Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Basketbolu spēlē visur. Arī Luksemburgā

Basketbolu spēlē visur. Arī Luksemburgā
Luksemburgas izlase U-16 B divīzijas čempionātā prata pārspēt Rumānijas, Beļģijas un Igaunijas vienaudžus.
FOTO: www.fibaeurope.com

Pirms desmit vai vairāk gadiem, kad kāda no Latvijas lielkomandām Eiropas klubu turnīrā pamanījās pamatīgi norauties no kāda Portugāles kluba, Armands Krauliņš kā attaisnojumu savas komandas zaudējumam minēja nu jau folklorizēto "Eiropā visi prot spēlēt basketbolu". Toreiz Krauliņa teiktais tika uztverts ar vieglu ironiju, taču šodien par to smiekli vairs nenāk, jo izrādās, ka arī Luksemburgā pieprot šo spēli.

Kad nacionālā vīriešu izlase no Podgoricas atgriezās ar 30 punktu zaudējumu, daži mūsējos jau steidza aizsūtīt uz B divīziju vai vēl tālāk no basketbola laukumiem. Vēl vairāki jaunākās paaudzes tā sauktie basketbola lauka pārzinātāji nespēja sagremot šo zaudējumu tāpēc, ka "kas tā tāda Melnkalne ir? Jauna valsts un ir tik nekaunīga, ka apspēlē pašus latviešus!". Acīmredzot mūsdienu jaunatnei ir sveša basketbola vēsture un ir maza nojausma par to, ka Melnkalne ir bijušās Dienvidslāvijas sastāvdaļa un tajos laikos bija tieši tādā pašā lomā, kā PSRS laikos Lietuva. Leiši PSRS izlasei bija tieši tādi paši donori, kā Dienvidslāvijai Melnkalne, bet kāda loma šīm divām impērijām bija pasaules basketbolā, šķiet, nav jāaizraujas ar izskaidrošanu. Arī uz Somijas basketbolu atļāvāmies un pēc sestdien izcīnītās uzvaras turpinām atļauties būt vīzdegunīgi par somu basketbola varēšanu un pieļauju, ka pēc atbildes spēles, kura notiks izbraukumā, zaudējuma gadījumā Latvijas izlasei atkal tiks pārlaists pāri žults ceļa rullis.

Basketbolu tik tiešām Eiropā prot spēlēt visi. Virsrakstā Luksemburgu nenosaucu nejauši, jo tur tiešām tiek spēlēts baskets. Ne pašā augstākajā līmenī, taču spēlē. Ne tikai spēlē, bet izcīna pat uzvaras. Raug, pārskrienot pāri jauniešu čempionātu rezultātiem, redzu, ka junioru B divīzijā Luksemburga pamanījusies uzvarēt Gruziju (72:68). Piekritīsiet, ka Gruzija un basketbols ir saprotamāk, nekā Luksemburga un basketbols. Kadetu B divīzijas čempionātā tā pati Luksemburga likusi sarkt vēl vairākām valstīm, kurām basketbola drānas augumam piestāv labāk kā Eiropas sīkvalstij. Rumānija uzvarēta (66:64), Beļģija uzvarēta (78:73), arī Igaunija uzvarēta (83:80). Leiši smejas par latviešu basketbolu, latvieši to pašu dara par igauņiem, bet vai vajag? Paši varam nonākt līdzīgā situācijā. Kā savulaik BK "Rīga" (Sandis Valters, Trojs Ostlers, Kaspars Bērziņš, Arnis Vecvagars...) ar Islandes "Keflavik" (90:121).

Neviens taču neapšaubīs Krievijas basketbola spēku ne tikai Eiropā, bet arī visā pasaulē. Tepat Liepājā Krievijas U-20 jaunkundzes pamanījās zaudēt izlasēm, kurām it kā ar basketbolu nevajadzētu būt nekāda sakara, taču zaudēja - Nīderlandei (53:74) un Zviedrijai (61:71). Nīderlandes basketbolu noteikti atcerēsies arī Turcijā. U-20 vīriešu čempionātā turnīrā par palikšanu A divīzijā Nīderlandei zaudēja ar 63:68. Ar Dāniju ir tieši tāpat kā ar Luksemburgu un Nīderlandi - nu nepiestāv šai valstij basketbols, taču dāņu juniores U-18 čempionātā ņem un uzvar lielo Vāciju (64:59). Dānijas kadeti izkrita no A divīzijas, taču čempionāta pirmajā dienā uzvarēja ... Grieķiju (55:53).

Vajag vēl piemērus, ka praktiski visā Eiropā tiešām prot spēlēt basketbolu? Lūdzu. Junioru B divīzijā Skotija uzvar Ungāriju (46:38), bet Igaunija piedzīvo sagrāvi pret Angliju (70:102). Igauņu zaudējumu kolekciju ne basketbola valstīm papildina U-16 kadetu 75:80 pret Īriju.

Izraēla skaitās pasaules basketbola superlielvalsts? Ja vienīgais atskaites punkts ir Telavivas "Maccabi", tad jā, bet ja uz letes noliekam izlašu rezultātus, tad bilde ir tāda, kāda tā ir. Varat ticēt, varat neticēt, bet šogad jauniešu čempionātos A divīzijā bija tikai viena Izraēlas izlase. VIENA! (Latvijai - septiņas un divas bronzas medaļas). Bija viena, jo vakar Latvijas kadeti šo vienīgo Izraēlas A divīzijas komandu aizsūtīja uz B divīziju! Varbūt beidzot novērtējam to, kas mums ir un beidzam pēc katra zaudējuma čīkstēt par basketbola krahu Latvijā un atceramies Krauliņa viedos vārdus! Nāks laiks, kad arī Monako, Lihtenšteina, Sanmarino, Albānija, Fāreru salas un pārējās ne basketbola valstis sāks uzvarēt!

     [+] [-]

, 2010-08-16 12:03, pirms 14 gadiem
Nu vispār jau arī Latvijā prot spēlēt basketbolu... Mūsu jauniešu izlases pa reizei ir uzvarējušas VISAS Eiropas basketbola lielvalstis (arī Spāniju, Lietuvu, Krieviju, Grieķiju, Serbiju), nemaz nerunājot par tādām viduvējībām kā Francija, Slovēnija, Itālija un Izraēla.. Bet vai tas padara mūsu vīru izlasi par Eiropas basketa grandu biedu???

     [+] [-]

, 2010-08-16 13:13, pirms 14 gadiem
Es domāju ka nav nekas slikts ja līdzjutēji gaida uzvaras un var būt pat prasa tās jo kam tad spēlētāji spēlē.Ne jau paši sava prieka pēc un tādēļ ir kādreiz jāuzklausa arī kāds skarbāks vārds jo to pašu līdzjutēju ir grūti piemānīt iejo laukumā un darot savu darbu ar pusi spēka.

  +1 [+] [-]

, 2010-08-16 13:38, pirms 14 gadiem
Es saprotu, ka katrs lasītājs no mārketinga viedokļa ir svarīgs, bet beidziet lasīt tos komentārus, Strausa kungs! Vai tad jums tiešām nekādas labākas nodarbes nav?
Vai tad nav vienalga, ko pēc kādas spēles visiem publiski pieejamā portālā raksta tipi, kas pasaules kartē nevar Lietuvu parādīt?