Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Taisons un baloži

Taisons un baloži
Baložus Taisons mīl vairāk par visu uz zemes
FOTO: "Reuters/Scanpix"

Laikam jau katram cilvēkam dzīvē rodas tieksme (ne jau vienmēr tā tiek piepildīta) uz kaut ko pilnīgi pretēju tam, ko viņš dara, kāds ir, kā jūtas. Uz pretpolu. Un nav brīnums, ka gan dzīves pabērni, gan kritušie elki bieži alkst pēc skaistā, cēlā. Piemēram, dzelzs Maika Taisona lielā mīlestība kopš grūtajām bērnu dienām ir baloži.

Šāgada martā "Animal Planet" TV kanālā dienasgaismu ieraudzīja jauns projekts - speciāli veidots šovs ar Maiku Taisonu "Taking on Tyson", kurā lieliskais bokseris, kurš karjeru beidza 2005. gada jūnijā, kopā ar saviem mīluļiem baložiem startēja programmas vadītāja lomā.

Dzelzs vīrs, kam nav nekā gardāka par sāncenša ausi, līdz šim daudzkārt atzinies mīlestībā šiem putniem, uzsverot, ka tie viņam ir dārgāki par visu uz zemes. Arī pirmo reizi izkāvies uz ielas viņš esot tieši baložu dēļ. Tagad Maikam ir iespēja visai pasaulei pastāstīt par saviem lutekļiem.

Lai gan daudzi cilvēki baložus nemīl, dēvējot tos par "spārnotām žurkām", Taisons uzsver, ka "cilvēki šos putnus vienkārši nepazīst, tāpat kā pirmie eiropieši, kuri ieradās Amerikā un nesaprata indiāņus".

"Mēs neieredzam to, ko nesaprotam, un cenšamies to iznīcināt," intervijā "The Times" filozofē Taisons. "Reti kurš zina, ka kara gados baloži izglāba tūkstošiem amerikāņu kareivju. Vaterlo laikos, kad Napoleons karoja ar Velingtonu, kādam no Rotšīldu ģimenes bija baloži. Viņi tos izlaida ik reizi, kad gribēja nosūtīt ziņas uz mājām. Tā viņi arī uzvarēja".

Un kas esot sāpīgākais, kad rūpējies par baložiem? "Tie nobeidzas, slimo. Cenšos to pārāk nepārdzīvot. Šiem mērķiem man ir speciāls cilvēks - kad putns slimo vai nobeidzas, tieku pie jauniem. Tāpat kā cilvēkiem, arī baložiem ir kaut kādas spējas. Es tās varu saredzēt, taču ne būrī, bet gan putna darbībā. Tas ir tāpat kā ar bokseriem zālē - viņiem var būt muskuļi, viņi var izskatīties skarbi, taču, kad nokļūst ringā, apjūk un ir ļoti izbijušies. Tas pats ir ar putniem - viņi visi izskatās labi, taču tev jāredz savām acīm, ko tie māk".

Taisons stāsta, ka pa šiem gadiem viņam bijis tūkstošiem putnu. Agrāk Maiks audzēja baložus, taču nekad ar tiem nepiedalījās sacensībās, lai gan draugi, kuriem tā bija lielākā aizraušanās, aicināja līdzdarboties. "Dažkārt braucu uz sacensībām kopā ar viņiem, taču man līdz pat šim nav bijuši sporta baloži".

Taisons precīzi nevar pateikt cik īsti viņam spārnaiņu šobrīd ir - visai daudz, piebilstot, ka intervētājam uz galvas esot mazāk matu nekā viņam baložu. "Man ir ļoti daudz cilvēku, kuri par tiem rūpējas, tā ir tāda subkultūra. Tur, kur dzīvoju, baložus zog gan dienu, gan nakti. Nolēmu, ka vislabāk ir nodrošināt visu kvartālu. Mūsu baložiem ir būri ar elektrisko dzīvžogu, lai neviens tur nespētu iekļūt. Mēs viņus barojam, vakcinējam. Tas ir liels darbs."

Kā atzīst bijušais bokseris, kam šogad paliks 45 gadi un kurš jau paspējis trīsreiz apprecēties (pēdējo - pirms divām vasarām ar 32 gadus veco Lakiju Spaiseru; tas notika tikai divas nedēļas pēc traģiskās viņa meitiņas no iepriekšējās laulības Eksodusas bojāejas), arī baložu sporta pasaulē tikumi neesot neko labāki par tiem, kādi sastopami profesionālajā boksā.

"Arī tur ir skarbi ļaudis. Taču viņus nevar salīdzināt viena iemesla dēļ. Boksā dažam labam uz cilvēka dzīvību vispār ir nospļauties, bet tie, kuri strādā ar baložiem, savu putnu labā izdarīs visu."

Varētu domāt, ka Taisons, piekrītot vadīt šo TV šovu, cenšas mainīt cilvēku domas par sevi. "Nē. Cilvēki vienmēr redzēja to, ko gribēja redzēt. Nevaru piespiest publiku mainīt domas par sevi. Mīlu baložus un nodarbojos ar to audzēšanu savam priekam. Vispār jāatzīst, ka viss, ar ko nodarbojos, ir izklaidei. Bokss, baloži, darbs televīzijā - viss, lai izklaidētos," Taisons stāsta "The Boston Globe" un pavēsta, ka boksēties sācis tieši baložu dēļ.

"Kad vēl biju maziņš, vietējie huligāni reiz iebiedēja mani un piespieda stiept tukšas koka piena kastes uz pamestu māju. Uzkāpām uz jumta, un vienā no šādām kastēm ieraudzīju dažus baložus. Nekad iepriekš tik tuvu nebiju redzējis putnus un nodomāju: "Va, vellos! Lūk, ar ko gribu nodarboties. Bija gadījums, kad kāds puisis mēģināja nozagt balodi, salauza tam sprandu un iesita ar beigto putnu man pa seju. Uzklupu viņam, sadevu pamatīgi. Kopš tās dienas mana dzīve pagriezās uz pretējo pusi. Tieši pēc šī gadījuma pievērsos boksam."

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-04-17 20:52, pirms 13 gadiem
žirga rakstīja: sviests
Pievienojos Vaļerkam!