Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

"Barons" vai VEF. Kura laulība izdevīgāka?

"Barons" vai VEF. Kura laulība izdevīgāka?
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Pavisam nesen, agrā pavasarī, jau bija virsrakstā pieminēto komandu divkauja, kurā pilno lozi izvilka "Barons" kļūstot par Latvijas čempionu. Šī cīņa notika basketbola laukumā, taču tam, kas starp šīm komandām notiek tagad, nav nekā kopīga ar attiecību skaidrošanu sportiskā ceļā. Runa ir par nākamo sezonu. Runa ir par to, kuriem tiks kumoss, ko sauc par junioru izlases bāzes komandu.

Pirms pāris dienām LBL vadība izplatīja paziņojumu, ka jaunajā sezonā līgā spēlēs astoņas komandas - "Barons", VEF, "Ventspils", "Valmiera", "Liepājas lauvas", "Zemgale" un jaunpienācējas "DSN/Rīga" un "Turība. Šodien ir skaidrs, ka līgā tik tiešām spēlēs astoņas komandas, bet - vai visas nosauktās? Septiņas noteikti, bet kura būs astotā? 15. augusts ir pēdējā diena, kad komandām jāiesniedz oficiāli dokumenti par spēlēšanu LBL. Šobrīd nosauktais astoņnieks tik tiešām atbilst patiesībai, taču ar vienu piebildi - ne visi ir devuši rakstisku piekrišanu, bet kamēr nav attiecīgo parakstu uz attiecīgā satura dokumentiem, tikām jāiztiek ar mutiskiem solījumiem.

No astoņām jau nosauktajām komandām šaubīgākā ir pērnā gada otrās divīzijas čempione "DSN/Rīga". Kas notiks ar šo komandu un kāda būs tās tuvākā nākotne, par to tiks lemts ceturtdien. Versijas par šīs komandas pastāvēšanu kā par junioru izlases bāzes komandu bijušas un joprojām ir visdažādākās.

Publiskotā versija. "DSN/Rīgai", kuru pagājušajās sezonā uzturēja Basketbola Attīstības Aģentūra, palīgos nāk Latvijas Basketbola Savienība, kuras interesēs ir saglabāt junioru izlases kodolu. Galu galā, 2011. gadā Latvijā notiks pasaules čempionāts U-19 izlasēm un būtu tikai loģiski, ja Eiropas trešā spēcīgākā junioru izlase pasaulē atrādītos vēl spēcīgāka. It kā loģiski - vienā galda pusē ir talantīgie spēlētāji, otrajā pusē organizācija, kurai jādomā par basketbola attīstību. Tiesa, ne vienai, ne otrai pusei nav tik daudz finansu līdzekļu, lai visas sezonas garumā uzturētu komandu. Lai arī juniorus, kuri vēl nav izlutināti ar lielām līguma summām, taču arī vēdera tiesai un elementārai iztikšanai ir vajadzīgi prāvi līdzekļi. Dzīvojot idejas vārdā, ko sauc par pasaules čempionātu, tāpat vienai pilnai sezonai nepieciešami savi 100 tūkstoši latu.

Laulība ar VEF. Kādu laiku sadošanās rokās ar VEF šķita visticamākā, taču uz skatuves iznākot LBS, vairs tik loģiski nešķita. Lielākais ieguvējs no šīs laulības būtu VEF, nevis juniori. Redzot, kā tiek komplektēts VEF jaunās sezonas sastāvs un nojaušot, ka lielākie pirkumi vēl tikai priekšā, nav ne mazāko šaubu, ka juniori tiks aizstumti uz vistālāko rezervistu soliņa galu. Tāpat ir zināms, ka VEF ir gatavs atkārtot pagājušā gada kļūdu un spēlēt visur, kur viņus ņem pretī (četros turnīros). Lai vieniem un tiem pašiem spēlētājiem vienā vakarā nevajadzētu atrasties Rīgā vai kaut kur Maskavā, laiku pa laikam uzpeld runas par "VEF/Juniors" komandu. Tā būtu komanda, kurai tiek plānota spēlēšana LBL. Lai viens sastāvs vagotu Krievijas, Eiropas un Baltijas laukumus, bet cits dzīvotos tikai pa LBL, nepieciešami spēlētāju resursi. VEF rīcībā tādu nav, tāpēc ir vajadzīga injekcija no malas. "DSN/Rīga" parādīšanās uzreiz uzkrita uz VEF atsevišķu ļaužu kārā zoba un pēdējo dienu laikā no šīs komandas treneru un dažāda līmeņa amatvīru puses notiek intensīva psiholoģiskā apstrāde kas tiek pavadīti ar turīgas dzīves solījumiem.

Laulība ar "Barons". Ja par VEF un "DSN/Rīga" iespējamo laulāšanos runā jau ilgāku laiku, tad "Barons" parādīšanās pie "DSN/Rīga" sāniem notikusi pēdējās pusotra divu nedēļu laikā. Nekā neloģiska šādai "Barons" aktivitātei nav, jo, ja atceramies 2009. gada vasaru, tad šajā komandā par sastāva komplektāciju sāka domāt tad, kad jau bija jādodas laukumā. Arī 2010. vasara ne ar ko neatšķiras no pērnās vasaras, jo pat pusbaumu līmenī nekas nav dzirdēts, ka kāds spēlētājs būtu kaut iesācis pārrunas ar "Baroniem". Bet te pēkšņi, parādās variants, kurš atrisina visas problēmas. "Barons" īpašnieks Ivo Zonne nav pēdējais nabags Latvijā un sava turība viņam ir. varbūt ne tik liela, kāda tā bija treknajos laikos, bet savu simtiņu vai pat divus simtus, domājams, viņš var atļauties. Redzot, ka "Barons" sastāva komplektēšanas laikā ir klusāks par klusākajiem ūdeņiem, to pamanījuši arī "DSN/Rīga". Slēdzot šo laulību, ieguvējas būs abas puses - junioriem itin pieklājīgs pamats zem kājām un no LBL skatuves nepazudīs "Barons".

Kura būs astotā komanda? LBL līgas vadības piedurknē ir paslēpta viena kārts, kuru galdā metīs tajā gadījumā, ja 15. augusta vakarā būs saņemti tikai septiņi rakstiski apstiprinājumi. Proti, ja "DSN/Rīga" salaulājas ar ar VEF vai "Barons", brīvo vietu ieņems LU, kura arī devusi mutisku piekrišanu spēlēšanai LBL augstākajā līgā. Beigu beigās pastāv vēl viens variants - "DSN/Rīga" pēkšņi pati atrod līdzekļus un visus preciniekus aizsūta uz mežu pēc sēnēm, taču šādam scenārijam ticamība ir ļoti tuvu 0%.

     [+] [-]

, 2010-08-11 14:57, pirms 14 gadiem
Es jau par baronu..

  -1 [+] [-]

, 2010-08-11 15:19, pirms 14 gadiem
Jā, es ar domāju, ka Barons labāks variants.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-08-11 15:32, pirms 14 gadiem
VEFam pēc pašu izstrādātās shēmas 4+4+4 ir paredzēti tikai 4 juniori? A te vesela komanda...

     [+] [-]

, 2010-08-11 15:49, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Pag, kā es saprotu, aiz DSN aizmugurē stāv Mārtiņš Lauva, kas nebūt nav nabagāks par Zonni, ko tad viņš nevelk tālāk to klubu? Rakstīts, ka DSN nevar atrast līdzekļus nekādus. Ūja?!
Tāpēc, ka Lauva, atšķirībā no Zonnes, draudzējas ar galvu.

  +7 [+] [-]

, 2010-08-11 15:50, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Pag, kā es saprotu, aiz DSN aizmugurē stāv Mārtiņš Lauva, kas nebūt nav nabagāks par Zonni, ko tad viņš nevelk tālāk to klubu? Rakstīts, ka DSN nevar atrast līdzekļus nekādus. Ūja?!
Redz, Lauvam vairāk interesē sasolīt un noslēgt līgumu ar spēlētājam nejēdzīgiem noteikumiem nevis investēt basketbolā. Žēl čaļus, kuri ir pie Lauvas.
No otras puses maz jau tie juniori ir palikuši. Izlases līderi ir kādi 5-6 spēlētāji, no kuriem Misters būs ASV, Vecvagars Kauņā, iespējamais nākamās sezonas līderis Siliņš - Itālijā. Kas tad tur paliek - Bertāns, Timma, Dukulis. Pirmo stipri grib VEF un gan jau arī dabūs. Ja kāda teikšana būs BAA, tad diez vai tur būs Dukulis. Par citiem izlases spēlētājiem - Apsītis un Čoders paliks Ventspilī, Helmanis - Liepājā.
Reāli nekāda u-19 bāzes komandas nemaz nav iespējama.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-08-11 16:04, pirms 14 gadiem
Lai kā arī beigās būtu ir svarīgi ne tikai, kur spēlēs šie "jaunie talanti", bet arī tas, lai LBL spēlētu 8 komandas pie tam ar tādiem sastāviem, kas ļauj cerēt uz uzvaru katrā (vismaz) otrajā mačā. Līdz ar to, ja jau džeki ir talantīgi, tad gribētos cerēt ka var iztikt bez laulībām ar kādu citu klubu, bet pašiem vilkt šo deķīti!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja