Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Tambijeva izlases vārtu guvumi, piespēles un... centimetri

Tambijeva izlases vārtu guvumi, piespēles un... centimetri
Latvijas U-20 izlases puiši Sergeja Žoltoka piemiņas turnīrā 2012. gada augustā. Foto: Āris Zobens

Latvijas U-20 izlase briest un nogatavojas junioru pasaules čempionātam, kas paredzēts gadu mijā Ufā, Krievijas Federācijā. Viens no izlases kandidātu atlases „sietiem” bija U-20 izlašu turnīrs Austrijā, kuru mūsējie pabeidza 2. vietā. Ko paši spēlētāji saka par turnīrā iespēto? Un, jokus mīlot, mazliet „absurda matemātikas”: Leonīda Tambijeva izlases rezultatīvākie centimetri ir 179-180, bet lietderīgākais cm – līdz 174.

Dalību U-20 izlašu turnīrā Telfs Cup Latvijas U-20 izlase pabeidza uz pozitīvas nots, turnīra pēdējā dienā, 9. novembrī, „izrēķinoties” ar Dānijas U-20 vienību (5:1). Tāds pats rezultāts bija dienu iepriekš, kad pievarēti mājinieki – Austrijas junioru izlase. Taču ar to visu bija par maz, lai turnīrā paņemtu galveno trofeju. Jo turnīra pirmajā dienā, 7. novembrī, par Latvijas U-20 izlasi pārāki bija izrādījušies Baltkrievijas vienaudži (2:3 OT).

Kā kopumā vērtējams izlases starts Telfsā?

„Spēlēs pret Austriju un Dāniju parādījām, ka esam spēcīgāki gan uzbrukumā, gan aizsardzībā; izpildījām trenera prasīto, pieturējāmies pie spēles plāna un rezultāts bija redzams. Pret baltkrieviem bija citādāk, viņi bija jau nedēļu gatavojušies ar šo sastāvu un principā jau iespēlējušies, turpretī mēs visi bijām tikai savākušies Telfsā. Spēle bija laba, bet tomēr neizmantojām izdevības līdz galam. Kopumā varu teikt, ka turnīrs tiešām bija izdevies, neskatoties uz zaudējumu overtaimā pret baltkrieviem,” spriež Latvijas U-20 izlases aizsargs Matīss Gelažis.

„Vajadzēja vinnēt turnīru... Pirms turnīra bija tikai divi treniņi, turklāt nepilnā sastāvā. Nebijām iespēlējušies, bet ar katru nākamo spēli jau spēlējām labāk – labāk izpildījām spēles plānu. Pie jauniem partneriem arī ir jāpierod, jāiespēlējas,” sniegumu Telfs Cup komentē junioru valstsvienības uzbrucējs Andris Siksnis. Te gan jāpiebilst, ka Latvijas U-20 izlases sastāvā Austrijas turnīrā puse komandas (13 no 26) regulārajā sezonā pārstāv vienu klubu – HK Rīga; tam būtu jāatstāj pozitīvu iespaidu tieši uz saprašanos laukumā. Arī tad, ja ikdienā nesanāk spēlēt vienā maiņā. „Tā noteikti ir priekšrocība,” piebilst Andris Siksnis.

Pretinieku spēks un nespēks

Latvijas junioru izlases dalībnieki par stiprāko pretinieku nosauc Baltkrievijas U-20 izlasi, tad seko Austrijas juniori, bet Dānijas U-20 valstsvienība esot bijusi švakākā. Tieši tādā secībā ar šīm junioru vienībām uzspēlēja Latvijas vienaudži.

Baltkrievijas U-20 (2:3 OT). „Kopumā dalība turnīrā nebija slikta, vienīgi pirmā spēle pret baltkrieviem bija pagrūtāka, bet pēc tam jau puiši iespēlējās. Pirmajā spēlē dažiem bija uztraukums, nesanāca izpildīt trenera prasības, bija grūtības ar uzbrukuma iesākšanu,” skaidro Latvijas U-20 izlases vārtsargs Ivars Punnenovs, kurš sargāja valstsvienības vārtus spēlē pret Baltkrievijas vienaudžiem. „Sābru” priekšrocība bijusi apstāklī, ka viņi jau vienu - divas nedēļas kopā trenējušies. Bet Latvijas juniori divos treniņos pirms turnīra paspējuši vien atstrādāt vairākumu, kas tad turnīrā bija salīdzinoši pieklājīgā līmenī. „Ja mums nebūtu pirmā spēle pret Baltkrievijas izlasi, tad mums būtu pirmā vieta,” ir pārliecināts Latvijas U-20 izlases uzbrucējs Rustams Begovs.

Austrijas U-20 (5:1). „Pats esmu spēlējis pret lielāko daļu čaļu no Austrijas izlases, un, domāju, ka viņi nebija gatavi mūsu spiedienam jau no spēles pirmajām minūtēm. Viņi bija uzvarējuši dāņus iepriekšējā dienā; domājams, viņiem likās, ka varbūt paveiksies pret Latviju, bet pierādījām pretējo. Kopumā liekas, ka spēlē pret Latviju bija parādīts 80 - 90% no visa spēka, kas austriešiem ir. Jo spēlējot pret Baltkrieviju, Austrija tikai 3. periodā zaudēja vienīgos vārtus, un, spēlei beidzoties, zaudēja tikai ar 0:1,” spriež Latvijas junioru izlases aizsargs Matīss Gelažis, kurš regulāro sezonu aizvada Moser Medical Graz 99ers U20 komandā Austrijas U-20 līgā ar diezgan dzejisku nosaukumu – Erste Bank Young Stars League. „Austrijā tagad sāk spēlēt vairāk tādu kā Kanādas hokeju – viena, divas piespēles, ripa tiek ieraidīta uzbrukuma zonā un notiek cīņa pie bortiem, daudz spēka paņēmienu. Kaut gan arī Austrijas hokejs neatpaliek ar taktisko zīmējumu, nevar teikt, ka viņi tikai skrien un met – tā, kā to darīja dāņi. Kā Austrijas U-20 izlase spēlēja turnīrā, tāda tipa hokejs ir vērojams Austrijā vispār,” skaidro Matīss Gelažis. Latvijas U-20 izlase 59 minūtes „spieda” austriešus, sakrāja 5 vārtu guvumus, bet tomēr vienu „ielaida” spēles 60 minūtē. Atslāba? „Varētu būt, ka mazliet atslābām; tomēr rezultāts to nedaudz atļāva,” secina Rustams Begovs.

Dānijas U-20 (5:1). Dāņi turnīru pabeidza ar nulle punktiem, visiem pretiniekiem piekāpjoties pamatlaikā. Turnīra beigās Dānijas junioru valstsvienības statistika nav glaimojoša: vārtu starpība -8; stipri „šķidrs” vairākums (7,14% realizācijas); katastrofāls mazākums (57,89% izturētu mazākumu)... „Nevarēja īpaši saprast, kāda ir tā Dānijas komanda. Kad iemetām trīs golus, tad viņi apstājās,” tā Rustams Begovs.

Telfs Cup turnīra gala tabula (2012. g. novembris; PP = pēc pamatlaika):

vietakomandasp.uzv.uzv. PPzaud. PPzaud.punktivārtu st.LAT U-20 vs.
1.Baltkrievijas U-203210089-52:3 OT
2.Latvijas U-2032010712-5-
3.Austrijas U-203100235-85:1
4.Dānijas U-203000306-145:1

Turnīra labākais uzbrukums

Kopumā 3 spēlēs Latvijas juniori saražoja 12 vārtu guvumus (t.i., vidēji spēlē 4), kas ir pieklājīgs sniegums, arī ņemot vērā, ka austriešu un dāņu valstsvienības bija ja ne klasi, tad pusklasi zemāka ranga vienības. Īpaši izcēlās saikne ‘Jeļisejevs – Kuzmenkovs’, kurā abi uzbrucēji saražoja pa sešiem punktiem. Nikolajam Jeļisejevam 4 vārtu guvumi un 2 rezultatīvas piespēles ļauj būt par Telfs Cup turnīra rezultatīvāko spēlētāju un labāko vārtu guvēju. Savukārt Artūrs Kuzmenkovs ar sešām rezultatīvām piespēlēm ir līderis visa turnīra piespēlētāju Topā, kā arī turnīra otrais rezultatīvākais spēlētājs. Pats Kuzmenkovs šo sniegumu komentē īsi: „Paldies maiņas biedriem par vārtu guvumiem...”

Otra rezultatīvākā sadarbība turnīrā konstatēta starp uzbrucējiem Bukartu-junioru un Siksni, kuri turnīrā salasīja pa četriem punktiem un savu statistiku īpaši uzlaboja turnīra pēdējā spēlē – pret Dānijas U-20 izlasi. Tas nozīmē, ka pret dāņiem bija visvieglāk? „Katru spēli uzlabojām sniegumu kā komanda, bet, ja salīdzina dāņus ar baltkrieviem, tad jā – bija vieglāk. Varbūt, ja pirmā spēle būtu pret dāņiem, arī cīņa pret dāņiem būtu sīvāka,” tā Andris Siksnis. Turnīra summā junioru izlases jaunākajam spēlētājam Rihardam Bukartam divi vārtu guvumi un divas rezultatīvas piespēles, bet viņa partnerim Andrim Siksnim proporcija: 1+3.

Priecējošs mazākums

Saskaņā ar turnīra statistiķu aprēķiniem Latvijas izlasei bija ne tikai apsveicams vairākums (30,0% realizācija), bet arī turnīra labākais mazākums – 94,12% neitralizācijas. Kas ir kompliments komandas aizsardzībai kopumā un aizsargiem konkrēti. Tomēr tikai puse Latvijas U-20 izlases aizsargu ir plusos – t.i., ar pozitīvu lietderības koeficientu. Pārējie – nelielos, bet mīnusos. Aizsargu ierindā izceļams Somijas 3.-ās stiprākās pieaugušo līgas komandā Waasa Red Ducks spēlējošais Kristaps Nīmanis, kuram pozitīvākais lietderības koeficients (+3) starp Latvijas U-20 izlases aizsargiem. Savukārt Liepājas Metalurgs aizsargs Edgars Siksna bija rezultatīvākais starp Latvijas junioru izlases aizsargiem (1+1). Kā kopumā vērtējams aizsargu sniegums? „Katrs cīnījās, centās sevi pierādīt, gūlās zem ripām un atdevās par 100% spēles plānam un trenera prasībām. Bija epizodes, sīkas kļūdas un nianses, kad kaut kas neizdevās, bet kopumā, uzskatu, ka aizsardzība bija pietiekami laba, vismaz uz šo turnīru. To arī pierāda fakts, ka netika ielaisti divās spēlēs kādi 3-4 vārti; piemēram, pret Austriju tikai beidzamajā minūtē tika ielaisti vienīgie vārti. Par savu sniegumu varētu teikt, ka varēju nospēlēt labāk, kaut gan kopumā uzskatu, ka bija normāli,” vērtē Latvijas U-20 izlases aizsargs Matīss Gelažis.

Komandas pēdējais bastions

Telfs Cup turnīrā Latvijas U-20 izlases sastāvā uzspēlēja abi līdzpaņemtie vārtsargi. Šveices stiprākajā junioru līgā spēlējošajam Ivaram Punnenovam nācās pacīnīties divās spēlēs – pret Baltkrievijas un Dānijas junioriem. HK Rīga „otrajam numuram" Rihardam Cimermanim – pret Austrijas vienaudžiem. Turnīra kopvērtējumā – pēc atvairīto metienu procenta – abi Latvijas valstsvienības vārtu vīri ieņēma 4. un 5. vietu. Labāks „procents” izrādījās Baltkrievijas U-20 izlases vārtsargam un diviem austriešiem. „Patika, kā abi vārtsargi darbojas. Bija epizodes, kad likās, ka tūliņ zaudēsim vārtus, bet tomēr kaut kādā veidā vārtsargs atvairīja raidīto metienu. Nebija nekādu stulbu kļūdu,” tā Matīss Gelažis. Vārtsargs Ivars Punnenovs par savu sniegumu teic: „Pirmā spēle pret baltkrieviem noteikti varēja būt daudz labāka. Pret dāņiem – 33 metieni, bija daudz darba, bet vārtos jutos ļoti labi. Tā, ka, domāju, ka nebija pārāk slikti”.

P.S. Rezultativitāte un lietderība „pret” centimetriem

Kā zināms, vairākos hokeja sekotājos mājo pārliecība, ka Latvijas U-20 izlases un HK Rīga galvenais treneris Leonīds Tambijevs „nemīlot” garāko galu un dodot priekšroku mazajiem-ņiprajiem. Par prieku minētajiem kritiķiem ir mēģināts izveikt dažādus matemātiskus vingrojumus, lai izvērtētu garo un īso spēlētāju lietderību un noderību rezultāta izteiksmē.

Vispirms jāpiebilst, ka 17 – 19 gadus veciem spēlētājiem, kas vēl „piedalās” auguma izmaiņu procesā, ar grūtībām „noķerami” adekvāti fiksēti oficiālie auguma parametri. Un pat IIHF sava laika pieteikumos ir būtiskas kļūdas. Tā, ka, lai varētu ievērot precizitāti, jābrauc pie katra spēlētāja ar lineālu un svariem. Tāpēc nākas palikt pie līgu oficiālajiem datiem, kas tomēr mēdz „šilierēt” un novecot.

Visāda veida auguma un statistikas rādītāju koeficienti rādās bezgala absurdi ar tendenci „apmaldīties meistarībā”. Vienīgais stabilais secinājums – Telfs Cup turnīrā pārstāvētie īsākie spēlētāji nebūt nav tie švakākie, bet garākie – ne vienmēr statistiski jaudīgākie. Bet „lai dzīvo” Kants (bija tāds grūti uztverams filozofijas/filosofijas balsts) un absurds. Saprotamākais auguma salīdzinājums, rodas meklējot izlases rezultatīvāko un lietderīgāko centimetru...

Latvijas U-20 izlases auguma centimetru rezultativitāte Telfs Cup turnīrā 2012. g. novembrī. Rupjais aprēķins (ņemti vērā tikai laukuma spēlētāji):

cm kategorijaspēlētājividēji punktuvidēji +/-
-17510+2
176-18082.13+1
181-18581.38-0.38
186-19030.33+0.33
191-0

Latvijas U-20 izlases auguma centimetru rezultativitāte Telfs Cup turnīrā 2012. g. novembrī. Precīzāks aprēķins (ņemti vērā tikai laukuma spēlētāji):

cm kategorijaspēlētājividēji punktuvidēji +/-
līdz 17410+2
175-1760
177-17851.8+1
179-18032.67+1
181-18240.25-1.75
183-184120
185-18651.8+1
187-188110
virs 1890

KLASISKĀ STATISTIKA. Latvijas U-20 izlases sastāvs un spēlētāju statistika Telfs Cup turnīrā 2012. g. novembrī (pēc komandas visām 3 spēlēm):

spēlētājsdz.sp.punkti+/-MMSMcmkg
UZBRUCĒJI
1.Nikolajs Jeļisejevs1994.34+2+26:1418077
2.Artūrs Kuzmenkovs1993.30+6+36:0218583
3.Rihards Bukarts1995.32+2+34:0017783
4.Andris Siksnis1993.31+3+34:0217880
5.Kārlis Ozoliņš1994.31+104:1218373
6.Rustams Begovs1993.31+0+34:1017970
7.Martins Lavrovs1994.31+001:0818785
8.Edgars Kurmis1993.31+0-21:2417969
9.Toms Andersons1993.30+0-21:2018276
10./12.Georgs Golovkovs1995.30+0-21:2217877
10./12.Artjoms Dašutins1993.30+0-21:2218287
10./12.Lauris Rancevs1993.30+0-21:2218681
AIZSARGI
1.Kristaps Nīmanis1993.30+0+34:1418688
2.Edgars Siksna1993.31+1+26:1018590
3.Edmunds Augstkalns1994.30+1+23:11617890
4.Pauls Zvirbulis1993.30+0+25:1017270
5.Patriks Škuratovs1994.30+1-12:2618179
6.Matīss Gelažis1994.30+0-11:1018589
7.Jānis Jaks1995.30+0-11:1217773
8.Krišs Lipsbergs1993.30+0-21:2218278
VĀRTSARGIdz.sp. (sp. laiks)GAAmet. (vz)atv. %SMcmkg
1.Rihards Cimermanis1993.1 (59:53)1.0015 (1)93.33%018070
2.Ivars Punnenovs1994.2 (120:48)1.9954 (4)92.59%018683

P.P.S. Latvijas U-20 izlasei bija arī viens komandas sods – 2 minūtes par skaitliskā sastāva pārkāpumu. Spēlētāju auguma parametri pēc attiecīgos spēlētāju pārstāvēto līgu/klubu oficiālās statistikas, bet Andersona un Punnenova gadījumā – pēc pašu sniegtās informācijas pēdējo 1-2 gadu laikā (iespējams, novecojusi).

Izziņām:

- Latvijas U-20 izlases „summa” pēc Telfs Cup turnīra 2 spēlēm:
Kā veicas Latvijas U-20 izlasei Austrijā?
- Latvijas U-20 izlases kandidātu komplekts un raksturojums pirms Telfs Cup (2012-10-30):
Latvijas U-20 izlase. Novembra stadijā
- Nedaudz par Telfs Cup turnīra rezultātiem Austrijas Hokeja federācijas lapā:
Rang drei beim "Telfs Cup":...
- Latvijas un Dānijas U-20 izlašu spēles (2012-11-09) protokols:
i7.tiesraides.lv
- U-20 pasaules čempionāta mājaslapa:
SCHEDULE