Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vai Latvijas izlasei jāspēlē visos sezonas pārtraukumos?

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Vai Latvijas izlasei jāspēlē visos sezonas pārtraukumos?
Latvijas izlases jaunajam trenerim Tedam Nolanam pirmā reālā saskarsme ar Latvijas hokeju būs U-20 čempionātā Kanādā, kur viņš gan būs tādā kā kāzu ģenerāļa lomā.

Vai jūs ziniet, kas kopīgs Latvijai un Kanādai? Jā, jā - abās zemēs hokejs esot pirmā sporta spēle, pat gandrīz kā reliģija. Taču šoreiz par citu lietu: Kanāda un Latvija bija vienīgās divas pēdējā pasaules čempionāta elites grupas izlases, kas novembra pārtraukumā nepiedalījās kādā no Eiropā organizētajiem turnīriem.

Spēlēja baltkrievi, dāņi, norvēģi, franči, poļi, itālieši, rumāņi, holandieši, ungāri, austrieši un pat japāņi, kas Fukušimas katastrofas dēļ nepiedalījās 2011. gada pasaules čempionātā. Protams, ka spēlēja Vācija, Slovākija un Šveice, kurus pasaulē mēs cenšamies panākt. Latvija novembrī pēdējo reizi spēlēja 2005. gadā...

Latvija diezgan tradicionāli neizmanto arī decembra pārtraukumu, taču decembrī vēl mēdzam uzspēlēt. Tiesa, pēdējais decembris 2009. gadā bija t.s. pēdējā brīža piedāvājums, gatavojoties Vankūveras olimpiskajām spēlēm un lielas jēgas no tā nebija.

Pirmais turnīrs šajā sezonā mūsu izlasei paredzēts tikai februārī Norvēģijā, kur bez mums un mājiniekiem vēl būs arī Dānija un Francija. Aprīlī, jau gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas valstsvienība Euro Hockey Challenge turnīrā 5. un 6. aprīlī Rīgā uzņems Čehiju, 13. un 14. aprīlī izbraukumā sacentīsies ar Dāniju, bet 19. un 20. aprīlī Rīgā uzņems Krieviju. Un būs vēl divas pārbaudes spēles pirms pasaules čempionāta: Rīgā 30. aprīlī un 1. maijā ar Francijas izlasi. Tātad kopā sezonā bez pasaules čempionāta izlasei ir 11 mači.

Kāpēc tik maz? Ja Slovākijai būs 20, Šveicei - 18 un Vācijai - 16 spēles. Kāpēc mums nav 17, kā būtu, ja Latvija spēlētu arī novembra un decembra pauzēs? Atšķirībā no Slovākijas, Šveices un Vācijas, mums reāli ir tikai 35-40 hokejisti, kas pretendē spēlešanai pasaules čempionātā un nav nekādas vajadzības sezonas laikā viņus raustīt ārā no klubiem. Prakse rāda, ka pietiek ar februāra turnīru un tām spēlēm, kas ir tieši pirms pasaules čempionāta.
Otrs punkts. Kopš izveidots "Dinamo", izlases kodols ir Rīgā un praktiski visu sezonu spēlē kopā. Tam ir gan pozitīva, gan arī diemžēl negatīva ietekme. Trešais punkts. Katrs šāds turnīrs ir naudas izdošana. Trīs spēles Norvēģijā izmaksās 16 000 latu. Ja būtu vēl trīs spēles Francijā un Baltkrievijā - būtu jātērē vēl apmēram 30 000 latu.

Ja pieņemam, ka lielai daļai izlases kandidātiem no "Dinamo" varbūt arī nebūtu lietderīgi spēlēt novembrī un decembrī, tad ir vēl kāds šķērslis. Lielai daļai izlases kandidātu, kuri nespēlē Eiropas topa līgās, novembrī nemaz nav paredzēta pauze viņu maizes darbos. Tā tas ir VHL, kur no "Kazcink" varētu paskatīties brāļus Maksimu un Alekseju Širokovus, tā tas ir Kazahstānas čempionātā, kur no "Beibaris" interesanti būtu Raitums un Artūrs Ozoliņš, tā tas ir Zviedrijas D-1, kur spēlē Iliško, Čehijas 1. līgā, kur "Most" vārtus sargā Lūsiņš, arī Anglijā, kur interesants varētu būt Zembergs. Protams, atkrīt visi, kas ir Amerikā. Plus KHL - traumas Masaļskim, Dārziņam, Pujacam.

Tomēr, neraugoties uz visu to, mums bija kam spēlēt arī šajā pauzē. Uzbrukumā Indrašis - Straupe - Upītis, Ķēniņš - Bērziņš - Jekimovs, Meija - Vilkoits - Bukarts, Saulietis - Pečura - Skvorcovs, plus Bajaruns, varbūt Štāls. Vārtos - Kalniņš, Muštukovs. Dodot atpūsties "Dinamo" aizsargiem, mazliet pietrūkst aizsargu, taču vienalga: Māris Jass - Andersons, Jakovļevs - Ševčenko, varbūt vēl kāds no HK "Rīgas", piemēram, Porejs, Tūbelis no Liepājas, varbūt nule uz Čehiju aizbraukušais Saviels... Nav tik slikts sastāvs, lai nespēlētu.

Varbūt arī jaunajam trenerim Nolanam būtu bijis lietderīgi apskatīties, ko spēj šāda komanda. Lai savlaicīgi pamanītu, ka diez cik plašas manevra iespējas viņam nav. Ka nav Latvijā steriem hokejistu, kas varēs spēlēt Nolana hokeju... Par ko kāds ārzemnieks jau ir pārliecinājies.

  +3 [+] [-]

, 2011-11-15 22:56, pirms 12 gadiem
Nolanam vajadzētu apskatīties sejas tas gan.Bet ceru ka pienāks brīdis ka nebūs šādas izlašu pauzes sezonas gaitā.

  +5 [+] [-]

, 2011-11-15 23:02, pirms 12 gadiem
Šoreiz piekrītu par visiem 100 vēl jau mums ir Anglijā Hartmanis, uzbrukumā ir tas pats Mickēvičs kurš ir LM atvēries pēdējā laikā, ok ar aizsargiem tiešām varbūt ir švakāk, taču šeit arī Matulim var piekrist var jaunajiem pilikt klāt Savielu vai Durdinu un vismaz ar poļiem, ukraiņiem un angļiem šāds sastāvs mierīgi varētu sisties.

  +9 [+] [-]

, 2011-11-15 23:03, pirms 12 gadiem
Latvija nav vienīgā izlase, kur pamatsastāvs jau apm 3/4 iepriekš zināms. Bet citi tomēr spēlē, laikam jau ir kādi iemesli, īpaši ja čempionātā ieņem augstākas vietas .. Te vairāk uzskaitīti latviešiem ierastie iemesli nedarīt / nespēlēt. Bet varbūt būtu noderīgi?

Īpaši ja jauns treneris un būs jaunas prasības / jauna taktika. Pekkam nepietika ar pāris mēnešiem un 30 spēlēm, lai ieskaidrotu ko viņš grib un saprastu ko hokejisti var. Kāpēc pēkšņi cerība, ka Nolanam pietiks ar pāris nedēļām un 11 spēlēm?

  +1 [+] [-]

, 2011-11-15 23:22, pirms 12 gadiem
Daudzaam valstim ir specigi, un normala videja limena chempionati, no tiem chempionatiem parsvara ari nem speletaajus. Mums izkaisiti pa visam malaam. Ja neskaita kanadieshus, tad Latvija vareetu but otrajaa vietaa- skaitot valstis, kuraas muusu hokejisti speleee. Ap 25 pavisam noteikti ir.

  +4 [+] [-]

, 2011-11-15 23:24, pirms 12 gadiem
Pēdējais teikums izraisa smaidu

  +2 [+] [-]

, 2011-11-15 23:31, pirms 12 gadiem
Šoreiz gan piekrītu, vajadzēja pārbaudīt "otro ešelonu" un pārbaudīt, ko tas var vai nevar. Par skādi jau nu nebūtu!

  +5 [+] [-]

, 2011-11-15 23:48, pirms 12 gadiem
Nedrīkst jau aizmirst, ka tieši no tāda otrā ešalona savulaik izlīda gan Krišjānis Rēdlihs, gan vēl daži. Tam pašam Jučeram pārliecībai noderētu vēl pāris spēles LV kreklā.

     [+] [-]

, 2011-11-16 09:13, pirms 12 gadiem
Tā visa ir teorija. Skan jau tas viss smuki - vajag spēlēt, jāpārbauda, utt.

Tikai pirms sastādīt kaut kādus sarakstus, varētu kāds arī pajautāt pašiem spēlētājiem, vai viņi vispār grib braukt uz tādiem turnīriem, zinot, ka pavasarī, visticamāk, izlasē viņi netiks. Šīs pauzes ir iespēja apciemot mājas tiem, kuri ikdienā spēlē ārzemēs, un nebūt ne visi šo laiku grib ziedot kaut kādiem turnīriem.

  -1 [+] [-]

, 2011-11-16 09:48, pirms 12 gadiem
Nolans jau visu zina, viņš jau zina, ka izlase uzbrukumā spēlēs citādi kā Rīgas "Dinamo". Kaut kādas pārbaudes un mēģinājumi var tikai traucēt un samazināt pārsteiguma efektu pretinieku rindās.

  +1 [+] [-]

, 2011-11-16 10:20, pirms 12 gadiem
A vai ta federacijai ir nauda, lai Latviju izlasi III apkārt vizinātu?

  +3 [+] [-]

, 2011-11-16 11:41, pirms 12 gadiem
zzk rakstīja: Tā visa ir teorija. Skan jau tas viss smuki - vajag spēlēt, jāpārbauda, utt.

Tikai pirms sastādīt kaut kādus sarakstus, varētu kāds arī pajautāt pašiem spēlētājiem, vai viņi vispār grib braukt uz tādiem turnīriem, zinot, ka pavasarī, visticamāk, izlasē viņi netiks. Šīs pauzes ir iespēja apciemot mājas tiem, kuri ikdienā spēlē ārzemēs, un nebūt ne visi šo laiku grib ziedot kaut kādiem turnīriem.
Vienmēr jau pastāv iespēja spēlētājiem labi atrādīties šādā turnīrā un "iekrist" trenerim acīs! Pie kam vēl zinot to, ka mums tagad ir jauns treneris un Nolamam liela daļa (ja ne visi) no šiem Matuļa nosauktajiem ir "tumša bilde", tad tieši tagad noderētu tāds turnīrs, kur jaunais galvenais treneris varētu iepazīt izlases tuvākās rezerves un piespējams pamanīt kādu tagad īsti vēl nenovērtētu kadru, kas viņa izlasei varētu arī nākotnē noderēt!