Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ar tīru sirdsapziņu

Ar tīru sirdsapziņu
LFF sacensību daļu turpmāk vadīs 27 gadus vecais Arturs Gaidels, kurš iepriekšējos piecos gados bija viens no Jāņa Skredeļa palīgiem. Foto: f64 Photo agency

Pērn Latvijas futbola čempionātā viens no lielākajiem skandāliem izcēlās pēc futbolistu Jurija Kotjukova un Ērika Kokina pāriešanas no "Gulbenes" uz Daugavpils "Daugavas" komandu, lai arī vēl nebija sācies spēlētāju pāreju periods. Toreiz LFF sacensību daļas vadītājs Jānis Skredelis neatklāja, kurš pārejām devis zaļo gaismu. Vairāk nekā pēc pusgada "vainīgais" atzinies pats...

Tiem, kam mazliet piemirsusies šī skandāla vēsture, īsumā to atgādināšu. Runa ir par iepriekšējo sezonu. Raugi, 2011. gadu. Latvijas virslīgas čempionāta reglamentā rakstīts, ka vasarā spēlētāju pārējas sākas 6. jūlijā. Tomēr Daugavpils "Daugava" nolēmu šo punktu ignorēt un griezās federācijā, lai pieteiktu savā komandā divus savus futbolistus Kotjukovu un Kokinu, kuri kopš sezonas sākuma bija izīrēti "Gulbenei". Brīnumainā kārtā LFF šo vēlmi izpildīja, un Kotjukovs pat izgāja laukumā 3. jūlijā virslīgas spēlē pret FK "Ventspils" (1:1). Tas nozīmēja, ka starp diviem pāreju periodiem viņš pamanījās uzspēlēt divās komandās! Tas būtu tas pats, kas uzbrucējam Danielam Staridžam visu sezonas pirmo pusi Anglijas premjerlīgā spēlēt Boltonas "Wanderers" sastāvā, bet tad pēkšņi decembra beigās iziet laukumā Londonas "Chelsea" kreklā...

Ja atgriežamies pie notikumiem virslīgā, FK "Ventspils" bija gana acīgs, un iesniedza protestu, jo pret viņiem taču bija spēlējis futbolists, kurš nemaz nedrīkstēja atrasties laukumā. Ņemot vērā reglamentu, Kotjukovs nedrīkstēja spēlēt citā virslīgas komandā līdz pat 6. jūlijam. Kokins toreiz palika uz soliņa.

Disciplinārā komisija FK "Ventspils" iesniegto protestu negaidīti noraidīja, toties pēdējā instance - arbitrāžas komisija - pārkāpumu fiksēja un piešķīra "Daugavai" tehnisko zaudējumu 0:3. Nav šaubu, ka šis gadījums pērn ietekmēja cīņu par medaļām. Sezonas otrajā pusē, kad katram punktam ir dubults svars, ”Daugavai” viens punkts tika atņemts, bet vienam no niknākajiem konkurentiem - FK "Ventspils" - tika divi klāt. Protams, ka brīdī, kad turnīra tabulā labāko trio bija ļoti blīvi blakus viens otram, Daugavpils komandai arbitrāžas lēmums bija kā sitiens zem jostas vietas. Finišā FK "Ventspils" ieguva kāroto zeltu, bet "Daugava" tika pie bronzas.

Kā jebkurš skandāls, arī šis pamazām norima, taču tā arī palika neatbildēts jautājums - kurš LFF darbinieks toreiz pieļāva kļūdu, atļaujot "Daugavai" priekšlaicīgi pieteikt sastāvā Kotjukovu un Kokinu? Jānis Skredelis toreiz sacīja, ka viņš pats to nav darījis, taču arī negrasījās atklāt vainīgā vārdu. Tiesa, viņš arī palika pie sava, ka sacensību daļa nemaz nav kļūdījusies, lai arī tas bija acīmredzami. Galvenais klupšanas akmens, manuprāt, toreiz bija nepilnīgais reglaments. Pēc tam - arī tā neievērošana.

Kopš gada sākumā Skredelis sacensību daļā vairs nestrādā. Jaunais tās vadītājs ir 27 gadus vecais Arturs Gaidels, kurš līdz šim bija viens no Skredeļa palīgiem. Tāpēc šo jautājumu ar bārdu uzdevu arī viņam. Izrādās, tieši viņš bijis tas, kurš pieļāvis šo kļūdu. Gaidels atzina, ka toreiz nācis pretī "Daugavai", jo tā minētos futbolistus vēlējās iekļaut pieteikumā dalībai Eirokausos. Taču iznācis tā, ka šis lēmums veicinājis arī virslīgas reglamenta pārkāpumu. Gaidels piekrīt, ka virslīgā Kotjukovs nedrīkstēja spēlēt līdz pat 6. jūlijam. Viņš solīja ņemt vērā šo pieredzi, lai turpmāk šādas kļūdas neatkārtotos. Šogad būšot jauns - kvalitatīvāks reglaments. Izvirzīts mērķis reglamentu beidzot uzrakstīt tā, lai katrs tā punkts būtu skaidrs un nepārprotams, lai tas nenonāktu pretrunā ar citiem punktiem.

Laiks rādīs, cik labs sacensību daļas vadītājs būs Gaidels, taču simpatizē tas, ka viņš nevairījās atzīt savu kļūdu. Kad runājām par šo jautājumu, nebija sajūtas, ka viņš no tā "bēgtu", ka censtos darīt visu, lai nebūtu jāuzņemas jelkāda atbildība un vaina jāatzīst. Gluži pretēji - Arturs diezgan ātri un tieši to uzņēmās: "Tā bija mana kļūda."

Jebkurš, kurš kādreiz rupji kļūdījies, zina, ka atzīt savas kļūdas nav viegli. Vēl jo vairāk, ja to uzzina plaša auditorija. Šajā gadījumā tie ir žurnāla "Sporta Avīze" un arī portāla SA+ lasītāji. Šāda atklātība izpelnās cieņu. Artura sirdsapziņa šajā jautājumā nu ir tīra. Jācer, ka tas veicinās ražīgu strādāšanu atbildīgajā amatā.

  +4 [+] [-]

, 2012-02-14 00:24, pirms 13 gadiem
Par lielu Virslīgu!

  +5 [+] [-]

, 2012-02-14 00:27, pirms 13 gadiem
Raksts priecā. Vismaz nav vairs jālasa veca marasmātiķa apcerējumi. Tiesa, Arturs vairāk kļūdīties nedrīkst.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-02-14 10:20, pirms 13 gadiem
Un šitādu liek par sacensību daļas vadītāju.Viņa dēļ aizkulišu čempions ir FK ,,Ventspils"nevis ,,Liepājas Metalurgs"kuri uzvarēja sportiskā cīņā,faktiski izcīnot vairāk punktus futbola laukumā nevis LFF kabinetos.
Žolto siņij,samij siļnij

  -1 [+] [-]

, 2012-02-14 18:28, pirms 13 gadiem
Ivaram jāiet arī strādāt uz LFF. Šķiet pavisam tīrs un kārtīgs cilvēks