Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Sabojātā reputācija

Sabojātā reputācija
Dažas rupjas kļūdas liedza "Daugavas" futbolistam Mārim Eltermanim pacīnīties par sezonas labākā vārtsarga titulu virslīgā. Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Viendien "uzskrēju" virsū Daugavpils "Daugavas" vārtsargam Mārim Eltermanim. Vārdu pa vārdam nonācām arī līdz nepatīkamajam totalizatoru tematam. Abi bijām vienisprātis - ja reiz esi sašmucējies, tikt vaļā no nelāgās slavas būs grūti. Varbūt pat neiespējami.

Kuram gan patīk, ja kaklā kar totalizatoru birku. Tas nepatīk arī Eltermanim, taču, ja esi nonācis Daugavpils futbolā, ar to ir jārēķinās. Taisnības labad gan jāpiemetina, ka Māris nebija "Dinaburg" rindās nedz 2007. gadā, kad komandu par manipulēšanu ar rezultātu izslēdza no Baltijas līgas, nedz pērn, kad līdzīgs liktenis komandu piemeklēja arī virslīgā. Turklāt Latvijas Futbola federācija ne tikai bargi sodīja vadību (pēc pusgada sirds nez kāpēc pēkšņi atmaiga Pertijas kontekstā...), bet arī nosacīti diskvalificēja 13 futbolistus, kuru vidū bija arī Latvijas valstsvienības spēles dalībnieki Ķīnā aizsargs Ritus Krjauklis un pussargs Andrejs Kovaļovs...

Ja līdz ārzemēm izlauzties neizdodas, tad nekas neatliek, kā spēlēt tur, kur ņem pretī. Latvijas futbols ar profesionāliem klubiem nav tik bagāts, lai ar piedāvājumiem un iespējām, kur maksā vismaz kaut kādu aldziņu, izrīkotos kā cimperlīga dāma kurpju veikalā. Tas attiecas arī uz Eltermani - pirmā vārtsarga vietu Ventspilī "izsist" neizdevās, tāpēc jāspēlē, kur uzticas vairāk.

Ne bez pamata Daugavpils futbola prestižs totalizatoru skandālu sakarā pēdējos gados cietis visvairāk. Jā, tur izauguši tādi jaunie talanti kā Aleksandrs Cauņa un Artjoms Rudņevs, taču šī pozitīvā reklāma nestrādā, jo negatīvā bijis pārāk daudz. Piemēram, joprojām galvā stāv Baltijas līgas spēles epizodes starp Narvas "Trans" un "Dinaburg" komandām. Tādu ņirgāšanos par futbolu un skatītājiem vairs negribētos redzēt nekad.

Šogad reabilitēja "Daugavas" treneri Tamazu Pertiju. Viņam tēls ir sabeigts, taču, ja jau viņš vienmēr bijis tik nevainīgs, ka gatavs zvērēt pie sava bērna dzīvības, kāpēc negāja līdz galam un savu godu neaizstāvēja, pieprasot kompensāciju no Latvijas Futbola federācijas par tēla graušanu? Tas lai paliek gruzīna ziņā...

"Šogad laukumā sitāmies, cik varējām, bet, ko tas dod - reputācija ir sabeigta," Eltermanis ar nožēlu atzīst, ka pat ar labu sniegumu nav iespējams nomazgāt Daugavpils futbola traipus. Atgādināšu, ka "Daugava" teju līdz pašam Latvijas čempionāta finišam uzturēja intrigu cīņā par vietu labāko trijniekā, pakutinot nervus visām Top-3 komandām. Tiesa, "Daugava" vairāk pelnījusi uzslavas par sniegumu sezonas otrajā pusē. Par pirmo daļu jau cits stāsts... "Kamēr esmu bijis komandā, ar kaut kādām totalizatoru lietām neesmu saskāries. Diemžēl sliktā reklāma jau ir "aizgājusi" un ir grūti ko mainīt. Lai to izdarītu, jāspēlē, cik vien labi iespējams, bet tik un tā neticu, ka šajā ziņā kaut kas mainīsies."

Ja par "Daugavas" sniegumu sezonas pirmajā pusē, bija vairāki negaidīti rezultāti - zaudēti punkti pret lejasgala komandām, nenosargāts 3:0 pārsvars Jelgavā (3:3)... Pa kādai muļķīgai kļūdai gadījās arī Eltermanim, kas aizdomu ēnu padarīja vēl biezāku. ''Par spēli Jelgavā ir reāla škrobe. Nedomāju, ka Kozlovs iesitīs ar soda sitienu," Māris joprojām spilgti atceras zaudētos vārtus, un arī sarūgtinājums par to nav mitējies. ''Tajā spēlē bija daudz darba, beigās pietrūka spēka. Acīmredzot tādēļ zaudēju koncentrēšanos. Droši vien ietekmēja, ka jau septiņos no rīta cēlāmies un veicām garu ceļu autobusā. Domāju, ka manu kļūdu iemesls vairāk meklējams galvā. Dažkārt zaudējam vārtus, jo kļūdījāmies sadarbībā ar aizsardzību."

Daugavpils komandām jāsamierinās, ka ikviena spēle tiks vērota caur palielināmo stiklu. Pertija izteicies - ja "Daugava" saglabās kodolu un vēl nedaudz pastiprināsies, komanda nākamgad cīnīsies par zeltu. Ja tā būs un "Daugava" finišēs labāko trijniekā bez aizdomīgām spēlēm, tiks sperts solis pareizā virzienā.

Vai tici, ka trenera Pertijas vadībā "Daugava" nākamgad nemanipulēs ar rezultātiem?

  • 45

  • 67


  +1 [+] [-]

, 2010-12-16 16:42, pirms 14 gadiem
Lai nemanipulētu būtu jāiet uz zeltu, bet ne tik droši, lai varētu atļauties atslābināties (un manipulēt).
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-12-16 17:18, pirms 14 gadiem
Ja vienreiz cilvēku grupa (šeit es nelieku uzsvaru uz futbolistiem, bet uz kluba amatpersonām) praktiski šādā sastāvā veica pamatīgas blēdības totalizatoros, tad kāds ir pamats uzskatīt, ka viņi visi ir mainījuši savus uzskatus par godīgu spēli un to vairs nekad nedarīs?
Manuprāt nekāds. Cilvēki nemainās... Vismaz ne viena gada laikā un visi kopā. Un šaubu ēnu nemainīs nekāds sniegums, kamēr nemainīsies cilvēki, kas iepriekš veica šīs darbības.

  -2 [+] [-]

, 2010-12-16 19:26, pirms 14 gadiem
Es ticu, ka nemanipulēs, bet tas par to slavu ir tiesa. Neko tur nevar mainīt. Kaut kam radikālam ir jānotiek, lai mainītos viedoklis par komandu!