Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kāpēc nespēlē Dāvis Bertāns?

Kāpēc nespēlē Dāvis Bertāns?
Joprojām gaidām, kad Dāvis Ļubļanā beidzot varēs parādīt uzvaras zīmi...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Pagājis mēnesis, kopš par savu lēmumu pārcelties uz Ļubļanas klubu "Olimpija" darīja zināmu Latvijas basketbola pēdējo mēnešu visvairāk apspriestais talants Dāvis Bertāns. Slovēnijas līgā pa šo laiku aizvadītas jau četras kārtas, taču gaidītās debijas joprojām nav. Kas noticis? Lieli vīri spēlē lielas spēles...

Atbilde uz virsrakstā uzdoto jautājumu ir pavisam vienkārša - nav izsniegta brīvlaišanas vēstule. Sarežģījumi sākās, šķetinot tālāk, lasi - kāpēc tā nav izsniegta? Nu jau vairākas nedēļas Bertāna lietu kā karstu kartupeli mētā no rokas rokā, vienlaikus solot - tūlīt, tūlīt būs atdzisis tiktāl, ka varēsim pusdienot. Joprojām nekā.

Jau pirms pāris nedēļām, interesējoties par situāciju Basketbola savienībā, saņēmu atbildi - brīvlaišanas vēstules izsniegšanai nav pamata, jo klubs ir uzrādījis spēkā esošu spēlētāja un viņa vecāku parakstītu līgumu līdz sezonas beigām, un nav nekādu liecību tam, ka šis dokuments būtu pārskatīts. Loģiski. Taču tad jāuzdod nākamais jautājums - kāds te sācis spēlēt kādas spēlītes, vai džeks patiešām aizbraucis, nesakārtojis attiecības ar palicējiem? Un te sākas diplomātija. "Mēs jau neko, mums nav pretenziju - viss atkarīgs no viņiem!" Kā saprotams, "viņi" katrā versijā ir citi...

Pirmais lielais spēlētājs - "BAA Rīga". Šķiet, vismaz šajā konkrētajā gadījumā labā roka nezina, ko dara (runā) kreisā, un kura tad galu galā ir "galvenāka". Lai vai kā, oficiālu "komentāru nebūs", vismaz līdz nedēļas vidum. Visas tiesības. Otrs lielais spēlētājs - "Barons". Kluba vadība noskaņota strikti racionāli, sak, mums ir līgums - kas ir jums? "Gaidām zvanu ar sakarīgu kompromisa piedāvājumu, bet līdz pat šim brīdim [ceturtdienas vakars - I.J.] tāds nav bijis." Kādu tieši risinājumu "Barons" uzskatītu par pieņemamu, klubs neprecizē - vai tas būtu naudā, vai... varbūt graudā? Bertāns atpakaļ "Baronā"? "Kāpēc gan ne? Nezinu, kurš iegūs no tā, ka viņš spēlēs tur kaut kādā junioru līgā - LBL šobrīd noteikti ir augstāks līmenis. Domāju, slovēņiem nebūtu pretenziju, ka viņš paliek un nospēlē sezonu Latvijā - īpaši tad, ja viņi zinātu, ka spēlētājam ir spēkā esošs līgums."

Trešais spēlētājs - Dāvja tēvs Dainis Bertāns un aģents [Salvens Rīds]. Pārliecība par savām pozīcijām svārstījusies te augstāka, te zemāka (saprotot, ka arguments par līguma likumīgā spēka zaudēšanu, spēlētājam sasniedzot pilngadību, kaut arī ir pilnībā pamatots, šajā gadījumā nebūs palīgs - tiesu gaiteņos paietu mēnešu mēneši...), taču šobrīd - pilnībā virzīta kompromisa un izlīguma virzienā. Vakar vakarā Bertāns tikās ar BAA un pēc tās bija noskaņots piesardzīgi optimistiski. "Izskatās, ka lietas virzās uz atrisinājuma pusi, un nākamnedēļ skaidrības varētu būt jau vairāk. Sanākušas nesaprašanās. Kāds kaut ko ne tā pateicis, kāds - ne tā sapratis, un viss beidzas ar pārpratumu. Situācija, kā tā ir šobrīd, nav izdevīga pilnīgi nevienam - visi to saprot, un ieinteresēti atrast risinājumu."

Vai tas patiešām nozīmē, ka ledus izkustējās - var tikai cerēt. Vismaz izskatās, ka kāds ir sapratis - pašas no sevis lietas nesakārtosies, un tāpat vien brīvlaišanu Dāvis nesaņems ne izgājušajā dzimšanas dienā, ne tuvojošajos Ziemassvētkos. Šodien kārtējā tikšanās nolikta BAA un "Barona" pārstāvjiem, un tās jau būs zināmas krustceles - vienoties mierīgā ceļā, vai sākt apelācijas procedūru. Bet spēlētājs tikmēr trenējas un gaida... Aizvadīto nedēļu laikā, sekojot notikumu attīstībai un uzklausot visu iesaistīto pušu viedokļus un versijas, arvien ciešāk nostiprinājās pārliecība - eņģeļu šajā stāstā nav. Kaut kas, par ko nodurt acis, būtu katram. Tieši tāpēc varbūt pēdējais laiks beigt spekulēt ar cēliem mērķiem un skaistām frāzēm, un katram no savas puses atbildīgi izdarīt to, kas jāizdara, lai nenoraktu kārtējo talantīgo latviešu puiku. Viņš nav vainīgs.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-12-13 18:18, pirms 14 gadiem
Ja savulaik izsniedza darba grāmatiņas, tad pašreiz tā ir brīvlaišanas vēstule.

Ir jau bijuši gadījumi Latvijas basketbolā, kad sezonas laikā aizmūk treneri, bet brīvlaišanas vēstule tomēr pasargā klubus no spēlētāju-zvaigžņu aizbraukšanas.

Ar spēka demonstrāciju jau pārāk tālu netika arī NHL klubi, pārmānot talantīgos padomju skolas audzēkņus

  +5 [+] [-]

, 2010-12-13 18:19, pirms 14 gadiem
Kaut kāds sviests - vai tad to nevarēja nokārtot pirms braukšanas uz Slovēniju? Tagad Dāvim tur kaut kādā muļķa lomā bez maz vai jāpaliek.

Tā izskatās, ka tur tiešām visi domā vispirms par kaut kādu personīgo labumu (arī droši vien tēvs, no sērijas, ka, ātrāk aizbraucot uz Slovēniju, varbūt būs lielāka izaugsme, apgrozīsies Eiropas basītī = būs lielāks piķis) nevis par to, kas pašam čalim būtu labāk - tāpēc ar mūsu basītis atrodas tur, kur tas atroadas...

  -2 [+] [-]

, 2010-12-13 18:42, pirms 14 gadiem
Bertānu ģimene tāda ne visai riktīga izskatās.

     [+] [-]

, 2010-12-13 19:50, pirms 14 gadiem
Ja slovēņi ir samaksājuši,tad kur ir problēma ?! Cik saprotu neviens ne ko netaisās maksāt.

  +3 [+] [-]

, 2010-12-13 20:02, pirms 14 gadiem
Vai tad Dàvim nebija jàpàrslèdz lìgums, kad palika 18gadi?

     [+] [-]

, 2010-12-13 20:04, pirms 14 gadiem
nu pilnīga putra.

  +9 [+] [-]

, 2010-12-13 21:02, pirms 14 gadiem
Pirmaaa un galvenaa kljuuda bija līguma slēgšana ar Baronu.
1) Klubs spēlē vienīgi LBL
2) Trenneris savā arodā vēl zaļš
3) Klubam praktiski nav nekādu tradīciju jauno spēlētāju sagatavošanā.
4) Vājš sastāvs (vāji sparingpartneri trenniņos).

Domāt agrāk vajadzēja. Tagad vilciens aizgājis, papīrs ir parakstīts un katrs grib savu rubli.

  +6 [+] [-]

, 2010-12-13 23:40, pirms 14 gadiem
Bertānam vajadzēja domāt pirms paraksta līgumu. Tagad atliek tikai izvēlēties - sabojāta sezona, vienošanās ar Olimpiiju par kompensāciju Baronam vai nospēlēt līdz galam Baronā.
Loģiski, ka Baronam jau arī nevajag tikai pāris nedēļas atļaut Bertānam patrenēties un tad ļaut lai viņš dodas kur vēlās. Savā ziņā ar savu braukšanu uz Slovēniju viņš izčakarē komandu.

  -4 [+] [-]

, 2010-12-14 09:25, pirms 14 gadiem
Kuram vispār interesē tāda Bertāna lieta, jo BASKETBOLS LATVIJĀ IR VIENS IZMIRSTOŠS SPORTA VEIDS!

  -2 [+] [-]

, 2010-12-14 11:14, pirms 14 gadiem
Baronu te iepīt vajadzētu vismazāk. Ja Bertāns un viņa "visu zinošais un pārgudrais" tētuks sākotnēji būtu vienojušies ar BAA, nevis mēģinājuši uzmest viņus, tad viss būtu atrisināts savlaicīgi.

  -1 [+] [-]

, 2010-12-14 22:21, pirms 14 gadiem
Dāvis normāls džeks, bet nu ar papu (Daiņa tēvu) galīgi nav paveicies. Bertānam senjoram nauda ir vienīgais stimuls dzīvē un puikas laime viņam pie kājas. Ko var gribēt no cilvēka, kas nācis no dziļiem laukiem (Rūjienas) un visu dzīvi gribējis par neko saņemt visu. Viņš taču parasts fizkultūras skolotājs.
Gribas, lai Dāvim veicas, bet no tētuka jātiek prom, citādi par džeku drīz visi aizmirsīs

  +1 [+] [-]

, 2010-12-18 21:12, pirms 14 gadiem
zuze1 rakstīja: Dāvis normāls džeks, bet nu ar papu (Daiņa tēvu) galīgi nav paveicies. Bertānam senjoram nauda ir vienīgais stimuls dzīvē un puikas laime viņam pie kājas. Ko var gribēt no cilvēka, kas nācis no dziļiem laukiem (Rūjienas) un visu dzīvi gribējis par neko saņemt visu. Viņš taču parasts fizkultūras skolotājs.
Gribas, lai Dāvim veicas, bet no tētuka jātiek prom, citādi par džeku drīz visi aizmirsīs
Nespried par citiem pēc sevis - būtu labāk priecājies, ka Latvijas basketbolā ir kāds cilvēks, kas abiem dēliem smadzenes iestatījis pareizā virzienā, nevis atļāvis jau no 15 gadiem notusēt savu nākotni pa kojotiem, esenšelu un hvz kur citur, kā tas ir noticis ar daudziem, jo daudziem mūsu basketbola talantiem!