Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Dārziņš – kapteinis? Beidziet!

Dārziņš – kapteinis? Beidziet!
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Tā pirms pasaules čempionāta nodomāja ne viens vien hokejam tuvu stāvošais. Atmiņā atausa daži iepriekšējie Dārziņa stiķi, kas lika apšaubīt šīs izvēles pamatotību.

Šaubu moments par izvēles pareizību iezagās Dārziņa veselības problēmu dēļ. Nē, ne jau to, kas viņu nomocītu pašreiz, bet to, kuru dēļ viņš uz beņķīša bieži bija palicis iepriekš. Un pat ne tik daudz traumatisma kā aksiomas „es esmu savainots, es nevaru (negribu) spēlēt, nevaru (negribu) riskēt ar veselību” dēļ. Rets ir tas laimīgais hokejists, kurš hokejista karjeras laikā iztiek bez smagiem savainojumiem, un arī Laurim tie nav metuši līkumu, taču atmiņā nāk reakcija viena no tiem laikā. Iznācis no „Arēnas Rīga”, Dārziņš darbojās ap mobilo telefonu, un viņa gaitā nevarēja manīt nekādas traumas pazīmes. Pacēlis galvu un ieraudzījis bariņu, kurā jaunumus pārrunāja ne tikai žurnālisti, hokejists piedzīvoja šoku, kas izpaudās izteiktā klibošanā. Vai tā bija ar pareizo kāju, atmiņa tagad viļ, taču doma bija apmēram tāda – veči, es taču esmu savainots, kā no manis var prasīt spēlēt?

Kādam jābūt kapteinim? Viņam jābūt gan prasmīgam laukumā, gan piemēram ārpus tā, viņam jābūt autoritātei gan treneru, gan spēlētāju acīs, viņam jāpiemīt sakarīgām runas dotībām, lai varētu iet ne tikai pie komandas vadības, izsist prēmijas, bet arī tiesnešiem šīs runas patiktu. Un viņam ir jāspēj ziedoties. Dažiem punktiem Lauris tā kā atbilda, bet citiem likās krietni par „mīkstu”. Tāpēc, kad tika paziņots, ka par Latvijas izlases kapteini treneru korpuss izvēlējies Lauri Dārziņu, asistenta lomu iedalot jau pirms gada šos pienākumus pildījušajam Žoram Pujacam un iepriekš C burtu uz krekla nēsājušajam Jānim Spruktam, likās, ka Nolanam pirms lēmuma pieņemšanas, kārtējo miera pīpi uztinot, tāda stiprāka zāle gadījusies.

Ne pārbaudes spēles, ne pirmie trīs mači Helsinkos (turklāt fiasko „ņemamajā” mačā pret Austriju) neliecināja, ka Latvija šopavasar gāzīs baigos kalnus. Tomēr bija arī pozitīvā vēsts. Kaut arī lielu daļu vārtu mūsējie ielaida pēc muļķīgām kļūdām, spēlētāji nesanīka kā iepriekšējā gada noslēdzošo maču laikā, turpinot mēģināt spēlēt vienu un to pašu plati. Galu galā tas attaisnojās, un čempionāts tika pabeigts uz mažora nots, atņemot punktu somiem, kā arī priecējot ar pieaugošu spēles kvalitāti un mudinot domāt, ka Latvija tā pa īstam gatavojusies pleiofiem, kad vajadzētu būt sasniegtai labākajai kondīcijai un spēlētprasmei.

Iespējams, ka šopavasar jebkurš cits Dārziņa vietā Nolana vadītajā komandā būtu varējis nodrošināt kaut tādus pašus rezultātus, taču ņemsim tikai faktus. Pirmkārt, komanda spēlēja arvien labāk. Un kapteinis Dārziņš, ja ne to visu sekmēja, tad kā minimums netraucēja šim procesam. Otrkārt, kanādiešu trenera vadībā šis bija jau trešais oficiālais turnīra Latvijas izlases izpildījumā. Un varbūt tieši tagad sāka izpausties viņa spēles filozofijas augļi. Treškārt, bez duča labu spēlētāju, kas būtu pelnījuši izlases rindās atrasties Helsinkos un dažādu iemeslu dēļ tur nebija, šis bija „plānots” kā čempionāts, pēc kura Latvijai atkal varētu nākties samērot spēkus ar Ukrainu... otrajā spēcīgākajā divizionā. Ceturtkārt, šogad ne tikai mūsu grupā, bet visu 16 komandu starpā nebija sameklējamas tādas komandas, kuras mums noteikti vajadzētu vinnēt un par ko pretējā gadījumā hokejistus nesaprastu ne Latvijas hokeja vadība, ne līdzjutēji. Piektkārt, Dārziņš individuāli ne tikai iemeta trīnīti slovākiem, bet arī divās spēlēs tika atzīts par labāko hokejistu mūsu komandā (pret Austriju un Slovākiju), kā arī kopā ar Sotnieku un Gudļevski tika izvēlēts labāko komandas vīru trijniekā visā čempionātā kopā. Pilnai laimei Lauris kļuva arī par rezultatīvāko spēlētāju Latvijas izlasē (5+1).

Pieņemot verdiktu, jāsecina, ka Dārziņa – kapteiņa iesvētības nav jābeidz ar slīcināšanu. Iespējams, savu lomu nospēlēja „Ak Bars” rindās aizvadītā nepilnā sezona, bet pa laukumu spēlētājs burtiski lidoja un divcīņās zaudēja reti. Nav zināms, kā veicās ar mutisko komandas biedru noskaņošanu cīņai, taču laukumā Lauris bija viens no tiem, kas komandu vilka uz priekšu ar personīgo piemēru. Protams, līdz tuvākajam mums zināmajam kapteiņa etalonam Sandim Ozoliņam Dārziņam vēl pietrūkst pieredzes un, ko tur liegties, meistarības, runas dotību tiesnešu apvārdošanā un ieraksta uz Stenlija kausa vārdu svara palielināšana, taču sākums, lai divkārtējais Latvijas U-20 kapteinis un 2008. gada pasaules čempionāta kapteiņa palīgs arī nākamajā turnīrā savāktu uzšuvi C uz Latvijas izlases spēļu krekla, ir labs. Ja dažam labam latviešu spēlētājam uzšuve C (kapteinis) vai A (kapteiņa palīgs) liekas kā smaga nasta uzkrauta, Lauri tā nenomāca. Ja nomāca, tas nebija redzams, tas netraucēja laukumā. Jā, un arī par veselības problēmām Dārziņš nesūdzējās... Tā turpināt, Lauri!

  +7 [+] [-]

, 2013-05-17 10:04, pirms 11 gadiem
Dārziņš, Sprukts un Cipulis sezonas laikā nedabūja pietiekoši daudz izspēlēties. Izsalkums tika remdēts PČ.

  +4 [+] [-]

, 2013-05-17 10:12, pirms 11 gadiem
Mans 4gadīgais sīcis arī saka, ka Dālziš esot bijis vislabākais. Šoreiz nevarēju nepiekrist

  -4 [+] [-]

, 2013-05-17 10:35, pirms 11 gadiem
nu jau pietiks slavas dziesmu Dārziņam kā kapteinim. Veči, sākat štancēt vienu un to pašu!

 +10 [+] [-]

, 2013-05-17 10:36, pirms 11 gadiem
Pret somiem pēdējās minūtēs kad mūsējiem iesvēra mazākumi tieši Lauris pretinieku zonā izprovocēja pret sevi pārkāpumu.

  +6 [+] [-]

, 2013-05-17 12:30, pirms 11 gadiem
Šeit jau arī parādās Nolana prasme strādāt ar cilvēkiem. Kā var iedot papildus motivāciju spēlētājam, kurš nespēlē uz 100%? Var nosēdināt malā (Jekīmovs). Var pabiedēt ar nelikšanu sastāvā (Meija, Džeriņš). Var neielikt sastāvā (Bukarts šobrī arī tiek skolots. Nedomāju, ka uz OS ar viņu nerēķinās). Šajā gadījumā ne jau noteicošais bija kā Lauris parādīs sevi ģērbtuvē, bet ko ar viņu tas C izdarīs uz laukuma. Un Nolans kārtējo reizi uzminēja, tāpat kā ar Indraši pērn, ar Freibergu, Dārziņu, Gudļevski šogad.

  +1 [+] [-]

, 2013-05-17 16:07, pirms 11 gadiem
Nedomaaju, ka pareizais vaards ir "uzmineeja"... Esmu paarliecinaats, ka Nolanam patieshaam piemiit speeja motiveet speeleetaajus. Taa jau ir meistariiba nevis uzmineeshana.
agrism rakstīja: Šeit jau arī parādās Nolana prasme strādāt ar cilvēkiem. Kā var iedot papildus motivāciju spēlētājam, kurš nespēlē uz 100%? Var nosēdināt malā (Jekīmovs). Var pabiedēt ar nelikšanu sastāvā (Meija, Džeriņš). Var neielikt sastāvā (Bukarts šobrī arī tiek skolots. Nedomāju, ka uz OS ar viņu nerēķinās). Šajā gadījumā ne jau noteicošais bija kā Lauris parādīs sevi ģērbtuvē, bet ko ar viņu tas C izdarīs uz laukuma. Un Nolans kārtējo reizi uzminēja, tāpat kā ar Indraši pērn, ar Freibergu, Dārziņu, Gudļevski šogad.

  +1 [+] [-]

, 2013-05-17 16:15, pirms 11 gadiem
Uzskatās ka Latvijā vārtsarga kultu tagad nomaina "Kapteiņa" kults.

  +1 [+] [-]

, 2013-05-17 16:20, pirms 11 gadiem
Trenerim vispirms ir jāizdara izvēle "jāuzmin", kurus spēlētājus motivēt, uz kuriem likt to likmi. Jābūt čujam, kurš varēt to atbildību panest un kurš ne. Spilgts piemērs - Galviņš kā "C" - pilnīga trenera izgāšanās. Vai arī Daugaviņam uzliktais līdera slogs. Būtu iespēlēts lēnām, būtu arī labāki panākumi - bez pārdegšanas.
pimpambrachka rakstīja: Nedomaaju, ka pareizais vaards ir "uzmineeja"... Esmu paarliecinaats, ka Nolanam patieshaam piemiit speeja motiveet speeleetaajus. Taa jau ir meistariiba nevis uzmineeshana.

  +2 [+] [-]

, 2013-05-17 16:32, pirms 11 gadiem
Vārtsarga kults ir pilnībā saprotams un tādai valstij kā Latvija ir tas jāpadara par kultu, jo savādāk mums nav izredžu sasniegt pat 1/4. Neviens Gagarina vai Stenlija kauss nav uzvarēts bez laba vārtsarga. Kapteiņa loma tomēr stipri nosacīta, komandā nepieciešami līderi, kas var paņemt spēli savās rokās, tad arī pārējie sāk cīnīties.
huy rakstīja: Uzskatās ka Latvijā vārtsarga kultu tagad nomaina "Kapteiņa" kults.

  +1 [+] [-]

, 2013-05-17 22:58, pirms 11 gadiem
Lauris kā kapteinis pārliecināja. Ar katru spēli arvien vairāk. Laba maiņa OZO.

  +2 [+] [-]

, 2013-05-19 20:55, pirms 11 gadiem
Kāpēc neizskatīt šādu versiju - Nolans, būdams izcils psihologs, nozīmēja Dārziņu par kapteini, lai motivētu izlikties par 100%?