Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Suns, kaķis, mopēds...

Suns, kaķis, mopēds...
Slavenais "Anfield" kaķis reiz bukmeikeru prognozēs izskanēja potenciālo "Liverpool" galveno treneru vidū.

Futbola laukumā mēdz notikt trakas lietas. Laukumā izskrējis suns apčurā vārtsargu, bet laukumā izskrējis kaķis kļūst par futbola analītiķi „Twitter”. Kāds neapmierināts fans dusmu iespaidā laukumā nogādā automašīnas durvis, bet ir tādi, kas iet vēl tālāk – un izmet rokas granātu...Nē, šīs nav ainiņas no kādas parodiju komēdijas, bet gan reāli gadījumi, kas palikuši sporta karaļa futbola vēsturē. Sporta veidam ar tik bagātu vēsturi arī kuriozu zelta fonds it nemaz nav pieticīgs.

Laukumā lido pat mopēds

Mani, godīgi sakot, vienmēr ir pārsteiguši cilvēki, kas, spītējot bargajām drošības kontrolēm, pamanās futbola spēļu laikā no tribīnēm laukumā raidīt dažādus priekšmetus. Izbrīna arī tie, kas pamanās aizdedzināt tribīnes vai kā citādi likt visiem pamanīt savu klātbūtni. Jāteic, futbola līdzjutējus pie stadiona ieejām nudien ir vērts kārtīgi izkratīt, jo vēsture ir nepielūdzama – laukumā var lidot viss, pilnīgi viss!

Nu, piemēram, 2002. gadā spēlē starp Čīli un Jaunzēlandi kāds Čīles izlases fans izskrēja laukumā kopā ar...automašīnas durvīm. Tā viņš kopā ar savu trofeju kādu brīdi klīda pa laukumu, līdz saldo pārīti noķēra un no stadiona izveda drošībnieki. Spēle tika atsākta pēc informatora aicinājuma čīliešiem „nenest laukumā automašīnu detaļas”. It kā smieklīgi, taču - kādam noderīgi.

Jau iepriekš atvainojos cilvēkiem ar vājiem nerviem par nākamo piemēru. Reiz kāda spēle starp „Charlton Athletic” un „Luton Town” bija tik vienmuļa, ka tās interesantākais notikums bija miruša kaķa (precīzāk – pusķermeņa, sākot ar galvu) izmešana laukumā. Čarltonas kluba līdzjutējs to meta pāri oponentu fanu galvām, dzīvnieka mirstīgo atlieku atliekas izmetot laukumā. Tas viss notika puslaika pārtraukumā. Incidentu novērsa acīgais policists, kas ar veiklu kājas kustību novāca nabaga dzīvnieka pārpalikumus no laukuma tieši pirms otrā puslaika sākuma. Ja reiz par dzīvniekiem, tad savulaik, kad Luišs Figu kā „Real” spēlētājs viesojās Barselonā, viņa virzienā tika mests viss, kas bija pa rokai. Vienam pa rokai bija arī cūkas galva...

2001. gadā Milānas „Inter” fani pirms spēles ar „Atalanta” ārā pie stadiona nozaga kādam oponentu fanam mopēdu. Ar to gan jautrība nebeidzās – nevienam nesaprotamā veidā fani braucamrīku ienesa stadionā. Jau spēles laikā viņi centās to tribīnēs nodedzināt, bet tas neizdevās. Tad nu mopēds tika mests laukuma virzienā...Nez kā uz šo ķīlnieku drāmu spēles laikā nolūkojās apzagtais „Atalanta” līdzjutējs?

1964. gads angļu futbolā paliks atmiņā ar spēli starp „Millwall” un „Brentford”. Spēles laikā „Brentford” vārtsarga Čika Broudija kājām tika nomesta...rokas granāta. Spēlētaji no laukuma tika evakuēti.

Protams, laukumā ir lidojis arī daudz kas cits: 2003. gadā Ankarā kāds fans spēles laikā laukumā izmeta automašīnas riepu disku; 2008. gadā Ziemeļīrijā laukumu sasniedza jēra kāja; 2008. gadā dāņu „Brondby” fani laukumā meta savus apavus; 2004. gadā zviedru „Djurgarden” fani, cenšoties aizvainot turku līdzjutējus, laukumā meta kebabu mērces iepakojumus, savukārt 2006. gadā spēlē starp „Sevilla” un Madrides „Atletico” laukumā izlidoja pustukša (vai puspilna) viskija pudele. Futbols gan ir pieredzējis ne to vien: seksa rotaļlietas, losjons pēc skūšanās, biljarda un tenisa bumbas, trusis, kurš laukumā tika izmests dzīvs (nokrāsots oranžs), bet to atstāja miris (2000. gads, Kipras čempionāts) un ne tas vien. Raibi.

Nelūgtie viesi

Ir dzīvnieki, kas savu debiju futbolā piedzīvo miruši, ir dzīvnieki, kas futbola laukumā zaudē dzīvību, bet ir arī dzīvnieki, kas tur kļūst slaveni. Viens no šādiem dzīvniekiem ir t.s. Enfīldas kaķis, kuram tviterī ir teju 60 000 sekotāju. Savulaik gan sekotāju kaķim ir bijis krietni vairāk, taču kopš pērnā septembra vairs jaunu ierakstu nav. Dzīvnieks kļuva slavens, apmānot drošībniekus un izskrienot "Anfield" stadiona laukumā kādā „Liverpool” spēlē. Pēc ierakstiem tviterī var spriest, ka kaķis patiešām ir liels „Liverpool” piekritējs. Vienā ierakstā septembra sākumā tika modelēta kāda telefona saruna: „Hallo, vai Pols Skoulzs? Šeit Deivids Moiss.” Un otrā galā tiek nolikta klausule...

Tomēr Enfīldas kaķim ir grūti spēkoties ar kādu suni, kurš izskrēja laukumā 1962. gada Pasaules kausa ceturtdaļfināla spēles starp Angliju un Brazīliju laikā, lai apčurātu Anglijas izlases vārtsargu Džimiju Grīvsu. Dažreiz dzīvniekos ir iemesls apskaust – viņi vienmēr ir tik patiesi...Brazīlijas izlases superzvaigzne Garinča pēc šīs spēles suni uzņēma savā ģimenē. Tāpat laukumā ir manīti ērģļi, vāveres, peles, lapsas un citi kustoņi. Pat tīģeris. Tā reiz gadījās, kad serbu klubs Belgradas „Obilic” iegādājās mazu tīģerēnu kā komandas talismanu, taču uz brīdi atstāja bez uzraudzības...

2001. gadā pirms Čempionu līgas spēles starp „Manchester United” un Minhenes „Bayern” abas komandas sastājās uz tradicionālajiem pirmsspēles foto. „Manchester United” fotogrāfijā bija redzami 12 cilvēki, jo laukumā pilnā formā līdzās komandas biedriem nostājās arī Eriks Kantonā. Fakts, ka fotogrāfijā pozēja arī spēlei nepieteiktais Kantonā, nav šajā stāstā pats dīvainākais. Kantonā tobrīd jau četrus gadus kā bija beidzis karjeru...

Reiz kāds „Middlesbrough” fans, kurš bija iegādājies sezonas abonementu, uzskatīja, ka ir pelnījis aprunāties ar komandas tā laika galveno treneri Stīvu Maklārenu par viņa komandas neveiksmīgo sniegumu. Tiesa, līdzjutējs nebija izvēlējies ne piemērotu laiku sarunai (noritēja spēle), ne vietu (laukuma sāna līnija), ne komunikācijas taktiku. Iemetis savu sezonas biļeti Maklārenam tieši sejā, fans tika aizvests, drošībnieku sagūstīts. „Kā var tā attiekties pret kluba uzticamākajiem līdzjutējiem?” noteikti padomāja nesaprastais līdzjutējs.

Futbola vēsturē netrūkst gadījumu, kad spēles likteni ir ietekmējuši laukumā nelaikā un nevietā izmest baloni un pludmales bumbas. Taču kāda spēle Anglijā, kurā spēkiem mērojās amatieru komandas (tātad arī Latvijas futbols no tā nav pasargāts), tika pārtraukta tādēļ, ka laukuma vidū piezemējās gaisa balons.

Arī pussargs Tomass Broihs zina, ko nozīmē būt nelūgtam viesim pašam savā apbalvošanā. Tā 2012. gadā viņš tika atzīts par Austrālijas futbola čempionāta finālspēles vērtīgāko spēlētāju, par ko viņam svinīgi tika pasniegta Džo Mārstona vārdā nosauktā medaļa. Vēlāk gan līgas vadība nolēma, ka Broiham šāds gods nepienākas un palūdza medaļu atpakaļ. Tā vēlāk gandrīz tikpat svinīgi tika piešķirta Džeikobam Bērnsam, kurš pārstāvēja komandu, kas finālā zaudēja. Šāds lēmums acīmredzot tika pieņemts tāpēc, ka Bērnsa komanda finālā zaudēja 97. minūtē absolūti nepamatoti uz viņa komandas vārtiem piešķirtā 11 metru soda sitiena dēļ. Tā nu Bērnss kļuva par tikai piekto spēlētāju, kurš saņem vērtīgākā spēlētāja balvu, neskatoties uz to, ka komanda zaudēja finālā. Pilnīgi pamatoti Austrālijas līgas sezonas izskaņas manevri vēlāk tika nodēvēti par sabiedrisko attiecību katastrofu...

Protams, atsevišķs stāsts ir strīkeri. Arī Latvijas futbolā ir bijuši savi aroda meistari, piemēram, agrāk tik slavenā Zemene. Arī bez šo nelūgto viesu klātbūtnes futbols nav iedomājams.

     [+] [-]

, 2014-01-14 15:14, pirms 10 gadiem
nebija tas Kantonā, kas nostājās ar United ! tas bija vienkārši fans