Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Futbola aģents var būt jebkurš no mums

Futbola aģents var būt jebkurš no mums
FK "Valmiera"
Foto: Jānis Līgats

Futbols ir viens liels bizness, no kura labumu gūt var ne tikai futbolisti vai klubu īpašnieki, bet arī tāda svētīga profesija kā futbola aģents. Tā nu viņdien piereģistrējos kādā interneta vietnē, kur pulcējas profesionāli spēlētāji un licencēti (ne vienmēr...) aģenti. Tā viņi viens otru atrod, tā dažiem sākas bizness. Kas ir jāizdara, lai kļūtu par futbola aģentu?

Lai kļūtu par futbola aģentu, formalitāšu nemaz nav tik daudz, cik varbūt kāds iedomājas. Taču šis tas ir jāizdara un, protams, arī jāpārskaita. Futbola aģentus licencē FIFA. Lai pieteiktos uz licenci, sākumā ir jāsniedz nepieciešamie dati par sevi (pilnīgi visa informācija par to, kā kļūt par licencētu futbola aģentu, ir atrodama FIFA mājas lapā). Tur pārskries pāri vēsturei, pārbaudīs, vai nav sodāmības par finansiālām mahinācijām vai citiem noziegumiem. Iespēju robežās pārbaudīs reputāciju un tādā garā. Kādam, kas jau futbolā ir aktīvi darbojās, tas arī varētu sagādāt problēmas, bet tiem, kam iepriekšējās pieredzes nav, taču mīlestība pret futbolu un vēlme kļūt par aģentu ir liela, problēmas šajā fāzē nebūs.

Tālāk FIFA uzaicinās uz rakstisku eksāmenu. Eksāmens būs testa veidā, kad katram jautājumam būs atbilžu varianti. Tātad nav obligāti jābūt ļoti gudram – var pietikt arī ar milzīgu veiksmi. Protams, jautājumi būs ļoti specifiski, no diviem blokiem veidoti. Pirmais bloks – futbola regulas, īpašu uzmanību veltot transfēru tirgum, tā noteikumiem. Otrais bloks – indivīda zināšanas gan par civillikumu, gan līgumu sastādīšanu. Taču, ja cītīgi mācīsieties, jo materiāli arī ir brīvi pieejami, tad arī eksāmenu noliksiet. Ir jāsavāc vien FIFA noteiktais minimālais punktu daudzums testā. Kad tas būs izdarīts, tad atliek vien pēdējais solis – nokārtot profesionālās atbildības apdrošināšanu. Tas viss, lai it kā pasargātu spēlētājus no pavisam ļodzīgiem aģentiem.
Pieņemsim, ka visiem soļiem ir iziets cauri, aģenta licence ir kabatā. Jāsāk pelnīt nauda! Tam ir nepieciešams kāds klients. Hmmm...Veins Rūnijs tviterī atbild, ka piedāvājumu apdomās pēc tam, kad būs ticis skaidrībā ar to, vai paliks „Manchester United”, vai arī dosies vasarā prom. Krištiano Ronaldu Facebook vietnē pieklājīgi atsaka, bet sola parunāt ar citiem spēlētājiem – varbūt kāds tiešām meklē jaunu aģentu. Ar citiem spēlētājiem, izmantojot sociālos tīklus, komunikācija īsti nevedas. Ko darīt, ko darīt...

Un te pēkšņi talkā nāk kāda interneta vietne, kas ir domāta jauniem aģentiem biznesa uzsākšanai. Saucas „Fieldoo”. SA+ nolēma paskatīties, kas lācītim ir vēderā. Lūk, pirmās 30 dienas var darboties izmēģinājuma režīmā, bez maksas. Protams, visos PR materiālos šo vietni slavē pieredzējuši vārdi futbolā, dažs labs pat strādā „Barcelona” vai citos slavenos klubos. Reklāma ir laba lieta, bet – kā ir ar saturu? Reģistrācija ir pārsteidzoši viegla, nekur pat nebija jānorāda aģenta licences numurs (kas varētu sagādāt man problēmas, ņemot vērā to, ka licences nav...). Pietiek vien ar vārdu, uzvārdu, e-pastu un paroli. Tad uz e-pastu atnāk apstiprinājuma vēstule, kur jātrāpa uz viena linka un – Anniņ, apsedzies, reģistrācija ir pabeigta! Jāteic, lapa ir ļoti racionāla. Uzreiz var ķerties vērsim pie ragiem un vest sarunas ar spēlētājiem, kas šajā vietnē ir reģistrējušies. Tā, tā, tā – labs balsta pussargs futbolā ir tikpat vērtīgs kā savulaik zirgs lauksaimniecībā. Atķeksēju šo pozīciju, norādu vēlamos vecuma parametrus, manā gadījumā 19 – 24 gadi, jo vēlos jaunu, taču jau fiziski nobriedušu spēlētāju. Tālāk piedāvā izvēlēties spēlētāja statusu: brīvs; piedāvāts izīrēšanai; ar kontraktu kabatā. Es kā jauns darbonis šajā biznesā nolemju, ka sākšu no pamatiem, tāpēc meklēšu spēlētājus bez kontraktiem. Pirmais vārds, kas izlec, ir...(bungu rīboņa!) Nemaņja Kosovičs, 19 gadus vecs balsta pussargs no Melnkalnes. Viņa profilā atrodamā informācija vēsta, ka var spēlēt arī kā labās malas aizsargs. Aizvadījis divas spēles Melnkalnes U-17 izlasē, vārtus nav guvis, kas balsta pussargam nav nekas traks. Šobrīd bez kluba, lai arī sezonu uzsāka Melnkalnes 1. divīzijas klubā „Sutjeska Nitsic”, aizvadīja vienu spēli. Zīmīgi, ka sezonu iepriekš tajā pašā klubā 29 spēles, kurās divas rezultatīvas piespēles. Ir pievienots arī 13:44 minūtes garš video – tā sākumā agresīva hip – hop mūzika, vēlāk vēl agresīvāka smagā rokmūzika. Kadri gan no U- 17 izlases spēlēm, gan kluba spēlēm. Pats spēlētājs regulāri tiek apvilkts ar sarkanu – lai nepazūd.

Tāpat ir vesels lērums bilžu, tiesa, nav nevienas publikācijas presē par viņu. Un, kas svarīgi, ir iespēja ar viņu sakontaktēties personīgi, ko es kā pseidoaģents neizmantoju. Tāpat ir iespēja kontaktēties ar citiem aģentiem un, kā man e-pastā norādīja vietnes veidotāji, veidot kopīgu biznesu, nojauzdami, ka man vienam vezumu pavilkt sākumā būs grūti. Meklējot sadarbības partnerus starp aģentiem un skautiem, tiek piedāvāta opcija izvēlēties starp tādiem, kam ir licence, un tādiem kā es, kam nav. Daļa izskatās nopietni, daži – pagalam komiski. Piemēram, viens poļu puisis savu profila bildi ir uzņēmis tumšā guļamistabā kopā ar savu gotisko piegulētāju, bet aprakstā, kur visi norāda savus grādus, pieredzi un sasniegumus, atrodams šāds ieraksts: „Esmu jauns, bet pilns entuziasma!”
Bet nu jokus pie malas, jāmeklē starp lielajām zivīm. Meklēšanā atķeksēju to, ka vēlos, lai man atrod licencētu aģentu, bet pie viņa darbības reģiona atzīmēju Brazīliju – tur talantu ka biezs. Atrod divus, kas reģistrējušies un pie darbības lauku savus profilos norādījuši Brazīliju. Viens no viņiem pats nāk no Kongo. Tas ir N’siala Mvuemba Krispins Jvess. Lai arī bilde ir fotogrāfēta ar pavecu telefonu, tomēr izskatās nopietns, turklāt darbojas Francijas firmā („21 Sport Management”). Reģistrējies pirms trim nedēļām, taču jau piedāvā kāda futbolista pakalpojumus. Tas ir 21 gadu vecais Santa Stefane, kamerūniešu balsta pussargs, kurš pašlaik ir bez līguma, taču iepriekš ir spēlējis Madrides „Atletico” dublieru sastāvā Spānijas 3. līgā. Tāpat bijis arī Kamerūnas U-20 izlases spēlētājs, bet, kā norāda aģents, „tiekot vērots arī no lielās izlases treneru korpusa”. Un, protams, esot talantīgs – tā vēsta aģenta skopais apraksts. Tik jauns, tik talantīgs un...tik pieticīgs savās finansiālajās prasībās, jo alga par sezonu tiek prasīta ne lielāka par 10 000 eiro. Būtu kluba vadītājs, nopirktu. Visi aģenta kontakti (e-pasta adrese, Skype lietotājvārds), arī mobilā telefona numurs taču ir manās rokās.
Tā kā neesmu ne aģents, ne spēlētājs, ne skauts, ne kluba menedžeris, tad saprotu – nav te ilgi ko starp profiem sēdēt. Vien verot ciet interneta vietni, secinu, ka, ja būtu gribējis, varbūt arī būtu kas no manis iznācis. Iespējams tas ir.

P.S. Bet, ja pavisam nopietni, tad dzīvē viss ir daudz sarežģītāk, nekā virtuālās pasaules radītajā pirmajā iespaidā šķiet. Futbola aģenta darbs – tā ir nepārtraukta komunikācija, spēles izpratne, juridisko smalkumu pārzināšana un vēl daudz citas nianses, tostarp sportistu psihloģijas pārzināšana, prasme piedāvāt un tirgoties. Pavisam reāls un grūts darbs. Ar „esmu jauns, bet pilns entuziasma” un piedauzīgu bildi vien būs par maz...Augstāk atrodamās rindas ir veltījums...sapņotājiem. Sapņi, starp citu, mēdz piepildīties...

  +2 [+] [-]

, 2013-03-13 15:55, pirms 12 gadiem
+ par rakstu

  +3 [+] [-]

, 2013-03-13 16:41, pirms 12 gadiem
Paldies par rakstu. Tikai vēlējos norādīt uz dažiem aspektiem.
Futbola aģentus licencē katras valsts nacionālā federācijā. Latvijā - LFF. Un nokārtot šo eksāmenu pavisam noteikti nevar pat ar milzīgu veiksmi. To nokārto labi, ja katrs piektais licējs.
Saprotu, ka tas bija ar ironijas pieskaņu, bet Rūnija un Ronaldu kontaktēšana ar nodomu noslēgt pārstāvības līgumu beigās varētu iznākt par rupju FIFA noteiktumu pārkāpumu. Pastāv pusoficiāls aģentu un viņu spēlētāju saraksts, ar ko aģenti var iepazīties.
Pēdējā "P.S. rindkopa" vislabāk raksturo šo biznesu