Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Štrombergam – pa purnu!

Štrombergam – pa purnu!
Māris Štrombergs

Foto:marisstrombergs.com

Sestdien un svētdien Mežaparku aplenca BMX mīļotāji. Publika bija visnotaļ raiba – sākot ar tiem, kas uz riteņa jau sēdēja pirms vēl bija sākuši iet skolā, beidzot ar tiem, kas BMX klātienē vēroja pirmo reizi. Apmeklējot trasi trīs dienas pēc kārtas, sakrājās ne mazums iespaidu un pārdomu. Un izdevās uzklausīt kāda ļoti kolorīta vīra pirmos iespaidus BMX trasē. Jāteic, ir par ko pasmieties, bet bija arī dažas vērtīgas atziņas...

Sestdien, apsēžoties tribīnēs (tās, starp citu, bija neiedomājami netīras), lai vērotu elites vīru veikumu trasē, pēkšņi dialogu uzsāka blakus sēdošais kungs. Jaunieši jau bija trasē, bet sirmā kunga jautājums bija ļoti daudznozīmīgs: „Kas te notiek?” Nevērīgi atbildēju, ka sacensības. Tomēr sirmo kungu varēja saprast – viņš sāka sūdzēties, ka viss notiek angļu valodā, braucēju sastāvi netiek pieteikti, nekādas labi pamanāmas informācijas par to, kad kas brauks – neesot. „Kad brauks Štrombergs, gan jau īpaši izcels,” es mierināju, taču saņēmu negaidītu reakciju. „To tu manai sievai pasaki, viņa fano par Štrombergu! Es viņu ciest nevaru, viņam pa purnu vajag iedot! Redzēju viņu televīzijā – izskatās, ka sen neviens nav iedevis. Deguns gaisā,” tā savas emocijas pauda sirmais kungs, kura vārdu tā arī neuzzināju. Toties uzzināju, ka savulaik (1953. gadā) bijis Latvijas PSR jaunatnes čempions basketbolā, sporta meistara kandidāts arī galda tenisā, ir pieredze arī autosportā un kalnu slēpošanā. Īpaša pazīme – runājot neganti spļaudījās.

Kad vaicāju, kāpēc viņš vispār ir atnācis (par ieeju tomēr bija jāmaksā), atbilde izpalika un tika mainīts sarunas temats. Nepameta sajūta, ka blakus man atrodas tipiskais skaudīgais latvietis, kurš automātiski fano par visu ko, tikai ne to, kam līdz šim ir veicies. Tiesa gan, vēlāk šis kungs ik pa laikam man piebikstīja: „Tu tikai man pasaki, kad brauks Štrombergs – tas ir tavs uzdevums!” Cilvēks manāmi iedegās, uzdeva neskaitāmus jautājumus par sacensību sistēmu. Sākumā sūdzējās, ka nav redzējis nevienu apdzīšanu, bet pēc tam piešāva aci. Vairākas reizes piesauca valsts valodas likumu. Starp citu, svētdien pirms fināla preses telpā ienāca Latvijas Riteņbraukšanas federācijas prezidents Igo Japiņš un ar ironiju noteica: „Pasakiet informatoram, lai vairāk runā latviski.” Bija cilvēki, kam tas traucēja, taču netrūka arī cilvēku no ārvalstīm, kaut arī, protams, viņu īpatsvars, nostādot pretī latviešu pūļus, bija niecīgs.

Atgriežamies pie sirmā kunga. Viņam bija daudz specifisku jautājumu, uz kuriem atbildēt spēja vien man līdzās sēdošais BMX lietpratējs. Par trases segumu, par riteņiem, par izmaksām...Cilvēks ar sporta veida apguvi jau bija iekarsis. Uzzinājis cenas riteņiem, neslēpa bravūru: „Es savā garāžā par polšu labāku sameistarošu (piedzēries viņš nebija).” Un sākās pārdomas par krievu tērauda kvalitāti. Taču starp bieži vien absurdiem izteikumiem ik pa laikam ielavījās pa kādai trāpīgai piezīmei. Nu, piemēram, kā cilvēks, tribīnēs sēžot, var zināt, cik kurš punktus priekšsacīkstēs ir savācis, jo nekādas informācijas nav, ja vien pats nesēdi ar blociņu?

Noskatījies priekšbraucienus, kungs piecēlās, pateicās par sniegto informāciju un devās prom, sakot: „Rīt skatīšos pa televizoru. Varbūt tur nerunās angliski un varēs ko vairāk saprast.” Nepaguvu pateikt, ka interesantākais vēl ir tikai priekšā. Pat īsti necentos, jo negribēju, lai mani turpina apspļaudīt...Pirmajā brīdī iedomājos par to, ka iešana tik agri prom ir ieejas maksas izniekošana, taču tad pamanīju – aproces ap roku viņam nemaz nav...Mītisks tēls. Tāds, lūk, viena cilvēka skatījums uz mūsu nacionālo sporta veidu BMX, kas tā pa īstam debitēja reizēm cimperlīgās Rīgas publikas priekšā. Varam smieties, dusmoties, šūpot galvu vai pat piekrist, bet – tā cilvēks to redzēja, tā viņš to uztvēra.

Jāatzīst, noslinkoju un nokļūšanu trasē ar sabiedrisko transportu neizmēģināju, taču autobraucējiem tās atrašanās vieta bija ļoti ērti un, pateicoties Vairoga ielas pārvadam un Viestura prospektam, ļoti ātri sasniedzama (aukstasinīgs sveiciens ceļu policistiem!). Taču autostāvvietu problēma bija tik akūta, ka sūdzējās pat sportisti. Godīgi sakot, ja nebūtu ticis pie auto caurlaides, tad šobrīd es nevis vītu šīs necilās rindas, bet būtu atceļā no trases. Pārspīlējums, protams, bet nākotnē par auto novietošanas jautājumu derētu padomāt.

Kopumā BMX nedēļas nogali pavisam noteikti varam saukt par svētkiem. Domāju, daudziem Mežaparkā piedzīvotās emocijas bija kas pilnīgi jauns viņu dzīvēs. Labs grūdiens tā jau neslikti attīstītam sporta veidam. Un īpaša, protams, ir attieksme pret Māri Štrombergu. Rindas pēc autogrāfiem un fotogrāfijām, turklāt vairāk tas interesē pieaugušos, bērnus ļoti bieži atstiepjot ar varu. Process. Kas attiecas uz Štromberga popularitāti, tad par viņu fanoja ne tikai visi latvieši, bet arī visi ārzemnieki. Pavisam noteikti viņš ir sava sporta veida dzīvā leģenda, un šeit nav stāsts tikai par latviešu fanātismu.

Protams, visi cerēja, ka Štrombergs savu skatītāju priekšā izcelsies ar dubultuzvaru. Nu, vismaz vienā vakarā uzvarēs. Bet – nekā. Neskatoties uz to, tāpat lielākās ovācijas, aiztaupot tādus terminus kā izgāšanās, fiasko, kapitulācija. Vismaz nevarēja saklausīt. „Domāju, skatītājiem bija interesanti. Daudziem noteikti patīk labāk, kad es neesmu priekšā un cīnos pa aizmuguri, izrādu cīņassparu, cenšos apdzīt,” tā pats Māris.

Organizatoriem ir mērķis kādā jaukā dienā sarīkot arī pasaules līmeņa sacensības. Ir dažas lietiņas jāatrisina, bet nekā neiespējama nav. Latvija šādas sacensības nenoliedzami ir pelnījusi. „Eiropā uz visu sezonu es nākamreiz varētu parādīties 2017. gadā. Man jau būs 30 gadi, būšu opis. Tāds ir mans redzējums, taču sports ir sports – visādi pagriezieni var būt,” tā teica topošais BMX vectētiņš Māris Štrombergs. Kas zina - varbūt kāds no viņa paša pieminētajiem pavērsieniem ļaus viņam vēl pirmspensijas vecumā likt klātienē sastingt saviem talanta piekritējiem jau nopietnākos mačos...

 +17 [+] [-]

, 2013-06-10 09:38, pirms 11 gadiem
Es jau domāju... Bet paldies par aprakstu, organizatoriem noteikti daudz pie kā vēl jāpiestrādā, bet viens ir fakts, režija ir ar Štrombergu priekšgalā, pietrūkst īsta producenta, kas saprot šo sportu un spēj novadīt līdz labam gala produktam! Paldies visiem mēdijiem, bijāt nopietni pieslēgušies un sajūta tāda, ka netikai ķeksīša pēc... soļosim tālāk un mācīsimies pasniegt to, kas mums pašiem ir!

  +3 [+] [-]

, 2013-06-10 10:10, pirms 11 gadiem
Pirmie kucēni jāslīcina, galvenais lai organizatori izdara secinājumus un mācās no kļūdām, tad nākamgad jau būs labāk. Bet kopumā BMX svētki latvijā izdevušies.

  +3 [+] [-]

, 2013-06-10 10:15, pirms 11 gadiem
Arī es biju abas dienas, sākot no paša rīta plkst 9,00, jo brauca sievas mazais brālis. Tā kā viņs to dara tika no šī gada, un man tās bija tikai otrās sacīkstes klātienē , man tiešām jāsaka, ka informācijas par to kas un cik daudz punkuts savācis pietrūkst. Treneri jau zin un rēķina to visu galvā, bet man parastam skatītājam no malas, tikai tagad sāk parādīties saprašana par to kā, kas notiek (protams ar citu zinošo radagabalu palīdzību). Arī internetā atrast informāciju ar tabulām kopvērtējumā (piemēram LČ), lai kaut vai izsekotu attalināti - vienkārši nav, lai gan atkal pateicoties iekšējai info, zinu ka viņš LČ kopvērtējumā ir 3.... Tas tāds Latviešu negatīvisms no manas puses vai arī ieteikumi uzlabojumiem Ja runājam par pašām sacīkstēm un it seviški otro bloku abās dienās, tad emocijas ko guvu bija vienkārši fantastiskas. Un gribu novēlēt, lai šāda veida sacīkstēs, un arī augstākas klases, ar tika augstas klases braucējiem ir katru gadu Latvijā (nav obligāti Rīgā). Malači, ka noorganizējāt un tā tik turpināt.

  +1 [+] [-]

, 2013-06-10 10:33, pirms 11 gadiem
Nedomāju, ka šīs rindas ir necilas!

Paldies autoram, es vispār nesekoju līdzi BMX, vienkārši neizprotu to sportu, bet cepuri nost cilvēku, kuri ir tajā "iekšā"! Kādreiz aizvedīšu savu puiku uz sacensībām, lai izbauda kā mūsu "varoņi" (tiešām varoņi uz pasaules fona) cīnās. Prieks, ka sevi ir pieteicis Treimanis, Štrombergam jāsāk skatīties pār plecu!

  -1 [+] [-]

, 2013-06-10 10:38, pirms 11 gadiem
Biju sestdien. forša gonka. Kopš tiem laikiem, kad pats braucu deviņdesmitajos, sporta veids ir manāmi mainījies. Kādreiz bija ziņojumu dēlis, kur bija izlikti braucienu saraksti, dalībnieki, rezultāti utt. Gan jau slēgtajā zonā kaut kas līdzīgs ir arī tagad. To nu viņi nudien varēja pie tribīņu stūra pielikt.
Par komentētāja lietoto valodu jau nu gan kurnēt ir nepieklājīgi. Simsons Dinamo mačos tak ar pusi mauc krieviski. Un tur tribīnēs latviešu īpatsvars varētu būt pat vēl lielāks. Tās bija starptautiskas sacīkstes un loģiski, ka komentēšana notiek angliski. Un kāda gan jēga viņam katrā braucienā būtu pateikt, ka tas ar 446 numuru ir Jānis? To numuru takš saskatīt no tribīnēm nevar. Jāpiešaujas vien pašiem atpazīt un iegaumēt, kurš ir Treimanis, kurš Štrombergs un kurš vēl kāds. Daļēji to palīdzētu risināt liels ekrāns/tablo, bet izmaksas dāļ vieniem šādiem mačiem būtu monstrozas, gan tā īrei, gan vēl vairāk programmai.
Un netīras tribīnes īstam vecim netraucē skatīties īstu veču sportu. Tās galu galā bija celtniecības sastatnes!
Un čīkstēt par auto stāvvietām gan ir nepieklājīgi. Trase ir Mežaparkā! Un auto varēja likt tikai uz vienu pusi no trases minētā iemesla dēļ. Es brīvi atradu vietiņu metrus 300 no trases dienas vidū. Stāvvietas bija bezmaksas un par noteikumu pārkāpšanu neviens cedeles uz loga nelīmēja. Ko vēl autors vēlējās? Daudzstāveni ar eskalatoru uz tribīnēm?? Vajag tad kādreiz aizbraukt uz Latvijas mačiem, lai saprastu cik patiesībā liels vēriens šim sportam ir un, ka to visu balsta vecāku maciņi nevis sponsoru nauda. Un šiem vecākiem iekārtot pie 20! gadus lolotas trases mega stāvlaukumu vienkārši negribas! Nevajag kļūt par amerikāņiem, kas nevar nekur bez auto!

  +1 [+] [-]

, 2013-06-10 10:42, pirms 11 gadiem
Tad jau Jūs sēdējāt man tieši priekšā, daļu no sarunas dzirdēju.
Reāli biju sajūsmā par informatoru, kas vienlīdz veikli runāja latviski un angliski. Citos sporta veidos es tik kompetentu čomu neesmu redzējis.
Un Māris - mūsu šolaiku visizcilākais sportists, varbūt var salīdzināt tikai ar Jāni Lūsi, Jāni Krūmiņu, Uļjanu Semjonovu. Izmantoju izdevību vērot klātienē. Man patika. Arī visi pārējie letiņu BMX-isti. Visu cieņu, ka atbalstāt Gustavu!

  +1 [+] [-]

, 2013-06-10 11:07, pirms 11 gadiem
Tas vecuks bija piesledzies ari man! Es ari dzirdeju stastu par to basketbolu un galda tenisu, ka ari par to ka sievai patik Strombergs. Vins mani iztaujaja par noteikumiem, pateica ka citi sporta veidi ir labaki un sito vins nesaprot utt.. Laikam vina tas dienas uzdevums bija ieklut pa zaki sacensibas un izteikt savu viedokli maksimali daudz cilvekiem.

  -1 [+] [-]

, 2013-06-10 15:39, pirms 11 gadiem
Ko tur neizprast? Sākumā priekšbraucieni(vai nu atsijāšanai, vai salikšanai pa celiņiem), tad 1/4, 1/2. fināli atkarībā no braucēju skaita grupā. Ir klasisks sac. formāts kā EČ, bet var būt variācijas, kuras tad būtu vajadzība ņemt vērā. bet pamats viens: priekšsacīkstes, izslēgšana. Olimpiskajās spēlēs formāts tika papildinātas ar to, ka 1/4 un 1/2 brauca pa 3 reizēm lai mazinātu nejaušības faktoru.

.............. rakstīja: Nedomāju, ka šīs rindas ir necilas!

Paldies autoram, es vispār nesekoju līdzi BMX, vienkārši neizprotu to sportu, bet cepuri nost cilvēku, kuri ir tajā "iekšā"! Kādreiz aizvedīšu savu puiku uz sacensībām, lai izbauda kā mūsu "varoņi" (tiešām varoņi uz pasaules fona) cīnās. Prieks, ka sevi ir pieteicis Treimanis, Štrombergam jāsāk skatīties pār plecu!

     [+] [-]

, 2013-06-10 20:06, pirms 11 gadiem
Pirmajā brīdī iedomājos par to, ka iešana tik agri prom ir ieejas maksas izniekošana, taču tad pamanīju – aproces ap roku viņam nemaz nav...Mītisks tēls.

Vienas dienas biļetei nebija aproces, vismaz manā gadījumā (bija zīmogs)

  +1 [+] [-]

, 2013-06-10 22:24, pirms 11 gadiem
Štrombergs ir vnk zvērs, atlēts. Tajā intervijā izskatās uz 90 kg 10% max body fat. Nez kādi ir pārejie BMXeri...

     [+] [-]

, 2013-06-12 14:51, pirms 11 gadiem
Onslovs rakstīja: Štrombergs ir vnk zvērs, atlēts. Tajā intervijā izskatās uz 90 kg 10% max body fat. Nez kādi ir pārejie BMXeri...
PK līderi variējas no 165cm/68kg līdz 188/90. Šķiet Māris ir no smagākajiem, jo pat augumā raženāks van Gorkoms ir par pāris kilo vieglāks. Muskuļu masu es salīdzinātu ar sprinta skrējējiem. Tādi apm. izskatās lielākā daļa pro līmeņa BMX braucēji.

     [+] [-]

, 2013-06-13 12:25, pirms 11 gadiem
Onslovs rakstīja: Štrombergs ir vnk zvērs, atlēts. Tajā intervijā izskatās uz 90 kg 10% max body fat. Nez kādi ir pārejie BMXeri...
+ 1.
Viņam vajag iedot slidas, nūju un uz Dinamo prom, lai kaplē vārtu priekšā ... ironija protams