Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kad kredītkartes plīst pušu...

Kad kredītkartes plīst pušu...
Doņeckieši grupu turnīrā bija pārliecinoši, redzēs, kā veiksies tālāk...

Foto: AP/Scanpix

UEFA Čempionu līgā ir noslēdzies grupu turnīrs, kas nesa mums arī it kā skaļus pārsteigumus. It kā, jo atsevišķu bagātu un labi komplektētu komandu neveiksmes šajā futbola superturnīrā par pārsteigumu var saukt tikai tie, kas spēles neredzēja, bet brīnījās par rezultātiem. SA+ kopā ar piejaucētajiem ekspertiem centās skaidrot, kas par lietu...

Vārgie čempioni

Kā jau ierasts, arī šosezon kopā ar jau tradicionālajiem pašmāju futbola ekspertiem atskatīsimies uz pasaules futbola notikumiem, diskusiju ceļā mēģinot novērtēt futbola vareno spēku un nespēku. Dainis Kazakevičs, sakarā ar jauno amatu un tam sekojošo starta drudzi, šoreiz no vērtēšanas atprasījās, taču nākamo publikāciju tapšanā solīja piedalīties. Tikmēr Viktors Dobrecovs un Artūrs Zakreševskis dalījās iespaidos par sešās spēļu kārtās redzēto UEFA Čempionu līgā.

Netipiski, taču jau decembrī varam teikt – šosezon būs jauns čempions. Londonas „Chelsea” noliek savas pilnvaras, tā arī neizkļūstot no apakšgrupas, kas pēc pirmā acu uzmetiena nemaz nelikās tik draudīga. Tiesa, kā norāda leģendārais Latvijas futbola aizsargs Zakreševskis, „Chelsea” nedienas pārsteigums varētu būt tikai tiem, kas neskatījās, ko šī komanda dara laukumā. „Pirmā problēma – uzbrukums. Zaudējot Drogbā, kaut kā nav viņiem nostabilizējusies spēle uzbrukumā. Toress kaut ko cenšas darīt, bet pagaidām nesanāk tik labi, kā vajadzētu. Izsktās, ka di Mateo nesanāca izveidot komandu,” secina Artūrs. Zakreševskis piebilst, ka uzbrukums – tā ne tuvu nebija vienīgā problēma. „Problēmas bija ne tikai ar priekšējo līniju. Kad viņi Londonā spēlēja pret Doņecku, vērtējot spēli, neradās sajūta, ka viņiem vajadzētu uzvaru, kaut gan situācijā tabulā liecināja ko citu. Reāli izskatījās, ka viņi pat nav spējīgi pretiniekiem uzspiest sev vajadzīgo spēles gaitu. Labi, ka paveicās pēc standartsituācijas.”

„„Chelsea” atkārtojās iepriekšējās sezonas scenārijs,” secina Viktors Dobrecovs, bijušais „Liepājas Metalurga” un Latvijas izlases uzbrucējs. „Anglijas premjerlīgu viņi iesāka ļoti labi, bet tad notika lūzums, kad daudzas spēles pēc kārtas viņi nevarēja uzvarēt. Atnāca Benitess, neveiksmes turpinājās, bet nu pēdējo spēli viņi beidzot ir vinnējuši. Varbūt, ka jaunais treneris ļaus Spānijas bombardierim atvērties,” pieļauj Dobrecovs. To, ka Benitess varētu būt labs Toresa „atdzīvinātājs”, pieļauj arī futbola apskatnieki un līdzjutēji Anglijā. Tā domā arī Dobrecovs: „Es domāju, Toresa karjera ies uz augšu. Pie šā trenera viņam nevajag trenēties – katram futbolistam ir savs treneris, Benitess ir Toresa treneris.”

Dobrecovs atzinīgi vērtē „Chelsea” sālītos papildinājumus Oskaru un Azāru, kas par sevi samaksāto naudu attaisno. Viņš arī piekrīt tam, ka uzbrukumā ir problēmas, kuras izraisījusi ir vidējā līnija. „Drogbā bija uzbrucējs – melnā darbiņa darītājs. Atcerēsimies aizvadītās sezonas izšķirošās spēles, kur viņš aizsardzībā pelnīja pendeles uz saviem vārtiem, bet to kompensēja ar gūtiem vārtiem. Viņš bija melnā darba darītājs, par spīti tam, ka gadiņi jau bija diezgan daudz. Toress ir „mīkstāks” spēlētājs, viņš nevar darīt melno darbu. Toress ir uzbrucējs, kurš ir ļoti atkarīgs no pussargiem – cik spēcīgi būs pussargi, tik spēcīgs būs uzbrucējs. Būs daudz centrējumi soda laukumā, būs arī iespējas gūt vārtus. Drogbā bija spējīgs izveidot pats sev momentus,” vērtē bijušais uzbrucējs.

„Chelsea” klubam varam novēlēt vispirms sakārtot savu iekšējo virtuvi, beidzot pieņemt stratēģiski svarīgus, uz nākotni vērstus lēmumus. Ja Benitess ir tikai pagaidu treneris, tad īsto vajadzētu atrast pēc iespējas ātrāk un – ļaut viņam strādāt. Zinot kluba rocību, rezultātam ir jābūt.

Premjerlīgas čempionu fiasko

„Manchester City” neizkļuva no apakšgrupas. Un tā jau otro sezonu pēc kārtas. Pērn viņi tam tiešām nebija gatavi, izskatījās apjukuši, saskaroties ar citu valstu klubu spēlēto futbolu. Galu galā primārais mērķis bija uzvara premjerlīgā. Bet šosezon... „Tas gan patiesībā ir neliels pārsteigums – lielāks, nekā „Chelsea” neizkļūšana no grupas. Likās, ka šogad viņiem ir jābūt īpaši motivētiem, jo pērn viņus „Napoli” un „Bayern” apsteidza. Kas šogad ar viņiem notika, grūti pateikt,” neziņā ir Zakreševskis. Arī Dobrecovam nav īsti skaidrs, kāpēc „Manchester City” atkal palika gribot, tikai šoreiz – neuzvarot nevienā spēlē! „Grūti spriest, kāpēc viņiem neiet Čempionu līgā. Tā ir ļoti īpatnēja komanda,” norāda Dobrecovs.

„Es domāju, šīs komandas futbolisti nav spējīgi visu laiku nospēlēt vienā līmenī, kā to dara, teiksim, „Manchester United”, kur ir futbolisti ar skaļiem vārdiem, kas savu līmeni notur vienmērīgi. „Manchester City” ir komplektēti no nestabiliem futbolistiem, kas reizēm uzplaukst, kādu laiku noturas, bet pēc tam – sāk zaudēt,” kritisks ir Viktors Dobrecovs. Uz psiholoģisko nestabilitāti norāda arī otrs eksperts Zakreševskis, kurš ir pārliecināts, ka vilciens šai komandai aizgāja jau pirmajā spēlē, kad tika izlaista uzvara, bet vēlāk arī neizšķirts pret Madrides „Real”. „Iespējams, ka viņiem nav pārliecības pār sevi Čempionu līgā, kaut gan spēlētāji ir ļoti pieredzējuši. Laikam „Manchester City” kā komandai vienkārši vēl nav nepieciešamās pieredzes,” prāto Zakreševskis. „Grūti atrast kādu argumentu, kāpēc viņi ir tik švaki. Tajā pašā premjerlīgā viņi izskatās pieklājīgi gan spēles ziņā, gan izcīnīto punktu ziņā. Nav kā „Chelsea”, kas sāka labi, bet tagad ir bedrē. „Manchester City” spēlē daudzmaz vienmērīgi,” uzskata bijušais „Skonto” un Latvijas izlases aizsargs. Šeit starp abiem ekspertiem ir pretruna par vienmērīgu līmeņa noturēšanu. Interesanti...

Divu Anglijas klubu neizkļūšana no Čempionu līgas apakšgrupām sāk kļūt par tendenci. Pērn tas neizdevās abiem Mančestras klubiem. Tas liek aizdomāties par Anglijas futbolu, ceļu, ko tas iet. Vai tas ir virziens pretī attīstībai? Neizskatās, nu galīgi ne. Un kad rodas šaubas, var paskatīties, kā izskatās Anglijas izlase. Ja vēl aizvien ir šaubas, tad var pavērot, kā pēdējos gados uzplaucis ir Vācijas futbols...

Vācu klubi diktē modi

Šosezon Vāciju bundeslīgu Čempionu līgā pārstāv trīs klubi – Dortmundes „Borussia”, Minhenes „Bayern” un Gelzenkirhenes „Schalke 04”. Visi trīs šie klubi uzvarēja savās apakšgrupās. Ja Minhenes titānu veikums ir tikai normāls un drīzāk ir jābrīnās, kā viņi pamanījās ar 1:3 zaudēt BATE, tad abi pārējie klubi ir pelnījuši uzslavas. „Schalke 04” savā apakšgrupā izrādījās pārāki par tādiem klubiem, kā „Olympiacos” un „Arsenal”, bet Dortmunde uzvarēja „nāves grupā”, ar gariem deguniem atstājot Spānijas, Anglijas un Nīderlandes čempionus. Spoži.

Spožs un acīm tīkams ir arī spēlētais futbols. Otra tik sabalansēta un labi saspēlēta komanda ir jāpameklē. Jirgena Klopa gadu gaitā izkoptais spēles modelis nes augļus, nospiežot tādas komandas, kā „Real” un „Manchester City”. Gudri un jaudīgi. Jauni un talantīgi. Zakreševskis uzteic Dortmundes klubu par tā spēlētā futbola kvalitāti – tā nav trula atsišanās, bet gudrs pretuzbrukumu futbols, ar labām iestrādnēm uzbrukumā. Atzinīgus vārdus pēdējo divu gadu bundeslīgas čempioniem velta arī liepājnieks Dobrecovs: „Dortmunde spēlē skaistu, „Real” tipa futbolu. Komandā nav zvaigžņu, taču viņi tur savu līmeni – ir stabili. Viņi nospēlē labi tieši tad, kad viņiem vajag, tāpēc ne par velti viņi uzvarēja savā grupā.” Dobrecovs atzīmē šīs jaunās komandas degsmi. „Viņi, salīdzinot ar „Manchester City”, nesaņem vēl tādu miljonus, viņiem ir, ko dzīvē pierādīt. Tiem, kas ir nokļuvuši „Manchester City”, laikam dzīve ir beigusies – kredītkartes plīst pušu. Dortmundes jaunajiem puišiem vēl ir, ko pierādīt. Spēlējot tādā grupā, futbolisti zina, ka viņiem seko līdzi un, veiksmīgi nospēlējot pret to pašu „Real” vai „City”, ir lielas iespējas šiem futbolistiem nonākt šajās komandās.”

Pērn Dortmundei turnīrs beidzās tur, kur šogad viņu piesmietajiem Anglijas čempioniem. Šogad viņi ir nobriedušāki un meistarīgāki, bet veiksmes Čempionu līgā atstāj pēdas bundeslīgā. Tā notiek bieži. Ir diezgan skaidrs, ka Minhene šosezon laikam atkaros Vācijas čempiontitulu, taču Dortmundes „Borussia” es ieteiktu pasekot līdzi tieši Eiropas laukumos - pusfinālā vajadzētu ielīst kā minimums. Vismaz tā šobrīd šķiet.

Kopumā vācu futbols tagad plūc augļus no kokiem, kurus viņi iestādīja, kad bija pirmās pagrimuma pazīmes. Sakārtotā jaunatnes futbola sistēma ir devusi rezultātus, Joahima Lēva vadītās izlases pagraba apcirkņi ir pārpildīti ar jauniem, talantīgiem futbolistiem, kuri grib, var, bet nākotnē – varēs vēl vairāk. 90. gadi pagāja itāļu klubu zīmē, aizvadītā desmitgade – angļu un spāņu. Šī ir iesākusies ar Spānijas dominanci, taču vācu klubi – un arī nacionālā izlase – elso pakausī. „Vācijas futbols vienmēr ir bijis līmenī, kaut arī bija kritums pirms kāda laika. Es arī esmu pārsteigts, ka visi vācu klubi ieņēma pirmās vietas savās grupās. Nu, labi – „Bayern”, tas ir cits stāsts, bet „Schalke”...Nu, par Dortmundi es arī tagad vairs neesmu pārsteigts, bet pirms sezonas es nebūtu teicis, ka visi trīs vācu klubi uzvarēs savās grupās,” stāsta Dobrecovs. Zakreševskis norāda uz nacionālā čempionāta devumu, sakot: „Bundeslīga jau vairākus gadus pēc kārtas ir skatītākais un līmeņa ziņā visvienmērīgākais nacionālais čempionāts. Katrā spēlē komandas ir spiestas spēlēt ar maksimālo atdevi – tas laikam dod savu rezultātu Čempionu līgā. Ja, piemēram, „Real” un „Barcelona” var Spānijas čempionātā atļauties arī zināmas vaļības, tad bundeslīgā tā neviens nevar.”

Doņecka pārsteidz, „Zenit” – ne

Plaši pārstāvēti bija arī post-padomju valstu klubi, taču ar labām sekmēm grupu turnīru noslēdza tikai Doņeckas „Shakhtar”, kas ierindojās uzreiz aiz Turīras „Juventus”, taču pirms Londonas „Chelsea”. Abi eksperti ir visai izvairīgi šīs komandas spēka novērtējumā, jo grūti pateikt – vai panākuma pamatā ir viņu spēks, vai „Chelsea” vājums. To rādīs izslēgšanas spēles. Dobrecovs tikmēr uzteic kluba galveno treneri Lučesku. Rumāņu speciālists ir labi ticis galā ar brazīļu futbolistu pareiza pielietojuma pārbaudījumu, no kā treneri bieži vien izvairās. „Doņeckai ir ļoti labs treneris. Ne daudzi treneri māk salikt brazīļus pa vietām un pateikt, kas kuram ir jādara. Daudzi saka, ka komandā nedrīkst būt vairāk par diviem trim brazīļiem. Ja viņi ir jau četri, tad ir „vsjo” – vāks! Redzi, Lučesku tātad māk un zina, kā ar viņiem rīkoties. Viņam arī sanāk.”

Šosezon nepārtraukti trokšņo Sanktpēterburgas „Zenit”. Šķiet, ka „Gazprom” nauda šosezon laimi nenes daudziem, un vistiešākajā mērā to var teikt par labi komplektēto krievu klubu. Iekšējās nesaskaņas sākās, kad par ļoti bargu naudu tika nopirkts Halks, par mazāku, taču vienalga lielu - Vitsels. Krievu futbolistiem tas nepatika, sākās iekšējie kariņi. Līdz ar to ierindošanās aiz finansiālu problēmu nomāktajiem „Malaga” un agonijā zemē guļošā „Milan” ir sāpīga, taču gaidīta neveiksme. „Galvenais iemesls, kāpēc „Zenit” neizkļuva no grupas, ir iekšējās nesaskaņas,” uzskata Viktors Dobrecovs. „Tās nesaskaņas vēl tagad turpinās. Halks, pēc tam, kad viņu pēdējā spēlē nomainīja, tagad esot apvainojies un saka, lai viņam meklē citu klubu. Tā tam bija jānotiek, bet principā es gaidīju, ka „Zenit” no grupas izkļūs ārā vienkārši – nebūs baigi jāpiepūlas. Tur spēlē puse Krievijas izlases, kā arī meistarīgi leģionāri. Manas domas – bija jāizkļūst viegli no grupas, taču sanāca, kā sanāca,” vērtē Viktors Dobrecovs.

Savu spēju robežās, lai ko arī neteiktu Baltkrievijas prezidents, nospēlēja BATE, to pašu var teikt arī par Kijevas „Dynamo”, kuriem labie laiki ir aiz muguras. Vienīgi abu krievu klubu – „Zenit” un „Spartak” – klupienus var saukt par izgāšanos. Bet – vai tad tas ir kāds pārsteigums? Pieci klubi no nelaiķa PSRS, viens tika tālāk. Laikam jau adekvāts rādītājs.

Divos vārdos un...teikumos

Portugāles „Porto” spēlētāji ir nogatavojušies izlikšanai transfēru tirgū, tāpēc šī varētu būt „durvju aizciršanas” sezona. Ja veiksme piepalīdzēs, var tikt tālu.

„Manchester United” grupu turnīru aizvadīja sev ierastajā – sastāva resursu taupīšanas – manierē. Kas notiks, kad izslēgšanas spēlēs nāksies sevi apliecināt kaujas apstākļos?

Turīnas „Juventus” ar katru spēli izskatījās arvien pārliecinošāk, kliedējot bažas par to, ka draudīgs tas var būt tikai Itālijas A sērijā, kur teju visas komandas dejo pēc Pirlo un Co spēlētās stabules. Vieni no galvenajiem titula pretendentiem.

Madrides „Real” izlozē startēs no otrā groza. Kurš būs tas (ne)laimīgais grupas uzvarētājs, kam būs jāaizvada 1/8 fināls pret Spānijas čempioniem?

Visi četri spāņu klubi ir kvalificējušies izslēgšanas spēlēm, tāpat kritušo nav arī Itālijas un Vācijas nometnēs. Uz šā fona futbola dzimtenes pārstāvji var pietvīkt...

  +2 [+] [-]

, 2012-12-13 08:54, pirms 12 gadiem
Visu cieņu Viktoram Dobrecovam, bet par (bijušo) Latvijas izlases uzbrucēju es viņu nesauktu. Kaut kā neatceros nevienu nopietnu spēli EČ, EČ un PK kvalifikācijās, kurās Viktors spēlētu vai kaut vai sildītos laukuma malā...
Ar tiem glaimiem uzmanīgi!

  -2 [+] [-]

, 2012-12-13 11:03, pirms 12 gadiem
Piejaucēti eksperti?? Nu jā, protams, ar savvaļas vai pat mežonīgiem ekspertiem noteikti būtu grūtāk kaut ko pasākt.
Rudzāt, nelieto, lūdzu, vārdus, kuru nozīmi īsti nezini!

  +2 [+] [-]

, 2012-12-13 13:41, pirms 12 gadiem
Ko tas Dobrecovs tā fano par krievu klubiem? Spartakam izgāšanās čempionlīgā? Kāda tur izgāšanās, ja sastāvs uz Eiropas fona ir vairāk kā viduvējs, it sevišķi jau aizsardzība. Par Zenit domāju līdzīgi - ko tas dod, ka klubā spēlē puse Krievijas izlases, kas Eiropā ir vidusmēra komanda, leģionāri, manuprāt, arī nav nekādi izcilie, jo ko tad Halks un Vitsels ir sasnieguši? Labi spēlējuši Portugālē un neko vairāk. Vismaz pagaidām uzskatu, ka viņi ir stipri pārvērtēti. Pie tam Zenitam bija īpaši spēcīga grupa. Neraugoties uz to, ka Malagai problēmas ar naudām, bet tas jau viņiem dažbrīd ir pat pluss, jo spēlētāji grib sevi pierādīt, ar uzvarām palīdzēt klubam sapelnīt naudu vai likt citām komandām sevi noskatīt. AC Milan vispār komentārus neprasa, jo vienmēr, lai kā viņiem neklātos A sērijā, viņi čempionlīgā bijuši vērā ņemams spēks, jo ir izteikta šāda "īso turnīru" komanda. Un Anderlecht ar sāk piedzīvot renesansi, kā vispār beļģu futbols kopumā.

  +2 [+] [-]

, 2012-12-13 15:45, pirms 12 gadiem
Francijas čempionāts noteikti spēku ziņā vienmērīgāks nekā Bundeslīga.

Spartak nav izgāšanās - nospēlēja savā līmenītī.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja