Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Murjāņi, Murjāņi... Kam tie vajadzīgi?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Murjāņi, Murjāņi... Kam tie vajadzīgi?
Katru gadu Murjāņu sporta ģimnāziju pabeidz vismaz daži potenciālie vai jau pat esošie Latvijas nacionālo izlašu dalībnieki, taču pašreizējie apstākļi nebūt nesekmē to sagatavošanu....

Uzreiz jāprecizē, lai atkal kāds nepārprot un neuztver visu turpmāk rakstīto gandrīz kā personisko apvainojumu - runa nav par to, ka nav vajadzīga tāda tipa skola, kāda ir Murjāņu sporta ģimnāzija, bet gan par to, ka savā pašreizējā veidolā MSĢ ir novecojusi gan fiziski, gan morāli un tā vairs gluži vienkārši nevar efektīvi darboties un dod to, ko tai ir jādod. Un ne jau skolotāju, treneru vai skolas vadība šādu situāciju ir radījusi, kaut gan arī dažu treneru darbība nebūtu tādas skolas līmenim atbilstoša. Bet tas jau ir cits temats.

Kam ir vajadzīga Murjāņu sporta ģimnāzija? Skola - sākumā kā Murjāņu sporta internātskola - pastāv kopš 1965. gada un tās devumu Latvijas (arī bijušās PSRS!) sportā neviens neapstrīd un neapstrīdēs. Runa nav arī par MSĢ nozīmes un lietderības nonicināšanu, kā to ļoti personiski uztvēra kāds treneris, bet gan par pašreizējo MSĢ vietu un devumu Latvijas sportā. Dažkārt patiešām nav īsti saprotams, kāpēc jātērē tik lieli līdzekļi, lai uzturētu tik neefektīvu struktūru. Vēl vairāk - dažākārt rodas iespaids, ka kādam varbūt pat ir izdevīgi, lai tie Murjāņi lēnām "sapūst" un izput. Jautājums tikai - vai tādā gadījumā tā nav pārāk dārga un jau noziedzīga vienaldzība? Aizkulisēs vienu laiku pat bija runas par to, ka Murjāņiem neviens neko arī nedos, jo ir iecere šādu sporta rezervju gatavošanas valsts nozīmes centru pārcelt uz Ventspili. Iecere laikam nav īstenojusies, kaut Ventspils Olimpiskais sporta centrs arī bez šāda soļa ir daudziem paraugs. Varbūt iespējas šādu mērķi īstenot zudušas, varbūt bija vēl kāds iemesls, bet varbūt vienkārši kāds par tādu ieceri palaida baumas, taču tas nemaina lietas būtību - sportam no tā labāk nekļuva. MSĢ gada budžets patiešām ir apmēram apaļš miljons Ls, taču tajā ietilpst vēl arī Siguldas kamaniņu skola un Airēšanas skola, turklāt lielākā daļa no miljona aiziet skolas uzturēšdanai un nodokļos. Kā lai ar tādu rocību un bāzi izpilda tos mērķus un uzdevumus, kas skolai ir - proti, valsts izlašu dalībnieku gatavošanu? Tas tomēr ne tuvu nav interešu pulciņš.

Neidealizēsim MSĢ trenerus, taču ne jau viņu ierosme ir, piemēram, arvien samazināt audzēkņu skaitu rokasbumbas nodalā, pārvēršot to par tādu, kurā pilnvērtīgs darbs nemaz nav iespējams. Piekritīsiet, ka nav normāli, ja trijās vecākajās klasēs kopā ir tikai 6 audzēkņi, bet pavisam tikai 14, ja MSĢ komanda, kurā ir arī 18-19 gadus veci puiši un jau nacionālās izlases kandidāti, spēlē Latvijas čempionāta 1. (pirmajā!) līgā nevis virslīgā. Kāda izaugsme tur var būt potenciālajiem valsts izlases vai kaut U20 izlases dalībniekiem? Un turklāt 1. līgā MSĢ komandā nebūt nav pārliecinošā pirmajā vietā. Te var runāt arī par treneru darba līmeni, taču visvieglākais arī ir visu uzvelt treneriem, kuri patiesībā šajā situācijā - un tas neattiecas tikai uz rokasbumbu, vienkārši iepriekšējā reizē tieši apsurdā situācija šajā sporta veidā tika ņemta kā viens no piemēriem un tāpēc arī nevajag nevienam to uztvert kā gandrīz vai neuzticības izteikšanu - ir ķīlnieku lomā. Ne jau treneri izdomāja, ka audzēkņi skaits arvien jāsamazina. Tieši tāpēc kādreiz arī bija medaļas PSRS mēroga jaunatnes sacensībās, tieši tāpēc katru gadu vismaz 3-4 spēlētāji klauvēja pie meistarkomandas durvīm, bet Latvijas izlase gandrīz simtprocentīgi sastāvēja no Murjāņu audzēkņiem, ka bija pilnas vecuma grupas. Pēdējie ir 1986. un 1987. gadā dzimušie handbolisti, kuri caur Murjāņiem (pēc tam - Andra Gulbja skola ASK!) iegāja Latvijas izlasē un tagad ir tās sastāvā, bet ar katru nākamo gadu tādu ir arvien mazāk un būs arvien mazāk ne jau treneru nolaidības dēļ, bet gan apstākļu dēļ. Handbola aprindās jau ir uztraukušies, ka reakcija tagad var būt arī tāda - likvidējam vispār, ja reiz nav labuma... Patiešām - kaut kur reiz jau dzirdēts, vai ne? Nav cilvēka un nav problēmas, nav sporta veida - un arī nav problēmas... Jācer, ka tik tālu nenonāks attiecībā ne uz vienu sporta veidu, taču bez pārmaiņām Murjāņi patiešām var "izbeigties" paši par sevi.

Kopš ir likvidēta Sporta pārvalde un pastāv Izglītibas ministrijas (MSĢ ir tiešā šīs iestādes pakļautībā un aprūpē) Sporta departapents MSĢ vadība ne reizi vien ir vērsusi uzmanību uz situāciju skolā, ir rakstītas vēstules u.tt. (tas viss ir pieejams un par to var pārliecināties), taču ne reizes šajā laikā neviens tā arī nav iedziļinājies MSĢ problēmās, tā arī nebija iespējas (vēlēšanās?) kardināli mainīt MSĢ, lai tās darbība būtu efektīvāka un ar daudz augstāku lietderību. Tas vēl jo vairāk liekas nesaprotami, ka varam lasīt, ka IM Sporta departamenta darbības virzienu pirmie divi punkti ir šādi: pirmais - izstrādā politiku, kā arī organizē un koordinē politikas īstenošanu sporta jomā; otrais - veic sporta politikas rezultātu analīzi un izvērtēšanu. Laikam jau MSĢ neatrodas vietas ne politikas izstrādē, ne organizēšanā un koordinēšanā, ne analīzē un izvērtējumā. Kopā ar MSĢ vadību un treneriem par šādām lietām nav nemaz runāts! IM Sporta departamentā bez direktores ir vietnieks - Sporta iestāžu un organizāciju vadītājs, ir Sporta iestāžu un organizāciju daļa ar ekonomistu un diviem referentiem, ir Sporta politikas daļa ar vadītāju, juridisko konsultantu un arī diviem referentiem. Visā šajā laikā nebija laika pievērsties MSĢ problēmām?
Vai nu ir vienalga, vai gluži vienkārši šie cilvēki nav kompenenti sporta lietās. Iespējams, ka ir arī vēl kādi citi iemesli. Turklāt pie mums taču bieži vien diemžēl noteicošā ir nevis tava kompetence un pieredze, bet gan piederība attiecīgām aprindām jeb "pareizajai" partijai. Jāņem vērā arī tas. Kāda gan var būt valsts sporta politika un attīstības stratēģija... MSĢ piemērs diemžēl tikai vēlreiz apliecina, ka Latvijā tādas nav.

MSĢ direktora vietnieks sporta darbā Aldis Teteris janvāra beigās ir uzrakstījis jeb vēlreiz atgādinājis par Murjāņu sporta ģimnāzijas perspektīvo attīstības plānu (tāds tika pasniegts pēdējo reizi 2010. gadā) IZM valsts sekretāra vietniecei I.Štāles kundzei, gan aicinājumu Valsts Izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīļa kungam un ZRP vadītājam Valdim Zatlera Kungam. Kāda un kad būs reakcija, bet galvenais - kad būs kaut kāda darbība? Būs interesanti pagaidīt. Neviens nevienu negrib padarīt par kaitētāju vai galveno vaininieku, vienkārši gribas beidzot saprast, kāpēc vienīgā šāda tipa sporta skola valstī, kas jau sen ir apliecinājusi savu lietderību un nepieciešamību, ir nonākusi tādā stāvoklī un nevienam tas nerūp. Vienaldzība bieži vien ir sliktākais, kas vien var būt.

P.S. Jācer, ka tas nekļūs par ieganstu pēc iespējas ātrāk likvidēt MSĢ, bet gan beidzot sēsties pie galda un sākt risināt lietas. Ja reiz patiešām ir jārūpējas par sporta politiku, jāorganizē un jākoordinē tās īstenošana u.tt.

  +7 [+] [-]

, 2012-02-17 17:18, pirms 13 gadiem
Tagad ir moderni katram autoram rakstīt n-tos rakstus par Murjāņiem, visos pasakot vienu un to pašu, tikai citiem vārdiem?

  +1 [+] [-]

, 2012-02-19 21:37, pirms 13 gadiem
Patiešām- audzēkņu skaita samazināšana Murjāņos nav treneru ierosināta! Audzēkņu skaits samazināts tamdēļ, ka ievērojami samazināts ģimnāzijas budžets, tamdēļ, ka ievērojami cēlušās cenas -INFLĀCIJA degvielai, pārtikai, satiksmei... Murjāņos strādājušo sporta speciālistu darba samaksa ir zemākā Valstī šāda profila strādājušiem un tā ir 250 Ls par slodzi. bet šie speciālisti gatavo EČ, PČ, olimpisko spēļu čempionus un medaļniekus...utt...

     [+] [-]

, 2012-02-20 17:47, pirms 13 gadiem
ļoti vienmuļi Anatoli, ļoti... nez vai kāds apvainosies, kā tu ceri!