Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Izlase bez "zelta Daugavas", jo...

Izlase bez "zelta Daugavas", jo...
Pat ja Mamuka Gongadze (att. pirmais no kreisās) būtu Latvijas futbolists, diezin vai viņam atrastos vieta valstsvienības kandidātos. Foto: Romāns Kokšarovs, "F64 Photo agency"

Lai arī futbols Latvijā ne tuvu nav karaļa statusam, tauta par un ap futbola lietām tomēr cepas regulāri. Īpaši tad, kad kārtējo reizi uzzinām Latvijas valstsvienības kandidātu uzvārdus... Šķiet, viens no pēdējā laika karstākajiem jautājumiem ir - kāpēc valstsvienībā nav neviena futbolista no pašreizējās virslīgas līderes Daugavpils "Daugavas"? Lūdzu, Jums atbilde!

Šajā rakstā vienā "katlā" saliku visus 23 šā brīža Latvijas valstsvienības kandidātus, kuri gatavojas spēlei pret Slovākiju un Lihtenšteinu, un Daugavpils "Daugavas" kodolu, kas soļo pretī virslīgas zeltam...

Valstsvienības vārtsargi
Andris Vaņins, "Sion" (Šveice)
Pāvels Doroševs, "Liepājas metalurgs"
Germans Māliņš, Rīgas "Skonto"

Daugavpils "Daugavas" vārtsargi
Jevgeņijs Nerugals
Kaspars Ikstens

Nav jau gluži tā, ka ir vienalga, kas sēž aiz Vaņina muguras, taču, kamēr Andris ir uz strīpas, otros un trešos numurus tiešām gandrīz vai varam likt un mainīt vietām pēc sirds patikas. Ja runājam par Doroševu, viņš, manuprāt, savu otrā vārtsarga vietu izlasē ir godam nopelnījis, jo iepriekš labi spēlēja Azerbaidžānā, bet tagad to veiksmīgi dara virslīgā. Es, protams, nerunāju par iepriekšējo virslīgas maču pret Rīgas "Skonto". Tas viņam bija nelaimes gadījums... Pārbaudes spēle šovasar pret Poliju apliecināja, ka Pāvelam varam uzticēt pirmā rezervista statusu.
Trešā vārtsarga vieta ir vēl nepatstāvīgāka. Kas tik šajā postenī iepriekšējos divos trijos gados nav bijis - Māliņš, Ikstens, Romanovs, Pavlovs... No tā, ka tur sēdētu, piemēram, pašreizējais "Daugavas" pirmais numurs Nerugals, droši vien nekas būtiski nemainītos. Taču, runājot par Nerugalu, viņš par pirmo numuru Daugavpils komandā kļuvis tikai nesen. Zinot, ka uz virslīgas labāko vārtsargu fona viņš īpaši neizceļas, saukšana uz izlasi droši vien būtu pārsteidzīga. Tātad no Daugavpils vārtsargiem šobrīd nav iemesla kādu aicināt uz valstsvienību.

Valstsvienības aizsargi
Oskars Kļava, AZAL (Azerbaidžāna)
Deniss Ivanovs, "Baku" (Azerbaidžāna)
Kaspars Gorkšs, "Reading" (Anglija)
Ritus Krjauklis, "Golden Arrows" (DĀR)
Vitalijs Smirnovs, FK "Ventspils"
Igors Savčenkovs, Rīgas "Skonto"
Nauris Bulvītis, Jūrmalas "Spartaks"
Vitālijs Maksimenko, Rīgas "Skonto"

Daugavpils "Daugavas" aizsargi
Jurijs Sokolovs
Dmitrijs Halvitovs
Jevgeņijs Simonovs
Bidzina Cinsadze (Gruzija)
Georgijs Uļjanovs (Krievija)
Dmitrijs Polovinčuks (Krievija)
Matija Mihaļs (Horvātija)

Labākie "Daugavas" aizsargi nemaz nav vietējie... Pirms vairākiem gadiem, kad Sokolovs bija jaunāks, perspektīvs šķita viņa sniegums. Bija pat laiks, kad viņš kā malējais pussargs, manuprāt, bija diezgan tuvu izsaukumam uz izlasi, taču nekas tāds nenotika, un arī Sokolovs ir palicis tur, kur bija. Izaugsmē viņš diemžēl ir apstājies. Pēdējā laikā viņš regulāri spēlē labā aizsarga pozīcijā.
Simonovs? Viņam ir diezgan spēcīgs sitiens, taču dažādu iemeslu dēļ sezona bijusi saraustīta - te spēlē starta sastāvā un ir pat kapteinis, te sēž uz soliņa un nemaz netiek laukumā.
"Centrs" Halvitovs ir virslīgas prasībām atbilstošs centra aizsargs, bet ne vairāk. Piemēram, valstsvienības kandidāts Savčenkovs šogad acīs iekritis krietni vairāk. Ne par velti tieši viņš arī ir Starkova izvēlēto kandidātu sarakstā. Tātad arī no "Daugavas" aizsargiem īsti nemaz nav, ko uzaicināt uz izlasi.

Valstsvienības pussargi
Aleksejs Višņakovs, Kaļiņingradas "Baltika" (Krievija)
Aleksandrs Cauņa, Maskavas CSKA (Krievija)
Aleksandrs Fertovs, Rīgas "Skonto"
Ivans Lukjanovs, Zaporožjes "Metalurh" (Ukraina)
Oļegs Laizāns, Krasnojarskas "Yenisey" (Krievija)
Ritvars Rugins, Rīgas "Skonto"
Artis Lazdiņš, Glivices "Piast" (Polija)
Artūrs Zjuzins, Kaļiņingradas "Baltika" (Krievija)

Daugavpils "Daugavas" pussargi
Mihails Ziziļevs
Maksims Rafaļskis
Andrejs Kovaļovs
Vladimirs Volkovs
Jans Radevičs
Daniels Ola (Nigērija)
Sergejs Jašins (Krievija)

Viens otrs jūsmo par 38 gadus vecā Ziziļeva sniegumu. Brīžiem tas tiešām nav peļams, bet skaidrs, ka jauniņo un gados jaunāko sāncenšu "ņemšanai" uz pieredzi nav nekāda sakara ar atbilstību valstsvienības prasībām.
Kovaļovs? Man ir grūti atrast argumentus, ar ko viņš būtu labāks par tādiem valstsvienības rezervistiem kā Kamešs (asāks uzbrukumā), Rugins (daudzpusīgāks) vai Zjuzins (labāka bumbas kontrole, sitiens), kurus valstsvienībā mēdz izmantot arī malās, par konkurenci ar starta sastāva vīriem Višņakovu vai Lukjanovu nemaz nerunājot. Tālu no potenciālajiem rezervistiem Kovaļovs, protams, nav, taču teikt, ka viņam par katru cenu būtu jābūt kandidātu sarakstā, arī apgalvot nevar. Andrejam jādomā par stabilitāti, jo īslaicīgi uzplaiksnījumu piemēri virslīgā tomēr ir diezgan bieža parādība.
Kādreiz valstsvienībā spēlēja Rafaļskis, taču, manuprāt, savu iespēju neizmantoja. Šogad pēc traumas viņš virslīgā noteikti nespēlē tik solīdi, kā to darīja "Liepājas metalurga" zelta sezonā 2009. gadā. No pussargiem simpātiska šķiet Jašina spēle, bet viņš nav mūsējais. Tātad arī no pussargiem mums nav ko īsti paaicināt.

Valstsvienības uzbrucēji
Māris Verpakovskis, "Baku" (Azerbaidžāna)
Artjoms Rudņevs, "Hamburger SV" (Vācija)
Edgars Gauračs, Maskavas "Torpedo" (Krievija)
Vladimirs Kamešs, "Liepājas metalurgs"

Daugavpils "Daugavas" uzbrucēji
Guntars Silagailis
Ēriks Kokins
Edgars Jermolajevs
Mamuka Gongadze (Gruzija)
Stenlijs Ibe (Nigērija)

Noderētu Ibes meistarība, bet viņam nav Latvijas pilsoņa pases un droši vien nekad arī nebūs. Otrs komandas snaiperis Gongadze arī nav vietējais, taču viņa meistarība tik un tā neatbilst izlases prasībām. Silagailis? Nav nekāds lielgabals, turklāt šogad tiek izmantots arī aizsarga pozīcijā. Bet pārējie ir pārāk zaļi. Lai jau rūdās jauniešu izlasēs! Tātad arī no uzbrucējiem uz izlasi nav ko paņemt...

Daugavpils "Daugavu" šogad raksturo sabalansētība un stabilitāte gan sastāva, gan spēles ziņā. Visās līnijās ir spēlētāji, kas atbilst šā brīža virslīgas prasībām. Komplektā ar konkurentu nedienām daugavpiliešiem tabulā izdevies iekārtoties smukā vietā, kas vienam otram uzreiz licis celt dienas kārtībā jautājumu - kāpēc neviena no ''Daugavas" nav izlasē? Manuprāt, valstsvienības treneru izvēlei palikt bez "daugaviešiem" tomēr ir pietiekami liels pamats.

 +11 [+] [-]

, 2012-10-11 00:58, pirms 12 gadiem
Paldies! Laba analiize.

  -2 [+] [-]

, 2012-10-11 02:34, pirms 12 gadiem
Joprojām nepamet iespaids, ka dažiem žurnālistiem (pēc tā nesmukuma ar futbolu Daugavpilī pirms pāris gadiem) joprojām šķiet, ka viss, kas nāk no Daugavpils (vai ar tās vārdu klāt), ir slikts vai vismaz jātur tālāk prom...
Šur tur gan piekrist varu, bet nu - ne līdz galam. Nepieciešama elastīgāka analīze. Ne tikai trenerim, bet arī dažam labam autoram. Rīdziniekiem (ne visiem, protams) izveidojušies savi aizspriedumi, un ne tikai pret daugavpiliešiem vien - pietiek kādam futbolistam nepareizā vietā "izkāpt", un...
Ieteiktu būt objektīvākiem!

  -2 [+] [-]

, 2012-10-11 08:27, pirms 12 gadiem
Pilnīgs ūdens. Kopš dažu citu jaunu žurnālistu parādīšanās, Koscinkēviča raksti liekas tukši un bezjēdzīgi.Pilni ar liekvārdību un nekam nevajadzīgi.

  -3 [+] [-]

, 2012-10-11 08:47, pirms 12 gadiem
"Nepastāvīgāka", Ilvar, "nepastāvīgāka"!

 +17 [+] [-]

, 2012-10-11 10:31, pirms 12 gadiem
Analīze laba, bet, ar ko labāki neskaitāmie "Skonto" viduvējie spēlētāji, kas ir izlasē un pat šad tad tiek pie spēlēšanas.

Un Starkova arguments, ka viņš ir treneris un līdz ar to arī izvēlas sastāvu, neiztur kritiku. Izlase joprojām ir vieta, kur "Skonto FC" atrāda savus kaut cik jēdzīgos kandidātus ārzemju skautiem. Un tas notiks tik ilgi, kamēr LFF vadīs Indriksons, bet Starkovs būs izlases treneris. Jāmaina abi, ja gribam progresu un pārmaiņas Latvijas futbolā.

     [+] [-]

, 2012-10-11 11:48, pirms 12 gadiem
Visādi ir labi, tikai ļoti nepiekrītu šim:
"Bet pārējie ir pārāk zaļi. Lai jau rūdās jauniešu izlasēs! Tātad arī no uzbrucējiem uz izlasi nav ko paņemt..."

Varbūt tieši tas ir mūsu klupšanas akmens, ka nedodam jaunajiem, perspektīvajiem iespējas jau no pirmsākumiem...

     [+] [-]

, 2012-10-11 12:05, pirms 12 gadiem
Krišjānis Kļaviņš rakstīja: Analīze laba, bet, ar ko labāki neskaitāmie "Skonto" viduvējie spēlētāji, kas ir izlasē un pat šad tad tiek pie spēlēšanas.

Un Starkova arguments, ka viņš ir treneris un līdz ar to arī izvēlas sastāvu, neiztur kritiku. Izlase joprojām ir vieta, kur "Skonto FC" atrāda savus kaut cik jēdzīgos kandidātus ārzemju skautiem. Un tas notiks tik ilgi, kamēr LFF vadīs Indriksons, bet Starkovs būs izlases treneris. Jāmaina abi, ja gribam progresu un pārmaiņas Latvijas futbolā.
Kādi neskaitāmi? 5.gab.... no kuriem 4... tiek ja labi pāris min uzspēlēt..... tākā parastam līdzjutējam ir vienalga kas to soliņu silda, atlases spēlēs.....

  +3 [+] [-]

, 2012-10-11 12:07, pirms 12 gadiem
backstab rakstīja: Paldies! Laba analiize.
Ļoti nosacīta analīze - tikai uz papīra.
Protams, ka viedoklis būs par labu jau zināmiem futbolistiem ar izlases pieredzi, nevis nezināmiem Daugavas spēlētājiem. Bet pēc kārtējā izlases zaudējuma pats Ilvars rakstīs, ka "diemžēl daudziem jūtams spēļu prakses trūkums un traucē neizārstētās traumas.."

Laukumā nedaudz cita aina - tad joprojām paliek neizskaidrots - kā Daugava var būt stabili līderi visu sezonu? Laikam tomēr laukumā viņi nav sliktāki par Skonto, LM, FKV.. Protams sastāva izvēle Starkova ziņā un arī par rezultātiem būs "jāatbild" viņam.

Bet nav pieminēts cits svarīgs faktors - Daugavpils "vēsture", ja guntis nevarēja piepildīt solījumus viņus izdzīt no futbola, tad izlases tuvumā var nelaist.

Un Skonto naudas bads - katram muļķim skaidrs, ka lielākas izredzes pārdot spēlētāju par lielāku naudu, kurš ir ar nacionālās izlases pieredzi. Un Skonto tagad ļoti vajag naudu.. Īpaši pēdējā laikā ļoti daudz spēlētāji uzspēlē gan Ventspilī (regulāra alga), gan Skonto (regulāri izlase) un kautkā esot Skonto biežāk sanāk nonākt izlases kandidātos, neskatoties uz klubu rezultātiem.
Žurnālistu un publiskajam viedoklim LV tik maza nozīme - skaidrs, ka tā arī turpināsies.

     [+] [-]

, 2012-10-11 16:28, pirms 12 gadiem
henco rakstīja: Kādi neskaitāmi? 5.gab.... no kuriem 4... tiek ja labi pāris min uzspēlēt..... tākā parastam līdzjutējam ir vienalga kas to soliņu silda, atlases spēlēs.....
Ja paskatās izlases pēdējos 15 gadus, tad tādi viduvēji skontieši ir bijuši neskaitāmi, reāli atgādina padomju laikus hokejā, ja tu nespēlē CSKA tev ir jābūt galvas tiesu pārākam par CSKA spēlētāju lai spēlētu izlasē.

  +1 [+] [-]

, 2012-10-11 17:52, pirms 12 gadiem
Nu nez, pa lielam piekrītu Ilvaram. Ja kur būtu jāmeklē papildinājumi izlasē, tas ir vidējā līnijā un aizsardzībā, kur Daugavpils neko dižu piedāvāt nevar. Uzbrukumā diemžēl vietu nav... Ja arī būtu, lai arī cik tas smieklīgi neliktos, bet to vietu aizsistu arī Skonto spēlētājs - Šabala un tas būtu pamatoti.

     [+] [-]

, 2012-10-11 23:14, pirms 12 gadiem
Nu Kļaviņš jau, protams, ir īstais, kas par šādām lietām var "neieinteresēti" spriest...