Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Uzlēcošās zvaigznes Minskā. Arī Gudļevskis un Girgensons

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Uzlēcošās zvaigznes Minskā. Arī Gudļevskis un Girgensons
Starp Minskā notiekošā pasaules čempionāta uzlēcošajām hokeja zvaigznēm tiek minēts arī Latvijas izlases un Bufalo "Sabres" uzbrucējs Zemgus Girgensons.

Katrā pasaules čempionātā hokejā ir debitanti. Ir spēlētāji, kuri debitē 32 gadu vecumā, bet ir debitanti, kuriem visa karjera vēl priekšā un kuriem hokejā paredz spožu karjeru. Pasaules čempionāta pirmajās dienās Minskā hokeja speciālisti izceļ vairākus jauniešus (daži debitēja jau pērn, taču vēl īpaši neizcēlās un nav vēl vecāki par 21 gadu), kuri varētu kļūt par šā turnīra atklājumiem, kuriem vajadzētu pievērst uzmanību jau tagad un pasekot viņu karjerai turpmāk. Var kļūt par lieliem meistariem vai pat pasaules mēroga zvaigznēm. Starp šādiem jaunekļiem minēti arī Latvijas izlases vārtsargs Kristers Gudļevskis un uzbrucējs Zemgus Girgensons.

Kristers Gudļevskis jau ir ierakstījis savu vārdu hokeja vēsturē, kļūdams par pirmo, kurš vienas sezonas laikā spēlējis ECHL, AHL, NHL čempionātos un ziemas olimpiskajās spēlēs. Debijas mačā NHL viņš kļuva par pirmo zvaigzni, izjuta Stenlija kausa izcīņas gaisotni un nopelnīja komplimentus no Ziemeļamerkas slavenākā un kolorītākā (arī nesaudzīgākā!) hokeja eksperta Dona Čerija. Jā, Tampa parakstīja triju gadu līgumu ar Krievijas izlases debitantu šajā pasaules čempionātā Andreju Vasiļevski (par viņu - tālāk), taču tas diezin vai īpaši ietekmē Gudļevska likteni un situāciju - viņš pašreiz "Lightning" vārtsargu hierarhijā ir trešais numurs un tikai nākamā sezona nevis pasaules čempionāts Minskā vai Vasiļevska līgums izšķirs, kurš Kristers šajā hierarhijā būs pēc gada. Kristers pasaules čempionātā debitēja jau pērn un viņš ir vienīgais starp turpmāk minētajiem jaunajiem talantiem, kurš jau pērn arī kļuva par vienu no turnīra atklājumiem un kuram tieši pagājušā gada pasaules čempionāts kļuva par pagaidām lielāko tramplīnu karjerā.
Zemgus Girgensons teicami aizvadīja debijas sezonu NHL, tika atzīts par Bufalo "Sabres" sezonas labāko debitantu, viņš laukumā pavadīja daudz laika, izcēlās gan ar spēka paņēmieniem, gan ar gūtiem vārtiem, tāpēc šajā pasaules čempionātā - Zemgus arī debitēja jau pērn un guva arī savus pirmos vārtus - no viņa jau gaida ja ne izlases līdera, tad jau nobriedušāka hokejista sniegumu. No otras puses - Zemgum ir tikai 20 gadu.

Ja jau minēju Andreju Vasiļevski, tad ar viņu arī turpināsim. Hokeja aprindās Vasiļevskis sen vairs nav atklājums. 2012. gada NHL drafta 19 numurs (pirmais tajā gadā starp vārtsargiem) pamatoti tiek uzskatīts par talantīgāko no jaunajiem krievu vārtsargiem. Tikai 19 gadu vecumā Vasiļevskis aizvadīja ļoti labu sezonu vienā no spēcīogākajām KHL komandām Ufas "Salavat Julajev" (28 spēlēs caurmērā 92,3 procenti atvairītu metienu), teicami debitēja viņš arī Krievijas izlases vārtos pasaules čempionāta spēlē pret ASV izlasi. Vasiļevskim ir laba skola jeb vārtsarga spēles ābece, kas arī viegli izskaidrojams - viņa tēvs (arī Andrejs) arī bija profesionāls hokeja vārtsargs, Ufas hokeja audzēknis, kurš spēlēja Tjumeņas "Rubin" komandā un šajā naftinieku pilsētā arī piedzima Andrejs Vasiļevskis jaunākais. Diezin vai Tampas treneri uzreiz metīs Vasiļevski "izpeldēt", iespējams, ka sezonu viņš sāks AHL klubā Sirakūzu "Crunch", taču nākotnē Tampā ar ufieti saista lielas cerības, par ko liecina arī līgums uz trim gadiem. Vēl viens pluss Vasiļevskim - viņš nepiekrita "Salavat Julajev" piedāvājumam (runā, ka pat ļoti labam piedāvājumam...), atteicās pagarināt līgumu un devās pretī izaicinājumam (par krietni mazāku naudu) uz pasaulē spēcīgāko hokeja līgu NHL.

Šajā pasaules čempionātā spēlēs arī 2013. gada NHL drafta pirmais numurs - 18 gadus vecais Kanādas izlases uzbrucējs Nātans Makinons. "Big-Mac" jeb "Razor" (asmenis) pērn kļuva par Memoriālā kausa izcīņas vērtīgāko spēlētāju (7+6 spēcīgāko junioru līgu čempionu turnīrā, divi hat-trick, turklāt viens no tiem - finālmačā), savā pirmajā NHL sezonā Kolorādo "Avalanche" rindās viņš guva 24 vārtus un izdarīja 39 rezultatīvas piespēles regulārajā turnīrā, bet Stenlija kausa izcīņā pirmajās piecās spēlēs sakrāja 10 punktus (2+8). No Makinona viņa pirmajā pasaules čempionātā gaida apmēram tādu pašu debiju, kāda tā bija trim citiem bijušajiem NHL drafta pirmajiem numuriem - Tavaresam (7 vārti), Stemkosam (7) un Krosbijam (8). Pagaidām Nātana rēķinā pirmajās trijās spēlēs ir 1+1.

Čehijas izlases 20 gadus vecais uzbrucējs Tomašs Hertls pagaidām par sevi daudz vairāk licis runāt NHL nevis pasaules čempionātā. Sanhosē "Sharks" uzbrucējs ir Prāgas "Slavia" audzēknis un viņš ir pirmais jau pēc Čehoslovakijas sadalīšanās Čehijā dzimušais hokejists, kurš spēlē NHL. Jau savā otrajā spēlē NHL viņš guva divus vārtus, bet tad kļuva par jaunāko kopš 1988. gada, kas vienā mačā guva 4 vārtus (pavisam šosezon viņam ir 15+10 regulārajā turnīrā un 2+3 Stenlija kausa izcīņā). Tikai savainojuma dēļ Hertls nepiedalījās Soču ziemas olimpiskajās spēlēs un viņa statistika NHL nav vēl labāka. Pērn pasaules čempionātā Hertls neguva nevienus vārtus, neizdarīja nevienu rezultatīvu piespēli un nopelnīja -3 lietderības koeficientu. Minskā jaunajam čehu talantam ir jau 2+2 pirmajās trijās spēlēs. Tas jau ir cits Hertls...

Čehijas kaimiņvalsts Slovākijas izlasē spēlē 19 gadus vecais uzbrucējs Martins Revajs. Dzimis Prāgā, bet jau kopš 15 gadiem spēlē Slovākijas izlasēs un viņu jau salīdzina ar slaveno Žigmundu Palfiju. Revajs šajā pasaules čempionātā ir viens tikai no trim spēlētājiem, kuri pārstāv junioru līgas - Revajs spēlē QMJHL, vācietis Leons Draizaitls spēlē WHL, bet mūsu Jānis Jaks - MHL čempionātā. Aizvadītajā sezonā Revaja rēķinā Kvebekas junioru līgā ir 20+42 regulārajā turnīrā un 5+10 izslēgšanas spēlēs. Revajs tagad ir galvenā uzlēcošā zvaigzne Slovākijas hokejā.

Leons Draizaitls. Pazīstams uzvārds - vai ne? 18 gadus vecā Leona tēvs Peters savulaik bija viens no Vācijas izlases līderiem (dzimis bijušajā Čehoslovākijā), piedalījās 7 pasaules čempionātos un trijās olimpiskajās spēlēs. Leona talants tika pamanīts ļoti agri - viņam bija tikai 16 gadu, kad Leons SBL jeb skolu bundeslīgas čempionātā Manheimas komandas labā 29 spēlēs guva ... 97 vārtus un izdarīja 97 rezultatīvas piespēles! Tad par viņu arī sāka runāt, tad viņu arī iesauca par "vācu Grecki". Aizvadītajā sezonā WHL čempionātā Leona rēķinā vairāk nekā 100 rezultativitātes punktu (38+67), 190 cm garajam un tehniskajam uzbrucējam šovasar paredz augstāko vietu NHL draftā Vācijas hokeja vēsturē (līdz šim visaugstāk draftēts tika Marcels Gočs - ar 20. numuru). Leonu salīdzina ar slovēni Andži Kopitaru, kurš pieaugošu pasaules čempionātā debitēja 17 gadu vecumā, bet pēc gada jau guva tajā 9 punktus (3+6). Draizaitlam pagaidām Minskā ir izdevies izcelties tikai ar vienu rezultatīvu piespēli, taču Vācijas izlase nav Slovēnijas tā laika izlase, un nepamanīt laukumā Vācijas izlases 71. numuru nevar.

Dānis Niklass Jensens pērn AIK rindās kļuva par rezultatīvāko junioru (17 vārti) Zviedrijas Elitserien čempionātā, bet šosezon jau izmēģināja spēkus NHL (7 spēles; 3+2). Arī viņa tēvs savulaik bija pazīstams hokejists - dzimis savulaik Toronto un spēlējis OHL, Niklasa tēvs 12 sezonas spēlēja Dānijas izlasē, tā ka arī šajā gadījumā ir iemesls domāt, ka ābols nebūs nokritis tālu no ābeles. 21 gadu vecais Niklass pasaules čempionātā debitēja jau pērn un guva divus vārtus, bet Minskā viņš vēl nav izcēlies.

Tikai 17 gadi ir šveicietim Kevinam Fialam un viņam vēl jāspēlē aizsargmaskā. Jans Fiala savulaik emigrēja no Čehoslovākijas uz Šveici, kur tagad ir Cīrihes "Lions" U17 komandas trenera asistents un tieši tēvs Jans savulaik kļuva par Kevina pirmo treneri. Kevins ir ļoti ātrs, šosezon viņš debitēja HV-71 komandā Zviedrijas Elitserien čempionātā un sakrāja 25 punktus (10+15). Daudzi Fialu uzskata pat par talantīgāku nekā Draizaitlu un arī šveicietim šovasar paredz augstu vietu NHL draftā.

ASV izlases 20 gadus vecais aizsargs Džeikobs Trouba lika par sevi runāt jau pērn (1+2 un pārliecinoši nosvērta spēle aizsardzībā), bet tagad NHL drafta 2012. gada 9. numurs jau ir viens no ASV izlases aizsardzības balstiem (plus - divi gūti vārti pirmajā mačā ar Baltkrieviju). 2013. gada U20 pasaules čempions un turnīra labākais aizsargs Minskā ieradās joprojām vēl kā ļoti jauns, bet jau arī kā vēl spēcīgāks spēlētājs (NHL čempionātā Vinipegas "Jets" rindās - 10+19). Troubas komandas biedram uzbrucējam Džonnijam Gudro arī ir 20 gadi, taču viņa rēķinā ir tikai viena spēle NHL (Kalgari "Flames") un viņš čempionāta sākumā patiešām ir viens no spilgtākajiem atklājumiem. Tikai 173 cm garais Bostonas koledžas students ir ļoti ātrs un tehnisks, viņš jau U20 pasaules čempionātā pērn atstāja par sevi spilgtu iespaidu (7+12), bet tad kļuva par labāko NCAA sezonas spēlētāju un atkārtoja Pola Karijas rekordu - vismaz viens punkts 31 spēlē pēc kārtas. Starp citu, savā līdz šim vienīgajā spēlē NHL Gudro guva vārtus jau ar pirmo metienu... Minskā jaunais amerikānis izcēlās ar skaisti gūtiem vārtiem jau pirmajā mačā.

Droši vien, ka 19 gadus vecais soms Jūse Saross būs vienīgais no jaunajiem talantiem, kurš Minskā nespēlēs - viņš ir Somijas izlases trešais vārtsargs. Ne velti laikam mēdz teikt, ka somi varētu apgādāt ar augstas klases vārtsargiem vēl vairākas izlases. Šā gada U20 pasaules čempions un labākais vārtsargs, SM-liiga čempionāta labākais debitants (92,3 procenti atvairītu metienu) vēl gaida savu stundu. Nākamsezon viņš vēl spēlēs HPK komandā SM-liiga čempionātā, bet tad, iespējams, pievienosies Somijas izlases pirmajam numuram šajā pasaules čempionātā Pekam Rinnem Nešvilas "Predators" komandā NHL.

Iespējams, ka līdz pasaules čempionāta beigām Minskā šis saraksts kļūs garāks. Iespējams, ka kādu tajā vairs nebūs iemesla pieminēt. Interesanti ir pasekot uzlēcošajām zvaigznēm...

  +1 [+] [-]

, 2014-05-13 18:39, pirms 10 gadiem
TV5 komentētāji vakardienas spēlē jau ar 100% pārliecību runāja, ka Vasiļevskis būs Tampas otrais vārtusargs un Gudim būs jābūt 3šā lomā. Es arī vairāk tiecos uz to,ka viņš, kopā Kristeru sezonas sākumā Sirakrūzā spēlēs.