Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kāpēc man ir bažas par Bagatska kandidatūru...

Kāpēc man ir bažas par Bagatska kandidatūru...
Vai Ainars Bagatskis būs atbilde Latvijas basketbola izlases lūgšanām?
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f-64

Sen tik ļoti neesmu vēlējies, kaut nu man neizrādītos taisnība. Godīgi. Jo tiešām ir sajūta, ka Latvijas izlasei, tieši šobrīd izdarot pareizos gājienus, būtu vienreizēja iespēja izlauzties no vienaldzības un paštīksmināšanās komas, kurā tā vairāku pēdējo gadu laikā pamazām bija ieslīgusi.

Basketbola vadība ir nospraudusi skaidrus pamatus (ne tikai sportiskos), uz kādiem vēlas redzēt veidojamies jauno valstsvienības modeli, sabiedrība - tos akceptējusi un uzteikusi. Kuģis izraudzīts, ceļojuma maršruts - zināms, atlika vien piemeklēt atbilstošāko kapteini. Par tādu iecelts Bagatskis, kurš izlasi pārņems brīdī, kad īsti pat nevar saprast - komanda vēl karājas mata galā, vai mats jau pārtrūcis... Drosmīgs lēmums, par kuru Ainaram varam tikai paspiest roku - kurš katrs tā neriskētu! Tajā pašā laikā, kad šorīt no kāda paziņas saņēmu jautājumu - nu, vai šis būs īstais?! -, uz āru nez kāpēc nelauzās "jā, vecīt, nu viss būs labi!" Kāpēc tā? Mēģināju pats sev noformulēt šīs sajūtas, un sanāca dažas pilnīgi subjektīvas (protams!) tēzes.

1. Psiholoģiskā aura. Varbūt kļūdos, taču Bagatska kā klubu trenera nospiedoši lielākās daļas pēcspēles komentāru būtība vienmēr bijusi līdzīga - viņiem ir daudz lielāks budžets; viņiem bija krietni garāks soliņš; mums šobrīd ir traumēts X un Y; nevar taču salīdzināt viņu un mūsu... Protams, vulgarizēju. Un, protams - nav runa par to, ka kaut kas no tā visa nebūtu bijis patiesība. Bija. Tas, kas rada šaubas - vai tā ir domāšana, kas jāaudzina tiem mūsu jaunajiem spēlētājiem, no kuriem nākotnē gaidām citādāku attieksmi un citādāku izlasi? "Paskatieties uz mums - no ko gan tur var prasīt..." Jo jau tagad skaidrs, ka nekāds turbosastāvs mums nebūs - labs psihologs un iedvesmotājs tam būs vajadzīgs ne mazāk, kā gudrs taktiķis. Bagatskis uzvarētāju komandas nav trenējis. Kā savulaik par aroda brāļiem izteicās kāds Latvijas basketbola treneris - ir treneri ar stāju un ir treneri-čīkstētāji. Latvijas izlasei šobrīd vajadzīgs pirmais - tāds, kurš pieradis būt atbildīgs, nevis pieradis būt vainīgs.

2. Nospraustā kursa ieturēšana. Bagatskis līdz šim nekad nav slēpis savas simpātijas pret vairākiem no spēlētājiem, kas pēc pagājušā rudens tika identificēti kā galvenie komandas mikroklimata jaucēji. Attaisnojis starpgadījumus, kas nu nekādi nesasaucas ar vērtībām, kādas šobrīd izvirzītas izlases priekšplānā. Nezinu, vai Basketbola savienības un trenera sarunās šie jautājumi ir skarti, taču šobrīd nav pārliecības, ka dažs no sodītajiem spēlētājiem pie pirmās iespējas netiks aicināts atpakaļ izlasē, pēc būtības neizvērtējot, vai viņš sapratis savas kļūdas, vai joprojām par vainīgajiem uzskata visus pārējos, tikai ne sevi. Tas savukārt būtu skaidrs signāls jaunajiem, ka līdzšinējās LBS runas un aktivitātes bijusi vien izrādīšanās jeb, tautas valodā runājot - pokozuha. Sekas - katastrofālas...

3. Autoritāte spēlētāju acīs. Neesmu drošs, ka tāda ir - vismaz līdz galam. Parasti tas sāk izpausties grūtos brīžos, krīzes situācijās, un šai Latvijas izlasei tādas būs... Tajā pašā laikā - autoritāti vienmēr var nopelnīt. Vispirms, uzticoties un nepieviļot savus spēlētājus. 1. un 2. punkts iezīmē riskus, Bagatskim būs jāpierāda pretējais...

Patiešām ceru, ka trenerim Ainaram Bagatskim pie Latvijas izlases stūres tomēr viss izdosies. Izdosies izveidot jaunu, cīņas spējīgu un gribošu komandu, kuras spēle un uzvedība liks piemirst par vecajām rētām un skeptiķiem atzīt, ka "nekad" Latvijas basketbolā tik drīz neiestāsies. Izdosies soli pa solim pārvarēt izlases kompleksus un pārliecināt basketbola varasvīrus, ka ilgtermiņa stratēģija un uzticēšanās vienam trenerim nav tikai lozungs, bet nepieciešamība un vienīgais pareizais ceļš. Un izdosies nodemonstrēt, ka viss augstāk rakstītais ir tikai aizspriedumi. Lai izdodas, Ainar!

  -2 [+] [-]

, 2010-01-16 17:42, pirms 14 gadiem
Domāju ka labs variants. No tiem kas pieejami noteikti labākais, jāņem vēr ka viņs tomer ir bijis gaz Zalgiris gan tagad Sibrīriešu treneris un noteikti nav tā ka vins nav ar stāju!

  -1 [+] [-]

, 2010-01-16 17:43, pirms 14 gadiem
A kas? Izlase viennozimigi ir jaspele labakajiem.
Pie D, ka Kristaps jauc galvu, ja vins tapat ir 3x labaks par ~nakotnes~ speletajiem. Pie D, ka Biedrinam nav attieksmes. Kurs cits, iznemot Kambalu vai Biedrinu, varetu pacinities ar Pekovicu?
Manuprat!

Aaa, Jurisona kungs, domaju, ka bagatskis nav tas, pret kuru jums ir iebildumi.

  +8 [+] [-]

, 2010-01-16 17:44, pirms 14 gadiem
vēl viens kandidāts,kurš Jurisona kungam atteiks intervijas,drīz paliks tikai iespēja parunāt ar ķādu no ķeizarmeža

  +8 [+] [-]

, 2010-01-16 17:44, pirms 14 gadiem
bet vai bija kāds cits variants? Nepiemirstiet to, ka LBS ar piķi praktiski ir tā, ka tā nav trenerim.
Vētra atteica, kas tad vēl ir?

Bagijs ir gatavs strādāt par zemu cenu, jo arī ar studentu izlasi kapājās par brīvu ( ieraksts CV ta tas ir labs) un pareizi dara.

Kādi vēl kandidāti? Nu nav daudz tādu kuri būtu kaut vai strādājuši ar augsta līmeņa spēlētājiem, jo Višņēvics utt ir labi speciālisti, bet tālāk par LBL nav tikuši. Tā kā Bagijam pieredzes ziņā ir tā vislielākā no kandidātiem.

UN Štelmahers kā spēlētājs bija komandas dvēsele, cerams arī šeit viņi spēs ieviest tādu pašardevi uz laukuma kā Robis tajā gadā, kad tikām uz Serbiju, ar savainojumu spēlēja un sačakarēja sev pus sezonu klubā, bet izlasei neatteica!


Nu nav vairs LBS naudas Jankova algas apmēra treneriem un pat nevajag, jo ko mēs ieguvām no šīs lielās tērēšanās? Neko

  -1 [+] [-]

, 2010-01-16 17:49, pirms 14 gadiem
Un runājot par treneru pēcspēles komentāriem

Vai kāds atceras Muižnieku Kārli?
Pēc Barona kāsiena ar vienu punktu pateica, ka spēles plāns ir izpildīts!
un vienm atrada atrunas

tad jautājums kādi ir mērķi? Nu nav Bagijs ne pa matu sliktāks par tiem kas bija

     [+] [-]

, 2010-01-16 17:50, pirms 14 gadiem
kastanis rakstīja:
UN Štelmahers kā spēlētājs bija komandas dvēsele, cerams arī šeit viņi spēs ieviest tādu pašardevi uz laukuma kā Robis tajā gadā, kad tikām uz Serbiju, ar savainojumu spēlēja un sačakarēja sev pus sezonu klubā, bet izlasei neatteica!
Jaludz Dievs, lai izdodas! Jadoma, ka Stelmis ar Bagiju bus mazliet piezemetaki, ka Miglinieks.

  -2 [+] [-]

, 2010-01-16 17:55, pirms 14 gadiem
Patiešām ceru, ka Bagijs uz izlasi uzaicinās Šķēli. Gan jau ka tās diskvalifikācijas nav neatceļamas
Slēpts komentārs: janisbum
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-16 19:42, pirms 14 gadiem
Kurš tad Jurisona prāt būtu kandidāts par kuru nebūtu bažas?

  -1 [+] [-]

, 2010-01-16 20:30, pirms 14 gadiem
Zinu ka Bagijs iemācīs visiem trīniekus mest, bet Valmierā pastiprināti sekoju līdzi kas un kā darās. Pārliecību neviešs. Ja iet runa par Bagatskis+Štelmahers, tad es drīzāk liktu otrādi.

  -4 [+] [-]

, 2010-01-16 20:31, pirms 14 gadiem
maris777 rakstīja: Kurš tad Jurisona prāt būtu kandidāts par kuru nebūtu bažas?
Vētra būtu ideaļņiks.

     [+] [-]

, 2010-01-16 21:23, pirms 14 gadiem
..piekrītu jau paustajam viedoklim komentāros - autor, lūdzu, pasaki, vai ir vēl kāds cits reāls kandidāts uz šo amatu, kurš spētu nomierināt tavu un mūsu visu sirdis ar pārliecību, ka viss būs kārtībā??? Es vismaz tādu neredzu..
Piekrītu arī tam, kas rakstā uzrakstīts, bet nav jau citu alternatīvu..

Saprotu, ka ir švaki ar naudām un LBS grib latviešu treneri, bet manuprāt šobrīd izlasei būtu piemērots līdzīga stila treneris kā Urleps vai Bauermans...

     [+] [-]

, 2010-01-16 21:25, pirms 14 gadiem
EmilS OzerS rakstīja: Zinu ka Bagijs iemācīs visiem trīniekus mest, bet Valmierā pastiprināti sekoju līdzi kas un kā darās. Pārliecību neviešs. Ja iet runa par Bagatskis+Štelmahers, tad es drīzāk liktu otrādi.
Štelmaheram nav pieredzes kā trenerim (tikai pussezona), bet ja godīgi tad kaut kur iekšā man sēž pārliecība, ka viņš varētu būt kā Znaroks hokejā, bez lielas pieredzes, bet ar savu autoritāti un spēles izpratni, kas dotu cienījamus rezultātus..

  +5 [+] [-]

, 2010-01-16 22:38, pirms 14 gadiem
smailiite rakstīja: Štelmaheram nav pieredzes kā trenerim (tikai pussezona), bet ja godīgi tad kaut kur iekšā man sēž pārliecība, ka viņš varētu būt kā Znaroks hokejā, bez lielas pieredzes, bet ar savu autoritāti un spēles izpratni, kas dotu cienījamus rezultātus..
Pilnīgi piekrītu par Štelmaheru, bet es tik daudz nebiju domājis kā to ka Robi vaig par galvamo, kā Ainaram nevajadzētu būt. Bagija trenera karjera vispār ir diezgan murgaina aizbēga no Barona, Žalgirī neko nesasnieda, Valmierā izšķirošās spēles vienmēr zaudēja un Jeņisejā to vien dara kā zaudē. Bagatskis mani vienkārši nepārliecina, jo vismaz Valmierā viņš gribēja, lai visa komanda spēlē kā zelta rokas skrien un met trīņus. Viņa basketa filozofija mani vnk nepārliecina, ka viņš jebkad kaut ko sasniegs. Labāk būtu trenējis bērnus dodot Latvijai jaunu zelta roku paaudzi, bet pieaugušo basketbolā viņš neiederās.
Cienu Aināru kā basketbolistu, bet kā treneri viņā lielu potenciālu neredzu.

     [+] [-]

, 2010-01-17 09:21, pirms 14 gadiem
Piespiedu sevi izlasīt Jurisona rakstu...
Vajadzēja, nevajadzēja Bagatski - vai tad Vētra skaidri neteica, ka izdomās līdz sestdienai? Acīmredzot, izdomāja ka nevēlas cīnīties ar alkoholiķiem, bet reāli iespējamā komanda (ja tāda būs bez AB, KK, uc shpiileriem) par 80% netiks pat uz finālturnīru, vismaz ne caur pamatgrupu, varbūt caur papildu kvalifikāciju.

  -2 [+] [-]

, 2010-01-17 11:57, pirms 14 gadiem
man liekas ka pilnigi vienalga ko likt, ja nav kas spele. jo mazak rakstis par basketbolu jo labak. Vetra atkal uzmeta viss pa vecam

  +1 [+] [-]

, 2010-01-17 14:01, pirms 14 gadiem
amphik rakstīja: man liekas ka pilnigi vienalga ko likt, ja nav kas spele. jo mazak rakstis par basketbolu jo labak. Vetra atkal uzmeta viss pa vecam
Kā ta nav kas spēlēs? Basketbolistu LV pietiek! Vnk izlasē būs jauna sejas.
Saspēlīti vadīs Blums, kurš es domāju ir pat labāks saspēles vadītājs(pienakumu tiešajā nozīmē) par valteru, aiz viņa bus kads jaunais.
PG: Blums, Strelnieks, Kaufmanis, Jeromanovs, Sirsniņš, Buškevics
SG: Jurevičus, Bertans, Bankevics, Vairogs, Vītols,
SF: Janičenoks, Timermanis, Štalbergs, Jahovičš, Kalve, Kuksiks
PF: Freimanis, Zaķis, Helmanis, Ansons, Aleksejevs, Gulbis
C: Grafs, Cipruss, Šeļakovs, Rozītis
Nav jau tā ka nav kas spēlēs, būs savādāk!

  +1 [+] [-]

, 2010-01-17 16:46, pirms 14 gadiem
tev liekas ka ar tevis nosaukto sastavu mes varam kadu ari vinnet iznemot Rumaniju un Lihtensteinu ?

  +2 [+] [-]

, 2010-01-17 19:28, pirms 14 gadiem
amphik rakstīja: tev liekas ka ar tevis nosaukto sastavu mes varam kadu ari vinnet iznemot Rumaniju un Lihtensteinu ?
Un kāpēc lai neuzvarētu? Pagajušā gada LBL finālā Ventspils ar šiem pašiem jaunajiem (Strelnieks, Bertāns, Zaķis) uzveica Baronu ar visiem tušētājiem (Šķēl, Bērziņu). Ar ko tusētāji var but labāki par jaunajiem?
Kur ir argumenti kāpēc jaunie nevarētu nevienu uzvarēt?

     [+] [-]

, 2010-01-18 16:45, pirms 14 gadiem
EmilS OzerS rakstīja: Kā ta nav kas spēlēs? Basketbolistu LV pietiek! Vnk izlasē būs jauna sejas.
Saspēlīti vadīs Blums, kurš es domāju ir pat labāks saspēles vadītājs(pienakumu tiešajā nozīmē) par valteru, aiz viņa bus kads jaunais.
PG: Blums, Strelnieks, Kaufmanis, Jeromanovs, Sirsniņš, Buškevics
SG: Jurevičus, Bertans, Bankevics, Vairogs, Vītols,
SF: Janičenoks, Timermanis, Štalbergs, Jahovičš, Kalve, Kuksiks
PF: Freimanis, Zaķis, Helmanis, Ansons, Aleksejevs, Gulbis
C: Grafs, Cipruss, Šeļakovs, Rozītis
Nav jau tā ka nav kas spēlēs, būs savādāk!
PG un SG pozīcija vēl būs kaut kādā līmenī, bet līdz brīdim, kamēr pret Blūmu uzliks zonu. Un tici man - to izdarīs i serbi (tobiš Melnkalne), i itāļi, i pārējie.
Domāju, ka Janičenoks nespēlēs. Pārējās pozīcijas uz šo brīdi izskatās katastrofa. Kurš no tiem centriem ir spējigs iemest vairāk kā četrus punktus??? Ciprusu bez problēmām apspēlē 17-gadīgi puikas (pagaidām ne latviešu, bet gan jau savējie to arī parādīs), Grafa karjera iet uz leju kā sniega bumba, Šeļakovs - nu tas nav pretinieku centru līmenis, Rozītim nekas vairāk kā cm pagaidām nav. no PF rindas kārtībā: viduvējs Spānijas trešajā līgā; šosezon absolūti regrēsējis; neprot laikā uzkārt kedas uz naglas; tālu no šādu līmeņa; šosezon absolūti regresējis; par mīkstu izlases spēlētājam.
Būs kapitāli smagi, nebrīnīšos, ja Latvijas izlase dalīs pēdējo vietu grupā ar somiem un nebrīnīšos, ja 2011.g spēlēs nevis papildus kvalifikācijas turnīrā, bet gan par palikšanu A grupā.