Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Biatlonā ielāpi ne tikai uz elkoņiem...

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Latvijas biatlona vadoņi pirms kāda laika bija ļoti satraukušies par Madaras Līdumas un Ilmāra Briča intervijām, kas metot ēnu uz viņu sporta veidu. Varbūt vajadzēja uztraukties par kaut ko citu un jau sen sākt to darīt? Tad nebūtu bēdīgi kuriozā gadījuma ar Madaru pasaules čempionātā Hantimasijskā, tad mūsu biatlonisti neatgādinātu pamestus bērnus, kuriem aiz žēlastības kaut ko velta un ļauj piedalīties pasākumos (sacensībās) kopā ar citiem.

No vienas puses - patiešām smieklīgi un nejēdzīgi, ka sportistei neļauj startēt kombinezonā, kuram ir nepareizas (nerūpnieciskas) elkoņu uzšuves un kurā viņa turklāt šajās pašās sacensībās jau ir piedalījusies. No otras puses - biatlonā ir stingri reglamentēti dažādi it kā sīkumi gan ekipējumā, gan reklāmu izvietojumā uz ekipējuma u.tt. Var strīdēties, cik tas ir vai nav būtiski rezultāta sasniegšanā, taču tas viss jāievēro. Kāds pēkšņi pamanīja, ka Līdumai elkoņu uzšuves nepareizas un - esi tik laipna, velc citu kombinezonu vai pastāvi maliņā. Nebūtu neviens pamanījis - viss būtu kārtībā. Madara tagad iznāk nevainīgi vainīga (pirmām kārtām savu atbalstītāju priekšā). Nu, nevar sportiste zināt un viņai arī nav jāzina tamlīdzīgas nianses, viņai jātrenējas un jāgatavojas sacensībām, viņai jārūpējas par savu sportisko formu, bet ar tamlīdzīgām lietām jānodarbojas citiem cilvēkiem. Līduma taču nepaņēma neatļautas slēpes vai nemarķētu šauteni, neizmantoja neatļautas nūjas. Tik pat labi uz vecā kombinezona varēja būt kāda reklāmas uzšuve, kas tagad tajā vietā vairs nedrīkst atrasties, vai arī tā varēja būt nedaudz lielāka par tagad atļauto.

Nabadzība nav netikums, taču tā vien šķiet, ka mūsu biatlona vadība ar to drīz jau sāks gandrīz vai lielīties. Vai tad neviens jau sen nezināja, ka pasaules čempionāts šogad risināsies Hantimansijskā, kur marta sākumā parasti ir aukstāks nekā, piemēram, Vācijā vai Austrijā? Un vispār - biatlons ir ziemas sporta veids... Madarai šis konkrētais kombinezons ir vairākus gadus. Latvijas komanda laikam ir vienīgā, kurai nav ne tikai vienādu formu dažādiem laika apstākļiem, mums nav algota izlases galvenā trenera, mums nav ne daktera, ne masiera, mums kopā ar komandu ir divi slēpju gatavotāji (kā viņi tiek galā - var tikai apbrīnot). Hantimansijskā trenera un pie reizes masiera lomā ir Jēkabs Nākums, tur ir arī federācijas prezidents Jānis Bērziņš. Latvijas biatlona izlase ir ne tikai vienīgā, kurai nav algota galvenā trenera trenera, vēl vairāk - treneris (Intars Berkulis) iegulda izlases vajadzībām naudu no sava personiskā biznesa. Mīļie draugi, kur tad paliek LOV ar savām atbalsta grupām un nepieciešamā minimuma nodrošināšanu? Federācijas vadība netiek galā vai nespēj tikt galā un mums ir pilnīgi vienalga, kas notiks ar vienu no masveidīgākajiem un tradīcijām bagātākajiem sporta veidiem? Ļoti interesanta attieksme pret sporta attīstības stratēģiju. Neiedziļināšos visā, kā nav, palasiet jau pieminētās intervijas ar Madaru un Ilmāru, tad būs skaidrs, par ko ir runa. Biatlona federācijas vadība var apvainoties vai dusmoties, cik vien grib, bet tajās intervijās nekas nav melots. Tur vēl daudz netika pateikts. Teiksiet - kā tad Edgars Piksons un viņa 8. vieta 10 km distancē, kā arī kopumā labais sniegums? Tur jau tā lieta, ka Piksons pirms šīs sezonas atgriezās pie sava pirmā trenera Ilgoņa Poguļa, viņi krasi mainīja gatavošanos, atrada iespēju to darīt, Edgara treniņi izlasē ir saskaņoti ar viņa trenera plāniem, tā ka tas nav sistēmas, bet gan atsevišķu cilvēku nopelns. LOV deva, un nodrošināja, bet federācija neizdarīja? Ja tā, tad, kungi vadītāji, tieciet skaidrībā savā starpā.

Nav runa par kaut kādām īpašām un izmeklētām vēlmēm, ko biatlonisti prasa. Runa ir par viselementārākajām lietām, kuru mūsu labākajiem (!) biatlonistiem nav. Mūsu sporta vadībai laikam pat priekšstata nav par to, cik strauji biatlons ir mainījies kaut vai pēdējo 2-3 gadu laikā, nerunājot nemaz par 5-6 vai desmit gadu senu laiku. Mūsu biatlons diemžēl ir palicis tajā laikā, taču prasības sasniegt rezultātus un vietas ir atbilstošas pašreizējam laikam. Kādas morālas tiesības ir prasīt rezultātus, pēc kluriem pēc tam sadalīt sportistus LOV atbalsta grupās, ja rezultātu sasniegšanai nav elementāru lietu? Šajā sakarā var tikai priecāties par bijušajiem izlases treneriem Vitāliju Urbanoviču un Māri Čakaru, kuri beidzot strādā normālos apstākļos attiecīgi Ukrainas un Igaunijas izlasēs. Ja tā turpināsies, tad Soču ziemas olimpiskajās spēlēs mums kāds biatlonists un biatloniste vēl būs, bet vēl pēc četriem gadiem vairs var arī nebūt. Par aiziešanu no biatlona runā Līduma un Bricis, ir par to ieminējušies jau arī jaunākie, kas ir vēl tikai savas karjeras sākumā. Par to ir jāuztraucas nevis par to, ka kāds savā intervijā atļaujas nosaukt lietas īstajos vārdos. Biatlons pēdējā laikā ir kļuvis par vienu no populārākajiem un skatāmājiem ziemas sporta veidiem (lielākā TV auditorija, kuras dēļ biatlonu pat pa jokam iesauca par "ziemas sporta karali" - līdzās sporta karalim futbolam) un būtu ļoti liela muļķība ļaut tam Latvijā nomirt vai samierināties ar tā eksistēšanu pabērna lomā. Kurš beidzot sāks rīkoties?

Brīžiem rodas iespaids, ka pie mums sportisti pastāv tāpēc. lai funkcionāru aparātam būtu ar ko nodarboties un lai daudzi cilvēki varētu saņemt pienācīgu naudu nevis otrādi - sporta aparāts pastāv tam. lai sekmētu sportistu un sporta veida izaugsmi, to attīstību.

  +9 [+] [-]

, 2011-03-10 11:33, pirms 13 gadiem
Latvijā ir ļoti vienkārši - vispirms izcīni olimpisko medaļu, tad LOV sāks domāt par palīdzēšanu. Kā tad bija Vihrovam, Ščerbatiham, Zeļonijam pirms un pēc olimpiskās godalgas izcīnīšanas?

  +3 [+] [-]

, 2011-03-10 11:41, pirms 13 gadiem
Ni, ni Ilja. Scerbatihs gadiem bija LOV pasparne, apskati informaciju LOV majas lapa. Bet saja gadijuma, vienigi federacijas vaina un neizdariba. Ja pati nevar sportistiem terpus nopirkt, ad jainforme sportists, ka sadas izmainas noteikumos or - lai perk pats.

  +7 [+] [-]

, 2011-03-10 11:48, pirms 13 gadiem
Kad Aldons beidzot atbildēs!?

     [+] [-]

, 2011-03-10 11:49, pirms 13 gadiem
Puu08 rakstīja: Ni, ni Ilja. Scerbatihs gadiem bija LOV pasparne, apskati informaciju LOV majas lapa. Bet saja gadijuma, vienigi federacijas vaina un neizdariba. Ja pati nevar sportistiem terpus nopirkt, ad jainforme sportists, ka sadas izmainas noteikumos or - lai perk pats.
Ak, es cūka - aizmirsu, ka pirms olimpiskajām godalgām Ščerbatihs bija arī uz Eiropas pjedestāla kāpis. Bet par Vihrovu un Zeļoniju ne vārda? Diez, kāpēc...

Jūsu ieteikums federācijas darbam ir vnk lielisks - jāinformē, lai pērk pats. Varbūt informēja, bet nenopirka. Federācijas pienākumos ir tikai dot padomus sportistiem? Vai tomēr - reāli palīdzēt?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-03-10 11:52, pirms 13 gadiem
Vienu brīdi šķita - nu labi, lai neatbalsta to biatlonu, sasniegumi ir tikai Bricim un Līdumai, bet viņi jau naudiņu atradīs. Tagad, kad Piksons par spīti visam sasniedz ļoti, ļoti labu rezultātu šķiet nedaudz savādāk. Jo, ja jau viņš spēj sasniegt šādus rezultātus neņemot vērā to visu, kā viņam nav - kas būtu tad, kad viņam būtu ?
Lai gan no otras puses - vēl ilgi pēc tam, kad no lielā sporta aizgāja Nākums, Maļuhins, arī Upenieks, biatlonam nebija problēmas ar finansējumu. Un tad jau pati biatlona federācija un, arī sportisti, jo nespēja uzrādīt augstvērtīgus rezultātus, visu sabojāja. Nav sasniegumu - nav finansējuma. Nav godīgi no vienas puses valstij prasīt vienotus kritērijus naudas sadalē, tajā pašā laikā aicināt veikt izņēmumus.

  -4 [+] [-]

, 2011-03-10 12:05, pirms 13 gadiem
Domāju,ka sportā būtu jābūt tāpat,kā jebkurā darbā-sasniedzi rezultātu un saņem par to algu!!!Brt pie mums grib visu otrādi-vispirms davai algu un tad jau ,varbūt,arī pacentīšos kaut ko parādīt!!!Vai tad tā nav??Biatlonam ilgu laiku bija LOV(valsts)finansējums,bet rezultāti palika arvien traģiskāki!!Un nevajag jau te stāstīt,ka regulāras 40tās vietas PK posmos ir kaut kāds sasniegums!Tēpēc arī palika bez LOV naudas!Padomājiet pirms bļaujat-vai tad Savickis maksātu Dinamo naudu,ja viņi regulāri zaudētu Elektrēniem???

  +1 [+] [-]

, 2011-03-10 12:11, pirms 13 gadiem
Bet ja tāds Bērziņš šauj pa nullēm 20 pēc kārtas mērķus, bet slēpošanā zaudē 4 minūtes, kapēc, lai viņa slēpošanā neieguldītu naudu? Mums ir Rastorgujevs. Bet tas, ka nav īsti perspektīvas biatlonistes(!) tas nozīmē, ka bērnu-jauniešu biatlons ir bedrē. Jāsāk ar mazajiem. Līduma pie pareizas psiho sagatavotības un normāliem apstākļiem regulāri brauktu TOP10.
Personīgi es nesaprotu par ko saņem naudu LBF personas un kopumā arī Olimpiskā Savienības cilvēki. Domāju viņu makos tiek ieguldīti tūkstošiem latu(tikai minējumi).
Jānis_Bērziņš rakstīja: Vienu brīdi šķita - nu labi, lai neatbalsta to biatlonu, sasniegumi ir tikai Bricim un Līdumai, bet viņi jau naudiņu atradīs. Tagad, kad Piksons par spīti visam sasniedz ļoti, ļoti labu rezultātu šķiet nedaudz savādāk. Jo, ja jau viņš spēj sasniegt šādus rezultātus neņemot vērā to visu, kā viņam nav - kas būtu tad, kad viņam būtu ?
Lai gan no otras puses - vēl ilgi pēc tam, kad no lielā sporta aizgāja Nākums, Maļuhins, arī Upenieks, biatlonam nebija problēmas ar finansējumu. Un tad jau pati biatlona federācija un, arī sportisti, jo nespēja uzrādīt augstvērtīgus rezultātus, visu sabojāja. Nav sasniegumu - nav finansējuma. Nav godīgi no vienas puses valstij prasīt vienotus kritērijus naudas sadalē, tajā pašā laikā aicināt veikt izņēmumus.

     [+] [-]

, 2011-03-10 12:13, pirms 13 gadiem
sandis444 rakstīja: par ko? Jāsāk ir ar LBF prezidentu Bērziņu!! Laiks atstāt savu amatu!!
Kurš tad var "sākt", ja ne Albons?

  -2 [+] [-]

, 2011-03-10 12:18, pirms 13 gadiem
Ja, pirkt inventaru pasiem. Kas tad nu tur tads ipass butu? Ir sportisti daudzos sporta veidos, kas ta dara, bet, ja inventara nav, tad nebrauc uz sacensibam. Starte Latvija. Bet, ja nu aizbraucis esi, tad nu ir federacijas vaina, ka sportists nav informets.

  -2 [+] [-]

, 2011-03-10 12:20, pirms 13 gadiem
alfredsson11 rakstīja: Bet ja tāds Bērziņš šauj pa nullēm 20 pēc kārtas mērķus, bet slēpošanā zaudē 4 minūtes, kapēc, lai viņa slēpošanā neieguldītu naudu? Mums ir Rastorgujevs. Bet tas, ka nav īsti perspektīvas biatlonistes(!) tas nozīmē, ka bērnu-jauniešu biatlons ir bedrē. Jāsāk ar mazajiem. Līduma pie pareizas psiho sagatavotības un normāliem apstākļiem regulāri brauktu TOP10.
Personīgi es nesaprotu par ko saņem naudu LBF personas un kopumā arī Olimpiskā Savienības cilvēki. Domāju viņu makos tiek ieguldīti tūkstošiem latu(tikai minējumi).
Es vēl saprotu,ka šaušanā ir vajadzīgi kaut kādi īpaši treniņi,bet ja tu slēpošanā zaudē 4 min,tas vistiešāk parāda to,ka tu neesi normāli trenējies!!!Tas jau ir pats svarīgākais,ka mūsējie slēpošanā zaudē visiem un zaudē ļoti daudz!!Tas ir tikai un vienīgi slinkums trniņos!!Un konkurences trūkums!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2011-03-10 12:43, pirms 13 gadiem
..varat man likt kaudzi ar "-", bet Latvijā biatlons ir miris un tādam tā arī pēc shēmas ir jābūt..un arī jāpaliek, ja nav tad nav....Piksona 8. vieta...arī mironis vēl agonijā raustās...pēc Briča intervijas vsp nēesmu skatijies to sporta veidu šosezon, jo mūsējie tāpat nepiedalās, izņemot sacencības kur epizodiski kāds startē, kā piemēram Bērziņš ar 0 kļūdām šautuvē noslēpo knapi 100niekā tiekot...kas tas ir pa līmeni?? ikdienas burkānu tirgonis, kas kautvai katru 6dienu ziemā paslēpo pa mežu varētu noslēpot labāk (tulīt kāds rakstīs lai es pamēģinu pats..nē viņi ir tanī iekšā un sevi ir jāuztver kā profesionālu sportistu un tas ir tas kas viņam jādara)!!
Nauda federācijai (ja to var nosaukt par naudu) nevaig vispār dot...lai privātie sponsorē, bet neviens sponsors nedos pat 1 Ls biatlonistiem, kas nevar paslēpot!
Tas pats stāsts ir ar kalnu slēpošanu un braukšanu uz olimpiādi, nafigaaaa???!?!
Labāk to vnk podā noskaloto naudu būtu citur novirzijuši!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-03-10 14:06, pirms 13 gadiem
guntarb rakstīja: Kad Aldons beidzot atbildēs!?
Aldonim un vinja sviitai apetiite ir neizmeerojama, sportistiem nepaliek gandriiz nekas...

  +2 [+] [-]

, 2011-03-10 17:36, pirms 13 gadiem
gintsc rakstīja: ..varat man likt kaudzi ar "-", bet Latvijā biatlons ir miris un tādam tā arī pēc shēmas ir jābūt..un arī jāpaliek, ja nav tad nav....Piksona 8. vieta...arī mironis vēl agonijā raustās...pēc Briča intervijas vsp nēesmu skatijies to sporta veidu šosezon, jo mūsējie tāpat nepiedalās, izņemot sacencības kur epizodiski kāds startē, kā piemēram Bērziņš ar 0 kļūdām šautuvē noslēpo knapi 100niekā tiekot...kas tas ir pa līmeni?? ikdienas burkānu tirgonis, kas kautvai katru 6dienu ziemā paslēpo pa mežu varētu noslēpot labāk (tulīt kāds rakstīs lai es pamēģinu pats..nē viņi ir tanī iekšā un sevi ir jāuztver kā profesionālu sportistu un tas ir tas kas viņam jādara)!!
Nauda federācijai (ja to var nosaukt par naudu) nevaig vispār dot...lai privātie sponsorē, bet neviens sponsors nedos pat 1 Ls biatlonistiem, kas nevar paslēpot!
Tas pats stāsts ir ar kalnu slēpošanu un braukšanu uz olimpiādi, nafigaaaa???!?!
Labāk to vnk podā noskaloto naudu būtu citur novirzijuši!
Profesionāls sportists ir sportists, kuram par sportošanu maksā naudu. Tā, kā mūsu biatlonisti turas pie šī sporta veida tikai aiz sava entuziasma, tad var uzskatīt, ka biatlons ir miris, jo sistēma jau nepastāv un nemaz neatminos, kad tāda ir pastāvējusi. Bet retu reizi mūsu biatlonisti tomēr uzrāda pat ļoti labus rezultātus, to var nosaukt par miroņa raustīšanos, bet tas pierāda, ka viņiem būtu potenciāls, kuram tikai ir nepieciešama laba augsne, lai tas spētu augt un attīstīties. Un par to visvairāk sāp sirds, ka pie teikšanas ir cilvēki bez morāles un kuru vienīgā vēlme ir savas dzīves nodrošināšana.

  -1 [+] [-]

, 2011-03-11 00:00, pirms 13 gadiem
Piekrītu Tev, Anatolij! un labi un pareizi esi uzrakstijis, vel tikai sho rakstu dereetu uz LOV un Zatleram Valsts gan tagad noteikti uzskata ka ir svarigakas lietas, bet uz to mlj rekjina ko valsts aparats izsaimnieko varetu gan Biatlona, gan Vieglatleetikas, gan Vingrošanas un vel 10 federaciju sporta veidus pienacigi uztureet