Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Mākslīgie laukumi - iespēja ilgāk slinkot?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Mākslīgie laukumi - iespēja ilgāk slinkot?
"Arkādijas" stadions nav liels, taču mājīgs un ar labu futbola laukumu. Vai arī šosezon tas tiks kaut kam taupīts?

Piekrītu tiem, kuri uzskata, ka labāk spēlēt futbolu uz moderna mākslīga laukuma (ar vienu piebildi - brīvdabas laukumā nevis hallē) nekā mīcīt dubļus un iznīcināt īsto jeb zaļo laukumu vēl uz pāris mēnešiem. Makslīgais futbola laukums - tas ir kā rezerves variants agrā pavasarī un vēlā rudenī, tā ir iespēja aizvadīt daudz spēļu, jo neviens zāliens tik lielu slodzi nevar izturēt. Taču modernu mākslīgo laukumu skaita palielināšanās Latvijā, kas ir tikai apsveicama parādība, nedrīkstētu kļūt par iemeslu ilgākai slinkošanai zālāja lukumu sagatavošanai sezonai vai vispār vienaldzīgai attieksmei pret tiem. Arī šonedēļ vēl visi virslīgas klubi uz īstajiem zālāja laukumiem diemžēl neizies.

Latvija nav liela, arī pie mums klimats ir dažāds dažādās vietās un, piemēram, Gulbenē vienmēr varēs sākt spēlēt zālāja laukumā nedaudz vēlāk nekā Rīgā vai Jūrmalā. Taču ne par ģeogrāfiju un laika apstākļiem šoreiz ir runa.

Aizvadītajā spēļu kārtā uz dabīgajiem laukumiem jau spēlēja "Daugavas" stadionos Rīgā un Liepājā, kā arī Ventspils Olimpiskā sporta centra stadionā, šonedēļ savā stadionā jau spēlēs "Skonto FC", bet FK "Jelgava" izies Zemgales Olimpiskā centra stadiona laukumā svētdien. Svētdien Daugavpilī spēles laikā starp "Daugavu" un "Skonto FC" viens no futbola vecmeistariem izmeta kādu labu angļu teicienu - proti, zāle vienreiz ir jāiesēj, bet tad 100 gadus jākopj, lai būtu labs laukums. Par vienreiz jāiesēj varētu diskutēt, bet par kopšanu - trāpīts desmitniekā. Modernu mākslīgo laukumu uzklāšana dod iespēju labos apstākļos aizvadīt spēles agrā pavasarī un vēlā rudenī, dod iespēju tajos spēlēt daudz vairāk (cits jautājums, cik veselīgi tas ir bērniem vasaras mēnešos), taču tas nav iemesls tikai maijā iziet pirmo reizi dabīgā laukumā. Ja tikai aprīļa sākumā vai pat vēlāk tiek uzsākti pirmie laukuma sagatavošanas darbi... Daudz siltu dienu šajā pavasarī nav bijis, taču diezin vai tas ir galvenais iemesls, kāpēc, piemēram, joprojām māklīgajā laukumā spēlē Daugavpils, Jūrmalas un Jelgavas komandas. Var stāstīt visu kaut ko un minēt daudz argumentu, kāpēc agrāk neko nevarēja izdarīt, taču viens gan ir neapstrīdams - Latvija tomēr nav ziemeļu valsts.

Tiesa, mūsu futbola klubiem nav savu stadionu, pat skontieši savā arēnā vairs nav absolūti saimnieki, virslīgas klubu vadība var tikai palūgt laukumu un stadionu apsaimniekotājus kaut ko darīt lietas labā, rūpīgāk un savlaicīgāk sagatavot laukumu, labāk to kopt u.tt. Ja, piemēram, stadiona īpašniekiem ir pilnīgi vienalga, kad un uz kāda laukuma komanda spēlēs, tad neko arī nevar izdarīt. Sanāk gandrīz apburtais loks - katrs virslīgas klubs norāda savu spēles laukumu, bet patiesībā tas tajā nemaz nav noteicējs. Nav runa par Liepāju un Ventspili, kur futbola klubi vairāk vai mazāk ir pilsētas komandas un to spēlēšana pilsētas galvenajā sporta arēnā ir goda lieta, nav runa par Gulbeni, kur situācija ir līdzīga, bet nav ne tuvu tādu iespēju kā abās Kurzemes pilsētās.

Jūrmalas komandas savā stadionā Slokā plāno pirmo reizi iziet tikai 6. maijā savstarpējā spēlē, tajā pašā dienā notiks pirmā sezonas spēle Gulbenes stadionā (pret Rīgas "Daugavu"), jelgavnieki ZOS stadiona laukumā cer spēlēt 22. aprīlī pret FC "Jūrmala", savukārt Daugavpils "Daugava" dabīgajā laukumā laikam tiks ne ātrāk par 13. maiju (spēle ar Rīgas "Daugavu"), jo pašreiz laukums futbola stadionā Daugavas krastā izskatās pārāk pavasarīgs - izskatās, ka tikai pavisam nesen par to "atcerējās".

Neviens nevar paredzēt, kad brīvdabas laukumā un kurā laukumā spēlēs "Metta/LU". Jācer, ka visu sezonu tomēr nebūs jāpaliek 49. vidusskolas laukumā. Virslīgas debitanti labprāt spēlētu "Arkādijas" stadionā, taču ir viens "bet". Stadions pieder pilsētai, bet ir atdots apsaimniekošanai Rīgas futbola skolai, kas līdz šim tur ... gandrīz nav spēlējusi! Redzēsim, vai spēlēs un cik bieži to darīs šosezon. Aizbildināšanās ar to, ka zāle vēl nav kā nākas ieaugusi, jau kļūst smieklīga - cik gadus tad tai Latvijas apstākļos ir jāieaug? Aiz Polārā loka pa šo laiku jau būtu ieaugusi. Laukums tiek kopts, vasarā regulāri laistīts, bet - netiek noslogots! Vispār nav saprotams, kāpēc savulaik tika ieguldīti lieli līdzekļi, lai modernizētu bijušo "Lokomotīves", bet tagadējo "Arkādijas" stadionu, ja tajā no pavasara līdz rudenim gandrīz nekas nenotiek, bet dažos vieglatlētikas sektoros jau sākt augt nezāles?

Sūkstamies par sporta bāzu un tajās skaitā futbola laukumu trūkumu Rīgā, bet tajā pašā laikā "Arkādijas" stadions netiek izmantots. Absurds. "Arkādijas" stadions ir mājīgs un pateicīgs līdzjutēju piesaistīšanai - blakus taču Āgenskalns, Arkādija... "Metta/LU" zinātu, kā paņemt tās puses futbola līdzjutējus sev (ap 49. vidusskolas laukumu jau tagad ir par maz vietas), taču laikam jau labāk, lai stadions stāv tukšs. Starp citu, pērn tajā notika U19 Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles, tā ka laukums patiešām ir ļoti labs. Kāpēc tam jāstāv tukšam?

Atsevišķs stāsts ir par LU jeb bijušo ASK stadionu, taču pašreiz tajā diezin vai kaut kas notiks - visi gaida lielos pārbūves darbus, taču neviens nevar pateikt, kad tie kaut vai aptuveni varētu sākties. Futbola laukums LU stadionā ir viens no labākajiem ne tikai Rīgā, bet arī Latvijā un diezin vai būtu gudri to iznīcināt, pašā Rīgas centrā uzklājot modernu mākslīgo segumu. Futbols tomēr ir brīvdabas sporta veids un to spēlē uz zālāja. Tā tas ir bijis, tā ir, tā tas arī būs un nevienā futbola valstī par to nemaz nediskutē. Mākslīgie laukumi - tas ir tikai rezerves variants un kā tādam tam jāpaliek arī Latvijā, bet ne kā iespējai ilgāk slinkot un gaidīt, ka gan jau tā zālīte agri vai vēlu pati izaugs.

  +3 [+] [-]

, 2012-04-16 15:51, pirms 12 gadiem
plus trenējoties uz makslīgajiem jau tiek sabeigtas locītavas utt. kur un vēl spēlēt visu sezonu uz mākslīgā... ceru, ka Metta pēc iespejas ātrāk tiks prom no tā laukuma, tādu futbolu var pieciest vēl pavasarī, bet pēc aprīļa vidus.... nē. kko

  +3 [+] [-]

, 2012-04-16 16:44, pirms 12 gadiem
Varbūt pamācīties no ziemeļu kaimiņiem (Igauņiem, Somiem, Zviedriem, Norvēģiem) kā viņi audzē zālīti, kur viņi spēlē agros pavasaros un vēlos rudeņos. Varbūt vienkārši vajag mēslojumu rudenī uzbērt pirms ziemas, lai pavasarī labāk zālīte aug

  +1 [+] [-]

, 2012-04-16 20:56, pirms 12 gadiem
LU stadionā jau dragāja regbiju,tāpēc nav saprotams,ja nespēlē futbolu.