Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Hokejs Lietuvā - kā dzimumlocekļa rituālā apgraizīšana Latvijā

Hokejs Lietuvā - kā dzimumlocekļa rituālā apgraizīšana Latvijā
Darjusa Kasparaiša olimpisko zeltu hokejā, leiši par savējo nesauc...
Foto: ITAR-TASS

Lietuviešu KHL hokeja kluba „Vetra” projekts, kam par krustēvu uzdevies kāds krievu biznesmenis, vairāk atgādina bēdīgi slavenā Rosa Akmens uznācienu Kuldīgas pusē. Leišu gadījumā vēl ir runa par hokeja tradīcijām, kas nav lielākas, ja mēs gribētu sevi pieteikt kā beisbola lielvalsts.

Krieviem naudas pietiek, dažubrīd liekas, ka tās viņiem ir par daudz. Gadījums ar hokeja kluba „Vetra” izveidi un pieteikšanu KHL turnīram ir no šīs otrās sērijas... Uzņēmējs paniekojās futbola lauciņā (starp citu, investējot komandā ar šādu pašu nosaukumu), sarīkoja pāris skandālu (šim laikam raksturīgi – algu kavēšanās, neizmaksas utml.), līdz presē paziņoja, ka turpmāk visus spēkus veltīs hokeja kluba attīstībai. Futbolam arī tikšot, bet tā vairs nav lielā prioritāte, jo futbola cilvēki Lietuvā nemākot saimniekot. Četros pavadītajos gados kopā ar futbola klubu „Vetra”, biznesmenim A.Treušnikovam nesis zaudējumus septiņu miljonu ASV dolāru apmērā. Turpmāk visi spēki tiks veltīti hokejam, bet, ar vienu noteikumu – ja komanda saņems atļauju spēlēt KHL.

Šādu atļauju leiši visticamāk saņems aprīlī – tā ir lemts KHL institūcijās. Par to būtu maza bēda. Izbrīna, kas cits. Kādas ambīcijas vada minēto biznesmeni, kurš ir gatavs investēt projektā, kura vienīgā pievienotā vērtība ir dalība KHL. Citu priekšrocību nav, tāpat kā nav un nevar būt biznesa plāna. Hokejs Lietuvā? Cienot kaimiņus, atļaušos pasmaidīt. Ja vēl trīsdesmitajos abas kaimiņu valstis hokeja attīstībā bija uz vienas līnijas – Lietuva savā pirmajā starptautiskajā spēlē zaudēja Latvijai 0:3 - turpmāk katrs šāva uz savu pusi. Pēc sešdesmit gadiem, samērojot spēkus ar tiem pašiem latviešiem, Lietuva statistikas anālēs atzīmēs visu laiku bezcerīgāko zaudējumu - 0:27... Jā, viņiem ir pāris labu hokejistu, kas spēlē vai spēlējuši NHL (Zubrus, Kasparaitis), taču šie piemēri tomēr ir saistīti ar Krievijas līdzdalību šo hokejistu izaugsmē. Elektrēni kā bija tā arī palikuši par vienīgo hokeja punktu Lietuvā.

Atšķirībā no Rīgas „Dinamo”, leišu „Vetra” savu sastāvu pat teorētiski nevar balstīt uz kaut kādu pašmāju hokeja kvalitāšu rēķina. Jaunie saimnieki tā arī pasaka – viens vai divi hokejisti ar Lietuvas pasi varbūt būšot, citus vajadzēšot pirkt ārzemēs. Skaidrs, ka nopirks. Gan jau arī kāds no mūsējiem šī projekta pirmajā gadā paspēs iekosties „Vetras” piedāvātajā ābolā – tas ir tikai normāli. Vārtsarga Naumova vārds jau ticis populistiski locīts, taču tās ir bijušas tikai baumas. Algu fonds tiekot lēsts ap 4 miljoniem dolāru, kas ir apmēram 2 reizes mazāk nekā Rīgas „Dinamo” – nevar teikt, ka par šādu naudu divreiz niecīgāka būs leišu/krievu konkurētspēja uz ledus, taču zināmas kvalitātes tas tomēr parāda. Vēl tikšot viens miljons dolāru dots fārmkluba uzturēšanai jau pieminētajos Eleketrēnos, kas kopumā ir saprātīgi.

Lietuvā eiforija ap KHL radās pēc tam, kad tur tika sarīkota viena no KHL šīs sezonas spēlēm – starp AK Bars un SKA. Sanktpēterburgas klubā šogad pierakstīts lietuviešu veterāns Darjus Kasparaitis, kas arī bija galvenais kairinātājs sešiem tūkstošiem hokeja līdzjutēju, kas šo maču Viļņā noraudzījās klātienē. Kasparaitis savainojuma dēļ uz laukuma tā arī neizgāja, taču kulisēs acīmredzot iedvesmoja vienu otru krievu naudas maisu, lai tas sāktu aizdomāties par iespējamo hokeja kluba izveidi un, kāpēc nē – spēlēšanu KHL. Tajā brīdī, kad šī ziņa nonāca līdz Latvijai, liela daļa mūsu līdzjutēju izbrīnā sarauca uzacis, bet – latvietis domā, leitis/krievs rīkojas.

Piespiest Lietuvā iemīlēt hokeju ir tas pats, kas sākt Latvijā entuziastiski praktizēt dzimumlocekļu rituālo apgraizīšanu (ebreju kultūras simbols). No līdzjušanas viedokļa raugoties, pasākums izgāzīsies jau pirms lentītes griešanas – atšķirībā no Latvijas, kur hokejam ir mediju uzmanība numur viens, Lietuvā tā labākajā gadījumā ieņems trešo vai ceturto pozīciju. Tradīcijas nepielūdzami sver kausus tikai un vienīgi basketbola virzienā un, ne velti, tas pats Kasparaitis jau minētās Viļņas spēles apmeklējuma laikā, bija visai sapīcis, ka viņa olimpiskā čempiona lauri (1992. gads – NVS komandas sastāvā) nav iemūžināti Lietuvas sportistu slavas alejā, kur, piemēram, aug arī PSRS laiku Lietuvas varoņu stādītie koki... Hokejista Kasparaiša zeltu viņi par savējo neuzskata.

Hokeja projekts Lietuvā tiks dotēts – par to šaubu nav un nevar būt. Krievu biznesmenim provizorisko zaudējumu apmērs vienas sezonas laikā var sasniegt vairāk kā desmit miljonus dolāru, bet tas ir vēl labākais scenārijs. Par sponsornaudām, kas nāktu no Lietuvas, viņi var nesapņot. Par ienākumiem no biļetēm – tas pats stāsts, jo atšķirībā no mums, leiši var mierīgi skatīties kvalitatīvu Eiropas līmeņa basketbolu, kas viņiem visādā ziņā mentāli ir tuvāks un saprotamāks. Cerēt, ka naudu piešpricēs KHL – nav pamata, jo nebūs produkta. Rīgā vismaz tas ir izdevies. Tāpat Viļņas „Vetra” pilnīgi nekādu sportisko azartu un asociācijas neraisa Krievijas hokeja izlutinātajai publikai. Politisko kontekstu arī te nepiesiesi, jo hokejs Lietuvā vienkārši nav populārs, attiecīgi – nav ko uzrunāt.

Atliek vaicāt – vai tas ir stulbums, vai viltīgs aprēķins? Krievi atmazgā naudu? Priekš kam izvēlēties kaut ko tik bezcerīgu un sarežģītu? Vēl jau gan neesam apskatījuši tādu modernā sporta fonu kā totalizatoru bizness. Tā mēdzot notikt – savācās bariņš, uztaisa vai nopērk klubu, sāk piedalīties nopietnā turnīrā (piekritīsiet, KHL tomēr ir kaut kas labāks, nekā Lietuvas futbola čempionāts). Tad dažas nejaušas manipulācijas ar noteiktu spēļu rezultātu izspēlēšanu un skat – arī nauda klubam parādās... Tik slikti par „Vetru” nedomāsim, tikai liekas dīvaini, ka uzņēmējs, kam pacietība Lietuvas futbola atbalstīšanā izsīka darbības ceturtajā gadā, tagad atradis sev rotaļlietu, kas viņu iedvesmo jauniem tēriņiem un tie būs vismaz 5 reizes lielāki. Ar prātu un skaidrā krievus patiešām neizprast. Citādi – lai tērējas, būs interesanti.

1 2 3 4 109 komentāri

 +77 [+] [-]

, 2009-12-17 09:01, pirms 14 gadiem
virsraksts vnk mani no krēsla nogāza.

 +28 [+] [-]

, 2009-12-17 09:01, pirms 14 gadiem
Salīdzinājums vienkarši gāž no kājām. Armand, uzraksti grāmatu...

 +20 [+] [-]

, 2009-12-17 09:01, pirms 14 gadiem
Principaaa piekriitu!!!!
Slēpts komentārs: maartinz

 +12 [+] [-]

, 2009-12-17 09:07, pirms 14 gadiem
Mums tā "Vētra" ir vajadzīga, lai spiež ārā no mūsu divīzijas kādu stipro. Tas pats uz Konferenci attiecas. Ja Toljati aiziet pa pieskari, tad no mūsu kāds pāriet uz otru un noteikti, tā būs spēcīgāka nekā "Vētra". Bet nu labi, pagājušo gadu neviens arī Dinamo nenovērtēja, bet mums tomēr ir kaut kādas tradīcijas un Rīgas Dinamo, tomēr ir pazīstams Krievijā.

 +38 [+] [-]

, 2009-12-17 09:08, pirms 14 gadiem
Izlasot virsrakstu domāju, ka Matuļa kungs rakstu uzrakstījis.

 +28 [+] [-]

, 2009-12-17 09:09, pirms 14 gadiem
Toties tagad rakstu izlasīs pilnīgi visi- virsraksta dēļ!
Slēpts komentārs: mrPO

 +16 [+] [-]

, 2009-12-17 09:10, pirms 14 gadiem
Nu lai jau nu braļukām izdodas

  +1 [+] [-]

, 2009-12-17 09:15, pirms 14 gadiem
žetons pa virsrakstu...no sportiskā viedokļa tas ir pilnīgs sviests un murgs, labākajā gadījumā VARBŪT spēlēs 2 hokejisti ar lietuvas pilsonību....naudu ar tolkam nevarēs nopelnīt, valsts vai pašvaldība savu naudu hokejā neliks, lietuvas sponsori ne tik un uz biļetēm varbūt varēs atsist dārgo Siemens īri...tīrākais krievu bagātnieku izklaides objekts un naudas atmazgāšanas pasākums..

 +19 [+] [-]

, 2009-12-17 09:15, pirms 14 gadiem
Malacis, Armand!
Viennozīmīgi un perfekti trāpīts!!!

Interesanti noteikti būs!
Lai mums visiem veicas

  +3 [+] [-]

, 2009-12-17 09:15, pirms 14 gadiem
Pilnīgi piekrītu rakstam. Lai gan, kā saka moriss86, mums nāktu par labu, ja mums grupā būtu klāt lejasgala komanda ar kuru būtu jāspēlē 4 reizes sezonā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +14 [+] [-]

, 2009-12-17 09:22, pirms 14 gadiem
nezinu, kurš leitis ies uz to hokeju skatīties, kur spēlēs vieni krievi un citi ārzemnieki + 2 leiši. Varbūt uz pirmajām 5 spēlēm aizies eiforijā, bet kas būs tālāk. Tur jau arī nav tik daudz krievu, kā mums.
Ar igauņiem tas vēl izietu cauri, jo kamēr līdz viņiem aizietu, ka komandā visi ir ārzemnieki, tikmēr sezona jau būtu beigusies

  +5 [+] [-]

, 2009-12-17 09:23, pirms 14 gadiem
Nevajag pārspīlēt, lietuvieši iemīlēs hokeju! 6000 uz spēli arī kaut ko izsaka, bet ja būs sava komanda tad būs vēl vairāk. Un neaizmirsīsim ka arī RD balstās uz krievu naudas

     [+] [-]

, 2009-12-17 09:30, pirms 14 gadiem
viennozīmīgi ka krāniņu staipīšana

  +4 [+] [-]

, 2009-12-17 09:31, pirms 14 gadiem
Ar prātu un skaidrā krievus patiešām neizprast.

Super, tieshi desmitniekaa

 +18 [+] [-]

, 2009-12-17 09:37, pirms 14 gadiem
JA Vetra projekts labi aiziet, Armandam pirmajam jaaapgraizaas.

  +4 [+] [-]

, 2009-12-17 09:42, pirms 14 gadiem
Rich4sport rakstīja: Nevajag pārspīlēt, lietuvieši iemīlēs hokeju! 6000 uz spēli arī kaut ko izsaka, bet ja būs sava komanda tad būs vēl vairāk. Un neaizmirsīsim ka arī RD balstās uz krievu naudas
un kāpēc bija 6000 skatītāju..??
Tapēc, ka visu to organizēja Kasparaitis un bija cerība, ka viņš piedalīsies spēlēe..

  +4 [+] [-]

, 2009-12-17 09:43, pirms 14 gadiem
a es prognozēju, ka pēc gada taps arī Tallinas "Poisi", kuriem arī apakšā būs krievu nauda... secinājumus izdariet paši
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Bonis23

     [+] [-]

, 2009-12-17 09:52, pirms 14 gadiem
jāpiekrīt ir - ja tas tiešām nav leģendārās Ventas projektam līdzīgs, tad, lai izdodas! un, galu galā - kāpēc lai neizdotos, ja tas tiešām ir domāts kā biznesa projekts(kaut vai tik lielā mērā, lai naudu nevis iztērētu/atmazgātu, bet vismaz kaut cik pa nullēm izlīstu), tad domājams, klubam tiks piesaistīti kompetenti cilvēki, kuri gan jau izdomās kā piesaistīt leišu publiku pat, ja tur reāli spēlēs tikai pāris hokejistu ar leišu pasēm... tāpat arī tas būtu pluss no tāda viedokļa, ka KHL līmenī varētu spēlēt vēl kādi mūsu hokejisti, kuri kkādu apsvērumu dēļ nav tikuši Dinamo vai kāda Krievzemes kluba sastāvā. vārdu sakot, lai arī neesmu KHL fans, uzskatu, ka būtu tīri ok, ja tiktu izveidots klubs Vētra...un, ja vēl spēlētu vienā divīzijā ar Dinamo, tad pavisam jauki, jo kas gan var būt labāks, kā sporta laukumā vinnēt leišus, pat neatkarīgi no sporta veida!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2009-12-17 09:55, pirms 14 gadiem
Pučes meteorīts

  +1 [+] [-]

, 2009-12-17 09:56, pirms 14 gadiem
Jābeidz d---t un jāsaprot,KHL ir biznesa projekts,komandās apvienojās cilvēki,kas ar savu spēlēšanu pelna naudu un šīm komandām nav nekāda sakara ar naciionālajām izlasēm...Arī Lietuvā var bāzēties komanda ar spēcīgu sastāvu, kurā nebūt nav noteikti jābūt leituviešiem.Kas būtu mūsu Dinamo bez leģionāriem to uzskatāmi varēja redzēt vakar,tukšas tribīnes un hokejs kas uzdzen miegu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2009-12-17 09:59, pirms 14 gadiem
Pēc Ulmaņa intervijā teiktā izriet, ka dz-locekļa apgraizīšana jeb cietā piezemēšanās mūs arī var sagaidīt visai drīz. Runājot par nākamo sezonu, tad arī RD nākotne ir miglā tīta. Pirmos priekšvēstnešus varēsiet sagaidīt, kad runa ies par līgumu pagarināšanu ar vietējiem spēlētājiem. Tas būs visai drīz.
Daiļrunīgs fakts - par populārāko sporta veidu Latvijā ir atzīts futbols. Tas viss pie tā, ka uz Skonto stadionu atnāk mazāk cilvēku nekā uz manas sievasmātes 50.gadu jubileju.
Jautājums - kuram apgraizīšana būs sāpīgāka?

  -2 [+] [-]

, 2009-12-17 09:59, pirms 14 gadiem
Emilio rakstīja: jāpiekrīt ir - ja tas tiešām nav leģendārās Ventas projektam līdzīgs, tad, lai izdodas! un, galu galā - kāpēc lai neizdotos, ja tas tiešām ir domāts kā biznesa projekts(kaut vai tik lielā mērā, lai naudu nevis iztērētu/atmazgātu, bet vismaz kaut cik pa nullēm izlīstu), tad domājams, klubam tiks piesaistīti kompetenti cilvēki, kuri gan jau izdomās kā piesaistīt leišu publiku pat, ja tur reāli spēlēs tikai pāris hokejistu ar leišu pasēm... tāpat arī tas būtu pluss no tāda viedokļa, ka KHL līmenī varētu spēlēt vēl kādi mūsu hokejisti, kuri kkādu apsvērumu dēļ nav tikuši Dinamo vai kāda Krievzemes kluba sastāvā. vārdu sakot, lai arī neesmu KHL fans, uzskatu, ka būtu tīri ok, ja tiktu izveidots klubs Vētra...un, ja vēl spēlētu vienā divīzijā ar Dinamo, tad pavisam jauki, jo kas gan var būt labāks, kā sporta laukumā vinnēt leišus, pat neatkarīgi no sporta veida!
Nu vai tiešām ir tik grūti to saprast, ka tas nav bizness. Pat Latvijā NE TUVU tas nav bizness un kur nu vēl Lietuvā. Lietuvā futbols ir ievērojamāki populārāks par hokeju un arī tas kā redzi nes lielus zaudējumus.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-17 09:59, pirms 14 gadiem
iista latviesha raksts, pilns ar skaudiibu, muuzhiigo neapmierinaatiibu, kas Tev no taa ka lietuvaa taisa klubu, Tev atnjem kumosu, priecaajies buutu, ka ir cilveeki kas gulda veel kaut kur, taa ir vinja nauda, kur grib tur gulda!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-17 10:01, pirms 14 gadiem
Shaibuxs rakstīja: Jābeidz d---t un jāsaprot,KHL ir biznesa projekts,komandās apvienojās cilvēki,kas ar savu spēlēšanu pelna naudu un šīm komandām nav nekāda sakara ar naciionālajām izlasēm...Arī Lietuvā var bāzēties komanda ar spēcīgu sastāvu, kurā nebūt nav noteikti jābūt leituviešiem.Kas būtu mūsu Dinamo bez leģionāriem to uzskatāmi varēja redzēt vakar,tukšas tribīnes un hokejs kas uzdzen miegu.
Lietuvā pelnīt naudu ar hokeju, kur viņiem dievs ir basketbols....???
Tas būtu aptuveni tas pats, kas, ja letiņš izdomātu tirgot un barot iekšā musulmanim cūkgaļas karbonādes, cūkgaļas šašliku vai ko citu no cūkgaļas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 109 komentāri