Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ir, par ko padomāt

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Ir, par ko padomāt
Latvijas izlase taču var spēlēt daudz labāk nekā Liberecā. Pierādiet to!

Ir labi jāpadomā un jāparokas arhīvos, lai atrastu, kad Latvijas futbola izlase bija tik bezcerīgi zaudējusi un spēlējusi, kā trešdien Liberecas futbola stadionā pret Čehiju. Turklāt bijām - treneruprāt - gandrīz labākajā sastāvā.

Ir par ko padomāt ne tikai komandas spēles un rezultāta sakarā, bet arī izlases sastāva sakarā. Trenerim vienmēr ir labāk zināmi tie argumenti, kāpēc viņš vienu spēlētāju ņem izlasē, bet citu neņem un tas ir tikai normāli, jo treneris ir kopā ar komandu, viņš zina nianses, ko nezina neviens žurnālists vai līdzjutējs, kuri redz - kā patīk teikt treneriem - tikai virspusējo daļu. Tieši tāpēc ir nesaprotami, kāpēc izlasē ir spēlētāji, kuri šosezon vispār spēlē slikti un spēlē slikti pēdējā laikā, bet nav spēlētāju vai kaut viena spēlētāja, kas pašreiz savā klubā ir viena no labākajiem. Tā ir tā visiem redzamā jeb virspusējā daļa. Līdzjutēji nav akli.

Ja attiecībā par sastāvu domājat Andreju Perepļotkinu, tad te viss ir skaidrs un, kā saka, peld pašā ūdens virspusē - FC "Skonto" jau vairākas reizes ir nesekmīgi mēģinājis šo spēlētāju pārdot kādam ārzemju klubam, tā ka viņu jāņem izlasē, jāved līdzim jāliek laukumā, jo varbūt pēkšņi viņš nospēlēs un kādam iekritīs acīs. Kāds tam sakars ar izlasi? Vistiešākais - izlasei un FC "Skonto" ir viens un tas pats galvenais treneris... Toties nav skaidrs, kāpēc, piemēram, uz izlasi pat netika aicināts uzbrucējs Artjoms Rudņevs, kurš regulāri guva vārtus Ungārijas čempionātā un ar pirmo savu spēli sāka to darīt Polijas čempionvienībā Poznaņas "Lech". Sliktākais tas, ka izlases galvenais treneris nemaz nevar (vai negrib) paskaidrot, kāpēc Rudņeva nav izlasē. Vērojot mūsu izlases pilnīgi bezzobaino uzbrukumu Liberecā, tieši šis jaunais uzbrucējs pirmām kārtām nāca prātā. Nav nekādas garantijas, ka uzreiz viss būtu citādāk un ne par to ir runa (uzbrucējs tomēr ir lielā mērā atkarīga persona laukumā - ja viņu partneri neapgādā ar bumbām, tad viens pats kaut ko izšķirt var tikai pasaules līmeņa spēlētājs, bet tādu mums ne izlasē paņemtu, ne nepaņemtu vidū), bet gan par nesaprotamo izvēli. Kāpēc, piemēram, jāizmanto liepājnieks Kristaps Grebis, kuram šī sezona ir tik neveiksmīga kluba rindās LMT virslīgā? Katram gadās kritums sniegumā un ar to jārēķinās, tā nav nekāda katastrofa, paies laiks un Grebis - jācer - atkal būs tāds, kādu to redzējām kaut vai pagājušajā sezonā, taču tad attiecīgi arī jārīkojas, izvēloties sastāvu. Citādi dažkārt rodas iespaids, ka dažiem vieta izlasē ir garantēta (uz Grebi tas neattiecas, atcerēsimies, cik ilgi viņš tika gandrīz vai ignorēts) neatkarīgi ne no kā, bet citi tajā netiek neatkarīgi no tā, cik labi un kur spēlē.

Var paņemt virkni jaunu spēlētāju izlasē, dot iespēju viņiem spēlēt pārbaudes spēlēs februārī vai martā Kiprā, Turcijā vai vēl kaut kur un tad pateikt, ka tas vai cits šoreiz nav attaisnojis uzticību. Interesanti - kāpēc gan februārī un martā futbolistiem no Latvijas klubiem ir jābūt jau labākajā sportiskajā formā? Lielākā daļa izlases debitantu taču ir no pašmāju klubiem. Un diezin vai pēc vienas, kaut neveiksmīgas, spēles var un ir morālas tiesības izdarīt secinājumus, ja jau dažu spēlētāju neizsteiksmīgā spēle visas sezonas garumā nav arguments to atstāšanai (kaut vai šoreiz tikai) malā. Šoreiz sakrita tā, ka 11. augustā kvalifikācijas spēle bija U21 izlasei un lielās izlases treneru izvēle bija ierobežota, taču vai tiktu uzaicināti 2-3 šīs izlases labākie spēlētāji izlasē, ja U21 tajā dienā nespēlētu? Diemžēl šaubos. Pārāk konservatīva un bailīga ir jauno spēlētāju iesaistīšana izlasē, kas jau sen Latvijas izlases treneriem ir raksturīga. Jo ilgāk tā tāda būs, jo ilgāk būs jāgaida jaunu asiņu ieplūšana. Liberecā bija ļoti laba iespēja pārbaudīt nevis lielāko daļu no tiem, kurus nav jāpārbauda un daži no kuriem vistotaļ objektīvu iemeslu dēļ pašreiz arī vēl nav labākajā spēlēšanas formā, bet gan lai dotu kārtējo iespēju citiem un ne tikai dažas minūtes, kad mača liktenis sen jau izšķirts. Kas no tā būtu mainījies? Nekas. Vai čehiem nebija svarīgi uzvarēt? Bija svarīgi, taču viņu rindās nebija deviņu potenciālu pamatsastāva vai vismaz spēles protokolā ierakstāmu spēlētāju. No tiem, kas spēlēja, tādi ir 5-6 un ne veirāk. Skaidrs, ka čehiem ir daudz lielāka nekā mums reālu izlases kandidātu izvēle, bet tieši tāpēc mums nav jāieciklējas uz dažiem konkrētiem spēlētājiem kā uz mūžīgi neaizvietojamiem, mums jācenšas izmantot katru, kurš varētu ar laiku izlasei noderēt. Tie aizvietotāji taču uzreiz gatavi aizvietot līderus neparādīsies, viņiem par tādiem jāveidojas spēlēs, nopietnās spēlēs pret spēcīgiem pretiniekiem. Viņiem ir jāgrib par tādiem veidoties. Atceraties tā sauktās Starkova futbola akadēmijas jeb jauno talantu treniņspēli pret lielo izlasi? Tie, kas bija klāt, atceras. Pēc mača Liberecā patiešām var domāt par to, par ko toreiz daži teica - proti, ka dažu lielās izlases spēlētāju attieksme pret to maču liecināja acīmredzot tikai par vienu - jūs te varat censties, cik gribat, bet izlasē vienalga spēlēšu es. Tāda attieksme un domāšana ir jāmaina. Varbūt tieši ar to arī jāsāk.

Nepatīkami pārsteidza bezzobainā spēle un vēlāk dzirdētā atrunāšanās, ka daudziem mūsu pamatspēlētājiem sezona vēl nav sākusies. Cik tad mums ir tādu un cik tādu (vai to, kuru klubi aizvadījuši vēl tikai dažas spēles savos čempionātos) bija Čehijas izlasē?

  +3 [+] [-]

, 2010-08-12 11:09, pirms 14 gadiem
Pēdējoreiz tādu bezceri izlases sniegumā un rezultātā atceros spēli pret Beļģiju Rīgā 0-4 pirms gadiem desmit. Kaut gan snieguma ziņā (bet ne rezultāta) līdzīgas bezcerīgas spēles pēdējo gadu laikā ir bijušas arī citas - pret spāņiem, grieķiem Rīgā, pret portugāļiem izbraukumā arī nebija nekādu cerību.

  -2 [+] [-]

, 2010-08-12 11:12, pirms 14 gadiem
Starkovs pēc minētās treniņspēles īpaši slavēja vienu spēletaju- Jāni Doni. Kas tas par vīru un kad spēlēs izlasē?

  +5 [+] [-]

, 2010-08-12 11:15, pirms 14 gadiem
Kreipāna viedoklim piekrītu! Ar attieksmi sākas pirmā lieta un tad vēl tā treneru domāšana jāmaina - nevajag baidīties iespēlēt jaunus spēlētājus un dot viņiem iespēju 5-10 spēles pēc kārtas sajust šo līmeni. Ar vienu vai divām spēlēm nekas nebūs līdzēts.

     [+] [-]

, 2010-08-12 11:27, pirms 14 gadiem
Nu pie Starkova nekas līdzīgs kā pašreiz basketbola izlasē, nenotiks. Neliks viņš tādu sastāvu, kur dominētu jaunie futbolisti. Kaut gan ir arī monētai otra puse - jaunie tomēr vēl domāšanas ātrumā atpalika no čehiem samērā jūtami. Arī aizsardzībā mūsu futbolisti darbojās nesaskaņoti, tikai pirmajā puslaikā izdevās noturēties, kamēr pēc izdarītajām spēlētāju maiņām spēle pavisam pajuka. Izskatījās, ka futbolisti savstarpēji nesazinās?

  +2 [+] [-]

, 2010-08-12 11:52, pirms 14 gadiem
noslēpumainais rakstīja: Pēdējoreiz tādu bezceri izlases sniegumā un rezultātā atceros spēli pret Beļģiju Rīgā 0-4 pirms gadiem desmit. Kaut gan snieguma ziņā (bet ne rezultāta) līdzīgas bezcerīgas spēles pēdējo gadu laikā ir bijušas arī citas - pret spāņiem, grieķiem Rīgā, pret portugāļiem izbraukumā arī nebija nekādu cerību.
Nu pret beļģiem tad jau 13. minūtē bija 0:2 un ar to arī bezceris

     [+] [-]

, 2010-08-12 13:22, pirms 14 gadiem
Par Grebi/Rudņevu piekrītu. Bet cik jaunos (nepieredzējušos)vajadzētu iesaistīt spēlē, ja vakar pat pamatsastāvam bija problēmas.

  +2 [+] [-]

, 2010-08-12 13:36, pirms 14 gadiem
Jā... jaunos vajag pamazām iesaistī, jo vik tad ilgi 2004.gada varoņi ilgi vilks? Jau ir pagājuši 6 gadi... Vai nu vajag, kābasītī, visus na.hren ārā un jaunos, gribošos iekšā. Lai 1-2 ciklus aplaužāš, bet tad tiek ievēroti agrā vecumā un izpirkti pa Eiropas klubiem... Retais klubs ārzemēs grib pirkt 26gadīgus spēlētājus... Visiem vajag jaunos... Un ja jaunais mīcas tikai pa LMT Virslīgu, retais skauts pamanīs... Kaut vai Perepļotkina variants.. Cik jau viņu visur ved līdzi, lai pārdotu... Un pārbaudēs ir bijis, tātad tas kaut kā darbojās... Tas, ka pats nolažo, tas jau ir viņa ziņā...

  +2 [+] [-]

, 2010-08-12 17:09, pirms 14 gadiem
Anatolij, beidzot patiešām precīzi vārdi, nevis kārtējās atrunāšanās (Starkovs jau izpilda) par čehu stipro līmeni un bla bla bla... Vecie izlases spēlētāji no izlases tiks "iznesti ar kājām pa priekšu", jo Starkovs vienalga ietiepīgi liks sastāvā Laizānu, kuram nu TIK DZIĻI ir pofig uz to, kas notiek laukumā, ka vnk riebjas skatīties. Verpakovskis ir ēna no tā, kāds bija gadus 5-6 atpakaļ, utt... Nav cīņas par katru laukuma cm2 !!!! Tā, kā PČ cīnījās Gana, Urugvaja, DĀR, arī Z.Koreja pret brazīļiem... Jā, var zaudēt, arī ar lielu pārsvaru, bet tik vienaldzīgi spēlējot, tas dara kaunu valstij, kuras krāsas tu aizstāvi.