BBL garam aiziet
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2012-01-18 13:44, pirms 13 gadiem
Ja arī trenerim nav jāmotivē spēlētāji cīņām laukumā, treneris ir tas, kurš pieņem lēmumu-kuru laist laukumā, kuru nelaist un ar kuru tiks slēgts līgums...
Ja treneris ir novācis meiteņu komandu vīriešu basketbolam, tā vairs nav šo "meiteņu" vaina...
1992.g. Vētra nepieņēma vīrišķīgu lēmumu...varbūt šoreiz?

  -1 [+] [-]

, 2012-01-18 13:45, pirms 13 gadiem
Kā iet, Bērziņ? rakstīja: Muļķības viņš presenē sarunāja, tas nu ir fakts, bet savā ziņā viņam jau ir taisnība.
kura zina vinam ir taisniba?

  -3 [+] [-]

, 2012-01-18 13:45, pirms 13 gadiem
Ko vispār Matulis saprot no basketbola !!!!???? Lai par šo raksta basketbola speciālisti!!!

  +5 [+] [-]

, 2012-01-18 13:48, pirms 13 gadiem
Un kā tad tos mellos nomotivēt minūtes pārtraukumā? Varētu runāt par Vētras spēju/nespēju motivēt pirms spēles, bet, ja pārtraukumā ir +23, tad pirms tam viss ir bijis kārtībā. Vētra nolaida ūdeņus ar to, ka nekā neapstādināja krišanu bedrē, novācot no laukuma individuālistus.

Kas par motivācijas problēmām bija Latvijas izlasei 1997. gadā, spēlē pret Bosniju? Ja pareizi atceros, tur tika pasēts no +30.

     [+] [-]

, 2012-01-18 13:49, pirms 13 gadiem
autoram nav raksturīgi, bet šoreiz sanākusi piesiešanās atsevišķiem vārdiem (izskatās pagātnes dēļ).

rakstā par pres konf pirms vārdiem par nemotivēšanu ir teksts: "..Vētra arī norādīja, ka pietiekoši tiek strādāts pie tā, lai spēlētājus motivētu cīņai, bet noskaņoties tomēr jāprot arī viņiem pašiem.."

video arī skaidri: "..ir kaut kāds brīdis, kad spēlētājiem pašiem jāmāk sevi motivēt un noskaņot.." - 100% piekrītu Vētram.

un tas ir sports, basketbolā gadās tādas svārstības. šonakt pat NBA Sanantonio no +17 zaudēja beigās ar -22, bet es nevaru atrast panikas pilnus rakstus ar pārmetumiem G.Popovičam par nespēju motivēt spēlētājus ..

  +1 [+] [-]

, 2012-01-18 13:49, pirms 13 gadiem
Gundaram tomēr kaut kas nav kārtībā ar komandas savākšanu kritiskos brīžos un acīm redzams ka ar motivēšanu arī. Var būt ka tāpēc arī nav izdevies sasniegt tos augstākos mērķus latvijas vīriešu un krievijas sieviešu basketbolā.

  +1 [+] [-]

, 2012-01-18 13:50, pirms 13 gadiem
Kāds ir Ventspils budžets, draugi? Līdz ar to arī attiecīgs sastāvs. Eiropas kausā sniegums līdz vakardienai bija tuvu ideāls. Varbūt kritiķi tagad atcerēsies tās divas reizes, kad tieši trenera uzzīmētais uz dēlīša ideāli tika atstrādāts galotnēs pret Azovmash un NN ar precīziem uzvaru nesošiem trīs punktu metieniem.

Ventspili un VEF salīdzināt nav korekti. Budžeta starpība ir aptuveni trīs reizes. Ja kluba vadība nebūs pacietīga, tad pēc tam varēs vainot pati sevi.

  +3 [+] [-]

, 2012-01-18 13:54, pirms 13 gadiem
Renārs Buivids rakstīja: Jāni! Žetons par pēdējo rindkopu!
Apgalvošana publiskā telpā, ka trenerim savi spēlētāji nav jāmotivē, ir spēlētāju motivēšana tiešā veidā. Redzētu es savu kouču šādi izsakāmies pēc spēles - man vairs citu papildus motivāciju nevajadzētu. Tā kā labs darbs no Vētras puses. Domāju, ka arī visi 69 (precīzu skaitu nezinu - var gadīties arī ka sastāvā ir tikai 43) latviski nerunājošie komandas spēlētāji līdz nākamajai spēlei saņems Vētras runai tulkojumu un būs motivēti.

  +3 [+] [-]

, 2012-01-18 13:55, pirms 13 gadiem
Krišjānis Kļaviņš rakstīja: Kāds ir Ventspils budžets, draugi? Līdz ar to arī attiecīgs sastāvs. Eiropas kausā sniegums līdz vakardienai bija tuvu ideāls. Varbūt kritiķi tagad atcerēsies tās divas reizes, kad tieši trenera uzzīmētais uz dēlīša ideāli tika atstrādāts galotnēs pret Azovmash un NN ar precīziem uzvaru nesošiem trīs punktu metieniem.

Ventspili un VEF salīdzināt nav korekti. Budžeta starpība ir aptuveni trīs reizes. Ja kluba vadība nebūs pacietīga, tad pēc tam varēs vainot pati sevi.
no eirokausu viedoka piekritu tev,bet tadi zaudejumi savas majas ir ari BBL.Es nez vai BBL turnira BKV budzets ir 3x mazaks ka komandam kuras vinus apspelejusi.Bez 3 lieliem klubiem 6 zagji ari nav mazsvarigi

  +3 [+] [-]

, 2012-01-18 14:00, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Pēdējā rindkopa laba.
Bet kā zināms, tad vislabākais motivators visos laikos bija,ir un būs bankas konta stāvoklis. Un tāpēc dažreiz ir dīvaini lasīt vai dzirdēt, ka profesionālam sportistam, kurš saņem krietnu žūksni, ir problēmas ar motivāciju.
nu, vecīt...te es Tev atļaušos nepiekrist. Pātaga vai prjaņiks (vai kā Tu saki - bankas konta stāvoklis) nav īsti stabils motivators. Ar naudu var motivēt, taču cilvēks pie visa ātri pierod. Ārējais stimuls darbojās īslaicīgi. Ja grib panākt, lai cilvēks grauž grīdu, zāli vai vēl kko, ir jābūt kkādam dzinulim no iekšienes .....tas var būt patriotisms (pret valsti, klubu, pilsētu) vai cieņa (pret treneri, komandas biedriem), vai pienākuma apziņa (pret darbu, sevi, savu sirdsapziņu)...
...protams tās izjūtas ir atkarīgas vēl no kkā cita - no rakstura, gēniem, vides, audzināšanas utt. ...
...un ja ar naudu nemāk apieties, tad tā iedzīs cilvēku depresijā....naudas dēļ var būt lielas problēmas...un jo lielāka nauda, jo lielākas problēmas...

...bet visā visumā [un nelielā telpā] es piekrītu Matuļa rakstītajam...prjaņiks Tev no manis, Janka !!!

  +2 [+] [-]

, 2012-01-18 14:00, pirms 13 gadiem
Rihards Olmanis rakstīja: Apgalvošana publiskā telpā, ka trenerim savi spēlētāji nav jāmotivē, ir spēlētāju motivēšana tiešā veidā. Redzētu es savu kouču šādi izsakāmies pēc spēles - man vairs citu papildus motivāciju nevajadzētu. Tā kā labs darbs no Vētras puses. Domāju, ka arī visi 69 (precīzu skaitu nezinu - var gadīties arī ka sastāvā ir tikai 43) latviski nerunājošie komandas spēlētāji līdz nākamajai spēlei saņems Vētras runai tulkojumu un būs motivēti.
ka laikos kad Krumins mus lamaja un lika mums lidz asinim sisties nevis visu pienest uz paplates?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-01-18 14:06, pirms 13 gadiem
naikers1 rakstīja: Ko vispār Matulis saprot no basketbola !!!!???? Lai par šo raksta basketbola speciālisti!!!
...te neiet runa tikai par basketbolu...

  -3 [+] [-]

, 2012-01-18 14:08, pirms 13 gadiem
tapirs19 rakstīja: nu, vecīt...te es Tev atļaušos nepiekrist. Pātaga vai prjaņiks (vai kā Tu saki - bankas konta stāvoklis) nav īsti stabils motivators. Ar naudu var motivēt, taču cilvēks pie visa ātri pierod. Ārējais stimuls darbojās īslaicīgi. Ja grib panākt, lai cilvēks grauž grīdu, zāli vai vēl kko, ir jābūt kkādam dzinulim no iekšienes .....tas var būt patriotisms (pret valsti, klubu, pilsētu) vai cieņa (pret treneri, komandas biedriem), vai pienākuma apziņa (pret darbu, sevi, savu sirdsapziņu)...
...protams tās izjūtas ir atkarīgas vēl no kkā cita - no rakstura, gēniem, vides, audzināšanas utt. ...
...un ja ar naudu nemāk apieties, tad tā iedzīs cilvēku depresijā....naudas dēļ var būt lielas problēmas...un jo lielāka nauda, jo lielākas problēmas...

...bet visā visumā [un nelielā telpā] es piekrītu Matuļa rakstītajam...prjaņiks Tev no manis, Janka !!!
Es gribu redzēt to darba devēju, kas privātfirmā staigā pakaļ savam darba ņēmējam, un papildus motivē,lai tas pilda savus tiešos darba pienākumus pēc vislabākās sirdsapziņas.

  +2 [+] [-]

, 2012-01-18 14:09, pirms 13 gadiem
rainmaker rakstīja: no eirokausu viedoka piekritu tev,bet tadi zaudejumi savas majas ir ari BBL.Es nez vai BBL turnira BKV budzets ir 3x mazaks ka komandam kuras vinus apspelejusi.Bez 3 lieliem klubiem 6 zagji ari nav mazsvarigi
Manuprāt, BBL ir pilnīgi zaudējis jebkādu prestižu līdz ar lielo komandu nespēlēšanu regulārajā sezonā. Bet, iespējams, Ventspils vadībai arī šis turnīrs ir būtisks.

No savas pieredzes zinu, cik grūti ir nedēļas vidū spēlēt Eiropā un pēc tam atlidot mājās, kad pēc dienas jau jāspēlē kādā Lietuvas ciemā. Diemžēl nepietiek naudas, lai lidotu ar līgumreisiem. Ja vēl kāds traumējas, tad ir vēl grūtāk.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-01-18 14:13, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Es gribu redzēt to darba devēju, kas privātfirmā staigā pakaļ savam darba ņēmējam, un papildus motivē,lai tas pilda savus tiešos darba pienākumus pēc vislabākās sirdsapziņas.
...Tu mani nesaprati.....darba devējam nav jāstaigā pakaļ nevienam....darba ņēmējam viss ir jau iekšā apriori...

  +1 [+] [-]

, 2012-01-18 14:14, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Es gribu redzēt to darba devēju, kas privātfirmā staigā pakaļ savam darba ņēmējam, un papildus motivē,lai tas pilda savus tiešos darba pienākumus pēc vislabākās sirdsapziņas.
Namej, šis tavs teikums ir pilnīgā pretrunā tam, par ko paslavēji Matuli viņa raksta sakarā!

"Trenera visupirmais uzdevums ir panākt, lai komanda uzvar. Ar pātagu, prjaņiku, rubli vai dolāru, ar trenera talantu, valsts himnas dziedāšanu ģērbtuvē - viss vienalga. Bet pateikt, ka nenodarbosies ar motivēšanu? Pilnīgs sviests!"

Bet pilnīgs sviests ir tiešām tas, ka profesionālis, veicot tā tiešos un vienīgos darba uzdevumus, par ko arī saņem algu, ir papildus jāmotivē. Tam gan piekrītu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 56 komentāri