Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Beidzot!

Beidzot!
Beidzot Oskars Melbārdis var pasmaidīt.
Foto: sochi2014.com

Atliek vienreiz Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas vadībai apmeklēt kādu Pasaules kausa posmu, lai viņu sportisti nosmeltu teju visu krējumu, ko var nosmelt. Sanktmorica, protams, nebija sezonas pēdējā (līdz ar to – galvenā) pieturvieta, bet triumfēt tāpat ir patīkami. Beidzot arī bobslejā. Konkurentiem vien atliek kasīt pakaušus...

Beidzot skeletonā piektdienas sacensības noslēdza Tomass Dukurs, nevis, kā ierasts, brālis Martins. Tas nekas, ka šoreiz ļoti sīvā cīņā jaunākais brālis tomēr izrādījās pārāks divu braucienu summā – galvenais, ka Tomass lika titulētajam brālim nopietni iesvīst. Kārtējo reizi apstiprinājās arī paša Tomasa teiktais – jo siltāks laiks, jo parocīgāks viņam. Svētdien, kad bija vēsāks, arī atstatums starp brāļiem - ievērojami lielāks. Bet dubultuzvara tik un tā! Ņemot vērā to, ka Sočos ir gaidāms nosacīti silts laiks, arī Tomasu pilnīgi noteikti varam minēt starp pretendentiem uz...zeltu. Visas tendences (gan pirmssezonas, gan sezonas) ļauj tā domāt.

Beidzot visu iesaistīto pušu domas acīmredzot sakrīt attiecībā uz Bobsleja tehniskā centra ražoto kamanu (šajā gadījumā – divnieku) konkurētspēju visaugstākajā līmenī. Oskars Ķibermanis jau otro posmu pēc kārtas trasē devās ar sava novadnieka Jāņa Skrastiņa izloloto divnieku un jau otro posmu pēc kārtas pārspēja Oskaru Melbārdi. Ja vēl Vinterbergā Sandis Prūsis nevarēja apsolīt, ka no beļģiem aizlienētās BTC kamanas (komplektā ar sliecēm) paliks Latvijas izlases īpašumā, tad tagad, šķiet, situācija ir diezgan skaidra. Jāteic, ļoti solīds latviešu bobsleja tehniķu pienesums Latvijas izlasei tieši olimpiskajā sezonā.

Beidzot divus stabilus braucienus četriniekos veica Oskars Melbārdis, un rezultāts neizpalika. Melbārža pārliecinošā uzvara bobsleja Mekā Sanktmoricā pielika treknu punktu latviešu dominancei šajā prominentajā sacensību norises vietā. Starts, braukšanas māka un ātruma rādītāji trasē – beidzot svētki arī Latvijas bobsleja izlasē. Sevišķi ir jāatzīmē ātruma tendences, kas tika uzrādītas ar ilgi kārotajām un pērn izveicīgi iegādātajām „Wallner” bobsleja kamanām. Cerams, būs tikpat uzticams sabiedrotais arī Sočos.

Tiesa, bobslejā divās aizvadītajās dienās bija novērojamas itin lielas rezultātu svārstības abu mūsu pilotu izpildījumā. Ķibermanim ir pamats būt gandarītam par pēdējo divu posmu rezultātiem divniekos, bet četriniekos aina ir pavisam citāda – pēdējos trijos posmos vietas ārpus labāko desmita. Pirms nedēļas Vinterbergā gados jaunais pilots ļoti saērcināja izlases treneru korpusu, vispirms vainu meklējot tehnikā, nevis sevī. Jācer, ka Sanktmoricas fiasko jaunajam pilotam ļaus kritiskāk novērtēt savas spējas un kalpos kā atspēriena punkts turpmākajiem panākumiem. Nākamais posms viņam ļoti labi zināmajā Īglsā – varam pamatoti cerēt uz labiem, stabiliem braucieniem. Tad arī labi rezultāti neizpaliks.

Kā izteicās Sandis Prūsis, viņu bažīgu dara Oskara Melbārža sniegums divniekos. Jāteic, šosezon tiešām pagaidām nesokas tik labi, cik varbūt bija gaidīts. Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, šosezon Melbārdim/Dreiškenam vairs nav garantēta handikapa startā. Turklāt arī Melbārdim pagaidām vēl neizdodas priecēt ar diviem labiem braucieniem divniekos. Ja meklējam pozitīvās iezīmes, tad Melbārdim ir visas iespējas „izšaut” – fiziskās formas pīķis, protams, tiek plānots uz februāri, arī braukšanā drīzāk ir gaidāms progress, nevis regress. Tehnika divniekos ir tā pati, kas iepriekš ir nesusi goda pjedestālus, tāpēc rezerves vispirms ir jāmeklē sevī, tikai pēc tam – tehnikā.

Savukārt skeletonā trīs dubultuzvaru sērija nenoliedzami ir signāls, ka stūrēts tiek pareizajā virzienā. Tiesa, sapriecāties par to, ka uz Sočiem atliek tikai aizbraukt, jo dubultuzvara mūs jau tur gaida, nevar. Par Tretjakova un Čudinova spējām savā mājas trasē nevajadzētu šaubīties; kā ļoti nopietns konkurents šosezon ir izkristalizējies amerikānis Metjū Antuāns, kuram ir ļoti labā līmenī sagatavota tehnika; „melno zirdziņu” lomas tikmēr varam izdalīt pārējiem ziemeļamerikāņiem un britiem. Vācieši? Ar katru posmu arvien vairāk šķiet, ka olimpiskajā sezonā kaut kur smagi ir nošauts greizi. Vai tiešām paslēpes? Izslēgt šādu varbūtību (līdz ar to norakstīt Rommelu un Krekelu) nevar, taču maz ticams, ka vācieši Sočos spēkosies par medaļām.

Pēc sezonas Sanktmoricas pasaka vairs nebūs aktuāla, taču šobrīd varam izbaudīt mirkļa burvību – mēnesi līdz olimpiskajām spēlēm latvieši liek visiem varenajiem kasīt pakaušus... Tā bieži nenotiek.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2014-01-12 17:30, pirms 10 gadiem
Kā bija apnikusi Ekmaņa buldurēšana, un cik labi, profesionāli un lietišķi komentē Ķipurs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2014-01-12 18:20, pirms 10 gadiem
ekmanis un ķipurs ir abi labi, katrs "pa savam"
galvenais, lai puikām viss izdodas sočos