Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

LBL fināli, izlase un samērīgums

LBL fināli, izlase un samērīgums
Valdis Voins atzīst, ka vēlreiz šādā situācijā negribētu nonākt...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

Piektdien ar LBS prezidentu apsēdāmies uz garāku sarunu. Visu cieņu – piekrita bez atrunāšanās, ieradās bez palīgiem, un pēc intervijas nepalūdza iepazīties ar atšifrējumu, lai pēcāk komfortablākos apstākļos mēģinātu ko piekoriģēt. Pilna saruna būs lasāma šās nedēļas drukātajā SA, taču savdabīga šķita kāda šķautne, kas līdzšinējā Latvijas čempionāta finālu norises diskusijā vēl nebija izskanējusi. Izlase...

Saruna jau bija labi iesilusi, kad LBS prezidents kādā karstākā brīdī nāca ar pretjautājumu: “Labi, tad pagriezīsim šo lietu vēl nedaudz citā plāksnē: cik valsts izlases kandidātu šobrīd spēlē VEF?” Kandidātu saraksts nav nosaukts, taču vienojāmies, ka tādu ir 3-4, varbūt ārkārtas gadījumā – pieci. Voina kungs apelēja, ka tieši klubs ir tas, kas rudens un ziemas mēnešos gādā par šiem spēlētājiem – apčubina, nodrošina un trenē, lai pēcāk vasaras mēnešos Bagatskis saņemtu gatavu produktu, nevis pusfabrikātus. Spēlētājam jāēd 12 mēnešus gadā un kaut kur jātrenējas, atgādināja LBS prezidents, piebilstot arī par sportisko pusi: “Jo augstāka līmeņa turnīros spēlē mūsu klubi, kuru sastāvos ir nacionālo izlašu spēlētāji, jo lielāks ieguvums būs arī izlasei. Viss [šajā situācijā] nav tik viennozīmīgi, vienmēr vajag izvērtēt. Klubam ir savas intereses un mums jāievēro samērīgums.

Ņemot vērā, ka tieši par samērīgumu – to, ko Latvijas basketbols iegūst, un cik tajā pašā laikā zaudē no šādas situācijas – spriedām gana daudz, te iebildu, sak – neviens jau neapgalvo, ka VEF nav jāspēlē VTB līgā, vienkārši tam kā jebkuram citam klubam Eiropā būtu jāspēj saplānot savas iespējas. Proti, ja tas pavasarī grib spēlēt vienlaikus divos turnīros, tātad būtu jānodrošina attiecīgs sastāvs – nevis 8-9 izmantojami spēlētāji, bet attiecīgi 10, 12 vai 14.

- Nu, tas, protams, ir kluba jautājums. Mēs varam viņiem ieteikt paplašināt sastāvu, bet nevarm ieteikt, kur dabūt tam finansējumu.
- Bet šobrīd klubs šo savu jautājumu acīmredzami ir padarījis par LBS jautājumu. VEF neguļas zem pašu noorganizētā tanka, bet met zem tā savienību.
- Nu... Savienībai ir jāatrod risinājums.
- Varbūt vispirms pašam klubam ir jāatrod risinājums?
- (Dziļa nopūta) Es domāju, ka viss ir jāatrod savstarpēji. Mēs negribam nonākt pie situācijas, kad uzreiz 4-5 spēlētāji “saslimst” pirms izlases koptreniņiem, vai vēl kādām citām tamlīdzīgām lietām...

Lūk, interesanta replika. Dažādās situācijās – dažādi tulkojama un interpretējama. Kad pārjautāju, vai tiešām esmu sapratis pareizi, un varbūt bijuši kādi signāli, ka problēmu gadījumā ar LBL fināliem var gadīties problēmas arī ar VEF spēlētājiem izlasē, Voins atbild pārdomāti: “Neesmu dzirdējis no VEF spēlētājiem, ka viņi gatavotos nespēlēt. Nacionālās izlases treneris šos jautājumus pārrunā ar katru atsevišķi un vislabāk zinās, ko katrs domā. Mēs nevaram pateikt, ka kāds tagad nāktu un ar to mēģinātu mūs iespaidot.” Taču neapstrīdami – ar spiedienu vai bez tā, atklāti vai neuzkrītošāk, taču šāds arguments Basketbola savienībai šajā pavasarī tātad tomēr pastāv un Latvijas čempionāta finālu situācijas plānošanā ir aktuāls. Tiesa, dažādas “saslimšanas” Latvijas izlases kontekstā pēdējo četru gadu laikā gan nav nekas neparasts, un nav pārliecības, ka tās izārstējamas šādām metodēm, taču te savienības šefs paaugstina decibelus. “Nu, bet nevajag to motivēt vēl vairāk! Tā ir cilvēka personīga izvēle, bet, kas to ietekmē – varam tikai minēt. Mēs zinām, ka bijuši precedenti pirms iepriekšējiem čempionātiem, kad cilvēks pasaka: jā, ziniet, es esmu ļoti noguris pēc garās sezonas un diemžēl jums palīdzēt nevarēšu...”

Vasara parādīs. Bet LBL finālsērija tikmēr gaidīs VEF mājās no viesturnejas Krievijā – nākamreiz LBS valde sapulcēsies nākamajā ceturtdienā un tad atkarībā no “Himku” sērijas iznākuma lems, ko darīt tālāk. Cerams, tās iznākums ļaus kalendāra veidotājiem iekļauties maija ietvaros, jo vismaz viena no finālistēm jūnijā laukumā negatavojas iet. Un, ja nonāks tiktāl, LBS prezidentam un valdei neizbēgami vēlreiz būs jāatgriežas pie tēmas par samērīgumu...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2013-05-13 21:07, pirms 11 gadiem
man liekas tēma par iespējamo VEF spiedienu uz izlases kandidātiem absurda un amorāla. visu sezonu LBS viņiem ir pakārtojušies un nākuši pretī (t.i. Latvijas basketbols), tā ka viņiem jāpabeidz kluba lietas un bez mazākā pamudinājuma pirmajiem jābūt pie izlases treniņnometnes durvīm!!!

  -3 [+] [-]

, 2013-05-13 22:21, pirms 11 gadiem
Es esmu par izlasi, piekrītu Voina viedoklim.
Ja pārforsēs, vēl dabūs traumas, tad tas būs tikai sliktāk izlasei.

Pašreizējā situācijā, visiem LBL klubiem būtu jārespektē VEFs. Ventspilij jau tāpat vienalga, nekur citur nespēlē vairs.

-------------------------------------------
“Nu, bet nevajag to motivēt vēl vairāk! Tā ir cilvēka personīga izvēle, bet, kas to ietekmē – varam tikai minēt. Mēs zinām, ka bijuši precedenti pirms iepriekšējiem čempionātiem, kad cilvēks pasaka: jā, ziniet, es esmu ļoti noguris pēc garās sezonas un diemžēl jums palīdzēt nevarēšu...”
---------------------------
Tieši tā, kas te nesaprotams, Ingmār?

  +1 [+] [-]

, 2013-05-13 22:53, pirms 11 gadiem
Savējie sapratīs jeb ''Slima suņa murgi" kā klubs var iespaidot izlases darbību?
FIBA ir stingra nostāja izlases jautājumā,klubiem jānodrošina spēlētāju dalība izlasē.
Ja, pašiem nav prāta:
basketbols - Basketbola izlases uzvedības kodekss

     [+] [-]

, 2013-05-13 22:55, pirms 11 gadiem
Vai rakstā būs arī kaut kas par sieviešu izlasi un attieksmi pret to?

  +1 [+] [-]

, 2013-05-14 00:21, pirms 11 gadiem
Viss tas ir sviests, kadam vienkarsi gribas izteloties kaut ko citu, reala Vef-Ventpils speku attieciba ir +20 pts katra spele, nekorekti no Vef puses bija spele Saldu, ari situacija kad Ventpils ir nezina nav korekta, tacu nav ta, ka sada situacija butu jau ntos gadus, ari VTB attistisies un turpmak bus lielaka skaidriba, tacu acimredzami raksta autoram ir personigas antipatijas. Man daudz kliedzosak liekas sieviesu lideru nespelesana izlase, ja vir izlase vel kaut ka varam aizlapities lai neizskatitos tragiski uz kopeja fona, tad siev izlase katras lideres nespelesana loti jutami atsaucas uz rezultatu, nebutu Tamanes, nebutu finala.

  -1 [+] [-]

, 2013-05-14 14:41, pirms 11 gadiem
Nesaprotu, kas tas par jauno vilni kaut kā mākslīgi atdalīt LV basketbolu no VEF. Mums ir maz komandu un spēlētāju un ir tikai normāli, ja nevis pieturas pie formāliem lēmumiem, bet abas komandas vienojas kā spēlēs.

Mums ir jāpriecājas, ka VEF ir uzvarējuši klubus ar daudzkārt lielākiem budžetiem un šogad netikai tikuši play-off, bet pat līdz otrajai kārtai! Protams, Himki ir ļoti sarežģīts pretinieks, bet man kā basketbola fanam gribas cerēt, ka ir iespējas uzvarēt!

Kāpēc nevirzīt enerģiju uz to,ka VTB nav sakārtojuši kalendāru un lai to izdara nākamgad nevis čakarē iespējas uzvarēt un spēlētāju veselības.

No VEF izlasē noteikti būs un ir apstiprinājuši- Janičenoks, Bertāns, Bērziņš
tie ir vieni no mūsu pašiem svarīgākajiem spēlētājiem un tikai normāli, ja par viņiem domā. Salīdzināsim kaut ar kandidātiem,kas nāk no Venspils komandas

  +2 [+] [-]

, 2013-05-14 19:58, pirms 11 gadiem
Bertānam ir labas ģimenes tradīcijas,Bērziņš arī kļuvis pieaudzis,bet janičenoks pēc saviem gājieniem vispār nav nepieciešams.
Latvijas basketbolam no VEF dalības VTB nav jēgas.

sapnis rakstīja: Nesaprotu, kas tas par jauno vilni kaut kā mākslīgi atdalīt LV basketbolu no VEF. Mums ir maz komandu un spēlētāju un ir tikai normāli, ja nevis pieturas pie formāliem lēmumiem, bet abas komandas vienojas kā spēlēs.

Mums ir jāpriecājas, ka VEF ir uzvarējuši klubus ar daudzkārt lielākiem budžetiem un šogad netikai tikuši play-off, bet pat līdz otrajai kārtai! Protams, Himki ir ļoti sarežģīts pretinieks, bet man kā basketbola fanam gribas cerēt, ka ir iespējas uzvarēt!

Kāpēc nevirzīt enerģiju uz to,ka VTB nav sakārtojuši kalendāru un lai to izdara nākamgad nevis čakarē iespējas uzvarēt un spēlētāju veselības.

No VEF izlasē noteikti būs un ir apstiprinājuši- Janičenoks, Bertāns, Bērziņš
tie ir vieni no mūsu pašiem svarīgākajiem spēlētājiem un tikai normāli, ja par viņiem domā. Salīdzināsim kaut ar kandidātiem,kas nāk no Venspils komandas