Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Viņas bija pirmās. Vai būs vēlreiz pirmās?

Viņas bija pirmās. Vai būs vēlreiz pirmās?
2009. gads. Latvijas izlase izcīna trešo vietu
FOTO: www.fibaeurope.com

Pēc divām dienām Liepājā un Grobiņā sāksies Eiropas čempionāts basketbolā U-20 dāmu izlasēm. Tieši šā vecuma basketbolistes bija pirmās, kuras Latvijai izcīnīja kādu no medaļu komplektiem. Pirms pieciem gadiem Aināra Čukstes vadītā izlase mājās pārveda bronzas medaļas. Daudzi speciālisti uzskata, ka šogad jaunajām basketbolistēm ir pa kaulam izcelties vēlreiz un atkal būt pirmajām.

2005. gadā Brno pirmās medaļas Latvijai tika izcīnītas pēc pārliecinošas 65:36 uzvaras finālā par trešo vietu pār Grieķiju. Togad Ainārs Čukste izlasē bija iekļāvis Agniju Reki, Elīnu Zīki, Dinu Pīternieci, Elīnu Babkinu, Līgu Alpi-Lūku, Linu Lisneri, Lāsmu Jēkabsoni, Lieni Bernsoni, Aiju Brumermani, Laini Kurpnieci, Santu Dreimani un Anitu Teilāni.
Šo panākumu izdevās atkārtot pagājušajā gadā, kad bronzas mačā pret Krieviju līdz ar beigu signālu uzvaras punktus guva Līga Šurkusa. Otrās bronzas medaļas tika izcīnītas ar sastāvu, kurš bija gadu jaunāks par konkurentēm un šogad Liepājā (Grobiņā) Mārtiņš Zībarts izlasē ir iekļāvis septiņas "bronzas" meitenes - Aneti Klintsoni, Lauru Puriņu, Ievu Krastiņu, Lieni Priedi, Karlīni Nīmani, Aneti Šteinbergu un Annu Gailīti plus vēl Artu Strupoviču, Aneti Čundu, Lindu Rubeni, Sabīni Niedolu un Kristīni Vītolu. Ja šā gada izlases kodols pirms gada jau iekļuva Eiropas čempionāta medaļnieku pulkā, tad ir tikai loģiski, ka arī šogad no izlases tiek gaidīts vismaz līdzīgs sasniegums, vai pat vairāk. Priekšnoteikumi atkal būt pirmajām (sudrabs vai pat zelts) ir atliku likām un lai arī divu bronzas komandu galvenais treneris Ainārs Čukste atklāti nerunā par goda pjedestālu, vai nojaust, ka Mārtiņa Zībarta rokās ir ielikts materiāls, kuram ir pa spēkam kaut kas vairāk kā trešā vieta:
- Lai arī no pagājušā gada bronzas sastāva lielākā daļa iekļauta arī šā gada modelī, tā tomēr ir cita izlase. Izlase šogad solās būt ļoti spēcīga un izvirzītie augstie mērķi ir tikai loģiski un pamatoti. Neapskaužu izlases trenerus, kuriem vajadzēja izvēlēties spēlētājas garajā galā. Šķiet, ka varēja izvēlēties vismaz no kādām astoņām spēlētājām. Jebkuras izlases treneris var tikai apskaust Mārtiņu Zībartu. Pat grūti iedomāties, kā šajā garo spēlētāju rēbusā jutās tagadējie izlases treneri. Izlasē vairs nevar spēlēt Elīna Babkina, taču būs Sabīne Niedola. Domāju, ka Sabīnes loma šajā sastāvā nebūs tik nozīmīga, kā pagājušajā gadā bija Babkinai. Protams, Niedola būs līdere, taču šajā sastāvā ir vēl vairākas ne sliktākas spēlētājas. Lai meitenēm izdodas, bet personīgi es gaidu labus rezultātus.

Eiropas čempionāti U-20 izlasēm notiek kopš 2000. gada un lai arī bijuši laiki, kad finālturnīri notiek bez Latvijas izlases līdzdalības (2004), latvietes allaž bijušas to pulkā, kuras vairāk orientētas uz cīņu par augstām vietām, nevis izdzīvošanu. Uz kopējā fona nesmuks ir pats pirmais, 2000. gads, kad finālturnīrā Latvija palika pēdējā, 12. vietā. Toties pēc diviem gadiem Maijas Kubliņas vadītā izlase izcīnīja ceturto vietu un ieguva tiesības pēc gada spēlēt U-21 pasaules čempionātā. Tieši pasaules čempionāts iecirta robu 2003. gada U-20 izlases sastāvā. Togad priekšroka tika dota U-21 izlasei un pasaules čempionāts, bet tas bija laiks, kad uz Eiropas čempionātu varēja nokļūt tikai caur kvalifikācijas turnīru. U-21 pasaules čempionāts praktiski sakrita ar U-20 čempionāta kvalifikāciju un Aināram Čukstem nācās iztikt bez vairākām spēlētājām, ar kurām noteikti izdotos iekļūt 2004. gada EČ finālturnīrā.

Pēc nosacītās neveiksmes sekoja bronzas 2005. gads, tad divos čempionātos pēc kārtas 12. vietas, līdz 2008. gadā Aivaram Vīnbergam pašam negaidot izdevās izcīnīt sesto vietu. Ar ko beidzās 2009. gada čempionāts, par to jau ir minēts... Līdzšinējos astoņos U-20 čempionātos tikai deviņām izlasēm izdevies izcīnīt medaļas: Francijai (2 zelti, 2 sudrabi, 3 bronzas), Krievijai (4 zelti, 1 sudrabs), Čehijai (zelts, sudrabs, bronza), Spānijai (zelts, sudrabs), Serbijai (sudrabs, bronza), Latvijai (divas bronzas), Polijai (sudrabs), Ungārijai (sudrabs) un Rumānijai (bronza).

U-20 izlašu galvenie treneri

TrenerisSp.Uz.Z.
Ainārs Čukste22139
Maija Kubliņa311615
Aigars Nerips853
Aivars Vīnbergs844
Mārtiņš Zībarts......

U-20 izlases visu laiku rezultatīvākās spēlētājas

V.SpēlētājaPunkti
1.Elīna Babkina279
2.Ieva Kubliņa241
3.Anete Jēkabsone228
4.Gunta Baško199
5.Baiba Eglīte186
6.Laine Kurpniece174
7.Dace Cinīte165
8.Karlīna Nīmane163
9.Anete Šteinberga163
10.Sabīne Niedola142
11.Liene Jansone138
12.Aija Brumermane134
13.Aija Putniņa133
14.Elīna Zīke129
15.Diāna Ozoliņa129
16.Santa Dreimane121
17.Lāsma Jēkabsone114
18.Dace Brumermane111
19.Anita Mikāle107
20.Anete Horelika104
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-07-13 11:20, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Autors kaut ko putrojas:
Neapskaužu izlases trenerus, kuriem vajadzēja izvēlēties spēlētājas garajā galā. Šķiet, ka varēja izvēlēties vismaz no kādām astoņām spēlētājām. Jebkuras izlases treneris var tikai apskaust Mārtiņu Zībartu.

Tad tiec pats galā, apskaust vai neapskaust???? Kur ir šo divu teikumu jēga, autors pats vismaz nojauš? Pats autors neapskauž, bet treneris apskauž?
Tu tāds ar dzīvi neapmierināts cilvēks esi.