Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vai Sterns atņems Biedriņam viņa miljonus?

Vai Sterns atņems Biedriņam viņa miljonus?
Andra Biedriņa naudasmaks ir šī skarbā kunga rokās

Pirms diviem mēnešiem līdz ar Dalasas „Mavericks” uzvaru finālā pār Maiami „Heat” Nacionālā Basketbola Asociācija (NBA) svinēja savas lieliskākās sezonas noslēgumu. Varētu šķist, ka NBA ir zirgā – spēle un bizness zeļ un plaukst. Taču mēs jau sen zinājām, kas mūs sagaida pēc aizraujošā fināla. Divas nedēļas vēlāk līga oficiāli paziņoja par lokautu jeb biznesa „aizlēgšanu” (no angļu val.: lock-out – aizslēgts), un pašreiz vīzijas par NBA nākotni nav nevienam.

Gaiss ap pasaules basketbola meku šobrīd ir neskaidrāks kā Londonas miglā, un atmosfēra vēl nokaitētāka kā Kļičko-Heja priekšspēles šovā. Kādus notikumus tas atnesīs rīt? Citiem vārdiem – vai kārtēja NBA sezona (2011/12) sāksies laicīgi? Ja nē, tad kad? Un vai tā vispār sāksies? Kādus lēmumus pieņems NBA vadība ar tās komisāru Deividu Sternu (David Stern) priekšgalā? Ar ko atbildēs spēlētāju arodbiedrība? Un kādu iespaidu tas atstās uz mūsu Andra Biedriņa karjeru un naudasmaku?

Kas tad īsti ir lokauts? Tā ir situācija, kad ir beidzies kolektīvā darba līguma termiņš, savukārt jaunais līgums vēl nav noslēgts, līdz ar to bizness tiek "aizslēgts". Kolektīvie darba līgumi tiek slēgti visās lielākajās Ziemeļamerikas profesionālā sporta līgās (NBA, NFL, NHL, MBL u.c.). NBA vidē šo līgumu slēdz līgas vadība jeb īpašnieki, kurus pārstāv Sterns, un NBA spēlētāju arodbiedrība, kurā galvenajās lomās ir izpilddirektors Billijs Hanters (Billy Hunter) un prezidents, mums ļoti labi zināmais „Lakers” aizsargs, 5-kārtējais NBA čempions, Dereks Fišers (Derek Fisher). Tajā tiek atrunāti visi sadarbības noteikumi, piemēram, spēlētāju līgumu apjomi un termiņi, darījumu nianses, ieņēmumu sadale, drafts, algu griesti utt. Eiropas basketbola līdzjutēji jautās – kāpēc tādi kolektīvie līgumi vispār ir vajadzīgi? Vai tad nevar kā vecajā kontinentā – klubi savāc naudu un, izejot no iespējām, maksā spēlētājiem un aiziet jūriņā!?

Ziemeļamerikā viss ir savādāk, tur sports visupirms ir šovs, kurā visiem ir skaidri noteikumi – cik naudas tiks maksāts spēlētājiem, cik paliks īpašniekiem utt. Viņpus okeānam klubu īpašnieki bieži vien ir otrajā plānā, darbojas aizkulisēs, un viņiem svarīgāk par visu ir nopelnīt. Ir jau arī NBA klubos tādi bosi kā Marks Kjubans (Marc Cuban) Dalasā vai Džerijs Bass (Jerry Buss) Leikeros, kuriem tik ļoti gribas uzvarēt, ka viņi ir gatavi tērēt vairāk nekā ieņemt. Bet arī viņi dolārus skaita. Amerikā nekad nebūs kā KHL, kur klubu priekšniekiem ir svarīgi dabūt sastāvā superzvaigznes par jebkādu cenu, absolūti neinteresējoties, kā iztērētā nauda tiks atpelnīta. Tur nekad nebūs kā Omskā, kur Jāgram maksā 20 miljonus sezonā, bet pāri ielai cilvēkiem nav elektrības.

Virsrakstā redzamais (īsākais) uzvārds nav pieminēts nejauši – tieši Deivids Sterns šobrīd ir redzamākā figūra jaunā kolektīvā līguma sarunās. Viņš ir NBA vadītājs, līgas seja, un viņš pārstāv līgas klubu īpašniekus, kuri, sūdzoties par lielajiem zaudējumiem (mīnus 300 miljonu dolāru 2010.gadā) iepriekšējā kolektīvā līguma laikā (noslēgts 2005.gadā), pieprasa ievērojamas izmaiņas jaunajā kārtības rullī. NBA eksperti saka, ka tieši Sternu varēs uzskatīt par galveno vainīgo, ja nākamajā sezonā līdzjutējiem būs jāpaliek bez NBA basketbola. Jautāsiet kāpēc? Viņš taču tikai izpilda klubu īpašnieku – savu darba devēju – pavēles.

Tomēr Sterna autoritāte sniedzas krietni pāri vienkārši augsta līmeņa darba ņēmēja ietekmei. 68 gadus vecais ebreju izcelsmes (jau atkal...) jurists līgu vada kopš 1984.gada. Šo 27 gadu laikā Sterns NBA labā ir izdarījis ļoti daudz. Ieviešot obligātos dragtestus, viņš izskauda no līgas narkotikas (savulaik NBA tā bija ļoti liela problēma, īpaši pagājušā gadsimta 70ajos). Tieši Sterns izstrādāja pirmo algu-griestu sistēmu. 1983.gadā NBA bija pirmā profesionālā līga, kas ieviesa algu-griestus, kas tad ļāva spēlētājiem un īpašniekiem kļūt par partneriem, bet tagad tas ir galvenais domstarpību punkts. Viņa laikā līgai ir pievienojušās 7 jaunas komandas, tika uzceltas 28 jaunas arēnas, kā arī 2005gadā spēlētājiem tika ieviests daudz stingrāks (solīdāks) ģērbšanās stils (dress-code), kas pirmajā brīdī lika Alenam Aiversonam panikā bļaustīties pa medijiem, bet vizuāli daudzus spēlētājus un visu līgu kopumā no trešās šķiras gangsteriem padarīja par solīdiem kungiem. Protams, Sternam arī paveicās, ka līdz ar viņu 1984.gadā NBA ienāca nākošās superzvaigznes un oriģinālās Sapņu Komandas (Dream Team’92) dalībnieki Maikls Džordans, Čārlzs Bārklijs, Hakims Olaidžuvons, Džons Stoktons – personības, kas ievērojami palīdzēja veidot NBA tēlu. Bet nevar noliegt, ka tieši Sterns (kopā ar Džordanu) ir galvenais iemesls līgas popularitātē, vispārējā attīstībā un it īpaši globālajā ekspansijā. Fakts, ka līgas spēles tiek translētas 215 valstīs 43 valodās, jau vien liecina, ka NBA neapšaubāmi ir viens no pasaules sporta top zīmoliem.

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc NBA Napoleonam izdevās panākt ievērojamo izaugsmi, ir viņa dzelzs tvēriens (kas tik ļoti pietrūkst mūsu basketbola funkcionāriem...) – maksimāla kontrole pār visiem līgas notikumiem. Sterna gadījumā šī lietu uzraudzība ir bijusi pat pārāk cieša, daudzi viņam ir pārmetuši godīgas spēles principu aizmiršanu. Gan tiesnešu ietekmēšanā (skaļākie piemēri – 2002.gada „Lakers”-„Kings” Rietumu fināls un 2006.gada „Heat”-„Mavericks” finālsērija), gan drafta izvēļu nozīmēšanā (baumo, ka visas drafta pirmās izvēles jau sarunātas pirms oficiālās loterijas), gan neloģiskā komandu pārvietošanā (2008.gadā „Supersonics” no basketbola pilsētas Sietlas tika sasteigti pārcelta uz tad vēl drūmo Oklahomsitiju un kļuva par „Thunder”). NBA biznesa attīstības un kopējās popularitātes labā to visu Sternam vēl varētu piedot. Bet vai tas ļauj viņam savā kontroles mānijā iet tik tālu, ka tiek upurēta vesela sezona un grozabumbas līdzjutējiem jāiztiek bez pasaules labākā basketbola veselu gadu?!

Kāpēc pārmetumi tiek tieši Sternam? Ne jau viņš vienīgais lecas – arī spēlētāju arodbiedrība ar komplimentiem pretējai pusei nebārstās. Bet kopumā šobrīd kolektīvā darba līguma sarunās toni nosaka tieši īpašnieku puse jeb Deivids Sterns. Tieši viņi ir izstrādājuši jauno sadarbības piedāvājumu, kurš ievērojami atšķiras no iepriekšējā modeļa un no kura īpašnieki negrib atkāpties ne pussolīti. Galvenās klubu bosu prasības ir samazināt algas un līgumu termiņus, kā arī ieviest tā saucamos cietos algu-griestus, kādi, piemēram, ir NFL un NHL. Cietie algu-griesti nozīmē, ka komandas nekādā gadījumā spēlētāju algās nedrīkst tērēt vairāk (vai arī drīkst tikai ļoti retos gadījumos) par noteiktu summu (NBA pagājušajā sezonā tie bija 58 miljonu dolāru), kamēr mīkstie jeb elastīgie pieļauj vairākus izņēmumus un iespēju maksāt luksusa nodokli (par katru dolāru virs noteiktajiem algu-griestiem dolārs jāmaksā līgai).

Ja spēlētāju puse piekritīs pēdējām īpašnieku prasībām, tad eksperti to jau nosaukuši par visu laiku vienpusējāko kolektīvo darba līgumu Ziemeļamerikas profesionālā sporta vēsturē. Kāpēc klubu priekšnieki ir tik alkatīgi? Šeit arī visvairāk parādās Sterna faktors. Viņš jau no savām pirmajām dienām pie NBA stūres ir pieradis maksimāli visu kontrolēt, un tieši viņš ir apsolījis klubu īpašniekiem panākt tādu sadarbības modeli, kurā spēlētāji ir maksimāli nospiesti un īpašnieki pelnītu, cepuri kuldami. Tieši Sterns ir uzņēmies aizvadīt šo teātri (nekā savādāk pagaidām abu pušu sarunas nosaukt nevar) līdz uzvarošām beigām. Kāpēc visi NBA vidē ļauj Sternam uzvesties tā, it kā līga būtu maza pilsētiņa, un viņš būtu tās mērs? Par Sterna mītisko ietekmi un varenību varētu liecināt kaut vai tas, ka pat klubu vadītāji (viņa darba devēji!) no viņa raustās – jaunākajiem īpašnieku saimes dalībniekiem esot pat silti ieteikts nestrīdēties ar NBA komisāru, ko viņi arī dara, baidīdamies tikt izraidīti no NBA. Otra lieta, kas ir pat šokējoša – praktiski neviens, ieskaitot īpašniekus, līgas vidē nezina, kāda tad īsti ir Sterna alga. Reālo ciparu zinot tikai 3 cilvēki, un runā, ka viņa atalgojums svārstās starp 20-23 miljoniem dolāru gadā! Vairāk par viņu pelna tikai 3-4 spēlētāji (ja skatāmies alegorijās Latvijā, tas būtu tāpat, kā LBL direktors pelnītu ~10’000 eiro mēnesī). Un pavisam drīz Sterns būs visapmaksātākais spēlētājs NBA, jaa panāks savu un piespiedīs spēlētāju arodbiedrību piekrist drastiskajam īpašnieku piedāvājumam.

Vai tas Sternam izdosies? Pagaidām, kā jau gaidīts, situācija ir ļoti tālu no mierizlīguma. Īpašnieki paliek pie savām prasībām, kurām spēlētāji, protams, nepiekrīt. Abas puses jau paspējušas viena otru apvainot nekorektumā, savtīgumā un nepietiekamā atdevē kolektīvā darba līguma sarunu procesā. Līga (Sterns) ir gājusi vēl tālāk un iesūdzējusi spēlētājus tiesā. NBA vadība vaino arodbiedrību neprofesionalitātē un nepietiekamā sadarbībā veiksmīgu kolektīvā līguma sarunu veikšanā un aicina tiesu neatzīt iespējamo spēlētāju prasību par pretmonopola likuma neievērošanu. Šādu praksi – apvainot konkrētās līgas vadību prettiesiskā monopolstāvokļa izmantošanā (pamatojums – tikai NBA klubi var piedāvāt NBA darbavietas) – ļoti bieži izmanto spēlētāju puses ASV profesionālo līgu lokautu brīžos. Tikko līdzīgu prasību tiesā NFL lokauta laikā iesniedza futbolisti un pēc tam panāca sev labvēlīgākus kolektīvā līguma noteikumus. Atšķirībā no NFL, kur īpašnieki vēlējās vienoties, bet spēlētāji tiesāties, NBA ir otrādi. Šeit, sagaidot līdzīgu uzbrukumu no spēlētājiem, īpašnieki ir ņēmuši iniciatīvu savās rokās un spēruši pirmo soli pretī lietu kārtošanai tiesas zālē, nevis pie sarunu galda. Un būt pirmajiem, kuri iesniedz prasību, bija vitāli svarīgi tāpēc, ka prasītāji varēja izvēlēties vietu (štatu), kurā tiks izskatīta lieta. Sterns izvēlējās Ņujorku, kur īpašniekiem ir daudz labākas iespējas uzvarēt šo prāvu nekā citos ASV štatos.

Pēc ASV likumu sistēmas, lai spēlētāji varētu tiesāties ar īpašniekiem par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, visupirms viņiem ir jāatņem licence savai arodbiedrībai jeb, citiem vārdiem, spēlētāju klerki ir jāatlaiž (izpilddirektors Billijs Hanters un pārējie). Lai to nepieļautu, Sterns ir gājis vēl tālāk un iesniedzis tiesā vēl vienu prasību – ja spēlētāji anulē savu arodbiedrību, tātad tā ir rīcībnespējīga, un līdz ar to ir jāanulē arī visi iepriekšējā kolektīvā līguma laikā (jeb esošās arodbiedrība laikā) noslēgtie spēlētāju līgumi. Tā tik būtu medusmaize īpašniekiem! Ja piepildīsies īpašnieku kvēlākais sapnis, vienā dienā viņi varētu izlabot visas savas 6 gadu laikā pieļautās kļūdas un muļķīgos lēmumus. Varētu atteikties no Rašarda Lūisa 22 miljoniem sezonā, Gilbertam Arenasam nebūtu jāmaksā 19, Džo Džonsonam 18 un arī mūsu Andrim Biedriņam 9 miljoni gadā.

Vai izdosies Sternam sasniegt pilnīgu triumfu un nospiest spēlētājus pilnīgi pie zemes? Vai izdosies līgas komisāram atņemt Biedriņam viņam pienākušos 27 miljonus (viņa līgumā vēl palikuši 3 gadi pa 9 miljoniem)? Tā būtu pilnīga revolūcija Ziemeļamerikas profesionālajā sportā, un tādā gadījumā Deivids Sterns kļūtu par visu laiku labāko pro-sporta komisāru. Ne jau kā sava sporta veida kultivētājs, bet gan kā īpašnieku supersulainis un viņu kļūdu superkorektors (par to jau viņam maksā tos 20 miljonus gadā). Reāli līdz tam diez vai nonāks. Jo tomēr maz ticams, ka tiesa, ja arī spēlētāji nolems tiesāties ar līgu un līdz ar to atlaist savu arodbiedrību, apmierinās īpašnieku prasību un anulēs visus noslēgtos spēlētājus līgumus. Tas būtu nebijis precedents, un tā rezonanse varētu būt pārāk skaļa ar neparedzamām sekām. Tad mēs droši varētu teikt, ka NBA basketbolu mums neredzēt vēl vismaz gadu (arodbiedrības izpildvara Billijs Hunters to apgalvo jau tagad), ja ne vēl vairāk.

Tā kā visticamāk Ņujorkas tiesa diez vai nolems, ka Andrim Biedriņam jāšķiras no visiem saviem vēl atlikušajiem 27 miljoniem (lokauta dēļ no deviņiem par nākamo sezonu gan var nākties). Bet varbūt nemaz nenāktu par sliktu? Protams, ne jau cilvēcīgā ziņā, jo neviens nav pelnījis nesaņemt to, kas rakstīts viņa darba līgumā. Viņš gan savus nu jau vairāk kā 30 miljonus ir nopelnījis, un dzīvot uz nebēdu varēs ne tikai viņa bērni, bet arī mazbērni. Bet ja paskatāmies no basketbolista karjeras viedokļa – iedomāsimies, ja Andrim turpmāk vairs nebūtu līgums kabatā un būtu no jauna jāiekaro vieta zem NBA saules. Kas zina, varbūt atkal pamostos vecais labais Biedriņš, pilns enerģijas un entuziasma, cīņasspara un azarta. Tas Biedriņš, par kuru jūsmoja visa Latvija un kurš ar savu dzīves ceļu un būtību iedvesmoja daudzus. Tāds džeks, kurš vitāli nepieciešams Latvijas izlasei un basketbolam kopumā.

Kā visa šī jezga beigsies Andrim Biedriņam? Un kā visai NBA līgai kopumā? Dzīvosim, redzēsim. Skatīsimies, kā attīstās notikumi pasaules basketbola mekā un analizēsim tos.

Kas jādara Deividam Sternam?

  • 135

  • 31

  • 68

  • 31


1 2 49 komentāri

 +21 [+] [-]

, 2011-08-11 14:29, pirms 13 gadiem
Ļoti saturīgs raksts, Edgar.. Tagad tā visa lieta kļuva daudz saprotamāka. Cerēsim, ka tomēr NBA sezona būs!

  +1 [+] [-]

, 2011-08-11 14:35, pirms 13 gadiem
Tas tik būtu numurs ja Sterns anulētu visus līgumus. Sāktos TĀDA staigāšana, ka nemaz nevar iedomāties.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +14 [+] [-]

, 2011-08-11 14:49, pirms 13 gadiem
Super raksts, Edgar!

     [+] [-]

, 2011-08-11 14:50, pirms 13 gadiem
Rich rakstīja: Ļoti saturīgs raksts, Edgar.. Tagad tā visa lieta kļuva daudz saprotamāka. Cerēsim, ka tomēr NBA sezona būs!
es gan gribētu paskatīties, kā NBA čaļi kapā Eiropā...

     [+] [-]

, 2011-08-11 14:50, pirms 13 gadiem
Pagaidām sarunas nav nopietnas, jo neviens nav zaudējis ne $ un viss sāksies tikai tad kad it kā jāsākas sezonai un spēlētāji nesaņems savas algas, bet īpašnieku nesaņems naudu no sponsoriem un biļešu tirdzniecības. Tad arī būs kādi kompromisa piedāvājumi, apmēram kā 1998/99. gada lokautā tikai šoreiz tā kompromisa meklēšana noteikti būs līdz kādam februārim nevis decembrim un sezona visdrīzāk nenotiks

     [+] [-]

, 2011-08-11 14:54, pirms 13 gadiem
Un vispār spēlētāji pirmie iesniedza tiesā prasību pret NBA īpašniekiem jau maijā un īpašnieki tagad to izdarīja lai novēlotu lietas izkatīšanu, jo tās tikšot izskatītas vienlaicīgi, bet vēlāk par to datumu kas bija sākotnēji nolikts spēlētāju tiesas procesam, apmēram par 2 mēnešiem

  +3 [+] [-]

, 2011-08-11 14:55, pirms 13 gadiem
Raksts tieshaam izdevies...Taa turpinaat!

  -1 [+] [-]

, 2011-08-11 14:56, pirms 13 gadiem
Edža pasaulē ir tikai 194 valstis, kur tad vēl, Marsā, translē to NBA? kur tu izraki 215? Bet raksts es domāju daudziem beidzot apskaidrojua Ziemeļamerikas kolektīvo līgumu sistēmas un to attīstības scenārijus. Paldies

     [+] [-]

, 2011-08-11 14:59, pirms 13 gadiem
Jā NBA spēlē paši labākie, bet basketbols ko tur spēlē ir pēdējais ****!

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:00, pirms 13 gadiem
Edgar, man šajā rakstā pietrūkst informācijas, kas notiek/notiks šajā situācijā ar tādiem partneriem kā Nike, Adidas, Upper Deck, Coca-Cola utt.? Viņi tomēr ir investējuši un plānojuši peļņu.

Kāpēc VTB nevar pilvērtīgī izmantot šo "dāvanu", attiecībā uz zvaigznēm dzird tikai turkus, spāņus...

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:03, pirms 13 gadiem
naftas magnāts rakstīja: Jā NBA spēlē paši labākie, bet basketbols ko tur spēlē ir pēdējais ****!
Pats saprati ko tu pateici?

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:04, pirms 13 gadiem
Saimonss rakstīja: Edgar, man šajā rakstā pietrūkst informācijas, kas notiek/notiks šajā situācijā ar tādiem partneriem kā Nike, Adidas, Upper Deck, Coca-Cola utt.? Viņi tomēr ir investējuši un plānojuši peļņu.

Kāpēc VTB nevar pilvērtīgī izmantot šo "dāvanu", attiecībā uz zvaigznēm dzird tikai turkus, spāņus...
Eirolīgas komandas nevēlas spēlētāju ar kuru nevar rēķināties un iedomājies tagad tieši pirms pleijofa atsākas NBA sezona un līderis ir prom un uzvara čempī smagi apdraudēta, tādēļ NBA spēlētājus pārsvarā paraksta otrā ešelona komandas kam vajag publicitāti

  +1 [+] [-]

, 2011-08-11 15:12, pirms 13 gadiem
Saimonss rakstīja: Edgar, man šajā rakstā pietrūkst informācijas, kas notiek/notiks šajā situācijā ar tādiem partneriem kā Nike, Adidas, Upper Deck, Coca-Cola utt.? Viņi tomēr ir investējuši un plānojuši peļņu.

Kāpēc VTB nevar pilvērtīgī izmantot šo "dāvanu", attiecībā uz zvaigznēm dzird tikai turkus, spāņus...
Lokauta gadījumā NBA protams nesaņems naudu no saviem sponsoriem, kamēr nenotiks spēles.

Nav jau tā, ka VTB klubi galīgi klusē. Pa kādam NBA spēlētājam jau ir (CSKA - Krstič, Žalgiris - Sonny Weems). Sāksies īstais lokauts (nenotiks spēles, spēlētāji nesaņems algas), redzēsi, ka NBA veču plūsma uz Eiropu, t.sk. VTB tikai palielināsies.

  +1 [+] [-]

, 2011-08-11 15:13, pirms 13 gadiem
Es domāju īstam basketbolistam nevajag atņemt naudu, lai viņš saprastu, ka ir jācinās par katru centimetru, ka katru dienu ir jātrenējas cik vien smagi var, jo kamēr neesi izcinījis NBA čempiontitulu tavas slāpes pēc uzvaras nevar būt apslapētas. Līdz ar to, ja Biedriņam atņems miljonus un tad viņš sāks cīnities, tad, piedodiet man, bet man viedoklis būs par viņu tikai tāds, ka viņam vajag naudu nevis viņš mīl basketbolu...

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:15, pirms 13 gadiem
hewlet rakstīja: Eirolīgas komandas nevēlas spēlētāju ar kuru nevar rēķināties un iedomājies tagad tieši pirms pleijofa atsākas NBA sezona un līderis ir prom un uzvara čempī smagi apdraudēta, tādēļ NBA spēlētājus pārsvarā paraksta otrā ešelona komandas kam vajag publicitāti
eu, kurai VTB nevajag publicitāti? CSKA varbūt..

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:16, pirms 13 gadiem
Justifiable rakstīja: Es domāju īstam basketbolistam nevajag atņemt naudu, lai viņš saprastu, ka ir jācinās par katru centimetru, ka katru dienu ir jātrenējas cik vien smagi var, jo kamēr neesi izcinījis NBA čempiontitulu tavas slāpes pēc uzvaras nevar būt apslapētas. Līdz ar to, ja Biedriņam atņems miljonus un tad viņš sāks cīnities, tad, piedodiet man, bet man viedoklis būs par viņu tikai tāds, ka viņam vajag naudu nevis viņš mīl basketbolu...
Pasaki tieši to pašu kad tev kontā stāv savi 20-30 miljoni un vēl nākamajos 3 gados garantēts tikpat, ir cilvēki(un ne mazums) kam būtu tieši tāpat kā Biedriņam, viņš nav pirmai un nebūs pēdējais kam pēc liela līguma parakstīšanas ir ļoti milzīgs kritums

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:18, pirms 13 gadiem
Saimonss rakstīja: eu, kurai VTB nevajag publicitāti? CSKA varbūt..
Viņiem vajag titulus, nevis vienkārši pārejošu slavu, tādēļ viņi paraksta līgumus ar tiem kas nebrauks atpakaļ uzreiz

  +6 [+] [-]

, 2011-08-11 15:19, pirms 13 gadiem
Manuprāt, problēma ir Biedriņa sievietē, jo, ja būtu tāda sieviete kā Elisam, kura liek 40 punktus mest , tad viss būtu citādāk . Nu, jā, tas tāds joks.

  +1 [+] [-]

, 2011-08-11 15:20, pirms 13 gadiem
Galvenais jau ir spēja pasniegt.
Tik pat labi var šādu rakstu uzrakstīt par spēlētājiem, kur galvenais cietējs būs līga, it īpaši klubu īpašnieki.
Turklāt šeit arī ir atspoguļota tikai viena sasāpējusi problēma, tai pašai līgai ar klubu īpašniekiem nav īsti panāktas un sakārtotas visas ieceres. Ja pareizi sapratu no pēdējās intervijas ar stenu (ko redzēju), tad ja tiks panākta šī, Edgara minētā, vienošanās, tad pa diedziņu atrisināsies visas pārējās. Tātad noprotu, ka īpašniekiem savā starpā par "vienlīdzību" ar vēl ir ko strīdēties un piekāpties, bet tgd visi spiež uz šo algu samazinājumu lai īpašnieki neprasītu no līgas zaudējumu kompensācijas tik lielos apmēros utt. Muļļāsies viņi tur ilgi savā sulā.
Kā Sterns var prasīt no spēlētājiem īstemiņa līgumus, bet līga par reklāmām ir saslēgusi bez maz vai mūža līgumus (salīdzinājumā ar to ko prasa no spēlētājiem)
Tas pats ir ar algām. Ar vienu kāju izkāpjot no gultas sterns berzē rokas par Miami ažiotāžu un izpārdotajām arēnām uz viņu spēlēm, ar otru kāju izkāpjot viņš bļauj, ka nevajag taisīt super klubus, nevajag tik lielu zvaigžņu migrēšanu.
Lai nu ko, bet par labāko savā amatā viņu neuzksatītu nekad.
Labāk lai viņš panāk to, ka klubu īpašniekiem rūp sava kluba sportiskais sniegums nevis tikai nodokļu atvieglojumi attiecīgajā štatā.
Tad arī viņi būs prasīgāki un vairķa skaitīs savas naudas.
Citādi to nevar nekādi ierobežot (algu kāpumu)
Futbolā ar bija mutiska vienošanās par summām un cenām, viens slāvs pārdomāja un iet vaļā naudas svaidīšana...

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:24, pirms 13 gadiem
[quote edgars_buls]
Lokauta gadījumā NBA protams nesaņems naudu no saviem sponsoriem, kamēr nenotiks spēles.

Nē, nē - vot par šito sīkāk. Ok, Sterns grib tā, Hanters grib šitā. Bet esmu pārliecināts, ka ļoti interesanta izmēra svira ir gan līgas, gan spēlētāju sponsoru rokās. Ko un kā viņi saka?

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:25, pirms 13 gadiem
Sorry pilnigs sviests, ja tu vari pateikt ka Sternam parmaksa. Vai tev ir kads info cik sanem vadoso kompaniju CEO. Atalgojums ir tiesi taja pasa limeni un ir pilnigi adekvatsa.

Runajot par Latviju ari seit attieciga limena manageris sanem 10k eiro. banku vaditaji, tele2, lmt ut.. vesels saraksts. Domaju ari LBL direktors butu peiskatams siem, tikai ar vienu noteikumu, ka vinsh spej izvest so ligu no dzilas bederes, tagadeji federacijas darboni nav pelnijusi 400 ls algu uz papira. Labak valsts naudu novirzitu bernu namiem neka darboniem ka sneps un voins ! es personigi ne vienu santimu par Latvija organizetu basketbola speli nemaksasu, kamer nebus par ko maksat.

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:26, pirms 13 gadiem
Edgars Buļs rakstīja: Lokauta gadījumā NBA protams nesaņems naudu no saviem sponsoriem, kamēr nenotiks spēles.

Nav jau tā, ka VTB klubi galīgi klusē. Pa kādam NBA spēlētājam jau ir (CSKA - Krstič, Žalgiris - Sonny Weems). Sāksies īstais lokauts (nenotiks spēles, spēlētāji nesaņems algas), redzēsi, ka NBA veču plūsma uz Eiropu, t.sk. VTB tikai palielināsies.
TV kompānijas jau ir salsēgušas uz priekšu līgumus. Un ne tikaipar spēlēm, bet arī jau par pirms sezonas gatavošanās posmiem un atklātajiem treniņiem...

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:31, pirms 13 gadiem
Saimonss rakstīja: [quote edgars_buls]
Lokauta gadījumā NBA protams nesaņems naudu no saviem sponsoriem, kamēr nenotiks spēles.

Nē, nē - vot par šito sīkāk. Ok, Sterns grib tā, Hanters grib šitā. Bet esmu pārliecināts, ka ļoti interesanta izmēra svira ir gan līgas, gan spēlētāju sponsoru rokās. Ko un kā viņi saka?
Sponsori neko nenosaka, jo tas ir savstarpējais līgums starp darba devēju un darba ņēmēju, bet sponsori pielāgojas

  +2 [+] [-]

, 2011-08-11 15:33, pirms 13 gadiem
Saimonss rakstīja: [quote edgars_buls]
Lokauta gadījumā NBA protams nesaņems naudu no saviem sponsoriem, kamēr nenotiks spēles.

Nē, nē - vot par šito sīkāk. Ok, Sterns grib tā, Hanters grib šitā. Bet esmu pārliecināts, ka ļoti interesanta izmēra svira ir gan līgas, gan spēlētāju rokās. Ko un kā viņi saka?
Kamēr nav noslēgts kolektīvais darba līgums, viņi neko daudz nevar teikt. Sponsoriem Amerikā nav tik lielas varas kā Eiropā, kur mecenāti ir galvenie klubu uzturētāji. Viņpus okeānam lielākie ieņēmumi ir no pārdotajām biļetēm un TV translāciju tiesībām. Klubu īpašnieki paši taisa naudu, arī caur sponsorshipu, bet ne jau tā, ka sponsori noteiks visu, kas owneriem jādara.

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:36, pirms 13 gadiem
hewlet rakstīja: Sponsori neko nenosaka, jo tas ir savstarpējais līgums starp darba devēju un darba ņēmēju, bet sponsori pielāgojas
Tas viss ir baigi nosacīti..
ir sponsori, aks makisā par produktu, bet ir tādi, kas jau ir samaksājuši.
Tās pašas telesabiedrības, viņas ir sev saslēgušas reklāmas līgumus, visi burgeri, bankas, auto firmas, telefoni utt, kas reklamējas spēļu laikos, kas principā maksā naudiņu par reklāmu, lai TV kompānija varētu nopirkt tiesības uz spēli, tur jau tie gribētāji rindā enstāv, tur katram ir laicīgi viss aizrunāts, tā ķēdīte, kas pairs bezsezonas gadījumā būs diezgan grandioza un labi iedragās NBA prestižu.

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:36, pirms 13 gadiem
Jautājums raksta autoram par Omskas ielu bez elektrības- Edgar, a pats tu esi bijis Omskā? Kaut kā negribas ticēt par ielu bez elektrības, drīzāk,ka Omskas aborigeniem nav naudas lai salāpītos.))))))))))))

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:40, pirms 13 gadiem
Raitcha rakstīja: Tas viss ir baigi nosacīti..
ir sponsori, aks makisā par produktu, bet ir tādi, kas jau ir samaksājuši.
Tās pašas telesabiedrības, viņas ir sev saslēgušas reklāmas līgumus, visi burgeri, bankas, auto firmas, telefoni utt, kas reklamējas spēļu laikos, kas principā maksā naudiņu par reklāmu, lai TV kompānija varētu nopirkt tiesības uz spēli, tur jau tie gribētāji rindā enstāv, tur katram ir laicīgi viss aizrunāts, tā ķēdīte, kas pairs bezsezonas gadījumā būs diezgan grandioza un labi iedragās NBA prestižu.
Visstulbākais ir tas , ka lokauts praktiski notiek dēļ kādiem 5-8 īpašniekiem kas nopirkuši komandas par lielām summām un grib atgū savu naudu īpaši ātri, tādēļ jau Sterns ir tik stingrs šajās prasībās

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:49, pirms 13 gadiem
hewlet rakstīja: Visstulbākais ir tas , ka lokauts praktiski notiek dēļ kādiem 5-8 īpašniekiem kas nopirkuši komandas par lielām summām un grib atgū savu naudu īpaši ātri, tādēļ jau Sterns ir tik stingrs šajās prasībās
Tas jau ar viņiem ir vesels proces. Bagātie maksā līgai nodevu, kuru sadala trūcīgajiem. Vieniem pa daudz jāatdod, citiem par maz iedod... Sistēma sistēmā, un haoss ne pa jokam...
Pēdējā lokautā laikam, lai samazinātu tās algas ļāva izstiept līgumus līdz 7 gadiem, maksimums vai nebija 121 miljons, ko var piķot, domāju, ka šogad būs līdzīgs iznākums. par pāris procentiem nometīs algas i vsjo, jo tur, lai kaut ko izmainītu pajūk visas citas sistēmas, kas ir 50+ gadu laikā izstrādājušās.
Vienīgi atbalstu cieto budžetu klubiem, lai NY naudu investē kkur citur nevis maksā līgai 30 miljonus sezonā, par luksu.

     [+] [-]

, 2011-08-11 15:53, pirms 13 gadiem
Edgar, pie atbilžu variantiem tavā miniaptaujā, varbūt vajag citu komisāru?
Betmens taču savu NHL vada ar peļņu, ne? (ja nekas nav mainījies). Ja nemaldos pirms NHL viņa vadītā līga (šķiet NFL) ar strādāja ar peļņu.

  +1 [+] [-]

, 2011-08-11 15:55, pirms 13 gadiem
hewlet rakstīja: Pasaki tieši to pašu kad tev kontā stāv savi 20-30 miljoni un vēl nākamajos 3 gados garantēts tikpat, ir cilvēki(un ne mazums) kam būtu tieši tāpat kā Biedriņam, viņš nav pirmai un nebūs pēdējais kam pēc liela līguma parakstīšanas ir ļoti milzīgs kritums
Protams, cilvēku ir daudz, kuriem ir kritums pēc līguma parakstīšanas, tomēr ir basketbolisti, kuri neapstājas un cinās vēl spēcīgāk, arī pēc titula saņemšanas apetīte rodās arvien lielāka, Jordans apstājās pēc miljoniem vai pirmā titula? Kobe? Pippens? Un tie tikai skaļākie uzvārdi, vēl bija tie, kas ar viņiem spēlēja un cīnijās: Rodman, Kukoc, Fisher u.t.t., tas pats Duncan paņēma mazāku algu, lai tik komandas labā... Ir mazāk spēlētāju, kas pēc miljoniem nozied nevis to, kas cenšās izcīnīt pēc iespējas vairāk titulu.

     [+] [-]

, 2011-08-11 16:13, pirms 13 gadiem
Raitcha rakstīja: Edgar, pie atbilžu variantiem tavā miniaptaujā, varbūt vajag citu komisāru?
Betmens taču savu NHL vada ar peļņu, ne? (ja nekas nav mainījies). Ja nemaldos pirms NHL viņa vadītā līga (šķiet NFL) ar strādāja ar peļņu.
NHL arī sola lokautu, jo īpašnieki sākuši mētāties ar naudu, piemēram, tie supergarie līgumi ar mazām summām pēdējos līguma gados. Un vēl mazās komandas nevēlas to minimālo summu kas jātērē jo viņi tad ir baigos mīnusos
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-08-11 16:15, pirms 13 gadiem
Justifiable rakstīja: Protams, cilvēku ir daudz, kuriem ir kritums pēc līguma parakstīšanas, tomēr ir basketbolisti, kuri neapstājas un cinās vēl spēcīgāk, arī pēc titula saņemšanas apetīte rodās arvien lielāka, Jordans apstājās pēc miljoniem vai pirmā titula? Kobe? Pippens? Un tie tikai skaļākie uzvārdi, vēl bija tie, kas ar viņiem spēlēja un cīnijās: Rodman, Kukoc, Fisher u.t.t., tas pats Duncan paņēma mazāku algu, lai tik komandas labā... Ir mazāk spēlētāju, kas pēc miljoniem nozied nevis to, kas cenšās izcīnīt pēc iespējas vairāk titulu.
Un tagad paskaiti cik tādu spēlētāju ir katrā desmitgadē, kas spēj darīt to ko pats tikko minēji. Tādi parādas tikai kādi 15-20 katrā paaudzē

     [+] [-]

, 2011-08-11 16:26, pirms 13 gadiem
hewlet rakstīja: Un tagad paskaiti cik tādu spēlētāju ir katrā desmitgadē, kas spēj darīt to ko pats tikko minēji. Tādi parādas tikai kādi 15-20 katrā paaudzē
Es tikai nosaucu skaļākos uzvārdus, 90% no NBA spēlētājiem cīnas NBA, lai iegūtu titulu nevis pēc naudas saņemšanas sāk spēlēt sliktāk.
1 2 49 komentāri