Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Bertāns: "Savu lēmumu nenožēlošu"

Bertāns: "Savu lēmumu nenožēlošu"
Dāvis Bertāns Trevīzo mēģināja salikt pareizos uzsvarus
Foto: siol.net

Pirms došanās uz adidas nometni Trevīzo Dāvis Bertāns izteicās, ka šovasar paliks NBA draftā tikai gadījumā, ja saņems konkrētas garantijas - viņš būs kāda kluba pirmās kārtas izvēle. Vakar vēlu vakarā tika paziņots lēmums - latvietis paliek sarakstos. Vai tas nozīmē to, ko mēs visi domājam?

Uz veikalu pēc izlaiduma uzvalka, tad mājās nomainīt sporta somā tīru formas kreklu, un jau rīt agri no rīta - uz Valmieru, kur trenēsies U-19 izlase. Laika, lai atvilktu elpu, Dāvim nav daudz, lai neteiktu vairāk - tā nav vispār. Tagad notikumu un svarīgo datumu jūklī ar sarkanu pavisam noteikti jāapvelk vēl viens - 23. jūnijs. Šoreiz ne tāpēc, ka būtu jāiepērk kvass un ķimeņu siers Līgo vakara galdam, bet tāpēc, ka nākamās ceturtdienas vakarā Ņūdžersijā notiks gadskārtējais NBA drafts. Līgas komisāru Deividu Stērnu tajā gaidīsim nosaucam arī 18 gadus vecā latviešu uzbrucēja vārdu. Vai sagaidīsim? Basketbolists atzīst - pārliecības nav. Tomēr ir pārliecība par pieņemtā lēmuma pareizību.

- Kādi bija apstākļi, kas lika pieņemt lēmumu tomēr palikt draftā?
- Šaubas bija, taču lēmums bija jāpieņem man pašam. Drafts jebkurā gadījumā ir risks, jo pēdējos gados komandas nevienam vairs neko simtprocentīgi neapsola. Interesi izrādīja - par to gan sūdzēties grēks. Lai vai kā, uzņēmos risku. Apspriežoties ar aģentu sapratu, ka pirmās kārtas beigas vai otrās kārtas sākums - reāli tas neko daudz nemainīs. Sākumā biju domājis citādāk, taču, visu apsverot, tagad tik ļoti neieciklējos uz to.

- Otrā kārta - tas nozīmē, ka nav garantēta līguma. Tas nav arguments?
- Garantēta līguma patiešām nav, taču šajā ziņā man nav īpaši par ko uztraukties - līgums ar Ļubļanas "Olimpiju" nozīmē, ka man jebkurā gadījumā ir kur spēlēt. Atliek mani sevi pierādīt vienā sezonā, un tā [NBA] komanda būs gatava slēgt līgumu. Reāli viss atkarīgs no manis.

- No kuriem NBA klubiem bija interese un cik konkrēta?
- Konkrēti komandas negribu saukt, taču interese bija vismaz no 7-8 komandām, kurām ir izvēles tiesības kaut kur starp 20. un 30. Teorētiski mani varētu izvēlēties jebkura no tām, iespējams, kāds klubs no otrās kārtas sākuma, bet tikpat labi - neviena.

- Teici, ka tas bija tavs lēmums. Kādas bija pārdomas, pirms to pieņēmi?
- Protams, šaubījos. Aģents pateica savas domas, arī brālis un Jānis Strēlnieks, taču gala lēmums bija jāpieņem pašam. Termiņš bija līdz 11 vakarā, taču aģents teica, ka vajadzētu laicīgāk, tāpēc vienojāmies, ka pateikšu līdz astoņiem. Pusastoņos pateicu: jā, es palieku - ejam uz to. Viss šis process - tas uzliek diezgan lielu spiedienu. Padomāju par to, vai gribu tam iet cauri otrreiz...

- Pastāsti nedaudz, kā pagāja atrādīšanās treniņš - kas bija atbraukuši, kā tev veicās?
- Ja godīgi, pat īpaši nepievērsu uzmanību, kas tur malā sēdēja. Taču, manuprāt, tur bija ļoti daudz komandu - visas, kas bija ieradušās Trevīzo. Treniņu aizvadījām trijatā ar Dairi un Jāni, un to vadīja Ņujorkas "Knicks" trenera asistents Kenijs Atkinsons. Izplānojām to kopā ar aģentu - ko un kā labāk darīt, lai parādītu stiprās puses. Pirms manis treniņi bija Bijombo un Motejūnam, un viņiem tie bija diezgan neveiksmīgi. Mēģinājām neatkārtot viņu kļūdas... Likām uzsvaru uz metienu, parādījām to, cik ātri ar savu garo augumu varu paskriet. Treneris visu izdarīja ļoti profesionāli.

- Atsauksmes vēstīja, ka tava atrādīšanās izdevusies viena no veiksmīgākajām nometnē vispār.
- Latiņa nebija uzstādīta diez ko augstu... Runāja, ka dažu treniņus uzskatīja pat par izgāšanos.

- No Slovēnijas ieradies pa galvu pa kaklu pēdējā brīdī. Tas neizsita no ritma?
- Sestdienas vakarā pēc pēdējās finālspēles, tiklīdz biju atgriezies Ļubļanā, aģentūra mani pārtvēra, uzreiz devāmies ceļā un pustrijos naktī ierados Trevīzo. Taču tas nekādas sekas neatstāja - treniņā jutos normāli.

- Uzspēlēji arī vienā "All Star" spēlē, kas sākotnēji nebija paredzēts. Kas mainījās?
- Paredzēts nebija, taču, kad man pajautāja, vai esmu gatavs uzspēlēt, teicu - kāpēc ne? Pēc treniņa jutos ļoti labi un padomāju - var taču uzspēlēt, nav jau grūti. Spēle nesanāca tā veiksmīgākā, taču nākamajā dienā man pienāca klāt tas pats Atkinsons un teica, lai es neuztraucos par to, ka aizmetu garām tik daudz metienu. Teica, ka nospēlēju diezgan labi, un nav iespējams cilvēku iemest vienā laivā ar nepazīstamiem spēlētājiem un gaidīt, ka viņš metīs tāpat kā vienmēr. Nekādas komandas ķīmijas nav, un katrs spēlētājs jūt - pārējie viņam uzticas, ka viņš iemetīs, vai ne. Tas nav kā savā ikdienas komandā.

- Tātad šī spēle tavām akcijām kaitējumu nav nodarījusi?
- Nē, noteikti nē.

- Kāds bija atgādinājis, ka arī "Nike" nometnē Portlendā treniņi tev izdevās pārliecinoši, bet spēle - ne visai. Tagad Trevīzo - tas pats. Katrā ziņā, tas bija pamanīts.
- Iespējams, taču neviens man uz to nenorādīja, un arī aģents neminēja kā negatīvu lietu.

- Ar kādu personisko mērķi pats brauci uz Trevizo? Biji pārliecināts, ka pats tiešām gribi to draftu un tagad tas arī jācenšas panākt, vai tomēr ar mierīgu attieksmi, sak - kas būs, tas būs?
- Galvenais man bija treniņš - atrādīties komandām. Līdz šim Portlenda bija vienīgā vieta, kur kāds skauts reāli varēja mani redzēt. Zinu, ka viens bija atbraucis uz pusfināla spēli pret "Helios", kurā nospēlēju, ja nemaldos, piecas minūtes... Neviens negribēja mērot ceļu uz Slovēniju, jo nebija nekādu garantiju, vai tajā dienā vispār tikšu laukumā. Trevīzo bija mana vienīgā un labākā iespēja.

- Kā pats uzskati - šajās pāris dienās tu savas izredzes palielināji, nosargāji vai varbūt pasliktināji?
- Domāju, ka visreālāk - nosargāju. Zinu, ka manam aģentam kāds skauts bija atzinis - viņš esot iepriecināts par to, ka esmu izskatījies ātrāks nekā viņi bija domājuši, un varējis arī augstāk uzlēkt. Par metienu visi zināja jau iepriekš - tā dēļ arī vairums brauca skatīties. Ja izdevās parādīt arī kādus jaunus plusiņus, kas viņiem līdz šim nebija zināmi - domāju, ka atrādīšanās izdevusies. Lai arī būtību tas daudz nemainīja.

- Līdz draftam vēl atlikušas deviņas dienas, kuras pavadīsi U-19 izlases rindās. Tīri cilvēciski - domas nelidos kaut kur citur?
- Smagākais jau aiz muguras - tā bija izlemšana, palikt vai nepalikt. Tagad kaut ko domāt nav jēgas - tālāk ir aģenta darbs runāt ar komandām. Man šobrīd drīzāk ir atvieglojums par to, ka savu lēmumu esmu izdarījis. Atliek gaidīt, kas būs - bez jebkādiem uztraukumiem un nervozēšanas. Aģentam gan - tam ar savu palikšanu šīm atlikušajām dienām sagādāju diezgan daudz darba...

- Pats sev esi mierīgi pieņēmis, ka jebkurš iznākums būs labs?
- Esmu diezgan pārliecināts, ka ar gala iznākumu būšu apmierināts un nenožēlošu lēmumu palikt draftā.

Uzziņai: 2011. gada NBA drafta izvēles tiesības 1. kārtas beigās un 2. kārtas sākumā

IzvēleKlubsIzvēleKlubs
20.Minesotas "Timberwolves"31.Maiami "Heat"
21.Portlendas "Trail Blazers"32.Klīvlendas "Cavaliers"
22.Denveras "Nuggets"33.Detroitas "Pistons"
23.Hjūstonas "Rockets"34.Vašingtonas "Wizards"
24.Oklohomsitijas "Thunder"35.Sakramento "Kings"
25.Bostonas "Celtics"36.Ņūdžersijas "Nets"
26.Dalasas "Mavericks"37.Losandželosas "Clippers"
27.Ņūdžersijas "Nets"38.Hjūstonas "Rockets"
28.Čikāgas "Bulls"39Šarlotes "Bobcats"
29.Sanantonio "Spurs"40.Milvoki "Bucks"
30.Čikāgas "Bulls"41.Losandželosas "Lakers"

Vai, tavuprāt, Dāvi Bertānu izvēlēsies šāgada NBA draftā?

  • 235

  • 40

  • 35


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-06-14 22:54, pirms 13 gadiem
Miam vares kopa ar Big3 uzspelet
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2011-06-14 23:10, pirms 13 gadiem
Novēlu tikt NBA. Ja godīgi, tad vienalga kurā komandā.

  +4 [+] [-]

, 2011-06-14 23:11, pirms 13 gadiem
Nu man tiešām tāda nojauta,ka paņems !

  +2 [+] [-]

, 2011-06-14 23:12, pirms 13 gadiem
rainmaker rakstīja: Miam vares kopa ar Big3 uzspelet
Nebūtu slikti moš, tad man viņi nedaudz arī iepatiktos. Bet tā cerams tiks normālā komandā/sistēmā, nevis kaut kādā Klīvlendā vai Milvokī
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-06-14 23:42, pirms 13 gadiem
Gribeetos vinju redzeet OKC ''Thunder'' vai Portlendas ''Trail Blazers''

  +3 [+] [-]

, 2011-06-14 23:54, pirms 13 gadiem
Baxter19 rakstīja: Gribeetos vinju redzeet OKC ''Thunder'' vai Portlendas ''Trail Blazers''
protams pāragri ko spriest vai domāt, bet vismaz vienā no daudzajiem saitiem par draftu bija ka varētu OKC paņemt kā back up SF aiz Duranta kas nākotnē varētu daudzus pārsteigt, tā ka atliek tik novēlēt veiksmi....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2011-06-15 00:41, pirms 13 gadiem
Uz miami

  +8 [+] [-]

, 2011-06-15 01:06, pirms 13 gadiem
Manuprāt, ideals variants būtu SanAntonio Spurs. Tieši Dāvja tipa SF viņiem ir vajadīgs un komanda pierādijusi ka labi atīsta internacionālos spēlētājus + daudz veterāni no kā mācīties.

  +1 [+] [-]

, 2011-06-15 08:41, pirms 13 gadiem
Visi svara kausi ir nosvērti uz 1. kārtu.... jo visu laiku viņš figurēja no 23-30 vietai....

  +2 [+] [-]

, 2011-06-15 09:48, pirms 13 gadiem
Protams jau skaisti, ja tiek stabilā play-off koamndā, Bostona tur, Miami, Čikāģa, bet laukumā ta tur netiks... Tad jau labāk, kāda NJ, Vašingtona, Detroita varbūt...

  -4 [+] [-]

, 2011-06-15 09:52, pirms 13 gadiem
Vispār ja būtu Miami, tad tas man būtu ļoti izdevīgi, tā jau sekoju līdz šai koamndai, bet tad tas būtu vēl pastiprinātāk, kaut vai uz soliņa sēdētu, vismaz padziļināto info būtu iemesls meklēt, treniņi, zālē, trenežieros utt..

 +13 [+] [-]

, 2011-06-15 10:31, pirms 13 gadiem
Buļļiem 28 un 30 roka. Būtu vismaz iemesls 1994 gadā Viļņas tirgū nopirkto krekliņu no skapja izvilkt

  +2 [+] [-]

, 2011-06-15 12:24, pirms 13 gadiem
es gribētu lai viņu čikāga paņem

  -1 [+] [-]

, 2011-06-15 13:38, pirms 13 gadiem
peec draftexpress, vinu ar 26 varetu panemt Mavs, ka Dirka aizstājēju-ar laiku protams!!

  +1 [+] [-]

, 2011-06-15 14:20, pirms 13 gadiem
kvasu un sieru ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-06-16 16:28, pirms 13 gadiem
Jācer jau uz to labāko ...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-07-08 16:39, pirms 13 gadiem
Tikko aptaujā piedalījos!!